Πανωλεθρία για την τούρκικη λίρα: Παρέμβαση του Χρηματιστηρίου Τουρκίας

Κόσμος
Tools

lira tourkias

Σε νέο χαμηλό ρεκόρ «βούτηξε» η τουρκική λίρα, καθώς οι ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα για τη σωτηρία του νομίσματος έχουν αρχίσει να εξανεμίζονται.

Η διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος επιταχύνθηκε, μάλιστα, την ώρα που ήταν ανοικτές οι ασιατικές αγορές, με τη λίρα να χάνει πάνω από 5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο και μετά.

Ενδεικτικό των... αναταράξεων που προκαλεί η υποχώρηση του νομίσματος είναι ότι το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης άλλαξε σε λίρες τα διαθέσιμα που είχε σε συνάλλαγμα, προκειμένου να δώσει στήριξη στο νόμισμα.

Η λίρα έφτασε να υποχωρεί έως και 5,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να διαμορφώνεται στο χαμηλό ρεκόρ για τη λίρα των 4,9253 λιρών ανά δολάριο.

Κερδοσκοπική επίθεση

Δεν υπάρχουν οικονομικά στοιχεία που να δικαιολογούν την τρέχουσα υποτίμηση του νομίσματος, ανέφερε, σε δήλωσή του, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, κάνοντας λόγο για «κερδοσκοπικές κινήσεις» πριν από τις εκλογές του ερχόμενου μήνα, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, έχουν στόχο να δείξουν μια αρνητική εικόνα για την τουρκική οικονομία.

«Ως ένδειξη της εμπιστοσύνης που έχουμε στην τουρκική λίρα, μετατρέψαμε σε λίρες ό,τι περιουσιακό στοιχείο είχε το χρηματιστήριό μας σε συνάλλαγμα, με εξαίρεση τα απαραίτητα για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων αναγκών», ανέφερε η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου.

Υπό το φως όλων αυτών, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η μεγάλη «βουτιά» της λίρας καθιστά πλέον απαραίτητη την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας πριν από την προγραμματισμένη για τις 7 Ιουνίου συνεδρίασή της, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το νόμισμα.

mononews