Ψήφος αποδήμων: Το Μαξίμου στριμώχνει την αξιωμ. αντιπολίτευση για το «αυτογκόλ» της και μετά την… κωλοτούμπα της

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΔΗΜΟΤΙΚΑ
Tools

Το «αυτογκόλ» του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο των αποδήμων αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως η ευκαιρία για να «στριμώξει» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κοινοβουλευτικά «σχοινιά».

Τα κυβερνητικά αντανακλαστικά, όπως εκτιμάται από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν έχουν φέρει απλώς σε θέση άμυνας τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον εκθέτουν στους Έλληνες της διασποράς.

Το «χτύπημα» Βορίδη

«Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να σοβαρευτεί και, ως ελάχιστο δείγμα πολιτικής υπευθυνότητας, να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών. Διαφορετικά, απλώς θα αποδείξει ότι φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων κι ότι επιχειρεί να τους εξαπατήσει», ήταν το πρώτο χτύπημα από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Κατά την κυβέρνηση πέντε είναι τα ορόσημα στη χρονοσειρά των πολιτικών γεγονότων που αναδεικνύουν τη διπλή «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταρχάς το δικαίωμα των εκτός επικρατείας εκλογέων να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους, θεσπίστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Δευτερευόντως, όπως υπενθυμίζεται από κυβερνητικά στελέχη, με δεδομένη την αριθμητική του Συντάγματος και της πρόβλεψης για διευρυμένη πλειοψηφία, οι τελικές διατάξεις του νόμου για την ψήφο των αποδήμων, διαμορφώθηκαν από τις απαιτήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Το «κάρφωμα» της Πελώνη

Ποιοι ήταν αυτοί οι περιορισμοί; Για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους, οι εκλογείς του εξωτερικού θα πρέπει να έχουν συνολικά δύο χρόνια παραμονής στην Ελλάδα και την προηγούμενη 35ετία και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το προηγούμενο ή το τρέχον έτος.

Προϋποθέσεις που έρχονται σε ευθεία αντίθεση, όπως επισημαίνεται, με την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, που υποστηρίζει την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους χωρίς άλλα προαπαιτούμενα.

Όμως, 15 μήνες μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου, Θεοδώρα Τζάκρη, με την συνέντευξη της στον Εθνικό Κήρυκα, αποκάλυψε -κατά την κυβέρνηση- την πρώτη «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό προκύπτει μέσα από την υπόσχεση της για άρση των περιορισμών που «θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας», ήταν η δήλωσή της που ενεργοποίησε το δεύτερο χτύπημα της κυβέρνησης, δια στόματος Αριστοτελίας Πελώνη:

«Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει στάση, δεν υπάρχει λόγος να χάνεται χρόνος. Συνεπώς η κυβέρνηση -με απόφαση του Πρωθυπουργού- κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών.

Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα», ανέφερε σε αιχμηρό τόνο η κυβερνητική εκπρόσωπος, από το ξεκίνημα της εισαγωγικής τοποθέτησης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

«Γελοιοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ»

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα κλιμακώνοντας την πολιτική πίεση προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωναν δηκτικά ότι: «Το ερώτημα πλέον είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί αυτό που λέει ή πρόκειται απλώς για μια από τις γνωστές τοποθετήσεις που αποβλέπουν στο να “χαϊδέψει αυτιά”; Αν εννοεί αυτά που λέει έχει τη δυνατότητα να υπερψηφίσει την κατάργηση των περιορισμών».

Πρόσθεταν δε: «Με την επαμφοτερίζουσα στάση του, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι πρόκειται για λόγια του αέρα. Γελοιοποιείται για άλλη μια φορά κάνοντας τις γνωστές κωλοτούμπες».

Αποδομώντας την ρελάνς την οποία επιχείρησε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, από την κυβέρνηση τόνιζαν ότι η τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τέσσερις έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες, και μάλιστα με ενιαία λίστα, υποκρύπτει δυο αντιφάσεις.

Όπως… διέγνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδη, καταρχάς αντίκειται στη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή και επιπρόσθετα έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει στις 23 Σεπτεμβρίου 2019.

Αποκωδικοποιώντας την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι ουσιαστικά η πρόβλεψή της υποβαθμίζει την ψήφο των αποδήμων έναντι των υπολοίπων εκλογέων καθώς δεν θα συνυπολογίζεται στο πανελλαδικό ποσοστό.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη:

«Η Κουμουνδούρου μάλλον θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Αυτό είναι υποτιμητικό για τους απόδημους και συνάμα αντισυνταγματικό, καθότι παραβιάζει με την αρχή ισοτιμίας της ψήφου. Με τον ρυθμό αυτό δεν αποκλείεται αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει κάτι άλλο, ίσως ακόμη πιο αντισυνταγματικό».

cnngr