Νέα δεδομένα για το άνοιγμα των σχολείων. Τι θα ισχύσει

Νεολαια - Εκπαιδευση
Tools

Σε μια εβδομάδα ανοίγουν τα σχολεία και η προσοχή ειδικών και εκπαιδευτικών στρέφεται στα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύσουν. Μαζικός εμβολιασμός και αυξημένα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού φέρνουν το νέο πρωτόκολλο στη νέα σχολική χρονιά.

Τμήματα θα κλείνουν με 50% συν ένα κρούσματα δηλαδή με πάνω από τους μισούς μαθητές να έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό, ωστόσο τηλεκπαίδευση δεν θα προβλέπεται για τους ασθενείς αλλά μόνο στην περίπτωση που θα κλείνει ολόκληρο το τμήμα.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται με βεβαιώσεις 2 αρνητικών self-tests την εβδομάδα που θα τα προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία.

Σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα στο τμήμα τους θα υποβληθούν μέσα σε μια εβδομάδα σε άλλα 2 εργαστηριακά τεστ σε σταθερά σημεία του ΕΟΔΥ, εκτός του σχολικού ωραρίου. Αν κάθονται πολύ κοντά δίπλα πίσω ή μπροστά από το θρανίο του μαθητή που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, μέσα στην ίδια εβδομάδα θα κάνουν τεστ καθημερινά 2 εργαστηριακά και 5 αυτοδιαγνωστικά. 

Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει, όταν εμφανιστεί κρούσμα στην τάξη τους, να προσέλθουν στην εβδομάδα αυτή με δυο επιπλέον βεβαιώσεις αρνητικών εργαστηριακών τεστ που θα γίνονται δωρεάν πέρα από τις δυο βεβαιώσεις αρνητικών τεστ που θα πρέπει να προσκομίζουν κάθε εβδομάδα στο σχολείο και βαρύνουν οικονομικά τους ίδιους.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές, εάν εμφανιστεί κρούσμα στην τάξη τους, θα πρέπει την ίδια εβδομάδα να κάνουν δυο self-tests. 

Κρίσιμο θέμα παραμένει η αραίωση των τάξεων τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Δέλτα θεωρείται άκρως μεταδοτική και αναμένεται να το θέσουν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών την ερχομένη Δευτέρα σε συνάντηση που θα έχουν με τους αρμόδιους φορείς.

madata