Eπιτυχημένη η νέα έξοδος της χώρας στις αγορές: Άνω του 6 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 7ετές ομόλογο – Κοντά στο 2% το επιτόκιο

Ελλάδα
Tools

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 7ετούς ομολόγου, με προσφορές που ξεπέρασαν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και το επιτόκιο δανεισμού να κινείται στη ζώνη του 2%.

Το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να αντλήσει 2 με 2,5 δισ ευρώ προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα για να ανταποκριθεί στις ταμειακές ανάγκες που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Η ελληνική κυβέρνηση εξουσιοδότησε τις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για την έκδοση 7ετους ομολόγου. Ο τίτλος θα είναι επιλέξιμος από την ΕΚΤ βάση του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων.

Η τελευταία έξοδος στις αγορές ήταν στις 28 Ιανουαρίου με την έκδοση 15ετούς ομολόγου αναφοράς με ημερομηνία λήξης στις 4 Φεβρουαρίου 2035 με κουπόνι 1,875%. Οι προσφορές άγγιξαν τα 18,8 δισ. ευρώ και το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν ξεσπάσει η κρίση ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι θα δανειστεί το 2020 από τις αγορές από 4 έως 8 δισ. ευρώ.

Σταϊκούρας για επταετές: Το πολιτικό και οικονομικό εγχείρημα πέτυχε

«Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, καθώς η πλειοψηφία ήταν τα ξένα χαρτοφυλάκια και οι θεσμικοί επενδυτές», σχολίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την έκβαση της σημερινής επανόδου της Ελλάδας στις αγορές, μέσω της έκδοσης επταετούς ομολόγου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, καθώς η πλειοψηφία ήταν τα ξένα χαρτοφυλάκια και οι θεσμικοί επενδυτές», σχολίασε ο κ. Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης.

«Το πολιτικό και οικονομικό εγχείρημα πέτυχε», διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών για να επισημάνει πως «η Ελλάδα απέδειξε ότι ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες τα καταφέρνει».