Δωρεάν εισιτήρια σε χιλιάδες νέους για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Κάντε την αίτησή σας

Νεολαια - Εκπαιδευση
Tools

Όλοι οι νέοι ηλικίας 18 ετών της ΕΕ μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για δωρεάν εισιτήρια τρένου μέχρι τις 26 Οκτωβρίου προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

 

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το ΕΚ και την πρωτοβουλία Ανακαλύψτε την ΕΕ και απευθύνεται σε νέους 18 ετών, Ευρωπαίους πολίτες που επιθυμούν να ανακαλύψουν την Ευρώπη και την κουλτούρα της.

Η ιδέα προτάθηκε αρχικά κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εκδήλωσης Νεολαίας (EYE) το 2014 και χάρη στην υποστήριξη των βουλευτών του ΕΚ, 70.000 νέοι, ηλικίας 18 ετών, έλαβαν δωρεάν εισιτήρια για να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ιούνιο του 2018. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται φέτος να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής και οι νέοι ηλικίας 19 ή και 20 ετών που ήταν επιλέξιμοι για τους δυο γύρους του 2020 που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Κάντε την αίτησή σας ΕΔΩ

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα παραμείνουν ανοικτές από τις 12 Οκτωβρίου 2021 στις 12:00 (θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης) μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2021 στις 12:00 (θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Η προσφορά είναι ανοιχτή για τους Ευρωπαίους πολίτες που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1ης Ιουλίου 2001 και 31ης Δεκεμβρίου 2003. 

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να ταξιδέψουν έως 30 ημέρες, σε τουλάχιστον μία χώρα της ΕΕ μεταξύ της 1ης Μαρτίου 2022 και της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Για να είναι επιλέξιμοι οι αιτούντες πρέπει να απαντήσουν σε ένα σύντομο κουίζ πολλαπλών απαντήσεων σχετικά με την Ευρώπη

Τα ταξίδια θα πραγματοποιούνται κυρίως με τρένο, αλλά και με λεωφορείο και πλοίο, για να εξασφαλιστεί ευρεία πρόσβαση. Οι πτήσεις θα επιτρέπονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει άλλος τρόπος μεταφοράς (π.χ. άτομα που προέρχονται από πολύ απομακρυσμένες περιοχές).

Οι συμμετέχοντες με μειωμένη κινητικότητα ή / και ειδικές ανάγκες ενδέχεται να επιλεγούν για την παροχή πρόσθετης βοήθειας (π.χ. κόστος για άτομο-συνοδό ή σκύλο-συνοδό για άτομα με προβλήματα όρασης).

Η υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί ισχυρό υποστηρικτή της ιδέας των δωρεάν εισιτηρίων τρένων για τους 18χρονους Ευρωπαίους, υιοθετώντας τρία ψηφίσματα που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία.

Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα επιτρέψει στους νέους ανθρώπους να βιώσουν την διαφορετικότητα της Ευρώπης, να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον και να μάθουν περισσότερα για την Ευρώπη. Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν πως ενθαρρύνοντας τους νεαρούς ευρωπαίους πολίτες να ταξιδεύουν στην ΕΕ και να συναντήσουν ανθρώπους από άλλες χώρες, θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα και θα ενισχύσουν τις κοινές αξίες της ΕΕ.

Όταν το InterRail αλλάζει τη ζωή σου…

Κάθε τόσο κάποιος επώνυμος ανατρέχει στις υπέροχες αναμνήσεις που τον συνοδεύουν από ένα παλαιότερο ταξίδι με InterRail. Ο τελευταίος ήταν ο Γερμανός προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος στις αρχές Σεπτεμβρίου τιμήθηκε με το «Βραβείο Γερμανο-Βρετανικής Φιλίας». Η απονομή έγινε στο στάδιο της αγαπημένης του Μπορούσια Ντόρτμουντ και ο Κλοπ, μιλώντας στους 300 προσκεκλημένους, αποκάλυψε ότι αγάπησε την Αγγλία από τα 18 του, ταξιδεύοντας με InterRail και «με την ξαδέρφη του τη Σούζι».

Ήδη από τότε «ο καιρός ήταν χάλια στην Αγγλία», αλλά του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι «μπορούσες να χτυπήσεις την πόρτα σε κάποιον άγνωστο και να σου προσφέρει bed & breakfast με ένα συμβολικό αντίτιμο πέντε λιρών». Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Μέλανα Δρυμό, κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε. Κι έτσι, εξομολογείται ο Γιούργκεν Κλοπ, πήρε την απόφαση: «Κάποτε θα πρέπει να ζήσω σε αυτή τη χώρα».

madata