Εμμάνουελ Μακρόν με Νίκο Αναστασιάδη: Λάθος να αφήσουμε την ασφάλεια της Ανατ. Μεσογείου στην Τουρκία. Δεν θα το επιτρέψουμε

Κύπρος
Tools

«Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας.

Αυτό δεν είναι κάτι που δεν αποτελεί επιλογή για την Ευρώπη και η Γαλλία δεν θα επιτρέψει να συμβεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.

«Σ' αυτό το κομμάτι της Μεσογείου, που είναι ζωτικής σημασίας και για τις δύο χώρες μας, τα ζητήματα ενέργειας και ασφάλειας είναι θεμελιώδη. Αυτό που διακυβεύεται είναι μια μάχη εξουσίας, κυρίως της Τουρκίας και της Ρωσίας, που προσπαθούν όλο και περισσότερο να επιβληθούν ενώ η ΕΕ εξακολουθεί να μην αντιδρά αρκετά». πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Εμ. Μακρόν.

«Η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο. Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο από τη μεριά του ο Νίκος Αναστασιάδης.

liberal