elliniko-το-σχεδιο-της-lamda

Σε επόμενη συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς...

Μετά από εισήγηση των τεχνικών του συμβούλων, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι έκρινε τη μία και μοναδική τεχνική προσφορά της Lamda Development για την ανάπτυξη της έκτασης στο Ελληνικό, σύμφωνη με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού και καταρχήν συμβατή με το σχετικό νομικό πλαίσιο αξιοποίησης. Συνεπώς την έκανε αποδεκτή.

Σε επόμενη συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς, αφού προηγουμένως έχει αποσφραγίσει το φάκελο αποτίμησης του Ανεξάρτητου Αποτιμητή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά.

Στη συνέχεια, οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank) με τη συνδρομή του διεθνώς εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του δικαίου και ευλόγου της οικονομικής προσφοράς για το ΤΑΙΠΕΔ, με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης ("fairness opinion").

Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνοντας υπόψη του όλα τα ανωτέρω, καθώς και την εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, θα αποφασίσει για την ανακήρυξη ή μη Προτιμητέου Επενδυτή.

Η διαδικασία αξιολόγησης της οικονομικής προσφοράς, σύμφωνα με τα πιο αυστηρά διεθνή πρότυπα και διασφαλίσεις πλήρους διαφάνειας, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου 2014.

Η συνολική επένδυση, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου της δειθνούς κοινοπραξίας LAMDA DEVELOPMENT , στην οποία μετέχουν κολλοσοί της Κίνας και των ΗΑΕ, θα ανέλθει σε περίπου 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 δισ. ευρώ θα επενδυθούν από μισθωτές του Ελληνικού και τα υπόλοιπα τρία δισ. ευρώ θα επενδυθούν από αγοραστές, μισθωτές και υποπαραχωρησιούχους ακινήτων στο εσωτερικό της τεράστιας έκτασης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Lamda, η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου έκτασης 2.000 στρεμμάτων, από τα μεγαλύτερα του κόσμου, θα απαιτήσει 100.000 δένδρα και 2 εκατομμύρια θαμνώδη δέντρα.

Από την άλλη πλευρά, οι κοινόχρηστες υποδομές (δρόμοι, πλατείες, παιδικές χαρές κ.λπ.) θα καλύψουν περί τα 1.600 στρέμματα. Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί, η ανάπτυξη του Ελληνικού θα περιλάβει 150 παιδικές χαρές και 47 χλμ. ποδηλατοδιαδρομών.

Τέλος, σύμφωνα με την πρόταση της Lamda από το Ελληνικό θα αποξηλωθούν περίπου 3 εκατ. κ.μ. μπετόν και ασφάλτου. Τα μόνα κτίρια που θα παραμείνουν είναι το κτίριο του πρώην ανατολικού αερολιμένα, ο πύργος ελέγχου και κάποια hangers (υπόστεγα) αεροσκαφών, ενώ θα δημιουργηθούν άμεσα 10.000 θέσεις εργασίας που στην πορεία του έργου θα φθασουν μέχρι 50.000..

)

konst xatz kontra 1

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στην εκπομπή "ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ" του τηλεοπτικού σταθμού «Ε» με θέμα το παραλιακό μέτωπο των νοτίων προαστίων συμμετείχαν το βράδυ της Δευτέρας (11/3) οι δήμαρχοι Π. Φαλήρου, κ. Δ. Χατζηδάκης, Αλίμου, κ. Θ. Ορφανός  και ο υποψήφιος δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και επικεφαλής της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ, κ. Γ. Κωνσταντάτος. 

Ο κ. Δ. Χατζηδάκης  περιέγραψε τα οφέλη που έχει αποκομίσει ο Δήμος  Π. Φαλήρου από την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της περιοχής του, στα οποία περιλαμβάνονται 1.500 θέσεις εργαζομένων του δήμου του, ετήσια έσοδα για το ταμείο του δήμου ύψους ~500.000 ευρώ , εκτός των υπολοίπων αντισταθμιστικών ωφελημάτων που εξασφάλισε ο Δήμος.

«Αγωνίσθηκα σκληρά να πείσω του διαφωνούντες, που με λοιδορούσαν και με κατηγορούσαν συνεχώς, ότι ξεπουλάω την παραλία μας. Το αποτέλεσμα όμως, δεν δικαίωσε μόνο εμένα, αλλά εξέπληξε και όλους αυτούς τους μονίμως διαφωνούντες, που τώρα εκθειάζουν το αποτέλεσμα που πετύχαμε», είπε.

«Στη θέση της εγκαταλελειμμένου  και άθλιου παραλιακού μετώπου που παραλάβαμε, δημιουργήσαμε με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα τη μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη μαρίνα της ανατολικής Μεσογείου, μεγάλο πάρκο πρασίνου και μια ελεύθερη παραλία με πολλά καταστήματα και εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητισμού, που απολαμβάνουν, όχι μόνο οι δημότες μας, αλλά χιλιάδες Αθηναίοι που συρρέουν καθημερινά στον δήμο μας» τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας:

«Καμία παραλία δεν ξεπουλήσαμε, όπως τόνιζαν σκόπιμα και συνεχώς οι φωνασκούντες. Παραχωρήθηκε μόνο η χρήση της για 40 χρόνια στον ιδιώτη που έκανε τις  επενδύσεις , τις οποίες ο δήμος μόνος του ήταν αδύνατο να κάνει, ενώ  η ιδιοκτησία της ανήκει και παραμένει στο κράτος.

Θέλω πάντως να υπενθυμίσω  και να τονίσω, κάτι που γνωρίζουν πλέον όλοι: Το κράτος δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία και όπου το έκανε απέτυχε παταγωδώς ».

Σημειώνεται ότι για το έργο του αυτό ο κ. Δ. Χατζηδάκης, τιμήθηκε το 2013 με το 2ο βραβείο του πιο επιτυχημένου δημάρχου των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Ο κ. Θ Ορφανός, φάνηκε να βρέθηκε σε αδυναμία να απαντήσει πιστικά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, για το πώς ένα τεράστιο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό  θα φέρει ανάπτυξη με τα αντίσοιχα οφέλη της, για το πως θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς κια για το πώς και από πού θα εξασφαλισθούν τα κονδύλια για τη δημιουργία του, καθώς και για τη διαρκή καλή συντήρηση του και την αποτελεσματική φύλαξή του.

Ο κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, υπογράμμισε το ιδιαίτερο φυσικό κάλος  της περιοχής του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, που όπως τόνισε συνδυάζει  με αρμονικό  τρόπο τη θάλασσα με το βουνό, που όμως παραμένει εγκαταλελειμμένο, απτοσπέλαστο και αναξιοποίητο για τους κατοίκους. 

Σε αντίθεση με την αναχρονιστική και αντιαναπτυξιακή λογική, όπως ανέφερε, της σημερινής διοίκησης του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστική οικολογική ανάπτυξή του χώρου του π. αεροδρομίου με παράλληλη δημιουργία πάρκου και πρασίνου στο μεγαλύτερο μέρος του, καθώς και πολλών θέσεων εργασίας για τους δημότες Ελληνικού-Αργυρούπολης, για τους κάτοικους του Λεκανοπεδίου, αλλά και για να αποκομίσει και ο Δήμος τα σχετικά οφέλη  από την εκχώρηση από το κράτος της χρήσης αυτού του χώρου.  

Επίσης, δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεσή του στην εκδίωξη των φορέων που στεγάζονται στον π. αεροδρόμιο, χωρίς προηγούμενη εξασφάλιση γι αυτούς  άλλων κατάλληλων εγκαταστάσεων, καθώς και στην επιχωμάτωση και καταστροφή του παραλιακού μετώπου, το οποίο, όπως τόνισε, πρέπει να είναι ελεύθερο και προσβάσιμο από όλους , όπως συμβαίνει και στο Π. Φάληρο.

 

poeodomikos xartis

ΜΕΣΩ του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου ο πολίτης μπορεί σε ολόκληρη την Αττική να εντοπίσει μία έκταση, από έναν ολόκληρο ορεινό όγκο μέχρι μία μικρή ιδιοκτησία και να πάρει αυτομάτως όλες τις θεσμικές πληροφορίες για τις επιτρεπόμενες χρήσεις, τους όρους δόμησης, το καθεστώς προστασίας της.

Αυτή η δυνατότητα, που εξυπηρετεί αυτομάτως ελεύθερα και δωρεάν όσους ενδιαφέρονται για αγοραπωλησίες ακινήτων και επενδύσεις αλλά και εκείνους, φυσικά πρόσωπα και φορείς, που πασχίζουν να προστατέψουν από οργανωμένα συμφέροντα, επιτήδειους και καταπατητές ευαίσθητες εκτάσεις, όπως δάση, πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους και αιγιαλούς, δεν είναι προαναγγελία για το μέλλον.

Πρόκειται για τη βάση γεωχωρικής πληροφορίας του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), η οποία σιωπηρά, χωρίς προμήθειες και δαπάνες αλλά εκ των ενόντων, με σχεδόν μηδενικό κόστος και συστηματική δουλειά της διοίκησης του Οργανισμού και το μεράκι υπαλλήλων και συνεργατών της, είναι ήδη στον αέρα σε πιλοτική εφαρμογή, με στόχο να τεθεί σε κανονική λειτουργία εντός του Απριλίου.

Βέβαια για αυτή την εφαρμογή, που οι χρήστες όταν την ανακαλύπτουν στην αρχή δεν πιστεύουν την ύπαρξή της και εν συνεχεία την εκθειάζουν με τα καλύτερα λόγια στο Διαδίκτυο, υπάρχει η βάσιμη ανησυχία ότι θα ακολουθήσει την τύχη του φορέα που τη δημιούργησε. Δηλαδή του ΟΡΣΑ, που με νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή, καταργείται οριστικά και μπαίνει «ταφόπλακα» συνολικά στο αναπτυξιακό έργο του Οργανισμού.

Προβλέπεται οι αρμοδιότητες του ΟΡΣΑ, που αποτελεί εδώ και 35 χρόνια αυτόνομο φορέα με καταλυτικό ρόλο στον πολεοδομικό, χωροταξικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό, όπως επίσης στην προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος της Αττικής, να διαχυθούν στα γρανάζια της υπηρεσιακής δομής του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μνημονιακή υποταγή

Η κυβέρνηση, εκπληρώνοντας μνημονιακές υποχρεώσεις, περιλαμβάνει τον ΟΡΣΑ, όπως αντίστοιχα τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (ΟΡΣΘ), σε 21 καταργούμενους φορείς του Δημοσίου. Με ατεκμηρίωτα επιχειρήματα, όπως περί εξοικονόμησης πόρων και ότι έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους, βάζει στους δύο Οργανισμούς λουκέτο.

Η εξοικονόμηση πόρων από την κατάργηση του ΟΡΣΑ θα είναι μηδενική, ενώ παράλληλα υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες και αναπτυξιακά πλάνα, που μένουν στον αέρα. Χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης επισήμανε στη Βουλή ότι «ειδικά για την περιοχή της πρωτεύουσας και τον ΟΡΣΑ, καμία από τις αιτιάσεις που προβάλλει η κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την κατάργησή του δεν ισχύει».

Απέδειξε ότι οι 25 υπάλληλοι του Οργανισμού, με τις ίδιες αποδοχές θα μετακινηθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ τόνισε ότι στην Αττική, όπου συγκεντρώνεται το 35% του συνολικού πληθυσμού της χώρας (66 δήμοι, εκ των οποίων 8 νησιωτικοί) και παράγεται το 48% του ΑΕΠ, είναι αυτονόητη η ανάγκη άσκησης πολιτικών σε μητροπολιτικό επίπεδο, ανάγκη η οποία είναι διαρκής και απαιτεί έναν συνεχώς εξελισσόμενο προγραμματισμό.

Ο κ. Πανούσης σημείωσε ακόμη ότι «τόσο ο όγκος όσο και η σημαντικότητα των θεμάτων λογικά απαιτεί όχι την κατάργηση αλλά την αναβάθμιση του ΟΡΣΑ σε φορέα μητροπολιτικής διακυβέρνησης». Αντιθέτως, σημείωσε ότι «η κυβερνητική επιλογή είναι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΡΣΑ σε επίπεδο διεύθυνσης υπουργείου, δομή η οποία δεν υπάρχει και άρα προκύπτει κενό με την κατάργηση του ΟΡΣΑ».

Το αναπτυξιακό έργο του ΟΡΣΑ, όπως, ανάμεσα σε πλήθος άλλα, η εφαρμογή γεωχωρικής πληροφορίας της Αττικής, γίνεται ο αδιάψευστος μάρτυρας του λανθασμένου κυβερνητικού σχεδιασμού, που όμως υπό την πίεση των μνημονιακών επιταγών οι κυβερνητικοί αρμόδιοι δεν αναλαμβάνουν την πολιτική πρωτοβουλία να αποσοβήσουν είτε να διορθώσουν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, προφανώς φορτωμένος με πολιτικές ενοχές, καθώς λόγω της πολιτικής του προέλευσης, της περιβαλλοντικής του διαδρομής αλλά και της επιστημονικής γνώσης του είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται το ολέθριο λάθος που συντελείται με την κατάργηση του ΟΡΣΑ, φέρεται να δηλώνει αποφασισμένος να διασώσει όχι τον Οργανισμό αλλά το έργο του στη νέα δομή του υπουργείου. Δύσκολο έως ακατόρθωτο να διασωθεί το έργο του ΟΡΣΑ, λένε όσοι γνωρίζουν όχι μόνον τα κενά που υπάρχουν στην υπηρεσιακή δομή αλλά και την αδυσώπητη γραφειοκρατική λειτουργία του υπουργείου.

Ετσι, ανάμεσα σε άλλα και παρά τις καλές προθέσεις είναι αβέβαιο αν η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΡΣΑ, που για να ζήσει θέλει διαρκή παρακολούθηση, επικαιροποίηση των δεδομένων, συνεχή διεύρυνση της βάσης των πληροφοριών σε συνεργασία με όλο το φάσμα των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης, των οργανισμών και την αυτοδιοίκηση, τελικά θα ζήσει ή πριν καν γεννηθεί θα πνιγεί στο μαύρο σκοτάδι.

Η βάση δεδομένων

Η βάση γεωχωρικής πληροφορίας του ΟΡΣΑ, όπως πληροφορούμαστε από στελέχη του ΟΡΣΑ και παράγοντες του ΠΕΚΑ, με πρωτοβουλίες της πρόεδρου Βιβής Μπάτσου και της αντιπροέδρου του ΟΡΣΑ Δάφνης Μπαρμπαγιανέρη, άρχισε να υλοποιείται εδώ και περίπου 8 μήνες, με τρεις βασικούς στόχους.

Ο πρώτος ήταν να πάψει να ακούγεται το επιχείρημα των πολλών τελευταίων ετών, που αποτέλεσε πρόσχημα και για πάρα πολλές παρεμβάσεις και αυθαιρεσίες, ότι «στην Αττική δεν είναι ρυθμισμένος ο χώρος». Οι άλλοι δύο στόχοι ήταν να εναρμονιστεί ο Οργανισμός με το νόμο και την Κοινοτική Οδηγία (ν. 3882/2010 περί ΕΥΓΕΠ και 2007/2/ΕΚ inspire) για τα ανοιχτά γεωχωρικά δεδομένα που πρέπει να έχουν όλοι οι φορείς του Δημοσίου και να προσφέρουν δωρεάν στους πολίτες και με το νόμο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (ν. 3979/11).

Σε πρακτικό επίπεδο διεκπεραιώθηκε ένας πολύ μεγάλος όγκος εργασίας, ψηφιακής καταχώρησης των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, των Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας της Αττικής και πλήθος άλλες θεσμικές πληροφορίες για τα χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα της Αττικής, που είναι διαχρονικά θεσμοθετημένα από την πολιτεία. Η διαδικτυακή εφαρμογή παράλληλα με την ψηφιακή καταχώριση και τις θεσμικές πληροφορίες προσφέρει στο χρήστη και τη δυνατότητα πλοήγησης στο χώρο.

Πολλές αποκλίσεις

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψαν πάρα πολλές αποκλίσεις, που υπήρχαν λόγω των ασύμβατων μεταξύ τους τεχνολογιών και καταχωρίσεων, οι οποίες διορθώθηκαν. Για παράδειγμα τα συμβατικά σχεδιαγράμματα που προσδιόριζαν τη ΖΟΕ Λαυρεωτικής δεν απέκλειαν αποκλίσεις που να επέτρεπαν η πολεοδομία να δώσει άδεια δόμησης σε έκταση, η οποία όμως βρίσκεται σε ζώνη προστασίας. Βρέθηκαν οι αποκλίσεις και τα σφάλματα και διορθώθηκαν οι αλληλεπικαλύψεις, με υπόβαθρο τους ορθοφωτοχάρτες της εταιρείας του Κτηματολογίου.

Χαρακτηριστικά λοιπόν με τη νέα εφαρμογή του ΟΡΣΑ ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει την πολεοδομική ταυτότητα του ακινήτου που τον ενδιαφέρει.

Να δει τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, να εντοπίσει σε ποιες περιοχές μπορεί να γίνει π.χ. βιομηχανία ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική δραστηριότητα ή να διαλέξει περιοχή αμιγούς κατοικίας για τη διαμονή του.

Να γνωρίσει σε ποιες περιοχές έχουν αδειοδοτηθεί ενεργειακές επενδύσεις ή να δει τις επιτρεπόμενες χρήσεις σε όλους τους σταθμούς, υφιστάμενους και μελλοντικούς, του μετρό κ.ά.

ενετ

spay hlioypoli

Οι Δήμοι – μέλη του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), Ηλιούπολης, Γλυφάδας και Καισαριανής πραγματοποίησαν με επιτυχία τρεις παράλληλες αναδασώσεις την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ και με χορηγό επικοινωνίας τον ραδιοτηλεοπτικό Όμιλο ΣΚΑΙ σε ό,τι αφορά στην δενδροφύτευση της Ηλιούπολης.

Στον Δήμο Γλυφάδας έχει προγραμματιστεί και δεύτερη φάση δενδροφύτευσης την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 10.00 στην οδό Πριγκιποννήσων – Τέρμα οδού Κ. Αθανάτου.

Η αναδάσωση στην Ηλιούπολη που είχε ως σημείο εκκίνησης το τέρμα της οδού Ολυμπιονικών προσέλκυσε πολύ κόσμο παρά τη μεγάλη κλίση του εδάφους. Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ, Κωστής Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης και οι εθελοντικές ομάδες Δασοπροστασίας Δασοπυρόσβεσης Ηλιούπολης και Βύρωνα.

Στην Γλυφάδα πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις δύο δράσεις δεντροφύτευσης, 1.500 νέων δέντρων στην περιοχή του Υμηττού στο τέρμα της οδού Ζαΐμη. Το «παρών» έδωσε μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Κώστας Κόκκορης ενώ συμμετείχαν η εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας δασοπυρόσβεσης Γλυφάδας και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αττικής «Ώρα για Δράση».

Στην Καισαριανή φυτεύτηκαν περίπου 1.000 μικρά δένδρα στο λόφο Αλεποβούνι γνωστό και ως "Αράπης". Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αντώνης Καμπάκας και η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Καισαριανής.

Στις αναδασώσεις των υπόψη Δήμων συμμετείχαν επίσης Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων των Δήμων, μαθητές σχολείων, πρόσκοποι και πολίτες.

Απών από τη συντονισμένη αυτή προσπάθεια, ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, o οποίος φύτεψε κάπιοιες ελιές σε χώρο του π. αεροδρομίου, που στη συνέχεια ξεράθηκαν! 

 

ΝΕΩΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ Κυριακή 9 Μάρτη 2014 στις 10.00 π.μ.

Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης σε συνεργασία με τον Σ.Π.Α.Υ διοργανώνει εθελοντική δενδροφύτευση και καθαρισμό στον Υμηττό.

Ως σημεία συνάντησης έχουν οριστεί:

-Η είσοδος από το τέρμα Ολυμπίας (πίσω από το γήπεδο της Λαύρας)

-Η είσοδος από το τέρμα Επτανήσου και Κιάφας (παλιό ανθηστήριο)

(Για στάθμευση αυτοκινήτων υπάρχει χώρος στην είσοδο Διγενή Ακρίτα-θέση πατητήρι).

Η συμμετοχή όλων, μικρών-μεγάλων, είναι σημαντική.

Πάρτε και τα «όπλα» σας (τσάπες και σκαλιστήρια), όσοι έχετε τέτοια, και ελάτε.

με πληροφοριες myota

boyno dendrofyteysh spay

Aρκετοί πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης και του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), και στις 9 Μαρτίου, φύτεψαν περί τα 1.000 φυτά και δένδρα στο περαστικό δάσος της Δημοτικής Ενότητας Αργυρούπολης, όπισθεν του γηπέδου της Λαύρας και στο παλιό ανθηστήριο.

Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης και ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, οι όποιοι φύτεψαν από κοινού, συμβολικά, ένα δένδρο.

Για την επιτυχία της αναδάσωσης, ο ΣΠΑΥ εκπονεί μελέτη ποτίσματος των νέων δένδρων μέσα στο καλοκαίρι όπως σε κάθε αναδάσωση όπου συμμετέχει, ενώ οι υδατοδεξαμενές στις δυο τοποθεσίες της αναδάσωσης έχουν συντηρηθεί.

Για το λόγο αυτό ελπίζουμε, ότι τα φυτά αυτά δεν θα ξεραθούν, όπως έγινε με τα δεκέδες δενδρύλια ελιάς που πλήρωσαν οι δημότες και τα φύτεψε "πανηγυρικά" ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρ. Κορτζίδης στο π. αεροδρόμιο, αλλά μετά, δυστυχώς, τα άφησε να ... ξεραθούν! 

boyno dendrofyteysi kortzids xardalias

 

Περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες (85,4%) των δήμων Ελληνικού, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου, συμφωνούν με την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία MRB.

Ο διαγωνισμός για το Ελληνικό βρίσκεται στην τελική ευθεία καθώς θα πρέπει μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές από τις τρεις διεκδικήτριες εταιρείες και συγκεκριμένα την Lamda Development, την ισραηλινή Elbit και την βρετανική London & Regional Properties.

Σύμφωνα με τη μέτρηση, οι πολίτες, στη συντριπτική της πλειοψηφία (85,4%), συμφωνούν με την αξιοποίηση του ακινήτου του Ελληνικού. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό συμφωνίας (94,2%) παρουσιάζεται στους νέους ηλικίας 18-24, γεγονός που καταδεικνύει και την προσμονή της νέας γενιάς στην υλοποίηση έργων που θα συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, οι κάτοικοι αποδέχονται σε σημαντικό ποσοστό (84,5%) σχέδιο ανάπτυξης του ακινήτου σε 2 κατευθύνσεις: α) ένα μεγάλο μέρος του ακινήτου να γίνει χώρος πρασίνου (πάρκο) με αθλοπαιδιές και άλλες χρήσεις για το κοινό, καθώς και να αναπτυχθεί το παραλιακό μέτωπο β) και ένα μέρος να δοθεί για διάφορες άλλες αναπτύξεις με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού.

Παράλληλα, οι πολίτες εκτιμούν ότι μέσα από την αξιοποίηση του Ελληνικού θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη που συνδέονται κυρίως με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, της εκτέλεσης και της λειτουργίας της επένδυσης (93,8%) αλλά και την γενικότερη τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην πόλη της Αθήνας.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας του ΙΟΒΕ, μέσα από την προτεινόμενη αξιοποίηση της περιοχής του Ελληνικού σε συνδυασμό με τη συντονισμένη άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης και επένδυσης, η άνοδος του ΑΕΠ και η ενίσχυση της απασχόλησης μπορεί να είναι σημαντική και μόνιμη. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2025 αναμένεται να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 1,2% και να δημιουργηθούν σταδιακά 35.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ περίπου ανάλογος αριθμός θέσεων εργασίας αναμένεται να δημιουργηθεί κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Βάσει των χαρακτηριστικών του αλλά και της γεωγραφικής του θέσης, το Ελληνικό είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπτυξης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η ανάπτυξή του μπορεί να δώσει μια τεράστια δυναμική στην προσπάθεια ενίσχυσης του κύρους της Αθήνας και καθιέρωσής της ως ενός σημαντικού ευρωπαϊκού και παγκόσμιου προορισμού.

 Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με σημαντική έκταση πρασίνου, με νέες σύγχρονες κατοικίες, και με νέες υποδομές αναψυχής που θα συμβάλλουν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του ακινήτου αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους περίπου €5 δισ..

Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, μια ενδεχόμενη επιλογή να γίνει μόνο πάρκο, που αποτελεί και την πρόταση κάποιων φορέων, θα σήμαινε ότι η δυναμική θα χανόταν, μαζί με τις νέες ευκαιρίες απασχόλησης που η πόλη της Αθήνας έχει τόσο ανάγκη, ειδικά για τη νέα γενιά.

Αυτό φαίνεται να αντικατοπτρίζεται και στις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών αφού σύμφωνα με τη δημοσκόπηση μόνοι οι 3 στους 10 προτιμούν να μετατραπεί η έκταση αποκλειστικά σε πάρκο. Άλλωστε, όπως εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες, μια μονοθεματική ανάπτυξη σε πάρκο θα δημιουργούσε από τη μια ελάχιστες θέσεις εργασίας, και από την άλλη ένα τεράστιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Αυτό το κόστος κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί να πληρώνει συστηματικά το κράτος και τελικά ο Έλληνας φορολογούμενος.

Παράλληλα, με βάση την προτεινόμενη αξιοποίηση, η δόμηση προβλέπεται να είναι αρκετά πιο ήπια σε σύγκριση με τους γειτονικούς Δήμους. Πιο συγκεκριμένα, με εξαίρεση το Δήμο Αργυρούπολης, οι μέσες πυκνότητες περιοχών ομόρων Δήμων είναι κατά ποσοστό μεγαλύτερες από 28-91%, έναντι μέσης πληθυσμιακής πυκνότητας περιοχής του ακινήτου του Ελληνικού. Αντίστοιχα, οι μέσοι συντελεστές δόμησης σε όλους τους παραπάνω Δήμους είναι σχεδόν διπλάσιοι, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από + 76 έως + 110/%.

Τέλος, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (70,8%) δεν φαίνεται να συμμερίζεται με τις αντιδράσεις διάφορων φορέων, αφού αναγνωρίζουν ότι οι αντιδράσεις σε ένα μεγάλο έργο είναι μεν αναμενόμενες, αλλά δεν θα πρέπει να γίνουν εμπόδιο για τη συνολική αξιοποίηση και την πορεία του σημαντικότατου έργου. Μάλιστα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι αντιδράσεις οφείλονται, κατά κύριο λόγο, σε προσωπικά, πολιτικά ή άλλα οφέλη και δεν έχουν καμία απολύτως βάση.

news24

elliniko egkataleipsi

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Πρώτο Θέμα», η συντριπτική πλειοψηφία (85,4%) των κατοίκων των όμορων του π. αεροδρομίου Ελληνικού Δήμων (Ελληνικό-Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Γλυφάδα, Άλιμος, Π.Φάληρο), συμφωνεί με την αξιοποίηση του ακινήτου του Ελληνικού.

Από αυτούς το μεγαλύτερο ποσοστό (94,2%)  εντοπίζεται σε νέους ηλικίας 18-24.

Ακόμη, οι κάτοικοι αποδέχονται σε σημαντικό ποσοστό (84,5%) σχέδιο ανάπτυξης του ακινήτου που να κινείται σε δύο κατευθύνσεις.

Ένα μεγάλο μέρος του ακινήτου να γίνει χώρος πρασίνου (πάρκο) με αθλοπαιδιές και άλλες χρήσεις για το κοινό, καθώς και να αναπτυχθεί το  παραλιακό μέτωπο, ενώ ένα τμήμα να δοθεί για διάφορς άλλες  αναπτύξεις με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής και την κάλυψη της ανεργίας.

Τέλος, η πλειονότητα των κατοίκων (70,8%) αναγνωρίζει ότι οι αντιδράσεις σε ένα μεγάλο έργο είναι αναμενόμενες και δεν θα πρέπει να γίνουν εμπόδιο για τη συνολική αξιοποίηση και την πορεία του έργου.

με πληροφοριες capital

Περισσότερα Άρθρα...