Με κομμένα... τα φρένα του και απτόητος ο Ερντογάν βάζει «χέρι» και στην Αμμόχωστο

Κύπρος
Tools

Απτόητος ο Ερντογάν συνεχίζει στο δρόμο των προκλήσεων στην Κύπρο με την Αμμόχωστο, παρότι τον εμφανίζουν «απομονωμένο», «στριμωγμένο» στη διπλωματική σκακιέρα και με «καταρρέουσα οικονομία».

Πόσο μάλλον όταν η ΕΕ άφησε τα καλύτερα για τον Δεκέμβρη δελεάζοντας την Άγκυρα με θετική ατζέντα περί αναβάθμισης τελωνειακής σχέσης και αφήνοντας στην άκρη τη λίστα κυρώσεων, προσμένοντας σε έναρξη διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα...

Η νέα πρόκληση από τον Ερντογάν στην Κύπρο, ήρθε την ίδια ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιένς Στόλτενμπεργκ, δήλωνε ότι η Ελλάδα «υποδέχεται θετικά ένα πρώτο βήμα από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης». Δεν πρόφτασε να συμπληρώσει ότι «μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό» και η ήρθε η νέα κλιμάκωση από την Άγκυρα με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην Αμμόχωστο.

Έλεγε, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από τους γείτονές μας», δεν άργησε παρά μερικές μόνο ώρες να δώσει άλλο ένα δείγμα γραφής ο Ερντογάν, ο ηγέτης της κατά τα άλλα γείτονος και συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ. Η εξέλιξη στην Κύπρο μάλλον πάει πίσω την αναμονή για «άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διερευνητικών επαφών με μόνο θέμα τη διευθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», που έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει η Ελλάδα.

Η Άγκυρα αποδεικνύει ότι έχει ως πρώτη επιλογή την οδό οδό των προκλήσεων και αυτό ακριβώς δείχνει η ανακοίνωση, δια της ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα στην Κύπρο, να επεκτείνει την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, στην πάλαι ποτέ τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου που παραμένει περίκλειστη από το 1974.

Η Αμμόχωστος ήταν για τους Κύπριους το στολίδι του νησιού και το γεγονός ότι από το 1974 μέχρι σήμερα, 46 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή παραμένει πόλη-φάντασμα, έτρεφε την ελπίδα ότι θα αποτελούσε κομμάτι της διαπραγμάτευσης σε μια προσπάθεια επανένωσης, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως επιδιώκει η Λευκωσία.

Διπλωματική αντεπίθεση από Λευκωσία

Η Λευκωσία καταδίκασε τις τουρκικές εξαγγελίες και μεταφέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και ερώτημα είναι κατά πόσο οι Βρυξέλλες δεν θα αποδειχθούν κατώτερες των περιστάσεων για άλλη μια φορά.

Σε ανακοίνωσή της, η Κυπριακή κυβέρνηση κάνει λόγο για προεκλογική φιέστα υπέρ του φίλα προσκείμενου στον Ταγίπ Ερντογάν ψευδοπρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ. Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

«Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» τονίζει η Λευκωσία.

«H Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων.

Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε από την πλευρά του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Η αντίδραση από την ευρωπαϊκή διπλωματία ήταν να δηλώσει «βαθιά ανήσυχη» δια του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Σόου Ερντογάν στην Αμμόχωστο

Ο Τατάρ μετέβη εσπευσμένα το μεσημέρι της Τρίτης 6/10 στην Άγκυρα για να παραστεί σε κοινή διάσκεψη. Αναχωρώντας για Άγκυρα μίλησε για μία «μεγάλη έκπληξη», και λίγο μετά, με τον Ταγίπ Ερντογάν στο πλάι του, ανακοίνωνε ότι το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων πρόκειται να ανοίξει την Πέμπτη 8/10.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι τα Βαρώσια είναι μέρος της (λεγόμενης) ΤΔΒΚ και ότι υποστηρίζει πλήρως την απόφαση «της διάθεσης των ακτών στο κοινό». Και δεν στάθηκε μόνο σε αυτό. Ο Ερντογάν εμφανίστηκε προκλητικός και στα όσα ανέφερε προς την Καγκελάριο Μέρκελ κατά την έκτακτη επικοινωνία που είχαν την Τρίτη.

Ο Ερντογάν δήλωσε «δυσφορία» για τη στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέκυψε στους εκβιασμούς της Ελλάδας και της Κύπρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν διεμήνυσε προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο πως οι αποφάσεις της Συνόδου δεν είναι επαρκείς για να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Πού το πάει ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν συντηρεί την επιθετική ρητορική συνοδευόμενη από προκλητικές ενέργειες. Στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο χαρακτήρισε την Κύπρο, το Ισραήλ και τη Συρία «κράτη – εγκληματίες», προσθέτοντας πως «όσοι μιλούσαν εναντίον μας τώρα κάθονται να συνομιλήσουν μαζί μας».

Φυσικά δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να «στολίσει» τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του περί «ισλαμικού αυτονομισμού», με τον Eρντογάν να τις χαρακτηρίζει «ξεκάθαρη πρόκληση» και ένδειξη «αναίδειας».

Ο Μακρόν είχε αναφέρει ότι ο «ισλαμικός αυτονομισμός» απειλεί να κυριαρχήσει σε ορισμένες μουσουλμανικές κοινότητες στη Γαλλία, προαναγγέλλοντας σχετικό νομοσχέδιο, με βήματα που θα περιορίζουν την κατ’ οίκον διδασκαλία και κίνητρα για την εκμάθηση της αραβικής γλώσσας.

«Η δήλωση ότι “το Ισλάμ είναι σε κρίση” από τον πρόεδρο Μακρόν σε μια πόλη όπου πυκνοκατοικείται από Μουσουλμάνους πέρα από ασέβεια, αποτελεί μια ανοιχτή πρόκληση. Το να κάνει λόγο για αναδιάρθρωση του Ισλάμ ως πρόεδρος της Γαλλίας αποτελεί αναίδεια, αγένεια», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την παρουσία του σε θρησκευτική εκδήλωση στην Άγκυρα.

Και δεν το βάζει κάτω, πόσο μάλλον όταν άκουγε από την ΕΕ για κυρώσεις, οι οποίες κάπου στο δρόμο έγιναν περιοριστικά μέτρα και σε λίγο μάλλον θα αναζητούνται σε κάποιο γραφείο απολεσθέντων. Εξ ου και συνεχίζει απτόητος, απειλώντας ότι θα προχωρήσει σε δοκιμές των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 στη Σινώπη, παρά την -κατά δήλωσή τους- έντονη ενόχληση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ..

dikaiologitika