Δείτε με λίγα «κλικ» αν θα πάρετε αύξηση στη σύνταξή σας και πότε -Αναλυτικά η διαδικασία

Ασφαλιστικά
Tools

EFKA pc

Yπάρχει ένας τρόπος για να διαπιστώσει από τώρα κιόλας κάθε συνταξιούχος αν είναι μέσα σε αυτούς που θα λάβουν καθαρή αύξηση στην τσέπη.

Το ethnos.gr (ρεπορτάζ Γ. Φώσκολος) ετοίμασε έναν οδηγό για όλους τους συνταξιούχους, που με λίγα κλικ, μπορούν να διαπιστώσουν αν είναι δικαιούχοι αυξήσεων ή όχι.

Τα βήματα είναι τα εξής:

Βήμα 1 –  Είσοδος στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ – www.efka.gov.gr. Πηγαίνουμε στο ηλεκτρονικό μενού για τους συνταξιούχους και επιλέγουμε «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος».

Βήμα 2 – Στην επόμενη οθόνη πηγαίνουμε στο τέλος της ενότητας «Ενημερωτικά Σημειώματα Συντάξεων από 01/01/2019″ και επιλέγουμε το κουμπί «Είσοδος στην Υπηρεσία»

Βήμα 3 – Επιλογή στον σύνδεσμο «Συνέχεια στο TAXISNET». Με την επιλογή στον σύνδεσμο αυτό, το σύστημα ανακατευθύνει τον χρήστη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, όπου απαιτείται να εισάγει τους κλειδάριθμους που χρησιμοποιεί για την είσοδο στο TAXISNET.

Βήμα 4 – Είσοδος στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ με τους κλειδάριθμους (Username και Password) του Taxisnet. Πατάμε το κουμπί «Είσοδος».

Βήμα 5 – Πατάμε το κουμπί «Εξουσιοδότηση» ώστε να γίνει Πιστοποίηση-Εξουσιοδότηση στην ΑΑΔΕ

Βήμα 7 – Ολοκληρώνοντας αυτή την διαδικασία, ο συνταξιούχος μεταφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ όπου θα πρέπει να εισάγει τον Α.Φ.Μ. και τον Α.Μ.Κ.Α. και να πατήσει το κουμπί «Είσοδος» προκειμένου να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση και να περάσει στο επόμενο βήμα.

Βήμα 8 – Στο επόμενο βήμα και μετά την πιστοποίηση ο συνταξιούχος οδηγείται στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Ενημερωτικά Σημειώματα Συντάξεων από 1/1/2019» και εμφανίζεται σχετικός πλοηγός με προσυμπληρωμένα στοιχεία. Εκεί ο συνταξιούχος πρέπει να συμπληρώσει στο έτος πληρωμής το 2019 και στο μήνα οποιοδήποτε μήνα από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο. Ακολούθως πατάμε το κουμπί «Αναζήτηση».

Βήμα 9 – Συμπληρώνονται τα πεδία «Έτος πληρωμής» και «Μήνας πληρωμής» από τις σχετικές λίστες τιμών και πατώντας το κουμπί «Αναζήτηση» εμφανίζονται το πλήθος των συντάξεων που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ. Στην επόμενη οθόνη λοιπόν πατάμε το κουμπί «Εκτύπωση» για να εμφανιστεί το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων.

Βήμα 10 – Αν είστε παλαιός συνταξιούχος, αν δηλαδή έχετε συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 (πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου), κρίσιμη μεταβλητή στο ενημερωτικό σας σημείωμα είναι το κουτί της προσωπικής διαφοράς:

Βήμα 11 – Αν στο κουτί της προσωπικής διαφοράς βλέπετε ποσό χωρίς αρνητικό πρόσημο (δηλαδή χωρίς μείον) σημαίνει πως από 1/1/2019 έχετε θετική προσωπική διαφορά. Αν αυτή η θετική προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη από 50 ευρώ και πολύ περισσότερο αν ξεπερνάει τα 100 ευρώ τότε το πλέον πιθανό είναι πως δεν θα δείτε αύξηση στην τσέπη σας αλλά μόνο στα χαρτιά.

Εφόσον έχετε συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης θα αυξηθεί αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου η ανταποδοτική σας σύνταξη (βλέπετε το σχετικό ποσό στο κουτί ΜΕΙΚΤΑ ΠΟΣΑ πάνω από το κουτί της προσωπικής διαφοράς) και θα μειωθεί ισόποσα η προσωπική διαφορά.

Το τελικό πληρωτέο ποσό που βλέπετε στο τέλος του εκκαθαριστικού θα παραμείνει ίδιο και χωρίς αλλαγή. Για παράδειγμα αν η ανταποδοτική αυξηθεί κατά 40 ευρώ η προσωπική διαφορά θα μειωθεί κατά 40 ευρώ επίσης.

Αντίθετα αν η θετική προσωπική διαφορά είναι έως 50 ευρώ – για παράδειγμα 30 ευρώ – τότε το πιθανότερο είναι πως θα δείτε αύξηση στην τσέπη εφόσον είχατε συνταξιοδοτηθεί με πάνω από 33 και έως 44 έτη ασφάλισης. Το ένα πέμπτο της αύξησης μαζί με τα αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019 θα λάβετε προς το Πάσχα όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων. Το σύνολο της αύξησης σπάει σε 5 ετήσιες δόσεις και θα δοθεί από φέτος μέχρι και το 2024.

Ειδικοί εκτιμούν πως σε αυτή την περίπτωση η αύξηση της ανταποδοτικότητας για την πρώτη 3ετία (30,1 – 33 έτη ασφάλισης) δεν θα επαρκεί στις περισσότερες περιπτώσεις για να εξαλείψει δηλαδή να «φάει» όλη την θετική προσωπική διαφορά και να οδηγήσει σε αλλαγή προσήμου δηλαδή σε πραγματική αύξηση της σύνταξης, εκτός κι αν η προσωπική διαφορά είναι αρκετά μικρή, για παράδειγμα από 30 ευρώ και κάτω.

Βήμα 12 – Αν στο κουτί της προσωπικής διαφοράς βλέπετε ποσό με αρνητικό πρόσημο (δηλαδή με μείον) σημαίνει πως από 1/1/2019 έχετε αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή έχετε λάβει αύξηση ήδη από 1/1/2019. Εφόσον έχετε συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης θα λάβετε δεύτερη αύξηση και πάλι σε 5 δόσεις από φέτος μέχρι και το 2024. Δημιουργείται δηλαδή μια νέα μεταβατική περίοδος. Η πρώτη ολοκληρώνεται το 2023 και η δεύτερη το 2024. Το ένα πέμπτο της δεύτερης αύξησης μαζί με τα αναδρομικά της από 1η Οκτωβρίου 2019 θα λάβετε προς το Πάσχα όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων.

Αν είστε νέος συνταξιούχος έχετε δηλαδή συνταξιοδοτηθεί με αίτηση από 13 Μαίου 2016 και μετά θα δείτε το εκκαθαριστικό σας σημείωμα με την ίδια ακριβώς διαδικασία. Εφόσον δεν έχετε προσωπική διαφορά (αν διατηρείται τμήμα προσωπικής διαφοράς αυτό θα φαίνεται στο εκκαθαριστικό σας) και έχετε συνταξιοδοτηθεί με 30,1 έως 44 έτη ασφάλισης θα λάβετε όλη την αύξηση που δικαιούστε εντός του 2020 χωρίς δόσεις μαζί με τα αναδρομικά της από την 1η Οκτωβρίου 2019.

Αν συνταξιοδοτηθήκατε την περίοδο Μάιος 2016 – Δεκέμβριος 2018 και διατηρείτε τμήμα προσωπικής διαφοράς (θα φαίνεται στο εκκαθαριστικό σας) επειδή η σύνταξή σας υπολογίστηκε με μείωση άνω του 20% συγκριτικά με τον υπολογισμό που θα είχατε προ του νόμου Κατρούγκαλου, τότε αυτό το ποσό θα συμψηφιστεί τώρα με την αύξηση που δικαιούστε από 1η Οκτωβρίου 2019, εφόσον βέβαια έχετε συνταξιοδοτηθεί με 30,1 έως 44 έτη ασφάλισης. Αν η αύξηση επαρκεί για να απαλειφθεί αυτό το ποσό της προσωπικής διαφοράς θα λάβετε το επιπλέον ως αύξηση ολόκληρο από φέτος. Διαφορετικά θα συνεχίσετε να λαμβάνετε το ποσό που παίρνετε και τώρα.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΑΜΕΣΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

Αυτοί που θα δουν αυξήσεις στην τσέπη είναι:
  1. Συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης.
  2. Σημερινοί συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης πριν τις 13 Μαΐου 2016 και είδαν αύξηση από 1/1/2019.
  3. Σημερινοί συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης πριν τις 13 Μαΐου 2016 και είχαν μικρή προσωπική διαφορά.

Οι αυξήσεις θα έρθουν προς την περίοδο του Πάσχα, μετά την ψήφιση του νόμου και τους απαραίτητους επανυπολογισμούς των συντάξεων.