«Μήλον της έριδος» η κυπριακή ΑΟΖ - Αμερική και ... Καταρ οι επίσημοι διεκδικητές. Aκολουθουν και άλλοι με την Τουρκία... να κρυφοκοιτάζει. Μετά τη συμφωνία στη Νέα Υόρκη έπεσαν και οι υπογραφές!

Κύπρος
Tools

Ξεκινούν σε λίγες ημέρες τα γεωτρύπανα της Exxon Mobil και της Qatar Petroleum τις γεωτρήσεις ενώ αμέσως μετά σειρά παίρνει η Total-Eni. Η Τουρκία, εγκλωβισμένη, αναμένεται κι αυτή με τη σειρά της να προχωρήσει σε γεώτρηση-απάντηση, σε περιοχές που, που όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, ανήκουν στο ψευδοκράτος. 

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2011 όταν από το γεωτρύπανο της Noble εμφανίστηκε μια μικρή γαλάζια φλόγα. Μια γαλάζια φλόγα που στην πορεία έκανε τους Τούρκους να μιλάνε για «γαλάζιες πατρίδες» ενώ προσέλκυσε άμεσα το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων πετρελαϊκών κολοσσών, οι οποίοι άρχισαν να ζητάνε από την κυπριακή κυβέρνηση την αδειοδότηση ενοικίασης θαλάσσιων οικοπέδων εντός της κυπριακής ΑΟΖ ώστε να εξερευνήσουν το... βαθύ γαλάζιο του κυπριακού πελάγους. Σημειωτέον, όσο πιο γαλάζια είναι η φλόγα που βγαίνει από το γεωτρύπανο σε μια γεώτρηση τόσο πιο καλής ποιότητας είναι το φυσικό αέριο και η φλόγα που ξεπήδησε εκείνον τον Οκτώβρη ήταν καταγάλανη...

Ο τότε πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε τι φωτιά μπορεί να ανάψει αυτή η φλόγα και γνωρίζοντας πως χωρίς τη συμβολή των αμερικανών η Τουρκία θα μπορούσε πολύ εύκολα να «κλέψει» αυτή τη φλόγα, δεν έχασε καιρό και πρότεινε αμέσως στην Exxon Mobil την αδειοδότηση αρκετών οικοπέδων.

Οι Αμερικανοί ανταποκρίθηκαν κατευθείαν και χωρίς να λογαριάσουν την Τουρκία και τις παράλογες διεκδικήσεις της, αναγνώρισαν όλο το εύρος της κυπριακής ΑΟΖ στέλνοντας τα γεωτρύπανά τους. Το εγχείρημα βρήκε πολύ γρήγορα μιμητές τους Γάλλους, τους Ιταλούς, ακόμα και τους πιο πιστούς συμμάχους της Τουρκίας, τους Καταριανούς, οι οποίοι προθύμως συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς (και την Exxon Mobil) για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Έτσι ξεκίνησε να κατατέμνεται σιγά σιγά το κυπριακό αρχιπέλαγος. Πέραν του Οικοπέδου 12, άρχισε να αδειοδοτείται και το Οικόπεδο 11 ενώ αρχίζουν και οι πρώτες συζητήσεις για τη δημιουργία του αγωγού EastMed, ο οποίος φιλοδοξούσε να συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία. Γεωτρήσεις επιχείρησαν να κάνουν και οι Ιταλοί με την ΕΝΙ, πλην όμως τις ανέβαλαν λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.

Αντιθέτως, οι Γάλλοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να τις συνεχίσουν. Εστειλαν πλοία (ακόμα και το αεροπλανοφόρο «Ντε Γκωλ») στην Κύπρο, έστειλαν Rafale, που πέταξαν σε όλο το μήκος και πλάτος της κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να δώσουν ένα καλό μάθημα στην Τουρκία να μην κλέβει πόρους από άλλα κράτη με την πολιτική των κανονιοφόρων.

Συμφωνία στη Νέα Υόρκη

Μπορεί για ένα μεγάλο διάστημα οι γεωτρήσεις να σταμάτησαν ωστόσο Λευκωσία και Αθήνα ποτέ δεν έπαψαν να προετοιμάζονται για τις νέες γεωτρήσεις. Και μάλιστα κάτω από τη μύτη της Τουρκίας.

Ετσι τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης βρισκόταν στη Νέα Υόρκη (για τη συνεδρίαση του ΟΗΕ) είχε συνάντηση με την ηγεσία της Exxon Mobil. Την ώρα που ο Ερντογάν προσπαθούσε ανεπιτυχώς να συναντηθεί με τον Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη, η Κύπρος σφράγισε μια σημαντική συμφωνία. Εκλεινε την αδειοδότηση του θαλασσοτεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία των Exxon-Qatar Petroleum.

Χθες έπεσαν και οι υπογραφές

Κατά τη χθεσινή τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το τεμάχιο 5, μάλιστα, η κύπρια υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου τόνισε ότι «με αυτή τη συμφωνία η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, προωθεί περαιτέρω την εξερεύνηση της ΑΟΖ μας και η κοινοπραξία εδραιώνει την παρουσία της στην πολλά υποσχόμενη Ανατολική Μεσόγειο».

Η εν αναμονή αντίδραση της Τουρκίας

Η Τουρκία προσανατολίζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση-απάντηση σε εκείνη που θα διενεργήσουν η Exxοn Mobil και η Qatar Petroleum σε περιοχές που κατά τον τουρκικό ισχυρισμό ανήκουν στο… ψευδοκράτος. Σε περιοχές όμως για τις οποίες έχει δοθεί άδεια ερευνών από τη Λευκωσία στην ιταλική ΕΝΙ, όπου συμμετέχει πλέον και η γαλλική TOTAL. Δηλαδή στα οικόπεδα 1, 2, 3, 8, 9, 13.

newpost