Το «μεγάλο κόλπο» με τους ΑΜΚΑ των ανασφάλιστων

Ασφαλιστικά
Tools

Στο μεγάλο κόλπο με τους ΑΜΚΑ έχει στόχο η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, γράφει ο Γιώργος Παπαχρήστος στη στήλη του στα «Νέα»

Η νομοθετική πρωτοβουλία έχει στόχο την αντιμετώπισης ενός θέματος επιβαρυντικού για τα δημοσιονομικά του ΕΣΥ.

Πρόκειται, γράφει ο κ. Παπαχρήστος, για το θέμα της εντοπισμένης από τα στοιχεία πλέον υπερσυνταγογράφησης μιας συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών των λεγόμενων ανασφάλιστων.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι η συνταγογράφηση θα γίνεται μόνο και μόνο στις κρατικές δομές υγείας, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι συνταγές φαρμάκων και ιατρικών εξετάσεων αφορούν το συγκεκριμένο άτομο και δεν γεμίζουν τις τσέπες γιατρών και εργαστηρίων παραϊατρικών εξετάσεων. 

Γιατί αυτή η ρύθμιση;

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων για τη φαρμακευτική δαπάνη η οποία άρχισε πάλι να παίρνει την ανηφόρα επισημαίνουμε διαπιστώθηκε ότι μία εκ των παραμέτρων της αύξησης της δαπάνης είναι η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

Τριπλασιάστηκε. Έφτασε αισίως τα 310 εκατομμύρια 

Πώς έγινε το μαγικό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, αλλά όπως εκτιμάται, όλα οφείλονται στη χωρίς έλεγχο συνταγογράφηση από επιτήδειους που εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι πολλοί ΑΜΚΑ ανασφαλίστων ανήκουν σε ανθρώπους που δεν φαίνεται να κατοικούν πλέον στην Ελλάδα.

Φυσικά θα γίνει ξεκαθάρισμα.

aftodioik