Όσο δεν ανακοινώνονται τα ονόματα που θα πλαισιώσουν τις εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο η εσωκομματική κινητικότητα εντείνεται και η αγωνία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από το προεδρικό γκρουπ, από τους 53 και άλλους κορυφώνεται, με κύριο θέμα το ποιος θα μπει που, που θα πάει όποιος βγει και γιατί.
Στις προηγούμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε κερδίσει είχε εκλέξει 5 βουλευτές Επικρατείας, ενώ η ΝΔ που είχε βγει δεύτερη, είχε εκλέξει 4. Άρα, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν όσοι τοποθετηθούν από την τέταρτη θέση και κάτω.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρείται σίγουρη η Έφη Αχτσιόγλου, καθώς μετά την εμπιστοσύνη που της έδειξε το κόμμα προσφέροντάς της τη θέση της εκπροσώπου του, δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφια σε κάποια περιφέρεια. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό σε ποια θέση του Επικρατείας θα πλασαριστεί.
Από εκεί και πέρα... το χάος. Το όνομα του υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, έχει παίξει δυνατά σε επίπεδο παρασκηνίου, αλλά ο ίδιος είναι εξαιρετικά φειδωλός στα όσα λέει δημοσίως. Είχε διαρρεύσει ότι πιθανότατα θα βρίσκεται στην τέταρτη εκλόγιμη θέση, όμως και αυτό παραμένει στη σφαίρα των σεναρίων, μέχρι να ανακοινωθεί επίσημα.
Το όνομα του πρώην ευρωβουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Γραμματικάκη, ακούγεται έντονα από το βράδυ της Τρίτης και σήμερα υπήρχε και σε σχετικά δημοσιεύματα εφημερίδων για τη θέση του επικεφαλής του Επικρατείας, για το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή έπαιζε δυνατά η κυρία Αχτσιόγλου. Και αυτή η ενδεχόμενη υποψηφιότητα, δεν είναι διόλου ανέφελη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της efsyn, έχει προκληθεί σάλος στον ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και γενικότερα στην Κρήτη η πληροφορία περί τοποθέτησής του στην πρώτη θέση. Στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής είναι έτοιμα να παραιτηθούν. Συγκεκριμένα, στέλεχος της ευρύτερης ανανεωτικής Αριστεράς που πρώτη φορά θέλει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε σε έντονο ύφος πως «ένας φθαρμένος παράγοντας που δεν είχε ποτέ κριτήριο το δημόσιο συμφέρον αλλά την προσωπική ανέλιξη και προβολή, που δεν ανέλαβε κανένα κόστος για τα σημαντικά ζητήματα είναι αδιανόητο τώρα να επιλεγεί σε αυτήν την θέση, όταν υπάρχουν σημαντικές προσωπικότητες με μεγάλη προσφορά».
Ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, τον Ιανουάριο του 2015 βρισκόταν στο Επικρατείας όμως στις εκλογές του Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, είχε κατέβει υποψήφιος στην -τότε ενοποιημένη- Β' Αθήνας. Το αν θα είναι και τώρα στο Επικρατείας προβλημάτιζε ιδιαίτερα τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον βόρειο τομέα της Β' Αθηνών, οι οποίοι προφανώς θα ανακουφίστηκαν όταν είδαν ότι το όνομα του απουσίαζε από τη λίστα που έδωσε η Κουμουνδούρου στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τετάρτης. Η εξέλιξη αυτή τον φέρνει σε απόσταση αναπνοής από εκλόγιμη θέση μέσω Επικρατείας, όπως και τους προαναφερόμενους.
Αυτά, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια προσθήκη ή έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Σημειώνεται ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης είχε εκδηλώσει επιθυμία να μην συνεχίσει, αλλά φέρεται να δέχεται πιέσεις να είναι στο Επικρατείας.
Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες εκλογές, από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκλεγεί οι: Γ. Δραγασάκης, Θ. Φωτίου, Ν. Κοτζιάς, Τ. Χριστοδουλόπουλου και ο Κ. Γαβρόγλου. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου δεν είναι υποψήφια λόγω του σάλου με την μετάταξη της κόρης της, ο Νίκος Κοτζιάς πήρε πολιτικό διαζύγιο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης θα είναι τώρα υποψήφιος στον Δυτικό τομέα της Αθήνας και η Θεανώ Φωτίου στον Νότιο τομέα.
Εξερχόμενος των κεντρικών γραφείων του κόμματος και ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν έχει «κλείσει» το ψηφοδέλτιο Επικράτειας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε «όχι» και άφησε να εννοηθεί ότι έχουν «κλείσει» τα υπόλοιπα, εκτός του Επικρατείας, και θα ανακοινωθούν.