Πόλεμος στην Ουκρανία, 22η ημέρα της ρωσικής εισβολής και κατοχής – Ολες οι εξελίξεις

Κόσμος
Tools

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορήθηκαν για την επίθεση σε θέατρο της Μαριούπολης που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκατοντάδες αμάχους στο πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα.

Ουκρανικές αρχές: Τουλάχιστον 27 νεκροί από ρωσικά πυρά στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν σήμερα την ζωή τους από πυρά του ρωσικού πυροβολικού στην πολιορκημένη περιοχή Χάρκοβο, μια μεγάλη πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

«Ρώσοι στρατιώτες έριξαν πυρά πυροβολικού στην πόλη Μερέφα στην περιοχή Χάρκοβο γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο καταστράφηκαν. 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 10 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση», έγραψε σε ανάρτηση της στο Facebook η περιφερειακή εισαγγελία.

Αξιωματούχος ΗΠΑ: Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πάνω από 1.000 πυραύλους από την αρχή της εισβολής

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πάνω από 1.000 πυραύλους από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρει Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ έχουν κάποιες ανεπιβεβαίωτες ενδείξεις ότι το ηθικό των ρωσικών στρατευμάτων «έχει αρχίσει να πέφτει», λέει ο ανώτατος αξιωματούχος της Άμυνας.

G7: Οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου «θα πρέπει να λογοδοτήσουν»

Οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία, όπου ο ρωσικός στρατός κατηγορείται ότι βομβαρδίζει αμάχους, θα πρέπει να «λογοδοτήσουν» ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης, προειδοποίησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, σε μια κοινή ανακοίνωση.

Οι επικεφαλής διπλωματίας της ομάδας των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, της οποίας προεδρεύει φέτος η Γερμανία, «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εργασίες έρευνας και συλλογής αποδείξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβανομένων εκείνων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» στην Ουκρανία. 

Η Ferrari διακόπτει τη συνεργασία της F1 με τη ρωσική εταιρεία κατασκευής λογισμικού Kaspersky

Η Ferrari αποφάσισε να αφαιρέσει το λογότυπο της Kaspersky Lab από τα μονοθέσιά της στη Formula 1, ενώ η εταιρεία κατασκευής πολυτελών σπορ αυτοκινήτων θα αξιολογήσει τους δεσμούς εφοδιασμού της με την εταιρεία κατασκευής λογισμικού ασφαλείας και προστασίας από ιούς.

Εκπρόσωπος της Ferrari ανέφερε ότι το λογότυπο της Kaspersky αφαιρέθηκε από τα μονοθέσια της Formula 1, τα κράνη των οδηγών και τις διαδικτυακές πλατφόρμες «καθώς η συνεργασία έχει σταματήσει προς το παρόν λόγω κοινής απόφασης που έλαβαν οι δύο εταιρείες».

Ρωσία: Συνελήφθη ο υποδιοικητής της Εθνικής Φρουράς

Αποπέμφθηκε από τη θέση του υποδοικητή της ρωσικής Εθνικής Φρουράς ο Ρομάν Γκαβρίλοφ, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Επικαλούμενος ανεξάρτητες πηγές πληροφόρησης, ο ερευνητής δημοσιογράφος Gristo Grozev αναφέρει πως ο Ρομάν Γκαβρίλοφ συνελήφθη λόγω τραγικών λαθών στο πόλεμο της Ουκρανίας. Ειδικότερα, κατηγορείται για «διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών, με αποτέλεσμα την απώλεια ζωών», καθώς και για «άσκοπη χρήση καυσίμων», με αποτέλεσμα πολλά ρωσικά άρματα μάχης να μένουν στη μέση του δρόμου.

Εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη - Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων του βομβαρδισμού του θέατρού της

 oukrania thetro katatsrt

Οι αρχές της Μαριούπολης, που πολιορκείται από ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα ότι έχουν απομακρυνθεί από την πόλη 30.000 άνθρωποι μέσα σε μία εβδομάδα, προσθέτοντας ότι δεν γνώριζαν ακόμη τον απολογισμό θυμάτων του χθεσινού βομβαρδισμού ενός θεάτρου όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι. 

Σύμφωνα με μήνυμα του δημαρχείου στο Telegram, η κατάσταση είναι «κρίσιμη» με «αδιάκοπους» ρωσικούς βομβαρδισμούς και «κολοσσιαίες» καταστροφές. 

«Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, περίπου το 80% των σπιτιών της πόλης έχει καταστραφεί», πρόσθεσε.

Μακρόν: «Ηλεκτροσόκ» για το ΝΑΤΟ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν ένα «ηλεκτροσόκ» για το ΝΑΤΟ και το έκανε να αποκτήσει τη νέα στρατηγική διαύγεια που του έλειπε.

Το ΔΝΤ αφαίρεσε τον εθιμοτυπικό τίτλο που είχε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην εκτελεστική επιτροπή

Η εκτελεστική επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αφαίρεσε προσωρινά τον εθιμοτυπικό τίτλο του πρύτανη που είχε ο Ρώσος Αλεξέι Μοζίν, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ο τίτλος δίνεται παραδοσιακά στο μακροβιότερο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΝΤ και συνοδεύεται από μικρά προνόμια.

Ήταν ένας εύκολος τρόπος για τις χώρες της Δύσης, που έχουν την πλειοψηφία στο ΔΝΤ, να επικρίνουν τη Ρωσία στο πλαίσιο του Ταμείου.

Κόσοβο: Ζητεί βοήθεια από Μπάιντεν για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Το Κόσοβο ζήτησε από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν να το βοηθήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια ένταξη που έχει καταστεί «επιτακτική», σύμφωνα με την πρώην επαρχία της Σερβίας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι έλαβε παραπλανητικό τηλεφώνημα από κάποιον που προσποιήθηκε ότι ήταν ο «Ουκρανός πρωθυπουργός»

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε ότι κάποιος που προσποιήθηκε ότι ήταν ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του σήμερα κάνοντας του «παραπλανητικές ερωτήσεις».

«Σήμερα έγινε μια απόπειρα από έναν απατεώνα που ισχυριζόταν ότι είναι ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας να μιλήσει μαζί μου. Έθεσε πολλές παραπλανητικές ερωτήσεις και αφότου έγινα καχύποπτος, τερμάτισα την κλήση», έγραψε ο Ουάλας στο Twitter.

«Καμία ρωσική παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση και βρώμικα κόλπα δεν μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή από τις ρωσικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία. Μια απεγνωσμένη προσπάθεια», συμπλήρωσε.

Σολτς: «Πολύ μεγάλη πρόκληση» οι εισροές προσφύγων από την Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι οι ροές προσφύγων από την Ουκρανία θα αποτελέσουν μια «πολύ μεγάλη πρόκληση».

Γαλλία: Αποδεσμεύει 300 εκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία

Η Γαλλία θα αποδεσμεύσει βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη από τις 24 Φεβρουαρίου με τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Γερμανική πρόταση για έκτακτη σύγκληση των G7 στις 24 Μαρτίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα για συνάντηση και των G7 στις 24 Μαρτίου, μεταξύ της έκτακτης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα ξεκινήσει το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η γερμανική προεδρία της G7 πρότεινε τη σύγκληση της ομάδας, δεδομένης της παρουσίας έξι εκ των επτά μελών σε κορυφαίο επίπεδο τη μέρα εκείνη στη βελγική πρωτεύουσα.

kathimerini