spay konts parous1

Παρουσία Υπουργών, Γενικών Γραμματέων, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, βουλευτών της περιοχής των 11 Δήμων που αποτελούν τον Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και λοιπών Φορέων, ο Πρόεδρός του Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, παρουσίασε στο Δημαρχείο Ηλιούπολης τη μελέτη για την ανάπτυξη - αξιοποίηση του Υμηττού προς όφελος όλων των πολιτών. 

Στη μελέτη αυτή περιλαμβάνονται ενέργειες και πλήθος από δράσεις που εδράζονται σε πέντε βασικούς άξονες και αποσκοπούν στην προστασία του Υμηττού από τις πυρκαγιές, στην ανάδειξη και πιστοποίηση εξαιρετικών μονοπατιών περιπάτου, δημιουργία βοτανόκηπων κ.α. καθώς και δημιουργία εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας σε όσους δήμους - μέλη του συνδέσμου δεν διαθέτουν.

"Παρουσιάσαμε ως διοίκηση του ΣΠΑΥ το Όραμα μας για την Ανάπτυξη και Προάσπιση του Υμηττού. Ως πρόεδρος έκανα την παρουσίαση για τους 5 άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούμε και είμαι συγκινημένος γιατί απέσπασε η πρόταση μας μόνο θετικά σχόλια αλλά κυρίως το πράσινο φως των δύο Υπουργείων για χρηματοδότηση.

Ο ΣΠΑΥ μπαίνει σε μια νέα εποχή και σήμερα την αναδείξαμε στο μέγιστο βαθμό οραματικά: Αφού δεν πάνε οι Αθηναίοι στο βουνό, θα πάει το βουνό στους Αθηναίους!" τόνισε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Δήμαρχος κ. Γιάννης Κωνσταντάτος

Το υπουργείο Εσωτερικών είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει το σύνολο των δράσεων της μελέτης

spay ypes parous2

Το υπουργείο Εσωτερικών είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει το σύνολο των δράσεων που προβλέπει η μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΣΠΑΥ με στόχο την αναγέννηση του Υμηττού, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης στο Δημαρχείο της Ηλιούπολης, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι το σύνολο των δράσεων της μελέτης, την οποία στηρίζουν 11 δήμοι που συναποτελούν τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, μπορεί να ενταχθεί στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών που θα ανακοινωθεί στο προσεχές διάστημα.

«Το πρόγραμμα που ετοιμάζουμε για όλη τη χώρα και το οποίο θα ανακοινωθεί σε 15 μέρες περίπου, έχει στόχους κοινωνικούς και αναπτυξιακούς. Επειδή οι στόχοι σας είναι κοινωνικοί και αναπτυξιακοί, θεωρώ κ. Πρόεδρε ότι ταιριάζουν απολύτως με την κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση του δικού σας προγράμματος. Είναι πολύ μεγάλη χαρά, που από την άλλη υπάρχει και το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο με επικεφαλής τον κ. Χατζηδάκη έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την υλοποίηση όλου αυτού του σχεδίου.

spay yp an parous3

Άρα, οι τρεις πλευρές μπορούμε να συνεργαστούμε. Το υπουργείο Εσωτερικών είναι διατεθειμένο, το σύνολο των δράσεων που ενδιαφέρεστε να υλοποιήσετε – αρκεί να είναι συγκροτημένες και ουσιαστικές- να το χρηματοδοτήσει. Διότι δεν είναι δυνατόν να φτιάχνει κανείς ένα πρόγραμμα για όλη την Ελλάδα παραλείποντας την περιοχή που εκπροσωπεί 1,2 εκατ. κατοίκους στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Είναι δέσμευση. Είναι αυτονόητη υποχρέωση την οποία οφείλουμε να κάνουμε πράξη. Άρα περιμένουμε τη συγκεκριμένη κατανομή των δράσεων ώστε τους επόμενους μήνες να έλθουμε και να βλέπουμε τα αποτελέσματα ενός πολύ ουσιαστικού και δημιουργικού έργου»

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος ο στόχος υλοποίησης των έργων πρέπει ναι είναι διττός:

Πρώτον, μέσα από τα έργα να επιτευχθεί η δραστική μεταβολή στην ποιότητα ζωής των κατοίκων που ζουν στην Αθήνα και ειδικά στην περιοχή που περιβάλλει τον Υμηττό. Σημειώνεται ότι γύρω από τον Υμηττό ζουν 1,2 εκατομμύριο πολίτες, δηλαδή το 10% του πληθυσμού της χώρας.

Δεύτερον, τας έργα να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε δύο μεγάλους στόχους: ο ένας είναι, μέσα από την αναβάθμιση που περιέγραψε προηγουμένως με συγκεκριμένα έργα, δράσεις και παρεμβάσεις ο κ. Πρόεδρος του Συνδέσμου, μπορούμε να πετύχουμε μια δραστική μεταβολή στον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Ζητούμενο νομίζω για όλους μας είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Δεν υπάρχει ποιότητα ζωής, χωρίς άσκηση, χωρίς περπάτημα, χωρίς μια στοιχειώδη συμμετοχή στην άθληση. Και δεν μπορεί όλο αυτό να γίνει αν σε αυτό δεν συμμετέχουν όλες οι ηλικίες. Από τα παιδιά μας, από τους πολύ νεότερους ανθρώπους, ή εμάς και όλους τους μεγαλύτερους.

Ο στόχος που πρέπει να βάλουμε αγαπητέ δήμαρχε, αγαπητοί δήμαρχοι, πρέπει να είναι το βουνό να φιλοξενεί για περπάτημα πολλές πολλές χιλιάδες ανθρώπους και αυτό απαιτεί μια μεγάλη μεταβολή στις συνήθειες των ανθρώπων. Διότι δεν είναι μακριά ο Υμηττός από τα σπίτια μας.

ymmhtos

Και για να βρεθούμε όλοι κοντά στον Υμηττό πρέπει κάποιος να κινήσει περισσότερο το ενδιαφέρον των ανθρώπων αλλά πρέπει και οι ίδιοι οι άνθρωποι να θελήσουν να ανταποκριθούν.

Και βλέπω ότι οι σημειακές παρεμβάσεις, τις οποίες προτείνετε, είναι εξαιρετικά σημαντικές γιατί βοηθάνε να δεις το βουνό και σαν ένα χώρο που έχει τη δική του ιστορία, τη δική του παράδοση. Σαν ένα χώρο που αποτελεί ένα μοναδικό ιστορικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό κεκτημένο για μια ολόκληρη περιοχή αλλά και για κάθε άνθρωπο, για κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά

Άρα η πρώτη διάσταση που βλέπω είναι η ανθρώπινη και η κοινωνική. Παρεμβάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια πολύ μεγάλη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Η δεύτερη διάσταση που βλέπω μέσα από αυτό το Πρόγραμμα είναι ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά και στην οικονομική ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στο να εισρεύσει πλούτος και χρήμα στις γειτονιές και σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να συνδεθούν με την αναβάθμιση του Υμηττού.

Γιατί κάθε μία πύλη εισόδου στον ορεινό όγκο του Υμηττού γειτνιάζει, δένεται και έχει συνέργειες με την τοπική αγορά και την τοπική οικονομία... Αναδεικνύοντας με αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο τον Υμηττό, μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε πόλο έλξης, σε έναν πόλο ο οποίος θα προκαλέσει οικονομική ανάπτυξη και θα βελτιώσει τα οικονομικά δεδομένα των περιοχών μας».

Όπως επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος οι επισκέπτες του Υμηττού, οι περιπατητές θα είναι και εκείνοι που θα το προστατεύουν.

spay hardalias

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Γραμματέας Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης και οι ΓΓ του υπ. Περιβάλλοντος κ.κ. Μπακογιάννης και Αραβώσης, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και πρώην πρόεδρος του ΣΠΑΥ κ. Νίκος Χαρδαλιάς, οι δήμαρχοι και βουλευτές της περιοχής.

peiraias aerofoto
Σε μια περίοδο μεγάλης μεταμόρφωσης βρίσκεται η περιοχή γύρω από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Ιδιωτικές επενδύσεις σε έργα ανάπλασης, έργα υποδομών αλλά και μικρότερες επενδύσεις στους τομείς των ξενοδοχείων και της κατοικίας, δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα στον Πειραιά.

Στο λιμάνι του Πειραιά ξεκινά μετά από μεγάλες καθυστερήσεις το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ που αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ολοκληρώνεται μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις των τελευταίων ετών, ύψους 250 εκατ. ευρώ η οποία αναμένεται να δώσει νέα πνοή σε μια περιοχή που υπέφερε από την αποβιομηχάνιση.

Την ίδια στιγμή η αγορά ακινήτων του Πειραιά κερδίζει ολοένα και περισσότερους επενδυτές. Αγοραστές από το Ισραήλ και άλλες χώρες αγοράζουν διαμερίσματα με σκοπό την ανακαίνιση και αξιοποίησή τους. Η περιοχή αποκτά έναν νέο αέρα επενδυτικού ενδιαφέροντος που επικεντρώνεται για αρχή στο κέντρο της πόλης και περιμετρικά του λιμανιού αλλά επεκτείνεται σταδιακά. Και αυτό φαίνεται στις τιμές.

Το master plan του ΟΛΠ

Με διαφορά το μεγαλύτερο έργο που σχεδιάζεται το επόμενο διάστημα για την περιοχή του Πειραιά είναι το master plan της Cosco για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Σύμφωνα με το master plan που έχει εγκριθεί από την ΕΣΑΛ, οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται έργα, όπως ο νέος επιβατηγός σταθμός κρουαζιέρας, τέσσερα ξενοδοχεία, μουσεία και χώροι εκδηλώσεων, χώροι στάθμευσης και logistics που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του λιμανιού.

Παράλληλα, η Cosco έχει βάλει στο τραπέζι και ένα επιπλέον project ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός νέου, τέταρτου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων. Το συγκεκριμένο έργο εξαιρέθηκε από το master plan, μετά από αντιδράσεις, αλλά η Cosco έχει ξεκινήσει και πάλι τις διαπραγματεύσεις με τους τοπικούς φορείς και τα σωματεία των εργαζομένων. Συνολικά αν προχωρήσουν όλα τα έργα, το ύψος των επενδύσεων μόνο στο λιμάνι μπορεί να προσεγγίσει και το 1 δισ. ευρώ.

H ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου

Στον Πειραιά πραγματοποιείται και μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις της χώρας. Ο λόγος για την αναγέννηση της περιοχής των πρώην εγκαταστάσεων της Παπαστράτος κοντά στον Άγιο Διονύσιο.

«Η Αναγέννηση του Πειραιά», όπως ονομάζεται το project, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μέσω δημόσιων έργων, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, ενώ κοντά στα 250 εκατ. ευρώ αναμένεται να φθάσουν οι επενδύσεις των ιδιωτικών φορέων, όπως η Dimand Real Estate, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD), και η Grivalia.

Το project αφορά κατ’ αρχήν στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και ανάπλαση τεσσάρων μεγάλων Οικοδομικών Τετραγώνων:

H DIMAND ολοκλήρωσε την ανακατασκευή του πρώτου Oικοδομικού Τετραγώνου τον Μάιο του 2018, από κοινού με την Grivalia Properties που συγχωνεύθηκε δια απορρόφησης από την Τράπεζα Eurobank. Πρόκειται για τις πρώην καπναποθήκες της Παπαστράτος που ανακατασκευάσθηκαν σε σύγχρονο κτήριο γραφείων και μισθώθηκαν στην πολυεθνική Teleperfomance.

Το δεύτερο Οικοδομικό Τετράγωνο αναπτύσσεται από κοινού από τις εταιρείες Dimand – EBRD – Grivalia/Eurobank. Πρόκειται για το ακίνητο που παλαιότερα στέγαζε το Τυπογραφείο της Παπαστράτος. Όλο πλέον το έργο του εκσυγχρονισμού, της αναβάθμισης και της αξιοποίησης παραδίδεται ήδη τμηματικά στην εταιρεία Teleperfomance και με την ολοκλήρωσή του, η οποία υπολογίζεται το πρώτο τρίμηνο του 2020, θα φιλοξενεί 2400 εργαζόμενους της πολυεθνικής.

Το τρίτο Οικοδομικό Τετράγωνο, το οποίο φιλοξενούσε τις εγκαταστάσεις παραγωγής καπνού και τους χώρους διοίκησης των γραφείων της Παπαστράτος, επίσης αναπτύσσεται από κοινού από Dimand/EBRD/Grivalia. Αποτελείται από τέσσερα κτήρια που ανακατασκευάζονται, αναβαθμίζονται και μετατρέπονται ήδη σε γραφεία, καταστήματα και χώρους στάθμευσης. Βασικοί μισθωτές των νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων θα είναι η Alpha Bank και η Teleperfomance και εκτιμάται ότι θα φιλοξενούν 3200 εργαζόμενους.

Τέλος, η ανάπτυξη, ανάπλαση και αξιοποίηση του τέταρτου Οικοδομικού Τετραγώνου βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης των οριστικών μελετών, σύμφωνα με τις οποίες θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, κοινωφελείς αθλητικές εγκαταστάσεις για το Δήμο Πειραιά και ένα μέρος των πρώην αποθηκών σε σύγχρονα επίσης κτήρια γραφείων.

Πέραν αυτών, η DIMAND στο πλαίσιο της επίτευξης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπλασης και ανάπτυξης έχει ήδη αποκτήσει και πρόκειται να υλοποιήσει τέσσερα οικιστικά έργα, στην ίδια περιοχή.

Όσον αφορά στη δημόσια πρωτοβουλία και σε συμπλήρωση των ιδιωτικών επενδύσεων, ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής δημοπράτησαν την ανάπλαση, τη λειτουργική αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό των βασικών κυκλοφοριακών αξόνων και δρόμων, με πεζοδρόμηση, αισθητική αναβάθμιση, αναμόρφωση, αισθητική βελτίωση και λειτουργική αναδιάταξη, αλλά και ανακατασκευές οδοστρωμάτων, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων, φυτεύσεις, προσαρμογές και επεκτάσεις δικτύου απορροής όμβριων υδάτων κ.α. Τα δημόσια έργα είχαν προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ.

Ο Πύργος του Πειραιά

Στα σκαριά βρίσκεται και η αξιοποίηση ενός ακόμη κτηρίου – ορόσημο για τον Πειραιά. Ο λόγος για τον Πύργο που δεσπόζει πάνω από το λιμάνι εδώ και 50 χρόνια, χωρίς όμως ουσιαστικά να έχει λειτουργήσει ποτέ.

Η κοινοπραξία Dimand-EBRD-Prodea Investments αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου, αναλαμβάνοντας για 99 έτη τη διαχείριση/εκμετάλλευση του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου.

Η αξιοποίησή του προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων/καταστημάτων ως εξής: μηχανολογικοί χώροι και στάθμευση στα Α και Β υπόγεια, Χώρος ενημέρωσης και Ανάδειξης Τουριστικού Προϊόντος του Πειραιά στο ισόγειο, Καταστήματα στο ισόγειο και στους 1ο και 2ο όροφο, Πολυχώρος Πολιτιστικών λειτουργιών, με χώρο εστίασης στον 3ο όροφο, γραφεία από τον 4ο έως τον 18ο όροφο και εστιατόριο στους 19ο και 20ο όροφο. Ο Δήμος Πειραιά θα έχει λαμβάνειν 1.010.000 ευρώ τον χρόνο, με αναπροσαρμογή 2% ετησίως, ενώ ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 41 εκατ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 33 μήνες.

Η αναβίωση του Real Estate

Σημαντική δραστηριότητα καταγράφεται και στην αγορά ακινήτων του Πειραιά, όπου ήδη από το 2018 αρχίζουν να σημειώνονται αυξημένες αγοραπωλησίες.

«Υπάρχει αυξημένη ζήτηση στον Πειραιά το τελευταίο διάστημα, η οποία οφείλεται τόσο στις μεγάλες αυξήσεις τιμών που έχουν καταγραφεί στο κέντρο των Αθηνών όσο και στα νέα έργα ανάπλασης που υλοποιούνται στην περιοχή», σημειώνει στο insider.gr έμπειρο στέλεχος της κτηματαγοράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πειραιάς αλλάζει εικόνα και «αποκτά έναν νέο αέρα επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα επικεντρωθεί για αρχή στο κέντρο της πόλης και περιμετρικά του λιμανιού στοχεύοντας αρχικά σε εγκαταλελειμμένα αυτοτελή κτήρια που διατίθενται σε ελκυστικές τιμές». Ήδη, ξένοι επενδυτές έχουν προχωρήσει σε αγορές παλαιών κατοικιών στην Ακτή Θεμιστοκλέους και τις έχουν ανακαινίσει με στόχο την μεταπώλησή τους.

Πέρα από τις κατοικίες, μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται για την τύχη εγκαταλελειμμένων κτηρίων που βρίσκονται εντός της ζώνης του λιμένα του Πειραιά. Πρόκειται για κτήρια που σε πολλές περιπτώσεις παρομοιάζονται ως ωρολογιακές βόμβες για τους δημότες.

Οι τιμές καταγράφουν άνοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr, στον Πειραιά οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών έχουν καταγράψει μέσα σε ένα χρόνο αύξηση 16,3%, φθάνοντας τα 1.400 ευρώ/τμ το δ’ τρίμηνο του 2019 από τα 1.204 ευρώ/τμ που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση στην Ελλάδα μετά από το Δήμο Θεσσαλονίκης και τις Σποράδες.

To Μετρό και το Τραμ πάνε Πειραιά

Σε φάση κατασκευής βρίσκεται η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά, από τον σταθμό Αγία Μαρίνα έως το Δημοτικό Θέατρο. Αν τηρηθούν τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα η επέκταση θα δοθεί σε λειτουργία σε δύο φάσεις με έξι νέους σταθμούς.

Στις αρχές καλοκαιριού αναμένεται να λειτουργήσουν οι τρεις πρώτοι σταθμοί: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, στις αρχές της άνοιξης θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και θα χρειαστούν κάποιοι μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας.

Και αν το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη φάση της επέκτασης είναι ξεκάθαρο, δεν ισχύει το ίδιο για τη δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τους σταθμούς Μανιάτικα – Πειραιάς – Δημοτικό Θέατρο. Εδώ το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στον σταθμό Πειραιάς που βρίσκεται στο λιμάνι κοντά στον σταθμό του ηλεκτρικού. Πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε και επίσημα πως η λειτουργία των σταθμών αυτών θα ξεκινήσει μέσα στο 2022, αντί για το 2021. Δεν αποκλείεται βέβαια να υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις.

Η επέκταση του Μετρό προς τον Πειραιά είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί θα εξυπηρετεί πυκνοκατοικημένες συνοικίες, οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν καμία σύνδεση με μεταφορικό μέσο σταθερής τροχιάς. Από την άλλη συνδέει με έναν ακόμη τρόπο το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το «Ελ. Βενιζέλος», έτσι τουρίστες θα μπορούν να μεταβούν από το αεροδρόμιο στο λιμάνι μέσα σε μια ώρα και χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν Μέσο Μεταφοράς.

 

Το καλοκαίρι ξεκινά το τραμ

Φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει και η κανονική λειτουργία της επέκτασης του Τραμ από το Φάληρο. Ενώ, όμως, ολοκληρώνονται τα δοκιμαστικά δρομολόγια, τα έργα στο Φαληρικό Όρμο που αναμένεται να διαρκέσουν από 4 έως 6 μήνες ακόμη, πιθανότατα θα μεταθέσουν για λίγους ακόμη μήνες τη λειτουργία της επέκτασης.

insider

spay konst ds
Τους 4 βασικούς άξονες της πολιτικής του για την αναγέννηση του Υμηττού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος στην χθεσινή (8/1) συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Όπως τόνισε ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου, μέσα από τους 4 άξονες, πρωταρχικός του στόχος είναι η ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

ymittos

Πρώτος άξονας:

– Συντήρηση τoυ εξοπλισμού πυροπροστασίας.

(Δεξαμενές, παρατηρητήρια, υδραυλικά έργα, κτλ)

– Ενέργειες για την πρόληψη πυρκαγιών. (αποψιλώσεις, καθαρισμοί, διάνοιξη δρόμων κτλ.)

– Αναδασώσεις και φροντίδα καμένων περιοχών

Δεύτερος άξονας: 

– Ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την ιστορία του.

– Διαμόρφωση εισόδων στον Υμηττό σε κάθε δήμο μέλος του Συνδέσμου.

– Πιστοποίηση μονοπατιών και διαδρομών στα πρότυπα του Μαινάλου.

Τρίτος άξονας:

Κατασκευή στα όρια κάθε δήμου, (μέλη του συνδέσμου) πάρκου που θα συνδυάζει περιβαλλοντική εκπαίδευση (π.χ. βοτανικός κήπος) και αναψυχή, όπου ο κάθε επισκέπτης με την συνδρομή εθελοντών και επιστημόνων θα “γνωρίζει” τον Υμηττό.

Τέταρτος άξονας:

– Ενίσχυση, ανάδειξη και οργάνωση των υφιστάμενων εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας χωρίς να επηρεάζεται η διοικητική τους αυτοτέλεια.

– Δημιουργία, σε δήμους (μέλη του συνδέσμου) οι οποίοι δεν διαθέτουν, νέων εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας.

Η επίσημη παρουσίαση των 4 αξόνων δράσης θα πραγματοποιηθεί από τον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ και Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης, στις 22 Ιανουαρίου, 16:00, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του δημαρχείου Ηλιούπολης.

Ως γνωστόν, οι 11 δήμοι που είναι μέλη του Συνδέσμου εξέλεξαν Πρόεδρό του τον δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το έργο που έχει επιτελέσει τόσο στο δήμο του όσο και στον Υμηττό.

 ymitt kentro dasopr argyr

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στα 26 χρόνια από την ίδρυση του ΣΠΑΥ εκλέγεται για πρώτη φορά δήμαρχος από το Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης σ΄ αυτή την τιμητική θέση που όμως είναι και πολύ ουσιαστική αφού αφορά στην προστασία όλου του Υμηττού. 

xatzidakis anakyklosi
Τους 7 άξονες της κυβέρνησης για την ανακύκλωση παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Ο κ. Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του, σημείωσε πως «στα απορρίμματα ο στόχος μας ως Υπουργείο και ως κυβέρνηση, είναι να περάσουμε σε ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που λιμνάζουν, δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας».

«Σ’ αυτή την κατεύθυνση», συνέχισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «η πολιτική της κυβέρνησης για την ανακύκλωση υλοποιείται σε συγκεκριμένους άξονες:

  1. Επικαιροποιούμε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και τα αντίστοιχα Περιφερειακά Σχέδια (ΠΕΣΔΑ), με σκοπό να μπορεί η χώρα να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα της διαχείρισης των αποβλήτων στην Ελλάδα. Το υφιστάμενο Σχέδιο προέβλεπε 26% ταφή το 2020, ενώ σήμερα το ποσοστό βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο του 80%. Γεγονός που –προφανώς- το καθιστά μη ρεαλιστικό. Τα νέα Σχέδια θα έχουν στόχους εφικτούς, μετρήσιμους με προοπτική τετραετίας.
  2. Ενισχύουμε τις προσπάθειες ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή. Και δημιουργούμε το πέμπτο ρεύμα των βιοαποβλήτων με τους καφέ κάδους. Στόχος είναι μέχρι το τέλος της 4ετίας να έχουμε καφέ κάδους σε όλη την Ελλάδα.
  3. Επεκτείνουμε τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στα ΣΔΙΤ. Τα Γιάννενα, οι Σέρρες και η Δυτική Μακεδονία είναι πετυχημένα παραδείγματα καλών πρακτικών που μας δείχνουν τον δρόμο. Δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλο τις ιδεοληψίες να μας καταδικάζουν στη στασιμότητα!
  4. Επίσης, εστιάζουμε στην προστασία του τουριστικού μας προϊόντος. Φτάνει με τις εικόνες τις ντροπής που διασύρουν τη χώρα μας διεθνώς! Στοχεύουμε το καλοκαίρι του 2020 να μην υπάρχουν σκουπίδια στους δρόμους των τουριστικών περιοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κέρκυρα. Προχωρήσαμε σε συμφωνία με τους 3 Δήμους της Κέρκυρας, καθώς και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για μεταφορά των απορριμμάτων του νησιού στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη. Έτσι δίνουμε στην Κέρκυρα μια μεγάλη ανάσα, μέχρι να λειτουργήσει η μονάδα στο Τεμπλόνι το 2023.
  5. Φυσικά, η επίτευξη των όσων αναφέρω χρειάζονται -εκτός από τον σωστό σχεδιασμό- και τους απαραίτητους πόρους. Προτεραιότητά μας, λοιπόν, είναι να αντιμετωπίσουμε τα πολύ χαμηλά επίπεδα απορροφητικότητας ευρωπαϊκών πόρων στην κατηγορία έργων για τη διαχείριση απορριμμάτων και να πετύχουμε τη συμβασιοποίηση νέων έργων αξίας 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021.
  6. Στον τομέα της ανακύκλωσης προχωράμε σε αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου. Προς την κατεύθυνση αυτή, συμφωνήσαμε τον διπλασιασμό των κονδυλίων για την απόκτηση μπλε κάδων και απορριμματοφόρων για όλη την επικράτεια, στοχεύοντας σε 100% κάλυψη στην 4ετία.

Ταυτόχρονα, ενισχύουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με εξοπλισμό για αποκομιδή από μπλε κάδους, την εφαρμογή άλλων ρευμάτων συλλογής όπου είναι εφικτό, και τη δρομολόγηση πιλοτικών προγραμμάτων επιβράβευσης των πολιτών (π.χ. έκδοση «πράσινης» κάρτας). Οι δράσεις αυτές συνδέονται, φυσικά, άμεσα με την παροχή κινήτρων για ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση υλικών.

  1. Ιδιαίτερη προτεραιότητα δική μας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί το ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης. Προχωράμε στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904 για την απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης μέχρι 2021.
  2. Όμως δεν μένουμε εκεί. Σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε μια ευρεία καμπάνια ευαισθητοποίησης για περιορισμό της χρήσης πλαστικού και την προώθηση επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούμε συνεργασίες με τον δημόσιο τομέα, με σχολεία, με πολιτιστικούς φορείς κλπ, ώστε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη συμμαχία με την κοινωνία».

xionia parnitha

Παρότι η χώρα είναι εδώ και μέρες στην «κατάψυξη», φέτος δεν είχαμε τα περισσότερα χιόνια σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας και παρά τις σοβαρές κακοκαιρίες των τελευταίων ημερών.

Η χιονοκάλυψη στην Ελλάδα φέτος είναι μειωμένη κατά 40% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας (2004-2019), παρόλο που έχουν προηγηθεί δύο σοβαρές κακοκαιρίες, η «Ζηνοβία» στα τέλη του Δεκεμβρίου και ο «Ηφαιστίωνας» στις αρχές του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη μετωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Η ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης στη χώρα μας εκτιμήθηκε με βάση δορυφορικές μετρήσεις.

Η χιονοκάλυψη περιορίζεται κυρίως σε μεγάλα υψόμετρα ορεινών όγκων της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, ενώ στην Ανατολική Στερεά και στην Κρήτη έχουν συσσωρευτεί μεγάλοι όγκοι χιονιού ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές.

Στην Ήπειρο η χιονόστρωση ξεκινά από μεγάλα υψόμετρα ή δεν υπάρχει καθόλου χιόνι ακόμη και σε υψηλές κορυφές (π.χ. στα 'Αγραφα).

Αντίθετα στην Πάρνηθα και στα Λευκά Όρη το ύψος χιονιού ξεπερνά σε ορισμένες περιοχές τα δύο μέτρα.

tzaki

Η καύση ξύλου εκλύει στον αέρα μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων που διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος. 

Καθώς διανύουμε περίοδο με αρκετό κρύο κάποιοι χρησιμοποιούν το τζάκι για θέρμανση, είτε γιατί θέλουν να απολαύσουν μια αίσθηση θαλπωρής, είτε γιατί για αυτούς είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα επιλογή θέρμανσης.

Όμως τίποτα από τα δύο δεν ισχύει! Αυτό τονίζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση του τζακιού.

Με μία ανοιχτή επιστολή, προειδοποιεί ότι το τζάκι δεν είναι γραφικό, αλλά άκρως επικίνδυνο για την υγεία και ζητά από την Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα.

Όπως αναφέρει:

«Η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων(PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος.

Η ρύπανση αφορά τόσο τον αέρα του σπιτιού που έχει αναμμένο το τζάκι, όσο και τα γειτονικά σπίτια, αλλά και τον αέρα στους δρόμους που κινούμαστε».

Στην ομολογουμένως ανησυχητική αυτή επιστολή η ΕΑΕ επισημαίνει ότι το πρόβλημα με την ατμοσφαιρική μόλυνση απασχολεί πολλές υγειονομικές υπηρεσίες στον κόσμο, και τους μεγάλους διακρατικούς οργανισμούς γιατί είναι μείζον πρόβλημα υγείας προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως.

Η ΕΑΕ επισημαίνει ότι μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου (σε όσους είναι εκτεθειμένοι σε αυτά), αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών. Αποτελεί δε επιπλέον αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που προκαλούν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Η έκκληση στους πολίτες

«Ανεξάρτητα με τι είδους τζάκι χρησιμοποιείτε, βλάπτετε το ίδιο τη δική σας υγεία και εκείνη των συμπολιτών σας.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις πόλεις χωρίς καλό εξαερισμό, όπως είναι η Αθήνα, η κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση το χειμώνα, ιδίως τις ημέρες που δεν έχει έντονους ανέμους, είναι απαράδεκτα ανθυγιεινή.

Δεν χρειάζεται να έχετε ειδικούς μετρητές για να καταλάβατε την αυξημένη πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων και των τοξινών που εισπνέετε, αρκεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου. Όταν το μυρίζετε, εισπνέετε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες τοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά γραφικότητα σε αυτή την αίσθηση, απλά πρέπει να την εκλάβετε ως αυτό που πραγματικά είναι: ένας παράγοντας που σας θέτει σε κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο και άλλες ασθένειες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανοιχτή αυτή επιστολή που καταλήγει σε έκκληση προς όλους μας:

«Αγαπητοί συμπολίτες, σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα τζάκια σας, για το δικό σας και για το καλό των άλλων.

Για την προστασία της υγείας σας, την προστασία των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (π.χ. καρκινοπαθείς, άνθρωποι με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, έγκυες, βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι) αλλά και όλων των συμπολιτών σας.

Όσο για την οικονομία, είναι γνωστό ότι αφενός συχνά με το τζάκι δεν επιτυγχάνεται τη θέρμανση του σπιτιού σας (σε σχέση με το καλοριφέρ), η αγορά των ξύλων δεν είναι τόσο πολύ φτηνή, αλλά και τα έξοδα από την επιδείνωση της υγεία σας, θα υπερκεράσουν κάποια στιγμή κατά πολύ τη γλισχρή οικονομία που επιτυγχάνεται από την καύση ξύλων.

Ας μην αφήσουμε την οικονομική κρίση και τις λανθασμένες εντυπώσεις να μας βλάπτουν.

Ας μη γίνετε εσείς αιτία κακού για τον εαυτό σας και για τους άλλους. Αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, δεν είναι δικαίωμα του να το κάνει», καταλήγει η έκκληση προς τους πολίτες.

Τι ζητά η ΕΑΕ από την πολιτεία

Όμως η επιστολή απευθύνεται και προς την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των πολιτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως το κράτος υπάρχει για να προάγει την ευημερία των πολιτών του.

«Η προστασία της υγείας αποτελεί πρωτεύον καθήκον του. Εσείς ως δημοκρατικά εκλεγμένοι οφείλετε άμεσα να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να σταματήσει η αλόγιστη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα από την καύση τζακιών στις πόλεις του κέντρου ή της περιφέρειας» αναφέρει η ΕΑΕ και συμπληρώνει:

«Επειδή δε σε εσάς έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα να λαμβάνετε «καταναγκαστικά μέτρα», αφού αρχικά ενημερώσετε τον πληθυσμό για τους κινδύνους της ρύπανσης από την καύση ξύλων, παρακαλείστε να προχωρήστε σε:

● νομοθετική απαγόρευση της καύσης ξύλων σε αστικά κέντρα και προνοήστε για τους ελέγχους και τις αναλογούσες ποινές στους παραβάτες.

● απαγόρευση από την πολεοδομία έγκρισης για ανέγερση κατοικιών στο ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής (και σε άλλες πόλεις) όταν σ’ αυτά προβλέπεται η κατασκευή τζακιών.

● παροχή κατάλληλων οικονομικών κινήτρων ώστε να μπορούν τα νοικοκυριά να απαλλαγούν από τα τζάκια και να κάνουν χρήση φυσικού αερίου ή καλής ποιότητας πετρελαίου ή ηλεκτρικών συσκευών. Η επένδυση σε μία τέτοια πρακτική αποτελεί ένα επίδομα υγείας που το χρωστάτε στους κατοίκους των πόλεων και που οφείλετε εκ της θέσης και αποστολής σας να εκπληρώσετε. Και σε οικονομικούς όρους είναι μία επένδυση σήμερα που θα αποφέρει άμεσα και απώτερα ευνοϊκά αποτελέσματα στην εθνική οικονομία».

Η επιστολή αυτή καταλήγει: «Να τονιστεί ότι αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, δεν είναι δικαίωμα του να το κάνει, γιατί με την πράξη του αυτή, όπως έχουν δείξει οι μελέτες, θέτει σε κίνδυνο και όσους κατοικούν σε γειτονικά σπίτια και ακόμα μακρύτερα.

Αν η απαγόρευση του καπνίσματος ορθώς προωθήθηκε για να προστατεύσει τους πολίτες από το παθητικό κάπνισμα, γεννάται η απορία -που θα μετατραπεί σε αγανάκτηση- πώς η Πολιτεία αδιαφορεί γι’ αυτήν την μεγαλύτερη σε ένταση και έκταση παθητική έκθεση τόσων πολλών πολιτών στους ρύπους από την καύση ξύλων».

mits diaxiri aporrim

Τον εθνικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την Διαχείριση των Απορριμμάτων και με ορίζοντα το 2026 περιέγραψε στην βουλή ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητοστάκης.

Ο Σχεδιασμός περιλαμβάνει 5 βασικούς άξονες:

Πρώτον, αναθεωρούνται οι στόχοι ανάκτησης, ανακύκλωσης και ταφής. Ο στόχος του 50% για ανάκτηση στην πηγή από τους δήμους αποδείχθηκε εξωπραγματικός. Σήμερα φτάνει μόλις το 20%. Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, επιδιώκουμε να συμφωνήσουμε σε ρεαλιστικούς στόχους.

Δεύτερον, ενισχύονται οι προσπάθειες ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή. Δημιουργείται το πέμπτο ρεύμα των βιοαποβλήτων (καφέ κάδος), σε πρώτη φάση στους μεγάλους παραγωγούς, ξενοδοχεία, εστιατόρια, νοσοκομεία και super market για τα ληγμένα προϊόντα. Αυτά θα εκτρέπονται μέσω press containers σε μονάδες αναερόβιας χώνεψης για παραγωγή βιοαερίου και κομπόστ.

Τρίτον, αποδεσμεύονται οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να έχουν, πλέον, περισσότερα μέσα και λιγότερους περιορισμούς για να κάνουν τη δουλειά τους. Και γι’ αυτό μεταφέρονται πόροι στους δήμους και τις περιφέρειες.

Τέταρτον, εξορθολογίζεται το σύστημα συλλογής: Δίνουμε τη δυνατότητα εφαρμογής πολλαπλών ρευμάτων, αλλά εστιάζουμε στην εφαρμογή τουλάχιστον των τριών κάδων, που δεν υπάρχουν σήμερα: Μπλε για τα ανακυκλώσιμα υλικά, καφέ για τα οργανικά απόβλητα και πράσινος για κάθε άλλου είδους απορρίμματα.

Πέμπτον, ενθαρρύνονται οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για τη διαχείριση των αποβλήτων. Τα εργοστάσια επεξεργασίας και αξιοποίησής τους που λειτουργούν από δεκαετίας στην Ευρώπη ιδρύονται, επιτέλους, και εδώ.

Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο στόχος έως το 2030 συνοψίζεται σε ένα τριμερές σχήμα: 50% – 30% – 20%, με το πρώτο 50% να αντιστοιχεί στον όγκο αστικών αποβλήτων, που μπορεί να ανακτάται στην πηγή σε επίπεδο δήμου, και σε αυτήν τη λογική ανακοίνωσε πως για όλα αυτά θα προμηθευτούν επιπλέον κάδοι και απορριμματοφόρα ανακύκλωσης.

Το επόμενο 30%, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αντιπροσωπεύει τα ανακτώμενα υλικά από τα μικτά απορρίμματα που τώρα πέφτουν στους πράσινους κάδους. Αυτά, όπως υποστήριξε, θα ανακτώνται μέσω των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων -των ΜΕΑ- και των Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων -των ΜΕΒΑ. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες μονάδες αυτής της επεξεργασίας θα κατασκευαστούν είτε με χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ είτε με μεικτή χρηματοδότηση, από το ΕΣΠΑ και από ιδιωτικά κεφάλαια.

Αναφερόμενος στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε πολύ χαμηλή καθώς, όπως είπε, μόνο 170 εκατομμύρια ευρώ είχαν συμβασιοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο από τα 940 που προβλέπονται για τη διαχείριση των απορριμμάτων, επιρρίπτοντας ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο σκέλος του σχήματος, το 20%, είναι τα απορρίμματα που αποτελούν το υπόλειμμα. Αυτά, όπως σημείωσε, θα συμπιέζονται, ώστε να μειώνεται στο μισό ο όγκος τους και μετά, είτε θα αξιοποιούνται ενεργειακά είτε θα θάβονται.

«Ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε σχέδια των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων των ΟΤΑ για ενεργειακή αξιοποίηση αυτών των υπολειμμάτων, στα πλαίσια, βέβαια, πάντα, πρακτικών, τεχνολογιών και μεθόδων που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ήδη βρίσκεται υπό μελέτη από το υπουργείο ένα σχετικό σχέδιο για τη Βόρεια Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Περισσότερα Άρθρα...