Τατάρ και Ερντογάν ανοίγουν το 3,5 % της Αμμοχώστου – Στα "παλιά τους τα παπούτσια" οι αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ - «Επίθεση» στην Ελλάδα

Κύπρος
Tools

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι θα ανοίξει ένα τμήμα της Αμμοχώστου, περί του 3,5%, το οποίο θα είναι αποστρατικοποιημένο και οι περουσίες εντός αυτού θα επιστραφούν στους δικαιούχους μέσω της διαδικασίας από την Επιτροπή που έχουν συστήσει στην Κύπρο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «χαιρέτισε» την απόφαση και την πρωτοβουλία της ηγεσίας στα Κατεχόμενα, ενώ με αυτή την κίνηση, πλέον θα μπορεί η λεγόμενη «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» να εμπλακεί στη διαδικασία επιστροφής των περιουσιών.

Νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε ανεπίτρεπτες εκφράσεις αναφερόμενος στην ΕΕ αλλά και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Είπε, ότι παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για λύση το όλο εγχείρημα απέτυχε εξαιτίας της θέσης που τήρησε η ελληνοκυπριακή πλευρά. «Υπάρχουν ορισμένοι που νοσταλγούν τις σφαγές που έλαβαν χώρα πριν το 1974», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Ερντογάν άσκησε κριτική και στην ΕΕ με το σκεπτικό ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. «Αυτοί (οι Ευρωπαίοι) ποτέ δεν συμπεριφέρθηκαν δίκαια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν. Ανέφερε επίσης, ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον ίδιον να χρησιμοποιήσει προσεκτική γλώσσα στα Κατεχόμενα.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να λάβει οδηγίες για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε «εχθρούς των Τούρκων», οι οποίοι παρασύρονται πίσω από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Ο ίδιος έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο Κυπριακό και να παραιτηθεί από το ξεχωριστό «κράτος» στην Κύπρο. «Η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να σπαταλήσει άλλα 50 χρόνια στο Κυπριακό», είπε χαρακτηριστικά.