kreas alogou

Το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου είναι πλέον επικίνδυνο και για την υγεία μας, με τη βούλα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Επισήμως πλέον ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι παρτίδες κρέατος μοσχαριού σε προιόντα «ΝΙΚΑΣ» περιέχουν την επικίνδυνη για τον άνθρωπο ουσία φαινυλοβουταζόνη.

Η φαινυλοβουταζόνη είναι τοξική για το μυελό των οστών ενώ έκθεση στην ουσία αυτή έχει συνδεθεί με την εμφάνιση απλαστικής αναιμίας, μίας σπάνιας αλλά σοβαρής ασθένειας του αίματος, κατά την οποία ο μυελός των οστών αδυνατεί να παράγει ικανό αριθμό νέων κυττάρων του αίματος.

Χθες, η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) και ο EMA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) ανακοίνωσαν ότι η πιθανότητα να κινδυνέψει η υγεία των καταναλωτών από τα μολυσμένα κρέατα είναι εξαιρετικά μικρή. Όλες οι ανακοινώσεις αναφέρουν ότι πλέον η Ευρώπη, έχοντας εξασφαλίσει την υγεία των πολιτών, θα προσπαθήσει να εξιχνιάσει το σκάνδαλο.

Όμως, πως γίνεται να εμπνεύσει εμπιστοσύνη μια Ευρώπη που δεν κατάφερε να προστατέψει εξαρχής τους πολίτες της από την παράνομη διανομή κρέατος αλόγου;

 

Εντοπίστηκε επικίνδυνη ουσία στα λουκάνικα «ΝΙΚΑΣ» με κρέας αλόγου

Θετικά και στην ουσία φαινυλοβουταζόνη (phenylobutazone) βρέθηκαν τα δύο δείγματα της εταιρείας «Π. Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ» της σειράς «ΝΙΚΑΣ ΜΟΣΧΑΡΙ» τα οποία είχαν παρασκευασθεί με βόειο κρέας προέλευσης ΙΤΑΛΙΑΣ και είχαν βρεθεί θετικά σε παρουσία DNA αλόγου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν αποσυρθεί από τα ράφια από το τέλος Μαρτίου 2013 και δεν βρίσκονται πλέον στην αγορά. Η ουσία φαινυλοβουταζόνη είναι μη στεροειδής αντιφλεγμονώδης ουσία, η οποία θεωρείται επικίνδυνη (προκαλεί αρθρίτιδες) για τον άνθρωπο.

 

Από την Ιταλία το κρέας

Τα αλλαντικά της εταιρίας είχαν προέλθει από ιταλικό βόειο κρέας. Τα δείγματα αυτά είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι και στη χώρα μας μπήκαν εκτός από τόνοι αλογίσιου κρέατος από Ρουμανία και Βουλγαρία και τόνοι ιταλικού δήθεν βόειου κρέατος, «πειραγμένου» με αλογίσιο, που προήλθε κατά πάσα πιθανότητα, από άλογο κούρσας.

Στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που κοινοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες στη Βουλή, έδειξαν ότι ποσότητες αλογίσιου κρέατος που έφτασαν στην χώρα μας ήταν περί τους 111 τόνους. Ειδικότερα, έφτασαν 37 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 35 τόνοι από τη Ρουμανία και 2 τόνοι από την Ισπανία. Κατά το 2012, έφτασαν στη χώρα 74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 24 τόνοι από την Ισπανία, 15,9 τόνοι από τη Ρουμανία και 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία.

Τώρα τα στοιχεία πρέπει να διαφοροποιηθούν, αφού στο κάδρο μπαίνει και η Ιταλία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, τα προϊόντα της εταιρίας αλλαντικών, που βρέθηκαν τα δείγματα με τη φαινυλοβουταζόνη, έχουν αποσυρθεί από τα ράφια από το τέλος Μαρτίου 2013 και δεν βρίσκονται πλέον στην ελληνική αγορά.

 

Στην Ελλάδα για 2 χρόνια

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το αλογίσιο κρέας κυκλοφορούσε παντού στην ελληνική αγορά τουλάχιστον τα τελευταία δυο χρόνια, προτού ανακαλυφθεί τι είχε συμβεί στη Γηραιά Αλβιώνα. Ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο αλογίσιο κρέας φάνηκε η Γαλλία, ενώ και η χώρα μας δεν πήγε πίσω. Η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, ακολούθησαν τα γερμανικά... χλιμιντρίσματα, αλλά κι οι Βρετανοί την ήθελαν τη...σέλα τους.

Από τον περασμένο Γενάρη που ξέσπασε η κρίση, το διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας πήρε μεγάλες διαστάσεις κι έπληξε την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού στα αλλαντικά. Κυρίως το αλογίσιο κρέας προήλθε από τις χώρες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, στην Ελλάδα, από γέρικα, άλογα, όπως εκτιμούσαν παράγοντες. Αλογίσιο κρέας στη χώρα μας βρέθηκε σε μια σειρά από κρεατοσκευάσματα, μεγάλες ποσότητες αποσύρθηκαν από την αγορά ενώ η εγχώρια κατανάλωση αλλαντικών, πλην της γαλοπούλας, σημείωσε πτώση.

 

Τι υποστηρίζει η εταιρεία NIKAΣ

«Η ΝΙΚΑΣ με αφορμή τα αποτελέσματα του ΕΦΕΤ σύμφωνα με τα οποία δύο δείγματα των προϊόντων "NIKAS ΜΟΣΧΑΡΙ", που βρίσκονταν αποθηκευμένα προς καταστροφή, βρέθηκαν θετικά σε φαινυλοβουταζόνη ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι:

-Είχε προχωρήσει άμεσα σε προληπτική απόσυρση όλων των προϊόντων της σειράς, από όλα τα σημεία πώλησης στην Ελλάδα, την 22η Μαρτίου 2013. Τα συγκεκριμένα προϊόντα φυλάσσονταν προς καταστροφή σε ειδικό χώρο, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ασφάλεια των τροφίμων.

-Έχει διακόψει την παραγωγή των προϊόντων αυτών, ταυτόχρονα με την απόσυρση, μέχρις ότου διασφαλιστεί η ποιότητα των εισαγόμενων πρώτων υλών.

-Προχώρησε στην αγορά μηχανήματος προηγμένης τεχνολογίας ανίχνευσης DNΑ και στη διεξαγωγή πρόσθετων εσωτερικών ελέγχων, ώστε να εγγυηθεί με ακόμα αυστηρότερες διαδικασίες και προδιαγραφές την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της.

-Το πρόβλημα έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα. Αφορά στις διαδικασίες ελέγχου της ποιότητας των πιστοποιημένων εισαγόμενων πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στις γραμμές παραγωγής τροφίμων. Για το λόγο αυτό η ΝΙΚΑΣ λαμβάνει κάθε πρόσθετο μέτρο για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων της.

Η ΝΙΚΑΣ ζητάει συγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε στο καταναλωτικό κοινό. Επαναλαμβάνει ότι αφορά σε προϊόν που βρισκόταν στις αποθήκες της Εταιρείας προς καταστροφή. Επισημαίνεται ότι το θέμα δεν αφορά σε άλλα προϊόντα της Εταιρίας».

typosthes