Την πλήρη απελευθέρωση των κυβερνήσεων να χρηματοδοτούν τους κλάδους της οικονομίας τους που θέλουν να ενισχύσουν έναντι των συνεπειών του κορονοϊού έδωσε την Παρασκευή η Κομισιόν.
Ενεργοποιώντας ένα μηχανισμός με ένα εντελώς δυσνόητο όνομα, την ρήτρα γενικής διαφυγής (general escape clause) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε και επίσημα το νέο καθεστώς.
Όπως είπε στο μήνυμα της η πρόεδρος της Κομισιόν εφεξής τα κράτη μέλη θα μπορέσουν να στηρίξουν με όσα χρήματα επιθυμούν όποιους κλάδους της οικονομίας της θεωρούν ότι πλήττονται από την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού με όσα χρήματα επιθυμούν ξεχνώντας τους περιορισμούς του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.
"Με τον τρόπο αυτό δίνουμε την κατάλληλη ισχύ πυρός σε κάθε κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της επιδημίας στην οικονομία της. Μαζί με τις αποφάσεις που πήρε πρόσφατα η ΕΚΤ έχουμε ένα οπλοστάσιο για να ξεπεράσουμε την κρίση" είπε η κα Φον Ντερ Λάιεν.
Εξ' άλλου δεν υπήρξε καμία αντίρρηση κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ένταξη - για πρώτη φορά εδώ και χρόνια - των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται τρεις πηγές της Τράπεζας.
Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκε χθες συνοδεύθηκε από τη δέσμευση για την άρση, αν χρειαστεί, των «περιορισμών» που έχει επιβάλει η ίδια η ΕΚΤ και αφορούν στο ότι δεν μπορεί να αγοράζει πάνω από το ένα τρίτο των ομολόγων μίας χώρας.