Πιθανόν με rapid test η επιστροφή των μαθητών, αλλαγές και νέα μέτρα στα σχολεία

Νεολαια - Εκπαιδευση
Tools

Η τρομακτική επέλαση της Όμικρον είναι πολύ πιθανό να φέρει αλλαγές στα υγειονομικά μέτρα που θα λαμβάνονται στα σχολεία με την επιστροφή των μαθητών από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Το νέο κύμα κορονοϊού έχει απλώσει για τα καλά τα δίχτυα του σχεδόν σε όλη τη χώρα και ένα βασικό ζήτημα που τίθεται στο τραπέζι ειδικών και υπουργείου Παιδείας είναι πώς θα γίνει η ασφαλέστρερη δυνατή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. 

Μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων εισηγούνται το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια στις 17 Ιανουαρίου, λόγω της «Όμικρον» που σαρώνει τη χώρα.

Π΄άντως, τόσο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης όσο και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή τόνισαν πως τα σχολεία θα ανοίξουν στην ώρα τους. Ωστόσο, μέχρι τότε είναι πιθανό να έχουν επικαιροποιηθεί τα πρωτόκολλα λειτουργίας τους καθώς οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ένα βασικό σενάριο που εξετάζεται στο υπουργείο Παιδείας είναι η επιστροφή των μαθητών (που κανονικά είναι προγραμματισμένη για τις 10 Ιανουαρίου) στα σχολεία να γίνει με εργαστηριακό τεστ (rapid test) και αλλαγή στους όρους αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας ενός τμήματος σε περίπτωση κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που προκρίνεται είναι καθηγητές και μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία τη Δευτέρα 10/01 με rapid και όχι με self test. 

Επίσης, στο τραπέζι είναι το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με πρωτόκολλο λειτουργίας εκτός του 50+1, και συγκεκριμένα να κλείνουν πλέον τμήματα με το 30% των κρουσμάτων.