eforia fakos

Την ευκαιρία να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία σε έως 24 δόσεις θα έχουν όσοι έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων μετά την 1η Νοεμβρίου 2019.

Οι οφειλέτες αυτοί θα μπορούν να μεταφέρουν τις οφειλές τους στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, όταν αυτή ενεργοποιηθεί.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για την υπαγωγή στη νέα πάγια ρύθμιση.

Η πάγια ρύθμιση

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου όταν προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων ένταξης από τους οφειλέτες.

Με βάση το νόμο που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή για τη νέα πάγια ρύθμιση οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε έως 24 μηνιαίες δόσεις όσον αφορά το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ και άλλους φόρους όπως και τέλη στην Εφορία ή στα τελωνεία που βεβαιώθηκαν εντός του 2019 αλλά κατά την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν εντάξει τις οφειλές τους αυτές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τις συγκεκριμένες οφειλές χωρίς να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να μπουν όλα τα παλαιά χρέη προς την Εφορία που έχουν μείνει αρρύθμιστα.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να καταβάλουν τα χρέη τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν αυτά προέρχονται από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους ή μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις αν τα εν λόγω χρέη προέρχονται από φόρους κληρονομιάς ή από φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα.

Ο αριθμός των δόσεων για τις έκτακτες οφειλές που ρυθμίζονται σε έως και 48 δόσεις καθορίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

eforia doy grafeia

Δώδεκα κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται πλήρως, ενώ ορισμένες άλλες κατηγορίες εξαιρούνται μερικώς.

Ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις κατηγορίες αυτές δεν οφείλουν καν να συγκεντρώσουν και να διαφυλάξουν χάρτινες αποδείξεις λιανικών συναλλαγών συνολικής αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετησίου εισοδήματος.

Οι κατηγορίες που εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση εξόφλησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής είναι αναλυτικά οι εξής:

1) Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.

2) Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

3) Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

4) Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

5) Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

6) Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

7) Oι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

8) Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

9) Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

10) Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

11) Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

12) Οι φυλακισμένοι.

Ποιοι εξαιρούνται μερικώς

13) Από την υποχρέωση να έχουν καλύψει το ποσοστό 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται όσοι φορολογούμενοι θα πραγματοποιήσουν εντός του 2020 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Προϋπόθεση όμως για να ισχύσει αυτό το μειωμένο ποσοστό είναι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

14) Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίζεται κατ΄ ανώτατο όριο στις 5.000 ευρώ.

aftodioik

 

rythmisi ofeilwn doseis

«Λύση γέφυρα» για όσους θέλουν να υπαχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων.

Το αργότερο στα τέλη Φεβρουαρίου θα ενεργοποιηθεί η νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, η οποία κανονικά έπρεπε να είναι ενεργή από την 1η Ιανουαρίου.

Δεδομένης της καθυστέρησης αυτής, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ετοιμάζει απόφαση που θα επιτρέπει σε όσους εντάξουν στην ισχύουσα πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων τα χρέη τους, να μεταπηδήσουν εν συνεχεία στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων.

Ωστόσο, αυτό θα αφορά όσους μπουν στη πάγια ρύθμιση μετά την 1η Ιανουαρίου 2020 και όχι πριν, κάτι που δεν θα έβρισκε σύμφωνους τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, ώστε να ανασχέσει τη δημιουργία νέων ανείσπρακτων χρεών προς το Δημόσιο.

Ποιοι θα μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση

Υπενθυμίζεται πως στο νέο σχήμα της πάγιας ρύθμισης θα μπορούν να υπαχθούν όσοι φορολογούμενοι χρωστούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη στην εφορία ή στα τελωνεία που βεβαιώθηκαν εντός του 2019, αλλά έως την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν εντάξει τις οφειλές τους αυτές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τις συγκεκριμένες οφειλές έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας πάγιας ρύθμισης.

Τέλος, θα μπορούν να υπαχθούν φορολογούμενοι που έχουν παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα έχουν αφήσει αρρύθμιστα.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να καταβάλουν τα χρέη τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν αυτά προέρχονται από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους ή μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις αν τα εν λόγω χρέη προέρχονται από φόρους κληρονομιάς ή από φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα ή από πρόστιμα της τροχαίας, Δήμων ή της Πολεοδομίας τα οποία μεταφέρθηκαν και βεβαιώθηκαν στις ΔΟΥ ή από άλλες έκτακτες αιτίες.

ilektr apodei

Ρεβεγιόν με τις κάρτες τους θα κάνουν φέτος οι φορολογούμενοι ,καθώς από την 1η του έτους θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με τον νόμο, από το νέο έτος, μισθωτοί, συνταξιούχοι, όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια (εισοδηματίες), ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα πρέπει να συγκεντρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείξεις που ανέρχονται στο 30% του εισοδήματός τους.

Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν, η εφορία θα επιβάλει πρόστιμο με συντελεστή 22% στη διαφορά, δηλαδή μεταξύ των απαιτούμενων e-αποδείξεων και αυτών που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος.

Ωστόσο, στην περίπτωση που θα πραγματοποιήσουν δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος, θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Τι πρέπει να ξέρουν οι υπόχρεοι:

1. Στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30% δεν θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογουμένου για διατροφή. Θα λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά εισοδήματα του φορολογουμένου και όχι τα εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

2. Στους φορολογουμένους των οποίων έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.

3. Στις δαπάνες που θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του ποσοστού αυτού περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

4. Από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα εξαιρούνται πλήρως:

– Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.

– Ατομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

– Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

– Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

– Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

– Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

– Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

– Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

– Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

– Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

– Οσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

– Οι φυλακισμένοι.

5. Ο υπολογισμός του ορίου 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων θα γίνεται στο πραγματικό και όχι στο τεκμαρτό εισόδημα. Μέχρι σήμερα όσοι είχαν χαμηλά εισοδήματα και πιάνονταν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων υποχρεούνταν να συγκεντρώσουν e-αποδείξεις με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Με βάση τον νόμο, το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα προσδιορίζεται στο 30% του πραγματικού εισοδήματος.

Για παράδειγμα, εάν το συνολικό πραγματικό εισόδημα είναι 10.000 ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα είναι 15.000 ευρώ, τότε το συνολικό ποσό e-αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει θα ανέλθει στις 3.000 ευρώ και όχι 4.500 που ανέρχεται το τεκμαρτό εισόδημα.

kathimerin

eyro blokaki
Οριστικό τέλος μπαίνει στην εισφορά αλληλεγγύης από το 2021, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή (16.01.2020) του συνέντευξη στον Alpha.

Παράλληλα άνοιξε διάπλατα παράθυρο για την ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ δείχνει να πάει πιο πίσω η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%, έτσι ώστε να βγαίνει η δημοσιονομική άσκηση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα ξεκινήσει από φέτος και υποσχέθηκε την οριστική κατάργηση του μέτρου το 2021.

Αυτοί που επιβαρύνονται με την εισφορά αλληλεγγύης είναι εκείνοι που σήμερα δηλώνουν εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ. Οι συντελεστές φορολογίας ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Η εισφορά αλληλεγγύης αγγίζει 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,163 δισ. ευρώ.

Τον Μάιο τα σπουδαία για την εισφορά αλληλεγγύης

Οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος της μείωσης του 2020 θα ληφθούν στις αρχές Μαΐου και όταν θα έχει αποκρυσταλλωθεί η εικόνα για την πορεία των εσόδων και βέβαια το δημοσιονομικό χώρο που θα τείνει να δημιουργηθεί. Παράλληλα δεν αποκλείεται οι φορολογούμενοι να δουν το πρώτο μαχαίρι της εισφοράς στα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Δηλαδή η μείωση να ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2019 τα οποία θα δηλωθούν φέτος στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Το σχέδιο για τις ασφαλιστικές εισφορές

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης των μειώσεων στις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει στην περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% για τη χρήση του 2020, όπως είχε αρχικά σχεδιάσει, αλλά να δώσει προτεραιότητα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, ώστε αυτή να γίνει γρηγορότερα από ότι έχει αποφασιστεί.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, με την κίνηση αυτή συμφωνούν και οι επιχειρηματίες καθώς το μέτρο θα ωφελήσει όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, δηλαδή και τις κερδοφόρες και τις ζημιογόνες, ενώ η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος θα βοηθήσει μόνο όσες δηλώνουν κέρδη.

Το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται μια περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 24% στο 20% υπολογίζεται στα 540 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, η νέα αυτή μείωση του συντελεστή θα εφαρμοζόταν το 2021 για τη χρήση του 2020, δηλαδή θα επιβάρυνε με μείωση εσόδων κατά 540 εκατ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.

Από την άλλη πλευρά, το σχέδιο που ήδη έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπει σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες την τετραετία 2020-2023, αρχής γενομένης 0,90 της ποσοστιαίας μονάδας από την 1η Ιουλίου 2020 με δημοσιονομικό κόστος 123 εκατ. ευρώ.

Για το 2021 προβλέπεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,09 ποσοστιαία μονάδα με σωρευτικό δημοσιονομικό κόστος 565 εκατ. ευρώ, το 2022 επιπλέον μείωση κατά 1,61 ποσοστιαία μονάδα με επιπλέον δημοσιονομικό κόστος 413 εκατ. ευρώ και το 2023 άλλο 1,3% με επιπλέον δημοσιονομικό κόστος 374 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, σε περίπτωση κατά την οποία αποφασιστεί να μην εφαρμοστεί το 2021 η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% θα εξοικονομηθούν 540 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν μια μεγαλύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εντός του 2021.

Δηλαδή, η μη εφαρμογή της περαιτέρω μείωσης του εταιρικού φόρου μπορεί να αξιοποιηθεί δημοσιονομικά για μια ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε η σωρευτική μείωσή τους να φθάσει το 3,9% ήδη από το 2021 και ο τελικός στόχος για σωρευτική μείωσή τους κατά 5% να επιτευχθεί το 2022, αντί το 2023.

enfia meiosi

Νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ετοιμάζει η κυβέρνηση, με στόχο την φορολογική ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στον κυβερνητικό σχεδιασμό υπάρχει η επαναφορά του μειωμένου ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που ίσχυε μέχρι και το 2015, με την ελάφρυνση να φτάνει το 20%.

Πάντως, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος μεσοσταθμικά 8% για όλους, κάτι που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα βγουν κερδισμένοι κι από την ευθυγράμμιση των τιμών ζώνης με τις εμπορικές αξίες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε παράγων του οικονομικού επιτελείου στην εφημερίδα, στην αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, που θα έχουν αντίκτυπο και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα παίξουν ποιοτικά χαρακτηριστικά (π.χ. «έξυπνα σπίτια») ενώ θα ληφθούν υπόψη και οι τάσεις της αγοράς.



ix ethniki

Παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μπορεί να δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών για όσους πολίτες δεν έχουν εκπληρώσει τη σχετική υποχρεώσή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Η προθεσμία κανονικά λήγει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά εξετάζεται ενδεχόμενο να δοθούν κάποιες μέρες για να πληρωθούν τα τέλη μέσα στο 2020. Αν περιμένετε ημερομηνία... να ξέρετε ότι η απόφαση θα παρθεί την ημέρα εκπνοής της προθεσμίας, για προφανείς λόγους.

Η παράταση αφορά και την προθεσμία για την κατάθεση πινακίδων για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν τέλος κυκλοφορίας για το ΙΧ τους. Ωστόσο, για την κατάθεση των πινακίδων χρειάζονται τα εξής δικαιολογητικά:

Οσοι δεν πληρώσουν το τέλος εντός προθεσμίας θα επιβαρυνθούν (εκτός του ποσού για τα τέλη) με πρόστιμα ως εξής:

100% των τελών εάν το όχημα είναι δίκυκλο, τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.

50% των τελών εάν το όχημα είναι επιβατικό ΔΧ, φορτηγό ή λεωφορείο.

30 ευρώ εάν τα τέλη κυκλοφορίας είναι μικρότερα των 30 ευρώ.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και το 2020, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών ΙΧ που απαλλάσσονται από την καταβολή των τελών. Η πλήρης απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας ισχύει τόσο για τα άτομα με αναπηρία όσο και για τους γονείς τους ή στα πρόσωπα που ασκούν τη γονική μέριμνα. Η διάταξη αυτή ισχύει μέχρι και την ενηλικίωση του ατόμου με αναπηρία και για ένα μόνο όχημα.

[13:00] Παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι 15 Ιανουαρίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για όσους δεν τα έχουν πληρώσει.

Περισσότερα Άρθρα...