forologikes diloseis anakates

Το ανώτερο προβλεπόμενο πρόστιμο, ύψους 150.000 ευρώ, επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), επειδή δεν έλαβε ως όφειλε μέτρα ασφάλειας, με αποτέλεσμα «ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό παραβίασης προσωπικών δεδομένων» των φορολογουμένων για στοιχεία που αφορούν τουλάχιστον τα έτη από το 2000 έως και το 2012.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έκρινε ότι η Γ.Γ.Π.Σ., παρά την κρισιμότητα των δεδομένων που διαχειρίζεται, δεν διαθέτει κατάλληλα μέτρα ασφάλειας για την αποτροπή αθέμιτης πρόσβασης και διάδοσης των δεδομένων, ούτε μέτρα για την ανίχνευση και διερεύνηση τυχόν περιστατικών παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Κάλεσε τη Γ.Γ.Π.Σ. να λάβει τα αναγκαία μέτρα και να την ενημερώνει για την πορεία υλοποίησής τους.

Η Αρχή, σε ελέγχους που διενήργησε από τον Οκτώβριο του 2012 έως και το 2013 σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, διαπίστωσε ότι ορισμένες από αυτές είχαν στην κατοχή τους μεγάλο πλήθος φορολογικών δεδομένων φυσικών προσώπων, τα οποία παρέπεμπαν ευθέως στη Γ.Γ.Π.Σ ως πηγή προέλευσης των δεδομένων και είχαν υποστεί ήδη παράνομη επεξεργασία, αφού βρέθηκαν στην κατοχή εταιρειών.

Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με την Αρχή, έγινε κατόπιν επίπονης ανάλυσης, λόγω του όγκου των δεδομένων και της μορφής των ηλεκτρονικών αρχείων.

Η Αρχή συνεργάσθηκε με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο μέτρο που είχε ενδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά αρχεία τηρούνταν σε σπίτια φυσικών προσώπων.

 

Τα ευρεθέντα προσωπικά (φορολογικά) δεδομένα περιλαμβάνουν:

- στοιχεία του εντύπου Ε1 για τα οικονομικά έτη από το 2003 έως και το 2009 και εν μέρει για το 2012,

- στοιχεία του εντύπου Ε2 για το οικονομικό έτος 2006,

- στοιχεία του εντύπου Ε9,

- στοιχεία του ΕΤΑΚ,

- στοιχεία της έκτακτης εισφοράς του ν. 3986/2011 για το οικονομικό έτος 2011,

- στοιχεία του μητρώου φορολογουμένων,

- στοιχεία των σημειωμάτων περαίωσης του έτους 2010 και

- στοιχεία τελών κυκλοφορίας οχημάτων για τα έτη από το 2006 έως και το 2012.

Enet, ΑΠΕ - ΜΠΕ

forologikes diloseis anakates

Τα 8 σημεία που χτυπά «κόκκινο» ο έλεγχος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» είναι:

1. Μεγάλες βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου από μισθωτές υπηρεσίες.
2. Μεγάλες βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου από δελτία παροχής υπηρεσιών.
3. Υψηλές δαπάνες.
4. Χαμηλά κέρδη από έσοδα και τόκους.
5. Χαμηλά εισοδήματα από ελεύθερους επαγγελματίες.
6. Υψηλές αφορολόγητες δαπάνες.
7. Μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες.
8. Μεγάλη επιστροφή φόρου από περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι 9 παγίδες που φουσκώνουν τον φόρο είναι:

1. Λάθος αναγραφή εισοδήματος στο εκκαθαριστικό.
2. Λάθος υπολογισμός του παρακρατούμενου φόρου.
3. Πολλά ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν παρακρατήσει την εισφορά αλληλεγγύης.
4.Μη επικαιροποίηση στοιχείων φορολογουμένων με ευθύνη του Taxis.
5. Υπολογισμός εφάπαξ και επιδόματος ανεργίας ως εισόδημα.
6. Διπλοεγγραφή ακινήτου.
7. Διαγραφή ακινήτων χωρίς να έχουν μεταβιβαστεί.
8. Λανθασμένη αναγραφή τετραγωνικών μέτρων στην ακίνητη περιουσία.
9. Λάθος αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Απόγνωση και ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τον επόμενο μήνα προκειμένου να αποπληρώσουν τον τριπλό «χαράτσι» για την ιδιοκτησία τους ενώ καλούνται σε νέα ταλαιπωρία με την υποβολή του Ε9 έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα πάνω 5 εκατ. φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα καλούνται έως τα μέσα Σεπτεμβρίου να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία τους στο Ε9 εάν έχουν υπάρξει αλλαγές.

Η δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά καθώς με βάση το συγκεκριμένο έντυπο θα υπολογιστεί ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που βρίσκεται στα σκαριά από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να παρουσιαστεί τον ερχόμενο μήνα.

Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 εισάγονται τα ακόλουθα:

• 12ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός, εφόσον υπάρχει

• αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον το ακίνητο την 1η Ιανουαρίου 2013 ήταν ηλεκτροδοτούμενο ή κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ηλεκτροδοτείται

• επιφάνεια των κατοικιών - μονοκατοικιών, αποθηκών, γεωργικών κτισμάτων επαγγελματικών στεγών ή άλλων ειδικών κτιρίων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίου καθώς και το σύνολο της επιφανείας τους

• μήκος της πρόσοψης

• το πλήθος των προσόψεων του κάθε ακινήτου

• το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης

Την ίδια στιγμή οι ιδιόκτητες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν το τριπλό «χαράτσι» για την ιδιοκτησία τους. Ήδη αποστέλλονται τα εκκαθαριστικά για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και του 2012 και οι λογαριασμοί για το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ.

«Κραχ» στην αγορά ακινήτων

Περαιτέρω μείωση κατά 11,6% κατέγραψαν οι τιμές των ακινήτων το β΄τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Έτσι από την αρχή του χρόνου (α΄και β΄τρίμηνο 2013) η πτώση των τιμών των ακινήτων έφθασε στο 22,9%.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία τα νέα διαμερίσματα αποδείχθηκαν πιο «ανθεκτικά» έναντι των παλαιών καθώς η μείωση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 ήταν 11,3% για τα διαμερίσματα ηλικίας έως 5 ετών, έναντι μείωσης 11,8% για τα ηλικίας άνω των 5 ετών.

Σημειώνεται ότι το α΄ τρίμηνο του 2013, ο αντίστοιχος μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών των "νέων" διαμερισμάτων ανήλθε στο 10,3% έναντι 12,0% των "παλαιών". Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή, προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2013 ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2012 κατά 12,7% στην Αθήνα, 10,5% στη Θεσσαλονίκη, 11,5% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,0% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2012, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μείωση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2011 ήταν 11,8%, 13,6%, 10,7% και 11,7%, αντίστοιχα.

real

foroi-dis-euro

Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από την 1η Αυγούστου ανακοίνωσε μέσω μαγνητοσκοπημένης τηλεοπτικής του δήλωσης ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Πρόκειται για μια πιλοτική εφαρμογή του μέτρου το οποίο θα ισχύσει έως την 31η Δεκεμβρίου προκειμένου στη συνέχεια να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του.

Όπως άλλωστε δήλωσε ο πρωθυπουργός η επιτυχία του μέτρου θα εξαρτηθεί από τους ίδιους ανθρώπους της αγοράς οι οποίοι θα πρέπει «όλοι να κόβουν αποδείξεις».

«Εάν η φοροδιαφυγή συνεχιστεί τότε ο ΦΠΑ στην εστίαση θα αυξηθεί και πάλι στο 23%» δήλωσε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε «αν το πείραμα πετύχει θα ακολουθήσουν και άλλες μειώσεις στους φόρους».

«Για αυτή την απόφαση βασίστηκα σε εσάς. Βασίστηκα στο φιλότιμο του Έλληνα. Στο χέρι μας είναι να το πετύχουμε και να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των φόρων. Χαμηλότεροι φόροι αλλά να πληρώνουν όλοι», τόνισε.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν θα γίνει νέα μείωση στις συντάξεις και στους μισθούς των στρατιωτικών καθώς και ότι δεν θα επιβληθεί νέος φόρος 2 τοις χιλίοις στους τζίρους των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι η μείωση του ΦΠΑ εστίασης αφορά όλο τον κλάδο της εστίασης και όχι μόνο ταβέρνες και εστιατόρια αλλά και κάθε είδους σερβιριζόμενο και πωλούμενο προϊόν από κυλικεία, σαντουιτσάδικα, φούρνους, υπηρεσίες παράδοσης φαγητού κατ’ οίκον (delivery) κ.ά.

 

Κομισιόν:Η αντίδραση της στη μείωση του ΦΠΑ

 

Εκ μέρους της Κομισιόν ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ προέβη σε τρία σχόλια μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση:

 

- «Καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση τώρα σκοπεύει να εφαρμόσει το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Αυγούστου και έως το τέλος του έτους»,

 

- «Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε πρόοδος στη συνεργασία και οι συζητήσεις που είχαμε με τις ελληνικές Αρχές ταυτοποίησαν ότι μία μείωση του ΦΠΑ σε εστιατόρια και κέτεριγκ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς μεγάλο ρίσκο για τον προϋπολογισμό, δεδομένου, όμως, ότι το μέτρο θα έχει προσωρινό χαρακτήρα»,

 

- «Ωστόσο, η επίπτωση του μέτρου αυτού, όπως και όλων των άλλων μέτρων που λαμβάνονται, ως τμήμάτα της εφαρμογής του προγράμματος θα αξιολογηθούν πλήρως τους επόμενους μήνες».

 

forologikes diloseis anakates
 
Σε διαβούλευση τίθεται από σήμερα έως τη Δευτέρα 8 Ιουλίου το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το οποίο θέτει το νέο πλαίσιο για τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων.

Στόχος, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών, είναι ένα δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές. «Βασικοί μας στόχοι είναι η απλοποίηση των διατάξεων του ΚΦΕ και ο δραστικός περιορισμός του πλήθους των ρυθμίσεων προς διευκόλυνση των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου» σημειώνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαυραγάνης, το νομοσχέδιο, που αποτελεί μέρος της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος, «περιλαμβάνει, επίσης, ορισμένες από τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, όπως είναι οι εξωχώριες εταιρείες, με την εισαγωγή του κριτηρίου της χώρας πραγματικής διοίκησης, αλλά και άλλων διατάξεων».

Το Υπουργείο καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν με προτάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν κατά τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Ιουλίου.

Τι αλλάζει σε ενοίκια, αποδείξεις, αποζημιώσεις απόλυσης 

Μείωση στη φορολογία των εισοδημάτων από ακίνητα, αύξηση στο φορολογικό συντελεστή αποζημιώσεων από απόλυση για ποσά από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ και ρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής που συντελείται μέσω off shore προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος Κώδικας για τη Φορολογία Eισοδήματος.

Mε το νέο Κώδικα δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να καθορίζει με απόφασή του τον τρόπο παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί του μηνιαίου εισοδήματος καθώς και το ποσοστό της έκπτωσης 1,5% που έχουν σήμερα οι φορολογούμενοι στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων:

- Kαταργείται από την 1/1/2014 το μέτρο της συλλογής αποδείξεων. Υπενθυμίζεται ότι για φέτος οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν κανονικά να συλλέγουν αποδείξεις αξίας ίσης τουλάχιστον με το 25% του εισοδήματός τους.

-Καταργείται η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις.

- Μειώνεται από 20% σε 15% ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις από ακίνητα

- Αυξάνεται από 10% σε 11% ο φορολογικός συντελεστής που επιβάλλεται στα εισοδήματα από ενοίκια ως 12.000 ευρώ αλλά ταυτόχρονα καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% που προβλέπεται σήμερα για τα ενοίκια από κατοικίες ο οποίος είναι 3% για τα ενοίκια από επαγγελματικά ακίνητα και τις κατοικίες άνω των 300 τμ.

- Αυξάνεται στο 25% από 20% ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι συντελεστές παραμένουν ως έχουν.

-Διατηρείται η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες, για δωρεές, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διατροφή που καταβάλλει ο ένας σύζυγος στον άλλον

-οι φορολογούμενοι που «πιάνονται» στα τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες) θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό.

Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από 1/1/2014.

Όλο το νομοσχέδιο εδώ

eforia-adeies tsepes

Μέτρα - σοκ με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων που δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους στην εφορία εντός 30 ημερών φέρνει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Το νέο ποινολόγιο της εφορίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι όσοι πολίτες καθυστερούν άνω των 30 ημερών να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία τότε οι αρχές θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις ακινήτων, τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων χωρίς δικαστική απόφαση.

Επιπλέον, επιβάλλεται σημαντική μείωση των προστίμων για τυπικές και ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις και προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος κατ' εκτίμηση από τις φορολογικές αρχές. «Ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών εκτείνεται σε όλο το πεδίο της φορολογικής διαδικασίας, της είσπραξης των φόρων καθώς και διοικητικών κυρώσεων και προστίμων. Δεν περιλαμβάνει ποινικές διατάξεις οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα ενταχθούν σε ειδική ποινική νομοθεσία» ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

 

Αναλυτικά το νέο ποινολόγιο:

• Σε περίπτωση μη καταβολής εντός 30 ημερών, από την παραλαβή της ατομικής ειδοποίησης της εφορίας, του φόρου, οι φορολογικές αρχές μπορούν να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του φορολογούμενου. Πρόκειται για μέτρα, όπως κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων κ.ά.

• Σε περιπτώσεις που υπάρχουν πληροφορίες ή υπόνοιες, ότι ο φορολογούμενος θα προβεί σε μεταβίβαση περιουσιακών του στοιχείων ή προβαίνει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για να εγκαταλείψει τη χώρα, ή σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την είσπραξη του φόρου, η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να λαμβάνει επίσης μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, ακόμη και πριν τη νόμιμη ημερομηνία καταβολής της οφειλής.

• Αν ο φορολογούμενος μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία του για να αποφύγει τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, οι φορολογικές αρχές μπορούν να ασκούν αγωγή καταδολίευσης για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

• Τα πρόσωπα που είναι διευθυντές, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, εντεταλμένοι στη διοίκηση και εκκαθαριστές των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων κατά το χρόνο της διάλυσης ή συγχώνευσής τους, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή του φόρου, που οφείλεται από αυτά τα νομικά πρόσωπα, καθώς και του φόρου που παρακρατείται, ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους.

• Αν κατά τον χρόνο διάλυσης νομικού προσώπου δεν έχουν εξοφληθεί όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις του, περιλαμβανομένων των παρακρατούμενων και επιρριπτομένων φόρων, οι μέτοχοι ή εταίροι, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 5%, ευθύνονται για την καταβολή του οφειλόμενου φόρου, μέχρι του ποσού των αναληφθέντων κερδών ή απολήψεων σε μετρητά ή σε είδος, λόγω της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου κατά τα τρία τελευταία έτη.

• Το δημόσιο υποχρεούται να επιστρέψει φόρους που αχρεωστήτως καταβλήθηκαν από τον φορολογούμενο εντός 90 ημερών.

• Ο φορολογούμενος μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη με προϋπόθεση την καταβολή του 50% της βεβαιωμένης οφειλής.

• Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δικαιούται να ζητά πληροφορίες ή έγγραφα από λοιπά τρίτα πρόσωπα, όπως ιδίως από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων, τα επιμελητήρια, τους συμβολαιογράφους τους υποθηκοφύλακες, τους προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων, τους οικονομικούς ή κοινωνικούς ή επαγγελματικούς φορείς ή οργανώσεις, για τον καθορισμό της φορολογικής υποχρέωσης των φορολογούμενων και να λαμβάνει απάντηση εντός 10 ημερών.

Τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις

• 100 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής

• ισόποσο ποσό με το φόρο εισοδήματος, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης

• 1.000 ευρώ για κάθε άλλη παράβαση, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα και

• 2.500 ευρώ για κάθε άλλη παράβαση, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

real

theoxaris

Με "καλάσνικοφ" θα κυνηγά η εφορία τους φορολογουμένους, για να καταγράψουν σε ένα έντυπο-καρμανιόλα το σύνολο των εισοδημάτων τους, την ακίνητη περιουσία, τις καταθέσεις, τις δαπάνες τους, τα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες που διαθέτουν, αλλά ακόμα και... τους πίνακες, τα κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας που διατηρούν στο σπίτι τους!

Αιτία θα είναι η υποψία για φοροδιαφυγή, αλλά έλεγχοι αυτού του είδους θα μπορούν να γίνονται δειγματοληπτικά και σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν υπόνοιες ή υποψίες φοροδιαφυγής.

Ο απίθανος γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έφτιαξε ένα έντυπο προάγγελο του οθωμανικού τύπου περιουσιολογίου (που ετοιμάζεται) και το ανάρτησε στο διαδίκτυο, διανθισμένο με έμμεσες απειλές προς τους φορολογουμένους της μεσαίας τάξης, η οποία πληρώνει το μάρμαρο. Με βάση το συγκεκριμένο έντυπο, σύντομα τα νοικοκυριά θα κληθούν να «φακελωθούν» από μόνα τους, αλλά και να κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας.

Πάντως, ο προαναφερόμενος γραμματέας, ο προστατευόμενος της τρόικας και του Γ. Στουρνάρα, καθησυχάζει τους Ελληνες φορολογουμένους, κάνοντας λόγο για φορολογικό απόρρητο.

Το μανιφέστο του Χάρη Θεοχάρη αναγκάζει του φορολογουμένους να καταγράψουν σε ειδικό έντυπο, με κάθε λεπτομέρεια, τα σπίτια και τα αυτοκίνητα που έχουν, τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, των πιστωτικών καρτών, τις δαπάνες για αποπληρωμή δανείων, για τηλέφωνα, νερό και ρεύμα, τα έξοδα για φροντιστήρια παιδιών, τα ασφάλιστρα, τις απαιτήσεις που έχουν από τρίτους (π.χ. ενοίκια), καθώς και όλα τα τιμαλφή που έχουν στην κατοχή τους!

Η εφορία θα μπορεί να καλεί οποιονδήποτε φορολογούμενο υποπτεύεται για φοροδιαφυγή για έλεγχο, ακόμα και αν δεν συντρέχει υποψία φοροδιαφυγής. Οι πολίτες θα καλούνται εγγράφως για έλεγχο και θα περνούν από ανάκριση τρίτου βαθμού. Θα πρέπει εντός δέκα ημερών να συμπληρώσουν και να υποβάλουν:

1. Εντυπο με αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία τους. Θα δηλώνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχει ο ίδιος, η σύζυγος και τα προστατευόμενα μέλη του. Θα δηλωθούν κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, τραπεζικές καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, επαγγελματικοί λογαριασμοί, κοσμήματα, έργα τέχνης, απαιτήσεις έναντι τρίτων, ακόμη και τα μετρητά που διαθέτουν. Μάλιστα, οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την ακρίβεια των αναγραφέντων στοιχείων, όπως τίτλους ή συμβόλαια αγοράς ακινήτων, τιμολόγια αγοράς αυτοκινήτων, βεβαιώσεις/πιστοποιητικά ή αντίγραφο βιβλιαρίου καταθέσεων ενημερωμένο με τα διαθέσιμα ποσά και τους δικαιούχους.

2. Ερωτηματολόγιο από το οποίο θα αποκαλύπτονται οι συνθήκες διαβίωσης των ελεγχομένων. Για κάθε ελεγχόμενο έτος οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν αν φιλοξενούνται ή αν έχουν φιλοξενηθεί και από ποιους, αν πληρώνουν διατροφή, τον αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, τους λογαριασμούς σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, αγορές, γονικές παροχές, κληρονομιές ακινήτων, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, στοιχεία για πιστωτικές κάρτες και δάνεια, ασφάλιστρα για αυτοκίνητα και δίκυκλα, ασφαλιστικά προγράμματα, ασφάλιστρα για ακίνητα, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τραπεζικούς λογαριασμούς (προσωπικούς ή επαγγελματικούς) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου περιλαμβάνονται και οι λογαριασμοί που άνοιξαν και έκλεισαν κατά τη διάρκεια των ελεγχόμενων ετών.

Στο έντυπο συμπεριλαμβάνεται δήλωση του φορολογουμένου για τα μετρητά που κατείχε σε νομίσματα κάθε μορφής. Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί, θεωρείται από τον έλεγχο ότι ο/η φορολογούμενος/η, ο/η σύζυγός του και τα προστατευόμενα μέλη αυτών δεν είχαν στην κατοχή τους μετρητά κατά την έναρξη ή λήξη της αντίστοιχης ελεγχόμενης περιόδου ή χρήσης.

Με τα στοιχεία αυτά η εφορία θα προσδιορίζει το πραγματικό εισόδημα του φορολογουμένου, το οποίο είτε έχει αναλωθεί σε αγορές και δαπάνες είτε έχει χρησιμοποιηθεί προκειμένου να προσαυξηθεί η περιουσιακή του κατάσταση (αγορά ακινήτων, Ι.Χ. επιβατηκών κ.ά.).

Μάλιστα, στις περιπτώσεις που ο ελεγχόμενος αρνείται ή παραλείπει αναιτιολόγητα να δώσει πληροφορίες και στοιχεία για την εξακρίβωση του εισοδήματος, θα του επιβάλλεται πρόστιμο που, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, θα κυμαίνεται από 1.000 έως 50.000 ευρώ.

dimokratia

eforia gise

«Ο κύβος ερρίφθη», οι παρατάσεις δόθηκαν και στο υπουργείο Οικονομικών λένε πως δεν θα δοθούν ξανά άλλες.

Με την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Μαυραγάνης, παρατείνεται κατά 22 έως και 60 μέρες ο χρόνος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αντί στις 30 Ιουνίου που έληγαν, θα πρέπει να υποβληθούν σταδιακά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ κάθε φορολογουμένου, ως εξής:

για τα ψηφία: 1 και 2 έως και την 22η Ιουλίου 2013,
για ψηφία: 3 και 4 έως και την 29η Ιουλίου 2013,
για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013,
για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013,
για το ψηφίο: 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013 και
για το ψηφίο: 0 έως και την 30η Αυγούστου 2013.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν πως δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Αυτό θεωρείται σίγουρο για την τελευταία καταληκτική ημερομηνία (30 Αυγούστου), ίσως όχι όμως και για τις ενδιάμεσες. Ερωτηματικό παραμένει αν η ηλεκτρονική δήλωση μέσω ίντερνετ θα γίνεται –σιωπηρά- δεκτή και για λίγες ώρες ή μέρες μετά τα μεσάνυχτα της τελευταίας διορίας, καθώς οι απόψεις διίστανται και στο οικονομικό επιτελείο. Στόχος του πάντως είναι, όχι να «φάει» πρόστιμο η μισή Ελλάδα αν χάσουν τη διορία, αλλά να μην σπεύσουν και τα 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι, με συνεχείς παρατάσεις, να καταθέσουν μαζικά δηλώσεις την τελευταία μέρα, αφού τότε το ηλεκτρονικό σύστημα θα κατέρρεε. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να το ρισκάρει κανείς να χάσει τυχόν την δική του προθεσμία, έστω και για ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα που θα κλείσουν για αυτόν τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ.

Μέχρι σήμερα ελάχιστοι πολίτες έχουν καταθέσει δήλωση, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμη λάβει στα χέρια τους τις αναγκαίες βεβαιώσεις. Από σήμερα ή αύριο όμως, το αργότερο, θα εμφανιστούν στη δήλωση Ε1 κάθε υπόχρεου και οι τόκοι καταθέσεων του 2012.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πάντως πως οι φορολογούμενοι έχουν δύο ισχυρά κίνητρα για να καταθέσουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου τη δήλωσή τους:

-         Όσοι την υποβάλουν μέσα στον Ιούλιο θα δικαιούνται να πληρώσουν με τρεις διμηνιαίες δόσεις, ενώ όσοι τις αφήνουν για Αύγουστο θα πληρώσουν με δύο δόσεις. Εκτός φυσικά αν πληρώσουν και φέτος με κάρτα, για να πληρώνουν με δόσεις στην τράπεζα αντί το δημόσιο.
-         Όσο ταχύτερα υποβάλουν δήλωση Ε1 οι οικογενειάρχες, τόσο ταχύτερα θα μπορούν να υποβάλουν στη συνέχεια και το έντυπο Α21 για να λάβουν το επίδομα τέκνων. Εφόσον φυσικά το συνολικό εισόδημα τούς το επιτρέπει (δηλ. έως 26.000 ευρώ για 1 παιδί, έως 29.000 για δύο παιδιά, έως 32.000 για 3 κλπ).

Μέχρι 8 Ιουλίου παρατείνεται επίσης η διορία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των επιχειρήσεων.
 
Χωρίς να χρειάζεται όμως να εκδοθεί καν ειδική απόφαση του υπουργείου, παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα (1/7/2013) η προθεσμία για όσους έπρεπε να πληρώσουν σήμερα ή αύριο τις δόσεις για χρέη τους στην εφορία. Αυτό ισχύει με βάση πάγιες διατάξεις (ΠΟΛ.1101/19.3.2002"Παράταση προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών , τελών και βεβαιωμένων χρεών για τις ΔΟΥ στις οποίες διακόπτεται η λειτουργία τους ή παραμένουν κλειστές από λόγους ανώτερης βίας"), λόγω της απεργίας που έχει εξαγγείλει για τις 27 και 28 Ιουνίου η ΠΟΕ-ΔΟΥ. Ο έφορος πρέπει να φροντίσει να μην υποστούν πρόστιμο, ειδάλλως το πληρώνουν και μετά υποβάλλουν εγγράφως ένσταση ζητώντας την επιστροφή του ως "αχρωστήτως καταβληθέντος" βάσει της ΠΟΛ.1101/2002.

Αυτή η παράταση όμως καλύπτει μεν τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων για πληρωμές και δηλώσεις, αλλά όχι και τις αιτήσεις που ίσως πολλοί θα ήθελαν να προλάβουν να υποβάλουν για να υπαχθούν στην παλαιά ρύθμιση χρεών με τις 48 δόσεις. Από 1.7.2013 απαγορεύεται πλέον να γίνει ρύθμιση με τους παλαιούς όρους, που προσφέρουν λιγότερες δόσεις αλλά μεγαλύτερη «ασυλία» του οφειλέτη έναντι της εφορίας. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος η ιδέα να δοθεί παράταση για την υποβολή τέτοιων αιτήσεωνέως την 1η Ιουλίου και, συνεπώς, όσοι «καίγονται» για να τις προλάβουν, θα χρειαστεί να περάσουν από τη ΔΟΥ όπου ανήκουν για να δουν εάν, παρά την απεργία, εργάζεται επαρκές προσωπικό για να εξυπηρετηθούν εντός του Ιουνίου.

pr thema

Περισσότερα Άρθρα...