Αυτές οι τροφές και τα ροφήματα μετατρέπονται σε λίπος στην κοιλιά και την καρδιά

Διατροφή
Tools

Η υπερβολική κατανάλωση σακχαρούχων τροφίμων και πρόσθετης ζάχαρης συνδέεται με εν δυνάμει επιβλαβή για την υγεία αποθέματα λίπους γύρω από την καρδιά και την κοιλιά, υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε μία ακόμα μελέτη για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ζάχαρης

Η κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με μεγαλύτερα αποθέματα λίπους στην καρδιά και την κοιλιακή χώρα, φαινόμενο που θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης στο European Journal of Preventive Cardiology.

Όταν καταναλώνουμε υπερβολική ζάχαρη, το περίσσευμα αυτό μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται. Ο λιπώδης ιστός που βρίσκεται γύρω από την καρδιά και στην κοιλιά απελευθερώνει χημικά στο σώμα τα οποία μπορεί να γίνουν επιβλαβή για την υγεία. Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τον περιορισμό της πλεονάζουσας πρόσληψης ζάχαρης», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Minnesota, So Yun Yi.

Η παρατηρητική αυτή μελέτη εξέτασε τόσο τα σακχαχαρούχα ροφήματα (όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων, τα ενεργειακά ποτά) όσο και τη ζάχαρη που προστίθεται σε τρόφιμα και ροφήματα για πιο γλυκιά γεύση (κατά το μαγείρεμα ή στα επεξεργασμένα τρόφιμα).

Οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό ανάμεσα στην μακροχρόνια κατανάλωση του εν λόγω συστατικού και τα αποθέματα λίπους στην καρδιά και άλλα όργανα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια εν εξελίξει μελέτη κοόρτης στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν 3.070 υγιείς άνθρωποι 18-30 ετών.

Η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων μετρήθηκε τρεις φορές στη διάρκεια μιας 20ετούς περιόδου (1985-2005) και μετά από 25 χρόνια (2010) πραγματοποιήθηκαν υπολογιστικές τομογραφίες στον θώρακα και την κοιλιά, ώστε να μετρηθεί ο όγκος του λίπους στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η πρόσληψη ζάχαρης στα 20 χρόνια σχετίστηκε με τον όγκο του λίπους αργότερα στη ζωή. Η αυξημένη πρόσληψη τόσο σακχαρούχων ροφημάτων όσο και προστιθέμενης ζάχαρης σχετίστηκε με σταδιακά μεγαλύτερα αποθέματα λίπους γύρω από τα όργανα.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν περισσότερα στοιχεία για το γεγονός ότι η κατανάλωση υπερβολικής προστιθέμενης ζάχαρης και ζαχαρούχων ποτών σχετίζεται με μεγαλύτερη ποσότητα λιπώδους ιστού. Και γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα λίπους σχετίζονται με υψηλότερους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και διαβήτη», τόνισε η Δρ. Lyn Steffen, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η ειδικός συνιστά τον περιορισμό της ποσότητας προστιθέμενης ζάχαρης που καταναλώνεται ημερησίως. «Πιείτε νερό αντί για ζαχαρούχα ροφήματα και επιλέξτε πιο υγιεινά σνακ αντί τροφίμων πλούσιων σε προστιθέμενη ζάχαρη. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων για να ελέγξετε την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στα προϊόντα που αγοράζετε, αναζητώντας συστατικά όπως σιρόπια, γλυκόζη, φρουκτόζη, σακχαρόζη και μαλτόζη. Αν γνωρίζετε πού κρύβεται η ζάχαρη θα μπορέσετε να τη μειώσετε πιο εύκολα», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

ygeiamou