Το πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο στην Άγκυρα, με αποκλειστική ευθύνη της τουρκικής πλευράς, δείχνει ότι η Τουρκία δεν θέλει διαπραγμάτευση στη βάση κανόνων και τους διεθνούς διακαίου αλλά «ανατολίτικο παζάρι» με προβολή στρατιωτικής ισχύος.

Η Τουρκία δεν άφησε επιλογές στον Δένδια: Ευτυχώς δεν έπεσε στην παγίδα των Τούρκων ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Ικανοποίηση Μητσοτάκη για την άμεση «αναχαίτιση» Τσαβούσογλου από τον Νίκο Δένδια

Το σημείωμα αυτό γράφεται πριν από την προγραμματισθείσα συζήτηση στη Βουλή με θέμα τα αίτια της πανδημίας και τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα των πολιτών.

Η τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ενδεικτική της κρισιμότητας της περιόδου που διανύουμε. Ένα χρόνο έπειτα από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη, όλοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο εμβόλιο κατά του covid.

Η υπόθεση με τη διπλή δολοφονία στη Μακρινίτσα φέρνει στο προσκήνιο το πρόβλημα μιας ιδιαίτερης εκδοχής δολοφονικής βίας: αυτής που έχει ως θύματα κυρίως γυναίκες.

Οταν επαπειλείται η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ουδείς επιτρέπεται να μένει ασυγκίνητος. Οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να προστατεύσουν τη ζωή των πολιτών θέτοντας στο περιθώριο τους όποιους άλλους περιορισμούς, όπως και τις υποτιθέμενες «ιερές» συμβάσεις της αγοράς. 

Αν υπάρχει κάτι που σίγουρα θα έκανε διαφορετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2020, αυτό θα ήταν ο ανασχηματισμός. Κανείς, βεβαίως, δεν μπορούσε να ξέρει τι θα περάσει η χώρα από τον Νοέμβριο και μετά, αλλά τότε, ακόμα, εθεωρείτο η περίοδος ως μεταβατική, πριν από ένα κρίσιμο στάδιο, το δεύτερο κύμα, οπότε απαιτείτο εμπειρία στη διαχείριση των καταστάσεων.

Περισσότερα Άρθρα...