Eύγε στον Δήμαρχο Κορυδαλλού: Εκανε το ωραιότερο δημαρχείο της Αττικής που φέρνει κέρδη 300 χιλ.€!

ΝΟΤΙΟΙ ΔΗΜΟΙ
Tools

Κορυδαλλός δεν συνεπάγεται μόνο φυλακές, αλλά και το πιο σύγχρονο και καλαίσθητο δημαρχείο σε όλη την Αττική, του οποίου η κατασκευή δεν κόστισε στους δημότες ούτε ένα ευρώ.

Συγκεκριμένα, το νέο δημαρχείο (τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής των πολιούχων του Κορυδαλλού, Ταξιαρχών) συνολικής έκτασης περίπου 4.000 τ.μ και συνολικού κόστους 5,9 εκ. ευρώ, κατασκευάστηκε αποκλειστικά με χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και συγκεκριμένα κατά 70% από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και κατά 30% από τοΘΗΣΕΑΣ (Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Μάλιστα, ούτε καν η επίπλωση του δημαρχείου δεν στοίχισε το παραμικρό στον Δήμο, καθώς όλα τα έπιπλα εξασφαλίστηκαν από εφορίες και ΙΚΑ, τα οποία αφού συγχωνεύτηκαν, έκλεισαν και τα έπιπλα τους βρίσκονταν σε αχρηστία σε αποθήκες των υπουργείων.  Και θα βρίσκονταν ακόμη εκεί αν ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης δεν κινούσε «γη και ουρανό» ώστε εκατοντάδες γραφεία, καρέκλες, καναπέδες, συρταριέρες, φοριαμοί κλπ να μεταφερθούν και να επιπλώσουν το νέο δημαρχείο.

Η δημοτική αρχή που από το 2007 ξεκίνησε την προσπάθεια να αποκτήσει ο Κορυδαλλός το «σπίτι» του, γνώριζε ότι ένα τόσο σημαντικό έργο δεν μπορεί να κατασκευαστεί από τον δημοτικό προϋπολογισμό σε βάρος των άλλων αναγκών της πόλης και ούτε επέλεξε να καταφύγει στο δανεισμό.

 

Εξοικονόμηση 300 χιλ. ευρώ το χρόνο

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Δήμος Κορυδαλλού όχι μόνο κατάφερε να κατασκευάσει το νέο του δημαρχείο με μηδέν έξοδα, αλλά κατάφερε να εξοικονομεί πλέον περίπου 300.000 ευρώ ετησίως. Το ενοίκιο που έδινε για τις προηγούμενες εγκαταστάσεις που τον στέγαζαν έφτανε τα 200.000 ευρώ το χρόνο. Επιπλέον, τα λειτουργικά του έξοδα έχουν πλέον μειωθεί κατά 100.000 ευρώ ετησίως, καθώς το νέο κτίριο έχει κατασκευαστεί με βάση πρότυπα εξοικονόμησης ενέργειας.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ο δήμος να διαθέτει επιπλέον 300.000 ευρώ, τα οποία θα αξιοποιήσει κατά προτεραιότητα για την κοινωνική μέριμνα, ενώ καταφέρνει να αυξήσει το κύρος του ως ΟΤΑ και να ενισχύσει την πιστοληπτική του ικανότητα.

 

Δίπλα στις φυλακές

Το νέο δημαρχείο βρίσκεται στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 240 και Νικηφορίδη, δίπλα από τις εγκαταστάσεις των φυλακών. Εκεί λειτουργούν πλέον οι περισσότερες υπηρεσίες του Δήμου.  Η μεταφορά ολοκληρώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου σε χρόνο- ρεκόρ, ενώ όλες οι υπηρεσίες λειτούργησαν πλήρως από τις πρώτες μέρες. Κύριο χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι η λιτότητα και η απλότητα, που συνδυάζονται με φωτεινούς, άνετους χώρους για πολίτες και εργαζόμενους.

Στο κτίριο μεταφέρθηκε και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών από τον μισθωμένο χώρο Γρ. Λαμπράκη και Ύδρας, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, που προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών. Επίσης στο νέο δημαρχείο θα μεταφερθούν και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις, στοχεύοντας τόσο σε καλύτερο συντονισμό του δημοτικού έργου, όσο και στην εξοικονόμηση μισθωμάτων και λειτουργικών δαπανών.

Όσον αφορά στον περιβάλλοντα χώρο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι κυριαρχείται από το πράσινο, αφού στην είσοδο διαμορφώθηκε ένα νέο πάρκο που ενοποιήθηκε με το υπάρχον πάρκο του πρώην Ασύλου, όπως είχε καθιερωθεί να λέγεται από τους κατοίκους.

Απόλυτα ενταγμένο στο χώρο είναι και το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του προαυλίου, μετά την μεταφορά του από την πλατεία Ελευθερίας μετά την έναρξη των εργασιών κατασκευής του Σταθμού του Μετρό.

Το κτίριο αποτελείται από δυο ισόγειους αυτόνομους χώρους συνολικής επιφάνειας 1000 περίπου τετραγωνικών και δυο ορόφους συνολικά 1900 περίπου τ.μ. Στους ισόγειους χώρους θα στεγαστούν οι υπηρεσίες που αφορούν στην καθημερινότητα και στην εξυπηρέτηση των δημοτών, όπως το ληξιαρχείο, το δημοτολόγιο, το πράσινο, το περιβάλλον, η παιδεία.

Επίσης στο ισόγειο βρίσκεται η σύγχρονη αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί και ειδικές ημερίδες και εκδηλώσεις. Στο υπόγειο με εμβαδόν 1000 επιπλέον τ.μ θα λειτουργήσει υπόγειος χώρος στάθμευσης, ενώ ήδη λειτουργεί και αίθουσα γυμναστηρίου, που φιλοξενεί τμήματα του Οργανισμού Άθλησης και Πολιτισμού.

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

aftodioikisi