Συγκλονιστικά στοιχεία για την φτώχεια στην πρωτεύουσα, καταγράφηκαν σε έρευνα του δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων και του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ). Αυξανόμενο κύμα φτωχοποίησης στην πρωτεύουσα και αύξηση του αριθμού των Αθηναίων που σιτίζονται στις υπηρεσίες του ΚΥΑΔΑ. Περισσότεροι από 20.000 δημότες στηρίζονται πλέον στις κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων για την καθημερινή τους επιβίωση.

Στην έρευνα που παρουσίασαν την Τετάρτη, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και η διοίκηση του ΚΥΑΔΑ, ενόψει της Διεθνούς Ημέρας κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, στις 17 Οκτωβρίου, αναδεικνύονται τα στρώματα της κοινωνίας που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται σε γοργά αυξανόμενους ρυθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων σε παραγωγική ηλικία, πτυχιούχων Ανώτερης Εκπαίδευσης, αλλά και παιδιών προστρέχουν στα συσσίτια του δήμου, ενώ σταθερά αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών που απευθύνονται στις υπηρεσίες του δήμου για να καλύψουν τις βασικές διατροφικές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΥΑΔΑ, περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι της πρωτεύουσας στηρίζονται πλέον στις κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων για την καθημερινή τους επιβίωση. Όπως σημείωσε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης «παρά την πρωτοφανή κρίση που πλήττει τη χώρα μας, καταφέραμε και κρατήσαμε όρθιο το μητροπολιτικό κέντρο που συμπυκνώνει με τον πιο δραματικό τρόπο τα σημερινά, οξύτατα προβλήματα και μάλιστα σε μια περίοδο που οι κοινωνικές δομές του κεντρικού κράτους έχουν καταρρεύσει».

Το υποστηρικτικό δίκτυο του ΚΥΑΔΑ αποτελούν ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας των Πολιτών, το Κέντρο Σίτισης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη στην Οικογένεια», το Υπνωτήριο Αστέγων στον Ξενώνα Φιλοξενίας στην Ομόνοια και οι δύο Ξενώνες Φιλοξενίας Αστέγων. Στις δομές παρέχεται υλική, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη.

 

Κόμβος Αλληλοβοήθειας

- Στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας, στο παλιό Φρουραρχείο προσφέρεται στήριξη και βοήθεια σε τρόφιμα, ρούχα, είδη καθαριότητας και υγιεινής σε 13.500 συμπολίτες μας ετησίως (εκ των οποίων 3.000 παιδιά). Η δομή λειτουργεί με δωρεές από χιλιάδες πολίτες και περισσότερες από 100 εταιρείες και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έχουν προσφέρει περισσότερους από 200 τόνους σε τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και είδη νοικοκυριού. Η διανομή γίνεται με κλεισμένο ραντεβού, με τους ωφελούμενους, ώστε να μη δημιουργούνται ουρές που θα έθιγαν τη βασική αρχή της διακριτικότητας.

Όπως σημείωσε το μέλος του Δ.Σ. του ΚΥΑΔΑ και διευθύνων σύμβουλος της «Τεχνόπολις» Κωστής Μπιτζάνης, η βοήθεια που λαμβάνουν οι συμπολίτες μας αποτιμάται σε ένα εκατ. ευρώ. Τόνισε ότι κινητήρια δύναμη για τη λειτουργία του Κόμβου αποτελεί το σύνθημα «Ό,τι σου περισσεύει, κάποιος το χρειάζεται» και στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της δυναμικής της ενεργής αλληλοβοήθειας. Μίλησε για το σύγχρονο λογισμικό του Κόμβου που πλέον θα δοθεί ως τεχνογνωσία και σε άλλους δήμους, στο οποίο όχι μόνο καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια τα διακινούμενα αγαθά (ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η διανομή από τους δωρητές) αλλά λειτουργεί και πλατφόρμα δικτύωσης όλων των φορέων του δήμου που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες.

Επίσης, λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο 30 γραμμών (15422) το οποίο δέχεται και καταγράφει προσφορές και αιτήματα.
«Όλα αυτά» τόνισε ο κ. Μπιτζάνης «δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται στις υπηρεσίες και τις δομές του δήμου Αθηναίων».


 

Κέντρο Σίτισης

- Στο Κέντρο Σίτισης, στην οδό Σοφοκλέους, διανέμονται δύο φορές την ημέρα, στις 12 το πρωί και στις 16.30 το απόγευμα, 1.400 μερίδες φαγητό. Οι άνθρωποι που διανέμουν το συσσίτιο είναι κυρίως εργαζόμενοι του Κέντρου, πλαισιωμένοι από εθελοντές.

Όπως εξήγησε η διευθύντρια του ΚΥΑΔΑ Δήμητρα Νούση, το πρόγραμμα σίτισης «δεν προέκυψε ως ανάγκη της πόλης λόγω κρίσης, αλλά κάλυπτε μια ανάγκη που προϋπήρχε της κρίσης, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές πρωτεύουσες του κόσμου. Το απογευματινό συσσίτιο προστέθηκε λόγω της κρίσης πριν από δυο χρόνια».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μεταξύ των ωφελουμένων το 60% είναι Έλληνες. Ειδικά, στο πρωινό συσσίτιο, που ήταν το παλιό συσσίτιο που διανεμόταν επί χρόνια το μεσημέρι, το 90% είναι Έλληνες και το 10% είναι αλλοδαποί. Στο απογευματινό συσσίτιο, που ήταν το παλιό συσσίτιο που είχε ξεκινήσει πριν από οκτώ χρόνια με κύριους ωφελουμένους τους αλλοδαπούς, το 53% είναι Έλληνες και το 47% είναι αλλοδαποί.

Το 70% των ανθρώπων που τρέφονται από τα συσσίτια είναι άνδρες και το 60% είναι ηλικίας 36-65 ετών. Το 76% των σιτιζομένων έχουν μηδενικό εισόδημα (άστεγοι, άποροι, άνεργοι) και το 11% εισόδημα που ανέρχεται σε 320 ευρώ μηνιαίως.

Οι νέο-εισερχόμενοι στα συσσίτια

Το 41% προσήλθε στο συσσίτιο για 1η φορά τους τελευταίους έξι μήνες. Στο σύνολο των Ελλήνων, το 31% είναι νέο-εισερχόμενοι τους τελευταίους έξι μήνες.

Μεταξύ των νέο-εισερχομένων, το 27% έχει τελειώσει το Δημοτικό, το 22% το Λύκειο και το 18% είναι απόφοιτοι Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Το 7,6% των νέο-εισερχομένων στα συσσίτια είναι κάτω των 18 ετών, το 10,9% είναι ηλικίας 18-25 ετών, το 16,2% είναι ηλικίας 56-65 ετών, το 18,2% είναι ηλικίας 46-55 ετών, το 18,8% είναι ηλικίας 46-55 ετών και το 24,3% είναι ηλικίας 26-35 ετών.

Είναι προφανής η αποτύπωση των επιπτώσεων της επιδεινούμενης κρίσης τόσο ως προς το εκπαιδευτικό επίπεδο (18% απόφοιτοι Ανώτερης Εκπαίδευσης), όσο και ως προς τις ηλικίες (7,6% κάτω των 18 ετών και 24,3% νέοι 26 - 35 ετών που έχουν πληγεί μοιραία από την ανεργία).

 

Κοινωνικό Παντοπωλείο

- Η τροφοδοσία στο Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι προϊόν συνεργασίας του Ιδρύματος Αστέγων και του ομίλου «Μαρινόπουλος» από το 2007. Η δομή φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου με δαπάνη του χορηγού. Το ανθρώπινο δυναμικό προέρχεται επίσης από τον όμιλο «Μαρινόπουλος».
Ανά έξι μήνες υποβάλλονται αιτήσεις, κατόπιν λήψης κοινωνικού ιστορικού ανά αιτούντα και με κατάθεση δικαιολογητικών των εισοδημάτων τους. Στη συνέχεια οι ωφελούμενοι παίρνουν ό,τι έχουν ανάγκη.

 

Το 1ο εξάμηνο του 2013 εξυπηρετήθηκαν 774 νοικοκυριά, δηλαδή 2026 άτομα.

Μεταξύ των 2026 ατόμων, το 75,8% είναι Έλληνες, το 11,2% Αλβανοί, το 5,8% Ρουμάνοι, το 3,2% ομογενείς.
Το 75,58% είναι άνεργοι, το 17,44% συνταξιούχοι και 6,98% εργαζόμενοι. Αποτυπώνεται και πάλι το έντονο πρόβλημα της ανεργίας, οι σαρωτικές συνέπειες της μείωσης των συντάξεων αλλά και της φτωχοποίησης μερίδας των εργαζομένων.
Η επεξεργασία των στοιχείων του τρέχοντος εξαμήνου αφορά 1.013 νοικοκυριά. Δηλαδή σε έξι μήνες οι δικαιούχοι αυξήθηκαν κατά 30%. Και δυστυχώς έπεται περαιτέρω αύξηση.

 

Πρόγραμμα «Αλληλεγγύη στην Οικογένεια»

- Ο δήμος Αθηναίων πραγματοποιεί το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη στην Οικογένεια» σε συνεργασία με την Cosmote. Στεγάζεται στην περιοχή Μακρυγιάννη, σε κτίριο που αποτελεί δωρεά της Αμερικανικής Λεγεώνας των Ξένων. Η ανακαίνιση του κτιρίου και τα είδη διατροφής είναι επίσης χορηγία της Cosmote.
Το πρόγραμμα συνδυάζει την υλική με την ψυχοκοινωνική στήριξη. Από το Μάιο 2012 παρέχεται στήριξη σε 200 οικογένειες. Την προσπάθεια να διευρυνθεί το δίκτυο σε περισσότερο νοικοκυριά ενίσχυσε πρόσφατα δωρεά της ΔΕΠΑ.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη στην Οικογένεια» αποτελούν προγράμματα στήριξης των οικογενειών.

Υπνωτήριο και Ξενώνες Φιλοξενίας Αστέγων

Οι δομές εντάσσονται στο πρόγραμμα «Από το δρόμο στην επανένταξη». Περιλαμβάνει δουλειά δρόμου (street work) ώστε να καταγραφούν, για πρώτη φορά, οι άστεγοι που όπως είπε ο κ. Καμίνης ανέρχονται πλέον σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους. «Η δουλειά δρόμου γίνεται από τους κοινωνικούς επιστήμονες του δήμου που πλέον» όπως τόνισε η κ. Νούση «βγήκαν από τα γραφεία».

Στο πλαίσιο της καταγραφής έγινε προσπάθεια αποτύπωσης του προφίλ των αστέγων. Έγιναν 650 συνεντεύξεις, εκ των οποίων κρίθηκαν ως επαρκείς οι συνεντεύξεις 460 αστέγων που διαβιούν και μετακινούνται σε 176 σημεία της πρωτεύουσας.

Διαπιστώθηκε ότι το 60% είναι εξαρτώμενοι από ουσίες και αλκοόλ. Όπως τόνισε η κ. Νούση «η εικόνα των αστέγων στην πόλη επηρεάζεται περισσότερο από το πρόβλημα της εξάρτησης και δευτερευόντως από αυτό της αστεγίας».

Το 77% των αστέγων που καταγράφηκαν είναι άνδρες. Το 53% είναι Έλληνες και το 46% είναι αλλοδαποί. Μεταξύ των αλλοδαπών, το 53% είναι Ευρωπαίοι, κυρίως από χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και το 46% Ασιάτες και Αφρικανοί.

Το 27% είναι ηλικίας 26-35 ετών, το 26% είναι ηλικίας 36-45 ετών, το 23% είναι ηλικίας 46-55 ετών, το 15% είναι ηλικίας 56-65 ετών και το 5% είναι άνω των 66 ετών.

Η κατάσταση της υγείας στο 53% των αστέγων είναι μέτρια (χρήστες, τραυματισμένοι), στο 24% είναι καλή και στο 8% είναι άσχημη. Το 15% πάσχει από έλλειψη επικοινωνίας.

Το 54% επικαλείται ως κύριο πρόβλημα την έλλειψη χρημάτων, το 21% την έλλειψη οικογένειας, ενώ το 6% δηλώνει ότι η αστεγία είναι ελεύθερη επιλογή.

Οι μισοί άστεγοι που διαβούν στο δρόμο, επαιτούν.

Το 59% επιθυμούν στήριξη στη σίτιση, το 47% στήριξη στο ρουχισμό, το 45% επιθυμούν στήριξη στην ατομική υγιεινή (την οποία καλύπτει το υπνωτήριο - καταφύγιο μιας νύχτας) και το 39% στη στέγαση.

Μεταξύ των 460 αστέγων, οι μισοί δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να στεγασθούν (258 άνθρωποι) και οι 74 δηλώνουν εξάρτηση από ουσίες.

Με τη σταθερή προσέγγιση των street workers ήδη 20 άστεγοι εγκατέλειψαν το δρόμο και δοκίμασαν το πρόγραμμα προσωρινής διαμονής (υπνωτήριο). Οι μισοί από αυτούς (9 άνθρωποι) ζήτησαν και πέρασαν στο πρόγραμμα Φιλοξενίας στους ξενώνες. Οι 7 παραμένουν στο προ-ενταξιακό πρόγραμμα του υπνωτηρίου. Οι 4 από τους 20 οδηγήθηκαν με τη βοήθεια της Κοινωνικής Υπηρεσίας σε επανένταξη.

Όπως σημείωσε ο κ. Καμίνης και ανέλυσε η κ. Νούση, η αστεγία είναι ένα πολύπλοκο και δυσεπίλυτο πρόβλημα.

ΑΜΠΕ

Τέλος στη ζωή της έδωσε χθες το βράδυ απολυμένη εργαζόμενη του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης.

Πρόκειται για διοικητική υπάλληλο η οποία εργάστηκε για αρκετά χρόνια στη δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 46χρονη προέβη στο απονενοημένο διάβημα στις 22:33. Πήδηξε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Περδίκα.

Σε λίγα λεπτά στο σημείο βρέθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και κινητή μονάδα, όμως η άτυχη γυναίκα είχε ήδη εκπνεύσει.

Ήταν μία από τους εκατοντάδες εργαζόμενους που έμειναν στο δρόμο μετά το ξαφνικό λουκέτο στην ΕΡΤ.

Ποιοι είναι οι ηθικά υπεύθυνοι και αυτής της νέας τραγικής αυτοκτονίας; Θα τους αναζητήσει η δικαιοσύνη;

 

 

Βιώνουν μια παράξενη, «εκρηκτική» ησυχία τις τελευταίες ημέρες, αποφεύγουν τις συζητήσεις για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ή μιλούν ψιθυριστά και με... κωδικούς για τις εξελίξεις, προκειμένου να μη χαρακτηριστούν «ακροδεξιοί» ή «συριζαίοι», και φοβούνται ότι μόνο μία σπίθα αρκεί για να βάλει ξανά φωτιά στις πολύπαθες γειτονιές τους.

Στις συνοικίες του Αγίου Παντελεήμονα, της Κυψέλης, της πλατείας Κολιάτσου και της πλατείας Αμερικής, εκεί όπου η φτώχεια, η ανεργία, η έκρηξη της εγκληματικότητας και η αδιαφορία της Πολιτείας «άνοιξαν την πόρτα» και στη Χρυσή Αυγή, οι κάτοικοι ζουν από την περασμένη εβδομάδα με την αγωνία ότι σύντομα θα ξεσπάσει μια νέα θύελλα, που ενδέχεται να πυροδοτήσει έναν ιδιότυπο εμφύλιο με θύματα τους ίδιους και τις περιουσίες τους.

Στους δρόμους και στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, που έχουν μετατραπεί δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια σε πεδίο μάχης, κάτοικοι, καταστηματάρχες και νόμιμοι αλλοδαποί τρέμουν τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν με αφορμή τη σύλληψη και την προφυλάκιση του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος.

Οι «δηλωμένοι» υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής έχουν περιορίσει τις εμφανίσεις τους στην περιοχή περιμένοντας να περάσει η μπόρα και άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή, αλλά έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της απομάκρυνσης των παράνομων μεταναστών από τη γειτονιά τους, αποφεύγουν ακόμη και να απαντήσουν σε τηλεφωνικές κλήσεις με απόκρυψη!

«Υπάρχει ένα μούδιασμα στον κόσμο, ένας φόβος ότι θα αρχίσουν πάλι τα επεισόδια. Εδώ και μία εβδομάδα έχουμε ηρεμήσει λίγο, επειδή κάποιες γνωστές... φάτσες εξαφανίστηκαν από την περιοχή μας και νιώθουμε πιο ασφαλείς, με την έννοια ότι ξέρουμε τουλάχιστον ότι, μέχρι να επιστρέψουν, δεν θα έχουμε φασαρίες.

Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός και συνειδητοποιούν όλοι τι έχει συμβεί, φοβόμαστε ότι τόσο μέλη της Χρυσής Αυγής όσο και οι... απέναντι θα διεκδικήσουν ξανά τον χώρο τους στην πλατεία» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η 70χρονη Αννα Πάσχου - Βακάλη. Η δικαστική έρευνα για τη Χρυσή Αυγή έχει επισκιάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι όμως «μετρούν» κάθε λέξη που χρησιμοποιούν και καταφεύγουν ακόμη και σε... συνωμοτικές μεθόδους, προκειμένου να μη στοχοποιηθούν!

«Με τις γειτόνισσες δεν λέμε πια οι χρυσαυγίτες, λέμε απλώς “αυτοί”. Και όταν είναι άγνωστοι μπροστά, σταματάμε την κουβέντα και αλλάζουμε θέμα» σημειώνει η ίδια. Την ίδια τακτική ακολουθούν και αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων γύρω από την πλατεία, που έχουν... απαγορεύσει στους πελάτες τους οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση. «Οσοι έχουν ένα μαγαζάκι στη γειτονιά δεν μπλέκονται σε τέτοιες συζητήσεις. Κάνουμε μεγάλο αγώνα για να σταθούμε στα πόδια μας, ειδικά τώρα με την κρίση, που το εισόδημά μας έχει μειωθεί δραματικά. Η περιοχή μας ήταν ήσυχη, μία από τις καλύτερες της Αθήνας. Τώρα όμως, με όλη αυτή την υποβάθμιση, η περιουσία μας δεν αξίζει τίποτα. Ο κόσμος εδώ θέλει την ηρεμία του, για να κοιτάξει τη ζωή του και τα προβλήματά του» αναφέρει ιδιοκτήτρια ψιλικατζίδικου κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.

Την ίδια άποψη εκφράζουν και μέλη της Επιτροπής Κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα, που θέτουν ως προτεραιότητα την επίλυση των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τη γειτονιά τους. «Ολοι αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει με τη Χρυσή Αυγή και είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια μικρή ανησυχία για το αύριο. Για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες μάς τηλεφωνούν πολλές φορές με απόκρυψη, γεγονός που ίσως συνδέεται με τη στάση μας απέναντι στους παράνομους μετανάστες. Πιστεύουμε ότι δεν έχουν θέση στην περιοχή μας και έχουμε κατηγορηθεί από πολλούς ως ρατσιστές. Εμείς, πάντως, δεν απαντάμε σε τέτοιες κλήσεις και ασχολούμαστε περισσότερο με θέματα όπως η εγκληματικότητα, τα χαράτσια, οι φόροι, η ανεργία και τα λουκέτα στα καταστήματα» λέει ο πρόεδρος της επιτροπής Σπύρος Γιαννάτος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα, ο αριθμός των Ελλήνων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή έχει μειωθεί δραματικά την τελευταία πενταετία. «Μέχρι το 2008 υπήρχαν στον Αγιο Παντελεήμονα περίπου 70 ελληνικά μαγαζιά. Σήμερα, δεν ξεπερνούν τα 10. Η αξία των ακινήτων έχει μειωθεί τόσο πολύ, ώστε πριν από λίγο καιρό πουλήθηκε γκαρσονιέρα με 8.500 ευρώ. Σε επίπεδο ασφάλειας, δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτε. Οι γυναίκες δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν το βράδυ με σκουλαρίκια ή με ρολόι στο χέρι, πεζές περιπολίες δεν βλέπουμε και η αστυνομική δύναμη δεν επαρκεί. Προσπαθούμε να αντέξουμε, να ζήσουμε εδώ, πρέπει όμως και η Πολιτεία να ασχοληθεί επιτέλους με τα προβλήματά μας» αναφέρει το μέλος της επιτροπής Μιχάλης Κληροδέτης.

Η Αστυνομία και ο φόβος για επεισόδια

Από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, αστυνομικοί από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αθηνών, Αμεσης Δράσης και Αστυνομικών Επιχειρήσεων «σκουπίζουν» σχεδόν κάθε βράδυ τον Αγιο Παντελεήμονα και τις περιοχές γύρω από την Ομόνοια, προχωρώντας σε προσαγωγές και συλλήψεις παράνομων μεταναστών και ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για εγκληματικές δραστηριότητες. Πολλοί κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα ερμηνεύουν τις συνεχείς αστυνομικές επιχειρήσεις στη γειτονιά τους ως επικοινωνιακό τέχνασμα, άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή.

«Οπως μαθαίνουμε, η Αστυνομία κινείται με αυτόν τον τρόπο, ώστε να προλάβει τυχόν συγκρούσεις, να στείλει μήνυμα στους αλλοδαπούς ότι δεν θα... αλωνίζουν στην πλατεία, αλλά και να τους προστατεύσει από πιθανές επιθέσεις εναντίον τους. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά οι προσαχθέντες παραμένουν στην οδό Μιχαήλ Βόδα, δίπλα στο Αστυνομικό Τμήμα, για αρκετές ώρες, ώστε οι αστυνομικοί να είναι απολύτως σίγουροι ότι δεν θα γίνουν επεισόδια» λένε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» κάτοικοι της περιοχής.

 

«Οταν η Πολιτεία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, για το θέμα των αλλοδαπών, κάποιοι το εκμεταλλεύονται για δικούς τους λόγους»

Τη δική τους αγωνία μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων των τελευταίων ημερών βιώνουν και οι κάτοικοι των Κάτω Πατησίων, με την πλειονότητα αυτών να υποστηρίζει ότι η κατάσταση στην περιοχή τους δεν βελτιώθηκε ούτε χειροτέρεψε με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής και την προφυλάκιση κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων του Νίκου Μιχαλολιάκου. «Τα προβλήματά μας παραμένουν ίδια. Εμείς, άλλωστε, δεν περιμέναμε από καμία Χρυσή Αυγή να δώσει λύσεις, αυτό είναι δουλειά του κράτους». Η «κυριακάτικη δημοκρατία» είχε βρεθεί ξανά στις γειτονιές τους πριν από περίπου μία διετία. Τότε που, όπως έλεγαν, «η εγκληματικότητα είχε φτάσει στο απροχώρητο», αφού τα κρούσματα βίας ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Σήμερα, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ, «αν και έχουν γίνει κάποιες κινήσεις από την πλευρά της Πολιτείας και φαίνεται ότι υπάρχει θέληση να αλλάξουν τα δεδομένα. Από τη θεωρία στην πράξη, όμως, η απόσταση είναι χαοτική. Μπορεί η αστυνόμευση να έχει ενταθεί αλλά το πρόβλημα της παραβατικότητας στις περιοχές (μεταξύ πάρκου ΦΙΞ και πλατείας Αμερικής) δεν λύνεται εν μία νυκτί. Το κράτος πρέπει συντονισμένα να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να βελτιωθεί αισθητά η κατάσταση.

Οι “σκούπες” της Αστυνομίας δεν αρκούν» εξηγεί ο επί χρόνια κάτοικος της περιοχής, πλησίον της πλατείας Κολιάτσου Σπύρος Πουλιάσης. Στο θέμα της αστυνόμευσης, πάντως, και συγκρίνοντας το -όχι και τόσο μακρινό- χθες με το σήμερα, οι περισσότεροι μιλούν για διαφορές «της ημέρας με τη νύχτα». Στις αρχές του 2012 τις τύχες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κρατούσε ο «Πατησιώτης» Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος αποτελεί persona non grata για τους πρώην γείτονες και συμμαθητές του, οι οποίοι δεν είχαν την τύχη να μετακινηθούν... βορειότερα, χαρακτηρίζοντας την περίοδο Παπουτσή τη χειρότερη που έζησε η περιοχή.

«Τουλάχιστον σήμερα βλέπουμε κάποιους αστυνομικούς να περιπολούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ομως τη νύχτα οι περιπολίες μειώνονται, ενώ ο θεσμός του “αστυνόμου της γειτονιάς” παραμένει ακόμη στα χαρτιά. Παλιότερα η Αστυνομία ήταν παντελώς απούσα και έτσι έβρισκαν ζωτικό χώρο κάθε λογής παραβάτες, από εμπόρους ναρκωτικών μέχρι ληστές, που δεν δίσταζαν να δολοφονήσουν για λίγα ευρώ. Οχι φυσικά ότι σήμερα έχουμε γίνει παράδεισος. Αναγνωρίζουμε ότι γίνονται κινήσεις, αλλά θα χρειαστούν χρόνος και πολιτική βούληση για να επιστρέψει η ηρεμία», επισημαίνει ο Μπάμπης Μόσχος. Συνταξιούχος αστυνομικός και ο ίδιος, γνωρίζει πολύ καλά ότι σε μια επιβαρυμένη περιοχή δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες, καθώς το παραμικρό κενό εξουσίας δίνει «πάτημα» σε... αυτόκλητους σωτήρες.

«Περίπου αυτό συνέβη και με τη Χρυσή Αυγή. Οταν στις 14 Δεκεμβρίου του 2011 συντάξαμε -μάλιστα, μαζί με αρκετούς νόμιμους μετανάστες-γείτονές μας- μια καταγγελία για την αφόρητη κατάσταση στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα, την κοινοποιήσαμε σε όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα -από τη Χρυσή Αυγή και τον ΛΑΟΣ μέχρι το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ- και φυσικά σε όλους τους τότε αρμοδίους και τα ΜΜΕ. Ως είθισται, σχεδόν κανένας δεν ενδιαφέρθηκε, εκτός από τη Χρυσή Αυγή. Πάντως ακόμη και το κλισέ ότι η Χρυσή Αυγή επιβάλλει την τάξη στις γειτονιές είναι μύθος. Εκτός από μερικά επεισόδια που δημιουργήθηκαν, για εμάς δεν άλλαξε τίποτα. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η προστασία των πολιτών είναι δουλειά της Πολιτείας. Και όταν η Πολιτεία δεν κάνει τη δουλειά της, κάποιοι το εκμεταλλεύονται για δικούς τους λόγους» προσθέτει με νόημα ο κ. Πουλιάσης.

 

«Είχα χάσει τον ύπνο μου στα Πατήσια, γι' αυτό μετακόμισα»

Οι συνεχείς εντάσεις των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με την υποβάθμιση της περιοχής έχουν κάνει πολλούς από τους κατοίκους των Πατησίων να εγκαταλείψουν σπίτια και επιχειρήσεις στην περιοχή και να μετακομίσουν στα «ασφαλή» προάστια. Μία από αυτούς είναι και η κυρία Ελένη, η οποία για προσωπικούς λόγους αποφάσισε το 2011 να μετακομίσει μαζί με τον γιο της, από το Μαρούσι που έμενε, στην οδό Λεμεσού στα Κάτω Πατήσια. Σήμερα, έπειτα από 18 μήνες, ζει πάλι στο Μαρούσι και, όπως λέει, έχει βρει ξανά την ησυχία της. «Οταν πήρα την απόφαση να ζήσω στα Κάτω Πατήσια, δεν είχα ιδέα τι πρόκειται να αντιμετωπίσω. Εκ των υστέρων, κατάλαβα ότι ήταν ίσως η χειρότερη απόφαση της ζωής μου. Τα συνεχή επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών αλλά και οι αντεγκλήσεις Ελλήνων και ξένων, που συχνά ξέφευγαν από τα όρια, με έκαναν να φοβάμαι για εμένα και το παιδί μου. Για ένα μεγάλο διάστημα είχα χάσει τον ύπνο μου».

Εχοντας πλέον αφήσει πίσω της αυτήν την «κακή παρένθεση», όπως χαρακτηρίζει τους 18 μήνες που έζησε στην οδό Λεμεσού, έχει βρει την ισορροπία της, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί επαφές με τους παλιούς γείτονές της. «Αυτό που με εκπλήσσει είναι η άγνοια των κατοίκων των προαστίων για όσα συμβαίνουν στο κέντρο. Οταν τους περιγράφω αυτά που βίωσα με κοιτούν με ανοιχτό το στόμα. Βέβαια, κι εγώ, αν δεν είχα ζήσει εκεί, δεν θα ήξερα το παραμικρό. Είναι τόσο “μακρινό” τελικά το κέντρο της Αθήνας;» διερωτάται.

Γεράσιμος Κόντος, Αγγελος Σκορδάς

Εχασε τη ζωή του προκειμένου να σώσει τρεις ανθρώπους που κινδύνευαν από τα μανιασμένα κύματα της θάλασσας!

Ρίγη συγκίνησης αλλά και ανείπωτο θρήνο προκάλεσε η αυτοθυσία του ναυαγοσώστη από τη Ρόδο, που κατάφερε να σώσει από πνιγμό τρεις Ρώσους τουρίστες, τους οποίους είχε προειδοποιήσει να μην κολυμπήσουν λόγω θαλασσοταραχής, αλλά πνίγηκε ο ίδιος.

Ο άτυχος 37χρονος, από την περιοχή της Λάρδου, ο οποίος ήταν μέλος του Δ.Σ. της ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού του, αλλά και του Διαγόρα Ρόδου, δεν δίστασε να πέσει στα αφρισμένα κύματα προκειμένου να σώσει από βέβαιο θάνατο τους τουρίστες.

«Μην μπείτε στη θάλασσα, είναι επικίνδυνο!» φώναξε στην παρέα ο Φίλιππος Κουκουβάης, αν και η δουλειά του ήταν να προσέχει τους πελάτες που έκαναν μπάνιο στην πισίνα του ξενοδοχείου. Ομως, οι νεαροί τουρίστες έκαναν πως δεν τον άκουσαν, ενώ αγνόησαν και τις κόκκινες σημαίες που είχαν υψωθεί απαγορεύοντας το μπάνιο. Οι Ρώσοι (σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν καταναλώσει αλκοόλ) μπήκαν με χαρές και γέλια στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, στην περιοχή Λοθιάρικα, όμως δεν υπολόγισαν τις δυνάμεις τους και τα κύματα άρχισαν να τους σκεπάζουν.

Τα γέλια μετατράπηκαν σε κραυγές τρόμου, καθώς προσπαθούσαν να σταθούν στην επιφάνεια. Ακούγοντας τα ουρλιαχτά, ο 37χρονος ναυαγοσώστης, που είχε πάει στο εστιατόριο για να φάει, έτρεξε στο σημείο με μία συνάδελφό του προκειμένου να προσφέρουν τη βοήθειά τους τους λουόμενους. Πέταξε σανίδες στους δύο τουρίστες αλλά ο τρίτος βρισκόταν πιο βαθιά και στην προσπάθειά του να τον σώσει, ήπιε πολύ νερό, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του.

Εντρομοι όσοι τον είδαν, προσπάθησαν να βοηθήσουν, εξαιτίας όμως των πολύ κακών καιρικών συνθηκών δυσκολεύτηκαν να τον βγάλουν από το νερό, με αποτέλεσμα όταν μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, οι γιατροί να διαπιστώσουν τον θάνατό του.

Η είδηση βύθισε στο πένθος τους γονείς του, τις αδελφές του, τους συναδέλφους του, αλλά και ολόκληρο το νησί. Οι τουρίστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου για προληπτικούς λόγους. Μιλώντας στην «Espresso» ο πρόεδρος της κοινότητας Λάρδου, Μιχάλης Καλαθενός, έκανε λόγο για ένα σπάνιο παλικάρι που έχασε η περιοχή: «Δεν έλεγε “όχι” σε όποιον ζητούσε τη βοήθειά του, ήταν καλός και άξιος και μας έχει συγκινήσει όλους η πράξη αυτοθυσίας του».

εσπρεσσο

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου για την υπόθεση αυτοκτονίας ενός οικογενειάρχη.

Όπως έγινε γνωστό, λίγο μετά τις 18.30 το απόγευμα, ένας 40χρονος σερβιτόρος έβαλε τέλος στη ζωή του πηδώντας στο κενό από γέφυρα στο Ρέθυμνο!

Ο 40χρονος έφυγε το πρωί από το σπίτι και δεν πήρε μαζί του ούτε τα τσιγάρα, ούτε το κινητό. Η γυναίκα του που ανησύχησε, τον αναζήτησε αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Το αυτοκίνητό του βρέθηκε πάνω στη γέφυρα στο 60ο χλμ, στην εθνική Χανίων - Ρεθύμνου ενώ ο ίδιος εντοπίστηκε νεκρός! Ο άτυχος άνδρας αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και ήταν πατέρας τριών παιδιών.

creatalive 

Τρεις Ελληνες διακινούσαν σκληρό παιδικό πορνό με άγριους βασανισμούς ανήλικων κοριτσιών και αγοριών, ορισμένα από τα οποία εκτιμάται από τις αστυνομικές αρχές  πως ίσως και να μη βρίσκονται πλέον στη ζωή μετά τα αδιανόητα σεξουαλικά όργια στα οποία τα υπέβαλαν ανθρωπόμορφα τέρατα.

Ακόμη και οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που εντόπισαν το ανατριχιαστικό υλικό στα χέρια τριών Ελλήνων στην Αττική, υπέστησαν σοκ όταν είδαν τα βίντεο με τις απίστευτες σκηνές βασανισμού παιδιών, ηλικίας 5 έως και 13 ετών, ακόμα και μωρών, που σπάραζαν από τον πόνο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις που εξέτασαν οι έμπειροι αστυνομικοί έχουν βάσιμες ενδείξεις πως τα ανήλικα κορίτσια βρήκαν φρικτό θάνατο στα χέρια των βασανιστών τους. Τα συγκεκριμένα κοριτσάκια φαίνονται σε βίντεο ντυμένα ως πόρνες να δέχονται, σαν υπνωτισμένα, τη σεξουαλική κακοποίηση από πέντε σωματώδεις άντρες, οι οποίοι τα βασανίζουν άγρια ακόμη και με τη χρήση αντικειμένων, ενώ ενδιάμεσα υπάρχουν σκηνές και με κτηνοβασίες. Οι ιδιαίτερα σκληρές εικόνες που υπάρχουν στα βίντεο οδηγούν τους αστυνομικούς στην εκτίμηση ότι κάποια από τα παιδιά έχουν βρει φριχτό θάνατο στα χέρια των τεράτων...

Από τις έρευνες διαπιστώθηκε πως και τα τρία ανατριχιαστικά βίντεο είναι γυρισμένα στον ίδιο χώρο (μάλλον σε χώρα του εξωτερικού) και σε αυτά συμμετέχουν πάντα τα ίδια πέντε ανθρωπόμορφα τέρατα. Ηδη το υλικό έχει διαβιβαστεί στην Interpol, ώστε να αρχίσει αμέσως ευρεία έρευνα τόσο από τις ευρωπαϊκές όσο και από τις διεθνείς αστυνομικές αρχές, σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί το «κέντρο» που κινηματογραφεί τα -μέχρι θανάτου- σεξουαλικά βασανιστήρια παιδιών προς τέρψιν των οφθαλμών των απανταχού παιδόφιλων ανά την υφήλιο, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να θρέψουν το αρρωστημένο τους πάθος.

Η έρευνα έγινε έπειτα από εντοπισμό από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στοιχείων ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων Ελλήνων διακινητών σκληρού παιδικού πορνό. Αμέσως το αποτέλεσμα της αρχικής έρευνας διαβιβάστηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε την άμεση άρση του απορρήτου, ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες της Δίωξης. Οι ειδικευμένοι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας κατάφεραν να εντοπίσουν τρεις Ελληνες σε Νέα Ερυθραία και Καματερό, οι οποίοι εδώ και οκτώ μήνες διακινούσαν το ανατριχιαστικό υλικό σε χρήστες του διαδικτύου που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την απόκτηση εικόνων και βίντεο με άγρια βασανιστήρια παιδιών.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 300 ηλεκτρονικά ίχνη χρηστών που αγόρασαν μέσω διαδικτύου το υλικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», με εντολή του αρμοδίου εισαγγελέα οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν ξεκινήσει έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί και ποιοι είναι οι αγοραστές των βίντεο και των εικόνων που μόνο ένα βαθιά άρρωστο σεξουαλικά άτομο θα είχε την αντοχή να δει στην οθόνη του υπολογιστή του.

Η συγκεκριμένη έρευνα αναμένεται να είναι χρονοβόρα, καθώς οι τρεις συλληφθέντες φρόντιζαν να διακινούν το υλικό μέσω 308 διαφορετικών διευθύνσεων του διαδικτύου, ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός, τόσο ο δικός τους όσο και των ανθρώπων που ενδιαφέρονταν να το αποκτήσουν.

 

Προκαλούν ανατριχίλα τα βίντεο που είχαν στην κατοχή τους

Εκατοντάδες βίντεο και εικόνες με σκληρό παιδικό πορνό είχαν στην κατοχή τους οι τρεις δράστες που έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 49χρονου, ο οποίος συνελήφθη πρώτος στην περιοχή της Ν. Ερυθραίας και δηλώνει άνεργος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι στους οποίους ήταν αποθηκευμένα 386 αρχεία με πολύ σκληρές εικόνες από βασανισμούς ανηλίκων. Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, ο συλληφθείς διακινούσε σχεδόν σε καθημερινή βάση το φριχτό υλικό τους τελευταίους πέντε μήνες.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 29χρονου ανέργου στο Καματερό, ο οποίος επίσης συνελήφθη για την ίδια υπόθεση, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν 487 αρχεία με περιεχόμενο παρόμοιο με αυτό που βρέθηκε στο σπίτι του 49χρονου, αποδεικνύοντας έτσι την ευθεία διασύνδεση που είχαν. Παράλληλα διαπιστώθηκε πως ο νεαρός διακινούσε αυτό το υλικό για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους πέντε μήνες.

Τέλος, πάλι στο Καματερό, σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, παρουσία εισαγγελέα, στο σπίτι ενός 29χρονου φοιτητή, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 272 αρχεία παιδικού πορνό, τα οποία, όπως  διαπιστώθηκε, διακινούσε μέσω διαδικτύου για περίπου οκτώ μήνες.

espresso

Παρ’ ολίγον να θρηνούσαμε θύματα στην Αργυρούπολης το βράδυ της Πέμπτης (1/10), από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που συνέβη στις 11:00 στην κεντρική πλατεία Αγ. Τριάδας (Ηρώων Πολυτεχνείου) της πόλης. 

Παλιό ΕΙΧ αυτοκίνητο μάρκας SUZUKI, που κατέβαινε την οδό Αλεξιουπόλεως με κατεύθυνση προς την λεωφ. Βουλιαγμένης, δεν φρέναρε – όπως όφειλε – φθάνοντας στην υπόψη πλατεία, αλλά «ανεβαίνοντας» με πάταγο στο πεζοδρόμιο της, την διέσχισε εγκάρσια για να σταματήσει τελικά την τρελλή πορεία του δίπλα στην στήλη – μνημείο του Πολυτεχνείου, που βρίσκεται στο κέντρο της, καταστρέφοντας ότι συνάντησε στο πέρασμά του!

Στην περίπτωση που υπήρχαν στην Πλατεία πολίτες, το αποτέλεσμα θα ήταν τραγικό, αφού δύο διερχόμενες εκείνη τη στιγμή νεαρές κοπέλες μόλις που πρόλαβαν κατατρομαγμένες να γλυτώσουν από το ασταμάτητο ΙΧ.

Το τραγικό της ιστορίας είναι, ότι σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ, το υπόψη ΙΧ αυτοκίνητο οδηγούσε απελπισμένος μεσήλικας, αλβανικής καταγωγής, που έγινε αλκοολικός, λόγω του μικρού παιδιού του που ασθενεί βαρύτατα!
 

Περισσότερα Άρθρα...