4 dimarxoi
 
Εντονη αντίδραση των 4 δημάρχων, Ανδρ. Κονδύλη, Γ. Παπανικολάου, Γ. Κωνσταντάτου και Δ. Χατζηδάκη, εκδηλώθηκε σήμερα με ανοικτή επιστολή τους στον υπουργό κ. Μουζάλα για τη δημιουργία προσφυγικού καταυλισμού στο Ελληνικό  

"Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει Ειδομένη το Ελληνικό!"

Με δυναμικό τρόπο απαντούν οι Δήμαρχοι Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Φαλήρου στα διαφαινόμενα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία πρσφυγικού καταυλισμού μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή των Δημάρχων προς τον υπουργό.Μεταναστευτικής Πολιτικής

Αξιότιμε Υπουργέ κ. Μουζάλα,

Με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την ολοένα αυξανόμενη μεταφορά παράνομων μεταναστών στη Νότια Αθήνα, στα γήπεδα Χόκεϊ του Ελληνικού και Ταε Κβο Ντο του Π. Φαλήρου.

Η ανθρωπιστική διάσταση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος είναι εξαιρετικά σημαντική και κανείς δεν μπορεί να την παραβλέψει. Η Πολιτεία, ωστόσο, αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα όπως αυτό, χωρίς έστω τη στοιχειώδη προετοιμασία και οργάνωση και αφήνοντας στο σκοτάδι τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτό που ξεκίνησε πριν από 3 μήνες με την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, έχει τώρα μετατραπεί σε μόνιμη δομή ανοιχτής φιλοξενίας, όχι για πρόσφυγες πολέμου αλλά για παράνομους μετανάστες.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη μας είχατε δεσμευτεί προσωπικά ότι τέλη Οκτωβρίου θα είχε κλείσει η προσωρινή δομή στο Ελληνικό, δέσμευση που δυστυχώς δεν τηρήσατε. Αντί γι΄αυτό, μαθαίνουμε ότι υπάρχει σχέδιο εγκατάστασης χιλιάδων μεταναστών στο πρώην Αεροδρόμιο σε ερειπωμένα κτίρια και αντίσκηνα.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι.

Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου σε «αποθήκη ψυχών» αφού δεν πληρεί καμία απολύτως προϋπόθεση φιλοξενίας. Δεν θα επιτρέψουμε το πρώην αεροδρόμιο να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών – και όχι Σύρων προσφύγων – στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στα Σκόπια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Για όλα τα παραπάνω, καλούμε τις τοπικές μας κοινωνίες σε επαγρύπνηση.

Σας ζητάμε, κύριε Υπουργέ, να απαντήσετε επισήμως, άμεσα και εμπεριστατωμένα, στα ακόλουθα κρίσιμα ερωτήματα:

1. Ποιος εγγυάται την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής; Είναι επισήμως γνωστό πλέον ότι ανάμεσα στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που διέρχονται ή καταλήγουν στη χώρα μας βρίσκονται και εξτρεμιστικά στοιχεία.

2. Πως θα διασφαλίσετε τη δημόσια υγιεινή, όταν ξαφνικά χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρονται σε ένα χώρο που δεν πληροί σχεδόν καμία προδιαγραφή για το σκοπό αυτό;

3. Ως τι θα λειτουργήσουν προσωρινά οι εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου; Κέντρο υποδοχής; Κέντρο φιλοξενίας; Κέντρο διαμετακίνησης; Και το κυριότερο: Θα είναι μια ανοιχτή ή κλειστή εγκατάσταση;

4. Για πόσο διάστημα σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το Ελληνικό για το σκοπό αυτό;

5. Ποιος θα αναλάβει τη σίτιση και το κόστος φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών;

6. Ποιος και με ποιο τρόπο θα κάνει την καταγραφή των αλλοδαπών;

7. Πως και πότε θα πραγματοποιηθεί ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες;

Κύριε Υπουργέ,

Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Όλοι οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι ήδη η Νότια Αθήνα και οι δήμοι μας 3 μήνες τώρα έπραξαν το καθήκον τους ανθρωπιστικά όπως όφειλαν.

Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα για ένα ζήτημα τέτοιων διαστάσεων. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις εξελίξεις και τον βαθύ προβληματισμό μας. Αναμένουμε άμεση συνάντηση μαζί σας και αναλυτική επίσημη ενημέρωση.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

ΑΛΙΜΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ

ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

3 dimarxoi naftemp

Σε νέα φάση έχει εισέλθει η συζήτηση για την αξιοποίηση της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στην περιοχή του Ελληνικού, με τους δημάρχους των όμορων δήμων να ανακοινώνουν κοινό σχέδιο δράσης και την κυβέρνηση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας), να διορίζει νέα διοίκηση στην Ελληνικό Α.Ε.

Οπως προκύπτει από τις σύντομες συνομιλίες που είχε η «Ν» με τους δημάρχους Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο, Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη και Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, η τοπική κοινωνία, όπως εκφράζεται μέσω των εκλεγμένων οργάνων της, λέει με σαφήνεια «όχι στην εγκατάλειψη, ναι στην ανάπτυξη του Ελληνικού υπό προϋποθέσεις».

Οι τρεις δήμαρχοι επιθυμούν να ενημερωθούν επίσημα για το ακριβές master plan των επενδυτών, να έχουν τη δυνατότητα να θέσουν στο τραπέζι της συζήτησης αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ δεν παραλείπουν να ζητήσουν να καλυφθεί από δημότες τους ποσοστό των θέσεων εργασίας.

Πληροφορίες, στο μεταξύ, αναφέρουν ότι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Α.Ε. θα τοποθετηθεί η πολιτικός μηχανικός Νανά Σπυροπούλου η οποία έχει διατελέσει σε διάφορες επιτελικές θέσεις του Δήμου Αθηναίων και σήμερα είναι επικεφαλής της Επιχείρησης Μηχανογράφησης του Δήμου Αθηναίων (ΔΑΕΜ). Οι ίδιες πληροφορίες λέγουν ότι μέλος του διοικητικού συμβουλίου θα είναι και ο δήμαρχος Αργυρούπολης - Ελληνικού, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος.

Οι τρεις δήμαρχοι ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο δράσης αμέσως μετά την πρόσφατη συνάντησή τους με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα ο οποίος τους τόνισε ότι «το έργο του Ελληνικού βρίσκεται στο άμεσο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και η υλοποίησή του θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα».
 
 

Ο δήμαρχος Αργυρούπολης - Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος.

Οπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αργυρούπολης - Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος, στην τελευταία προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βασικό πεδίο σύγκρουσης των υποψήφιων δημάρχων αποτέλεσε η αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου. Ο ίδιος κέρδισε τις εκλογές τασσόμενος υπέρ της ανάπτυξης.

«Πρέπει να προχωρήσει η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου» δηλώνει ξεκάθαρα. «Αν ναυαγήσει ο υφιστάμενος σχεδιασμός, η έκταση θα μείνει όπως είναι, εστία μόλυνσης για άλλα 15 χρόνια. Δεν βλέπω εναλλακτική πρόταση» σημειώνει και προσθέτει: «Για μας είναι σημαντικό -και μέχρι στιγμής προβλέπεται, αν και δεν έχουμε δει επίσημα το σχέδιο- η ανοιχτή πρόσβαση τόσο στο πάρκο των 2.000 στρεμμάτων όσο και στο παραλιακό μέτωπο. Επίσης, ο δήμος μας έχει πολλές από τις υπηρεσίες του μέσα στην έκταση και θέλουμε να διασφαλίσουμε το καλύτερο γι’ αυτές.

Σημαντικό επίσης για τους δημότες μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι ένα ποσοστό των θέσεων εργασίας στο έργο θα καλυφθεί από κατοίκους των όμορων περιοχών. Επίσης, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα δημιουργηθεί ένας χώρος που θα υποδέχεται 1 εκατ. τουρίστες ετησίως και δεν θα γίνουν παράλληλα έργα υποδομών στήριξης και ανάπτυξης των γύρω περιοχών».

Ο δήμαρχος Αργυρούπολης - Ελληνικού στη σύντομη συνομιλία μας ανέφερε επίσης το παράδειγμα της αξιοποίησης της μαρίνας του Φλοίσβου: «Το μοντέλο του Φλοίσβου μάς ενδιαφέρει. Με τη μαρίνα και τα μαγαζιά έχουν βρει δουλειά 300 δημότες του Φαλήρου, ενώ ο ίδιος ο δήμος έχει σημαντικά έσοδα από τη λειτουργία της ανάπτυξης».

 

Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

Ο Γιώργος Παπανικολάου, δήμαρχος Γλυφάδας, επισημαίνει: «Είμαστε σαφώς υπέρ της αξιοποίησης του χώρου και όχι της εγκατάλειψής του, όπως συμβαίνει τα 15 αυτά χρόνια, αλλά η Πολιτεία χρειάζεται να μας δώσει ένα αφήγημα για το τι θα πράξει σε αυτή την έκταση. Είναι παρωδία, εν μέσω οικονομικής κρίσης να μην προκρίνεται η ανάπτυξη της έκτασης. Είναι αδύνατον να γίνει πάρκο 6.200 στρεμμάτων. Δεν ζητάμε να καθορίσουμε εμείς το τι ακριβώς θα γίνει σε ένα έργο τόσων δισ. ευρώ, αλλά χρειάζεται να δούμε και ζητήματα όπως είναι π.χ. ποιο θα είναι το μέλλον της τοπικής αγοράς της Γλυφάδας, αν δημιουργηθεί στην έκταση του πρώην αεροδρομίου μεγάλο εμπορικό κέντρο.

Ακόμη, με βάση το σχέδιο που έχουμε δει ανεπίσημα, οι πύργοι (ψηλά κτήρια) που περιλαμβάνει το σχέδιο των επενδυτών τοποθετούνται στην άκρη του οικοπέδου, δηλαδή στα όρια με την περιοχή της Γλυφάδας. Μήπως θα ήταν καλύτερα να τοποθετηθούν στο κέντρο της έκτασης; Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι επίσημα δεν γνωρίζουμε το master plan της επένδυσης. Μας είχε γίνει παλιότερα μια παρουσίαση από τη Lamda, ωστόσο, π.χ. μας είχε δείξει μια μακέτα που περιείχε την υπογειοποίηση της παραλιακής λεωφόρου, αλλά τώρα ακούμε ότι αυτό εγκαταλείπεται».

Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης

Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης από την πλευρά του επισημαίνει ότι δεν είναι στις προθέσεις του δήμου να εμποδίσει την επένδυση και προσθέτει: «Πιστεύω ότι αν ναυαγήσει ο υπάρχων σχεδιασμός το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο για τη χώρα, παρά για τους δήμους μας. Η ματαίωση θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ζημιά στη Ελλάδα αφού πλέον η αξιοποίηση του Ελληνικού έχει περιληφθεί στις δεσμεύσεις της χώρας. Χωρίς την πίεση του γεγονότος αυτού πιθανότατα να είχαμε τον χρόνο για ένα καλύτερο σχέδιο.

Ωστόσο, πρέπει η υπόθεση να κινηθεί, η περιοχή ρημάζει. Το master plan δεν το έχω δει για να πω τη γνώμη μου, αλλά σαφώς τάσσομαι υπέρ της ανάπτυξης. Αν αυτή η επένδυση ακυρωθεί θα χρειαστούμε άλλα 30 χρόνια για να προχωρήσουμε ξανά. Η πρωτοβουλία που έχουμε λάβει οι τρεις δήμαρχοι στοχεύει να λάβουμε γνώση του σχεδίου του επενδυτή και προχωρώντας η διαδικασία να συμβάλουμε σε βελτιώσεις. Για το καλό της επένδυσης είναι απολύτως αναγκαία η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας».

Αναμφισβήτητα η κινητικότητα που παρατηρείται στο θέμα της ανάπτυξης του Ελληνικού και ειδικά η κοινή δράση των όμορων δήμων στην κατεύθυνση της αξιοποίησης της έκτασης αποτελεί θετικό γεγονός, όμως δεν αρκεί για να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης η σημαντική αυτή ανάπτυξη. Η εν λόγω επένδυση δεν προχώρησε με τον ρυθμό που θα έπρεπε ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση που υποτίθεται ότι την πίστευε.

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει στους κόλπους της στελέχη που έχουν ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της σύμβασης αγοραπωλησίας που έχει υπογραφεί και θα έχει ενδιαφέρον πώς αυτό θα λειτουργήσει, όταν ταυτόχρονα η χώρα έχει δεσμευτεί με βάση το τρίτο μνημόνιο ότι το Ελληνικό θα προχωρήσει.

Πέρα από το πολιτικό - κοινωνικό ζήτημα υπάρχουν και τα πρακτικά θέματα. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο το οποίο για να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης χρειάζεται να κινητοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της διοικητικής μηχανής (άδειες, εγκρίσεις κ.λπ.) που αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνεται σε εύλογο χρόνο ούτε στα μικρά έργα, αξίας λίγων εκατομμυρίων ευρώ…

Επένδυση ύψους 7 με 8 δισ. ευρω το σχέδιο της Lamda

Η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. από την 100% θυγατρική της Lamda Development, ΛΑΜΔΑ+0,24% εταιρεία ειδικού σκοπού, Hellinikon Global I SA και το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) υπεγράφη στις 14 Νοεμβρίου 2014.

Βάσει αυτής τα έργα θα ξεκινούσαν σε 2 χρόνια και στο μεταξύ θα εκπληρώνονταν οι προβλεπόμενες αιρέσεις (μεταξύ άλλων παραχώρηση άδειας καζίνο από το κράτος) και θα προχωρούσαν οι τυπικές διαδικασίες (έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπλασης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας - ΕΣΧΑΔΑ και έγκριση της σύμβασης πώλησης από τη Βουλή).

Στο επενδυτικό κεφάλαιο που θα χρηματοδοτήσει την επένδυση, εκτός της εταιρείας του ομίλου Λάτση συμμετέχουν η κινεζική Fosun και η Al Maabar του Αμπου Ντάμπι. Η κοινοπραξία θα καταβάλει 915 εκατ. για την αγορά των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., ενώ θα διαθέσει 1,2 δισ. για την υλοποίηση του συνόλου των έργων υποδομής. Το σύνολο της επένδυσης εκτιμάται στα 7 με 8 δισ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός των επενδυτών, σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές που έγιναν πέρσι, περιλαμβάνει:

1. Την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου με τη δημιουργία συνεχόμενης αμμώδους παραλίας μήκους 1χλμ στην περιοχή του Αγίου Κοσμά, νέας μαρίνας, ενυδρείου, χρήσεις τουρισμού - αναψυχής και οικιστικές αναπτύξεις. Στο παραλιακό μέτωπο προβλέπεται η ανέγερση τοπόσημου υψηλής αρχιτεκτονικής σχεδίασης.

2. Μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής, 2.000.000 τ.μ.

3. Την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού με χρήσεις όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα και campus στέγασης φοιτητών, διεθνή ιδρύματα υγείας και έρευνας, πρότυπο Επιχειρηματικό Πάρκο, χρήσεις αναψυχής και εμπορίου και πρότυπες τουριστικές υποδομές και οικιστικές αναπτύξεις.

naftemporiki

Ταχύτατες οι εξελίξεις: Ορίσθηκε το νέο Δ.Σ. της Ελληνικό Α.Ε. Η σύνθεσή του

elliniko anaplasi

Την οριστική απόφαση της κυβέρνησης να «ξεπαγώσει» η μεγάλη επένδυση άνω των 6 δισ. ευρώ στο «Ελληνικό» το ταχύτερο δυνατό, σηματοδοτούν σειρά δηλώσεων κορυφαίων αξιωματούχων και συναντήσεις με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει τους εμπλεκόμενους με τον διαγωνισμό, και κυρίως την πλειοδότρια εταιρεία - όμιλο επενδυτών Lamda Development, προκειμένου να συζητήσουν πιθανές αλλαγές στον σχεδιασμό του έργου, αλλά και τρόπο να ξεμπλοκάρει η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν το έργο απομονώνοντας τις ακραίες φωνές εντός της κυβέρνησης που επιμένουν να αντιδρούν στην επένδυση. Αλλωστε, σε λίγους μήνες θα κλείσουν δύο χρόνια από την ολοκλήρωση και κατακύρωση του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αποχώρησης της πλειοδότριας κοινοπραξίας, σε περίπτωση που το project δεν μπει σε γραμμή υλοποίησης.

Αλλωστε, αυτό που μένει είναι η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή και θεωρείται ότι θα επιτευχθεί ευρύτατη πλειοψηφία αφού υπέρ της επένδυσης που θα δώσει εργασία σε χιλιάδες άνεργους, τάσσονται η ΝΔ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα και η Ενωση Κεντρώων. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει μεγάλος αριθμός διαρροών κατά την κύρωση της σύμβασης, ενώ θεωρούν ότι το Ελληνικό μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό σήμα στους ξένους επενδυτές ότι η οικονομία γυρίζει σελίδα.

Κυβέρνηση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα της επένδυσης έχει ήδη συζητηθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και η εντολή που έχει δοθεί είναι να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, να επιτευχθούν συμφωνίες σε ό,τι αφορά αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο master plan και να ικανοποιηθούν και οι τοπικές κοινωνίες.

Στην αρχή της εβδομάδας που πέρασε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, είχε επαφές με τους δημάρχους των όμορων δήμων, οι οποίοι θέλησαν να μάθουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της έκτασης άνω των 6.000 στρεμμάτων.

Ο κ. Πιτσιόρλας τους είπε ότι «το έργο του Ελληνικού βρίσκεται στο άμεσο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και η υλοποίησή του θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα».

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι Ελληνικού -Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου ζήτησαν να μπουν στο τραπέζι θέματα όπως «η ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η ανταποδοτικότητα στους όμορους δήμους, η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε ανάλυση των νέων δεδομένων με την τοπική κοινωνία και θα κατατεθούν επίσημες προτάσεις αφού πρώτα γίνει Διαδημοτικό Συμβούλιο, ενώ έχουν ζητήσει ραντεβού και από τον πρωθυπουργό.

Σιγήν ιχθύος τηρεί από την πλευρά της η Lamda Development, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις και αισιοδοξεί ότι μπορούν να αλλάξουν σύντομα οι συνθήκες και να «ξεπαγώσει» το έργο, που προβλέπει επενδύσεις άνω των 6 δισ. και έσοδα για το κράτος περίπου 1 δισ., χωρίς τα μελλοντικά έσοδα.

Ενδεικτικές της αλλαγής κλίματος είναι οι συνεχείς δηλώσεις που κάνει ο Στ. Πιτσιόρλας τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια ιδεοληψία που χαρακτήριζε «ξεπούλημα την επένδυση στο Ελληνικό.

Τώρα ασφαλώς, είναι υποχρέωση της πολιτείας να πείσει όλους αυτούς που θεωρούν την αξιοποίηση, «ξεπούλημα», ότι δεν είναι έτσι«.

Ανάπτυξη

Αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού είπε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που θα γίνει στην Ευρώπη, το οποίο μπορεί από μόνο του ν’ αλλάξει τους ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας.

Μιλώντας πρόσφατα για το τίμημα με το οποίο δόθηκε η έκταση, ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι: «Υπάρχει και μία παρεξήγηση. Εμείς στο Ελληνικό δεν πωλήσαμε οικόπεδα δίπλα στη θάλασσα. Εδώ υπάρχει ένα έργο που προβλέπει πάρα πολύ μεγάλες επενδύσεις περίπου 6 δισ. και πρέπει να υπολογίσετε το συνολικό όφελος. Το Δημόσιο δεν θα έχει όφελος μόνο επειδή πουλάει κάτι. Θα έχει από τις θέσεις εργασίας, από τα φορολογικά έσοδα που είναι τεράστια, από την προσέλκυση των τουριστών κ.ά. Άρα, όταν κανείς αποτιμά την αξία του έργου, θα αποτιμήσει την αξία του έργου με διαφορετικό τρόπο. Και η αποτίμηση πάντα στο ΤΑΙΠΕΔ γίνεται από ανεξάρτητους αποτιμητές διεθνείς οίκους, εξειδικευμένους σε τέτοιου είδους αποτιμήσεις και δεν γίνεται με αυθαίρετο τρόπο».

Τέλος, για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο μέλλον ανέφερε:

Τώρα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Θεωρώ ότι μια συζήτηση ανάμεσα στην κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους επενδυτές είναι αναγκαία πριν ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο και δεν μπορεί να γίνει χωρίς απόλυτη συνεννόηση η οποία απαιτείται τώρα, στη βάση της σύμβασης που έχει υπογραφεί -θα δούμε βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν- για να ξεκινήσει άμεσα. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει το Ελληνικό, τόσο καλύτερα για την ελληνική οικονομία».

imerisia

plimira dromos

Τη δρομολόγηση της οριστικής επίλυσης των πλημμυρικών προβλημάτων στην περιοχή Καρέα – Αναστάσεως, που ανήκει στους Δήμους Ηλιούπολης και Βύρωνα, σηματοδοτεί η ανάθεση εκπόνησης της οριστικής μελέτης για τους αγωγούς ομβρίων στους παραπάνω Δήμους.

Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στα 46.353 Ευρώ (δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ), θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής και η εκπόνησή της θα ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα επτά μηνών.

Σημειώνεται ότι η ευρύτερη περιοχή των Δήμων Βύρωνα και Ηλιούπολης, και ιδιαίτερα οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στις υπώρειες του Υμηττού, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας, λόγω έλλειψης ολοκληρωμένου δικτύου απορροής ομβρίων. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τα σημειώνονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Ειδικότερα, η περιοχή που βρίσκεται στα όρια των δύο Δήμων (και συγκεκριμένα δυτικά των οδών Αγ. Ιωάννη Καρέα, Παύλου Μελά και Σοφοκλέους), η οποία και αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας μελέτης, δέχεται και τις απορροές των ανάντη ρεμάτων, με αποτέλεσμα ακόμα και σε συνήθεις βροχοπτώσεις να πλημμυρίζει.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής απαιτείται η μελέτη και κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων. Τέλος, η εκπόνηση της οριστικής μελέτης αφορά συνολικά πέντε αγωγούς και περιλαμβάνει τοπογραφικές και γεωτεχνικές μελέτες, καθώς και μελέτες υδραυλικών έργων.

frontistirio

Παντιοτρόπως προσπαθούν οι δήμο να ενισχύσουν την μαθητιώσα νεολαία στον ανταγωνισμό εργασίας και στον εμπλουτισμό των προσόντων και εν’ όψη κρίσης αναπτύσσουν δεκάδες προγράμματα κυρίως για τα παιδιά που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν επιπρόσθετες δραστηριότητες

 Ο Δήμος Γλυφάδας, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την καθηγήτρια Παναγιώτα Παπαδοπούλου, προσφέρει δωρεάν μαθήματα κινεζικής γλώσσας, για αρχάριους. Η κυρία Παπαδοπούλου παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες της για την εκμάθηση μιας ταχύτατα αναπτυσσόμενης ξένης γλώσσας.

 Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε αίθουσα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, κάθε Δευτέρα, από τις 9 ως τις 10 μ.μ.

 Πληροφορίες και εγγραφές στο τηλέφωνο 2132025378. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


 Ο Δήμος Βριλησσίων μέσω της Αντιδημαρχίας Παιδείας ξεκινάει δωρεάν μαθήματα Ισπανικών σε επίπεδο αρχαρίων τα οποία απευθύνονται σε μαθητές και ενήλικες.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στο 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων από τον εθελοντή καθηγητή κ. Μπαλατσούκα Αλέξανδρο. Θα δημιουργηθούν δυο τμήματα διδασκαλίας.

Tμήμα μαθητών: κάθε Τετάρτη, 15:10-15:55

Tμήμα ενηλίκων: κάθε Τετάρτη, 16:00-16:45

 Αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται στο 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων και στο γραφείο της Αντιδημαρχίας Παιδείας, στο Δημαρχείο. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-2050501 και e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

pink

Δύο μαστροποί που εκπόρνευαν καλλονές μέσω «ροζ» ιστοσελίδων συνελήφθησαν από την Αστυνομία σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας.

Πρόκειται για έναν 37χρονο και έναν 62χρονο, οι οποίοι αναρτούσαν... hot αγγελίες στο διαδίκτυο από όπου αλίευαν πλούσιους πελάτες που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν 100 ευρώ για μία ώρα με μία καλλονή.

Οι μαστροποί συνόδευαν τις γυναίκες σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας όπου κλεινόταν το ραντεβού με τους ενδιαφερόμενους. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων έστησαν «παγίδα» στον 37χρονο και την 62χρονη κλείνοντας ραντεβού ως «πελάτες».

Η συνάντηση έγινε στις 30 Οκτωβρίου 2015 –απόγευμα- στο ξενοδοχείο της Γλυφάδας. Όταν οι Ρουμάνες καλλίγραμμες γυναίκες παρέλαβαν τα χρήματα από τους «πελάτες» στα δωμάτια οι αστυνομικοί αποκάλυψαν την ταυτότητά τους και τις προσήγαγαν.

Ταυτόχρονα, άλλοι συνάδελφοί τους συνέλαβαν τον 37χρονο μαστροπό και την 62χρονη συνεργό του, οι οποίοι είχαν μεταφέρει στο ξενοδοχείο τις Ρουμάνες και τις περίμεναν να τελειώσουν για να τις παραλάβουν με αυτοκίνητο.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το κύκλωμα είχε στο πελατολόγιό του από άτομα της «διπλανής πόρτας» -οικογενειάρχες, καταστηματάρχες- μέχρι επιχειρηματίες. Από την ΕΛ.ΑΣ. κατασχέθηκαν δύο αυτοκίνητα, 3.000 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

athens flying week

Θα διακοπεί προσωρινά την Τετάρτη (9/9) η κυκλοφορία των οχημάτων στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της Λεωφόρου Ποσειδώνος λόγω της αεροπορικής επίδειξης «Athens Flying Week 2015», που θα λάβει χώρα στον Φλοίσβο.

Πιο συγκεκριμένα η κίνηση θα διακοπεί στο τμήμα της Λεωφόρου μεταξύ των οδών Ατλαντος και Αχιλλέως, στο Παλαιό Φάληρο, στο ρεύμα προς Γλυφάδα από τις 3 το μεσημέρι και μέχρι το πέρας της αεροπορικής επίδειξης.

Η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να αποφύγουν την κίνησή τους στη συγκεκριμένη περιοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Η αεροπορική επίδειξη θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα.

Περισσότερα Άρθρα...