Μήνυμα Αναστασιάδη σε Ερντογάν: Δεν θα δεχθώ τη διπλωματία των κανονιοφόρων

Κύπρος
Tools

anastasiadis un

Ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν θα δεχθεί τη διπλωματία των κανονιοφόρων, τις τακτικές εκβιασμού και τις προσπάθειες εξαναγκασμού της ε/κ πλευράς να διαπραγματευτεί υπό πίεση έστειλε, από το βήμα της 74η Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, υπογράμμισε την πλήρη αφοσίωση και στήριξή του στη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για συνέχιση της διαδικασίας από το σημείο που σταμάτησε στο Κραν Μοντάνα.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι ενώ «οι προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων βρίσκονται σε εξέλιξη, οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας, όχι μόνο παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, αλλά υπονομεύουν σοβαρά τον στόχο της δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», κάνοντας λόγο για «παραπλανητικούς ισχυρισμούς» εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Επεσήμανε καταρχάς ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών, που στοχεύουν στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας συνεργειών και ενίσχυσης των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι «αυτή η προηγμένη συνεργασία αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς την εγκαθίδρυση εταιρικών σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι «τα τελευταία 45 χρόνια αναλαμβάνουμε τις ίδιες θετικές πρωτοβουλίες, για να τερματίσουμε το απαράδεκτο status quo και να επιτύχουμε μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στην πατρίδα μου», τονίζοντας ότι «το status quo είναι το αποτέλεσμα της παράνομης τουρκικής εισβολής του 1974, της παραβίασης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της επακόλουθης στρατιωτικής Κατοχής πάνω από του ενός τρίτου της χώρας και του βίαιου εκτοπισμού του 40% του πληθυσμού της. Από τότε, παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες και την εποικοδομητική εμπλοκή μου, όπως και των προκατόχων μου προς μια διευθέτηση, η Κύπρος παραμένει η τελευταία ευρωπαϊκή διαιρεμένη χώρα».