therapeia karkinos

Μια «θαυματουργή» όπως όλα δείχνουν θεραπεία για τον καρκίνο ανέπτυξαν οι επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της έρευνας που έκαναν είδαν να εξαφανίζονται πλήρως τα συμπτώματα σε 9 στους 10 ασθενείς με λευχαιμία τελικού σταδίου.

Σύμφωνα μετ ο "Sky News", οι Αμερικανοί επιστήμονες με επαναστατική μέθοδο που ανέπτυξαν τροποποίησαν γενετικά τους «εκτελεστές» του ανοσοποιητικού συστήματος (τα T-κύτταρα), έτσι ώστε να επιτεθούν, με τη σειρά τους, στα καρκινικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες εφάρμοσαν τη μέθοδό τους σε εθελοντές ασθενείς με λευχαιμία που είχαν προσδόκιμο ζωής από δύο έως πέντε μήνες, βρίσκονταν δηλαδή σε τελικό στάδιο και διαπίστωσαν ότι εννιά από τους 10 είδαν τα συμπτώματά τους να εξαφανίζονται πλήρως. Την ίδια ώρα τέσσερις στους πέντε ασθενείς με άλλες μορφές καρκίνου του αίματος ανταποκρίθηκαν και αυτοί θετικά στη θεραπεία και ένας στους δύο σταμάτησε να εμφανίζει οποιοδήποτε σύμπτωμα της ασθένειας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, που διεξήχθη από το Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο στο Σιάτλ των ΗΠΑ Fred Hutschinson, κάνουν το γύρο του κόσμου, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να διδάξουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος πώς να επιτίθενται σε μεταστατικούς όγκους!

Και ο ίδιος ο επικεφαλής της έρευνας, Στάνλει Ρίοντε πάντως κάνει λόγο για έκπληξη. «Για να είμαστε ειλικρινείς, κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο στην ιατρική, καθώς υπήρξε ανταπόκριση στη θεραπεία ασθενών με πολύ προχωρημένο καρκίνο», τόνισε.

iefimerida

grippi

Οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης, απέστειλε στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο του υπουργείου συστήνεται τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

Επίσης, τονίζεται η ανάγκη τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως:

- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

- Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.

- Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.

- Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

- Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

grippi

Δεκάδες οι νεκροί από τη γρίπη. Μόνο στην Καλαμάτα δύο νέοι άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην Εντατική. Δωρεάν φάρμακα για αντιμετώπιση της γρίπης.

Τον κώδωνα κινδύνου κρούουν οι γιατροί για την πρόσληψη αλλά και άμεση αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εποχικής γρίπης, που έχει πάρει δραματικές διαστάσεις στη χώρα μας.

Μόνο τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκαν 12 σοβαρά νέα κρούσματα, ενώ άλλοι τέσσερις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τον αριθμό των θυμάτων φέτος. Παράλληλα, μία 37χρονη γυναίκα και ένας 40χρονος άνδρας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Πάνω από 70 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ άλλοι 44 εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές της γρίπης και μάλιστα πολύ νωρίτερα από την περίοδο κορύφωσης του επιδημικού κύματος.

Σύμφωνα με λοιμωξιολόγους, φέτος η εποχική γρίπη θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2010-2011, όταν είχαν καταγραφεί 370 περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Εντατική. Οι γιατροί συμβουλεύουν δε τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να εμβολιαστούν άμεσα και να βρίσκονται σε εγρήγορση σε περίπτωση που αντιληφθούν συμπτώματα γρίπης.

Φάρμακα - κουτιά

Δωρεάν φάρμακα για αντιμετώπιση της γρίπης

Εγκύκλιο για δωρεάν διάθεση αντιϊκών φαρμάκων απέστειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ), τα Νοσοκομεία, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Πιο συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρεται η ανάγκη άμεσης διανομής του εθνικού αποθέματος αντιϊκών φαρμάκων (Tamiflu και Relenza) από τον ΙΦΕΤ στα δημόσια νοσοκομεία , στα κέντρα υγείας καθώς και στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας από τα οποία οι ασθενείς με γρίπη θα μπορούν με την επίδειξη ιατρικής συνταγής να προμηθεύονται τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας, ευρεία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Αναφοράς Γρίπης, ΕΚΑΒ, ΕΚΕΠΥ, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ) με αντικείμενο την αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων κατά τη φετινή ενδημική περίοδο της γρίπης.

Γιατρός

Ποιοι είναι ασθενείς υψηλού κινδύνου

Με βάση πρόσφατη εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου (παρατίθεται πιο κάτω), στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι εξής:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά νοσήματα, έγκυες.

Ανήκουν, επίσης, οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, οι λεχωίδες, θηλάζουσες, άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) >40 kg/m2, παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye έπειτα από γρίπη.

Υψηλού κινδύνου θεωρούνται και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη, οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων - λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων). Δικαιούχοι αντι–ιικών φαρμάκων είναι οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

grippi

Ο κύριος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός.

Επισημαίνεται ότι είναι δυνατόν να συνταγογραφείται, οποιοδήποτε εμβόλιο, του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας), από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για τη φετινή περίοδο.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, σύμφωνα με το Ν. 4270/28-6-2014 (αρ. 182) στους δικαιούχους συνταγογράφησης εμβολίων, συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλισμένοι, που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν δικαιούνται υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι οι εξής:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

* Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

* Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

* Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)

* Μεταμόσχευση οργάνων

* Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

* Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

* Χρόνια νεφροπάθεια

3. Νευρομυϊκά νοσήματα

4. ‘Εγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης

5. Λεχωΐδες

6. Θηλάζουσες

7. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια

8. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

9. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.λ.π.)

10.Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι τρόποι άμυνας απέναντι στη γρίπη και μέτρα περιορισμού ενδεχόμενης διασποράς της, όπως:

– Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με μαντήλι όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε το μαντήλι στα σκουπίδια μετά τη χρήση του. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε τους άλλους.

– Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά μετά το βήχα ή το φτέρνισμα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα υγρά απολυμαντικά μαντηλάκια που περιέχουν αλκοόλ, τα οποία είναι επίσης αποτελεσματικά.

– Αποφεύγετε την επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα γιατί είναι πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό.

– Αποφεύγετε στενές επαφές με άτομα που έχουν ασθενήσει.

Η σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής καθώς και ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς μας απέναντι στη γρίπη.

karkinos boxer

Ο χρόνιος βήχας, οι πληγές που δεν επουλώνονται, η ανεξήγητη απώλεια βάρους και οι αλλαγές στην ούρηση είναι μερικά μόνο από τα ανησυχητικά συμπτώματα που συνδέονται με τις διάφορες μορφές καρκίνου.

Πολλές φορές η αιτία του κάθε συμπτώματος αποδεικνύεται ακίνδυνη και οι ενοχλήσεις υποχωρούν με την κατάλληλη αγωγή, ωστόσο οι γιατροί επισημαίνουν ότι αν ένα σύμπτωμα είναι επίμονο και δεν υποχωρεί με παραδοσιακές θεραπευτικές μεθόδους, επιβάλλεται αναλυτικότερη αξιολόγηση, πάντα υπό την καθοδήγηση του ειδικού.

Πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο. Από αυτούς τους θανάτους, οι μισοί είναι πρόωροι, καθώς καταγράφονται σε νέους ανθρώπους, ηλικίας 30-69 ετών.

Άλλοτε από φόβο και άλλοτε από αμέλεια, αρκετοί ασθενείς καθυστερούν σημαντικά την επίσκεψη στο γιατρό. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

Δείτε ποια είναι τα 10 συμπτώματα-SOS που δεν πρέπει να αγνοήσετε και με ποιες μορφές καρκίνου συνδέεται καθένα από αυτά.

1. Επίμονος βήχας

Ένδειξη για: καρκίνο του πνεύμονα

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν εκδηλώνεται με εμφανή συμπτώματα έως ότου εξαπλωθεί σημαντικά, σε σημείο που δύσκολα αντιμετωπίζεται.

Είναι όμως πιθανό να εκδηλωθούν συμπτώματα στα πρώτα στάδια της νόσου, οπότε είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από το γιατρό ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα η θεραπεία. Ο επίμονος βήχας ή οι αλλαγές στα χαρακτηριστικά του βήχα είναι ένα πιθανό σημάδι καρκίνου στον πνεύμονα. Επίσης, συνήθη συνοδά συμπτώματα είναι ο πόνος στο στήθος λόγω του βήχα, λόγω βαθιάς εισπνοής ή δυνατού γέλιου, καθώς και η βραχνάδα στη φωνή και η αιμόπτυση.

2. Αλλαγές σε μια ελιά στο δέρμα

Ένδειξη για: καρκίνο του δέρματος

Το μελάνωμα, η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, είναι όμως πιο συχνό στην πλάτη, τα πόδια, τα χέρια, το πρόσωπο ή κάτω από το νύχι.

Η βασικότερη ένδειξη μελανώματος είναι η εμφάνιση μιας νέας ελιάς στο δέρμα ή οι μεταβολές σε μια ήδη υπάρχουσα ελιά στο δέρμα.

Τι πρέπει να προσέξετε σε μια ελιά: εάν μεγαλώνει, εάν αλλάζει σχήμα, εάν αλλάζει χρώμα, εάν αιμορραγεί ή αλλάζει η υφή της (σχηματισμός κρούστας), εάν πονά ή προκαλεί φαγούρα.

Πώς θα ξεχωρίσετε μια ακίνδυνη ελιά από μια ελιά στην οποία έχει εκδηλωθεί μελάνωμα: συμμετρία (το μελάνωμα δεν έχει συμμετρικό σχήμα στα δύο μέρη του), όρια (το μελάνωμα δεν έχει σαφή όρια, το περίγραμμά του μπορεί να είναι ακανόνιστο), χρώμα (το μελάνωμα δεν έχει ομοιόμορφο χρώμα, μπορεί να αποτελεί μείγμα δύο ή και περισσότερων αποχρώσεων), διάμετρος (το μελάνωμα είναι συνήθως μεγαλύτερο από 6 χιλιοστά σε διάμετρο), μεγέθυνση ή ανύψωση (μια ελιά που μεγαλώνει ή «φουσκώνει» με το πέρασμα του χρόνου είναι πιο πιθανό να είναι καρκινική).

3. Επίμονες μεταβολές στη γαστρεντερική λειτουργία

Ένδειξη για: καρκίνο του εντέρου

Τα τρία βασικά συμπτώματα του καρκίνου στο έντερο είναι το αίμα στα κόπρανα, οι αλλαγές στις γαστρεντερικές συνήθειες (συχνότερες κενώσεις, πιο αραιά σε σύσταση κόπρανα) και ο πόνος στην κοιλιά.

Τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ συνηθισμένα και μπορεί βέβαια να αποδίδονται σε άλλη αιτία. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η διάγνωση για καρκίνο στο έντερο προκύπτει μετά την ηλικία των 60, οπότε τα συμπτώματα αυτά κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά όσο περνούν τα χρόνια.

Συνήθεις συνδυασμοί συμπτωμάτων σε περίπτωση καρκίνου στο έντερο είναι οι εξής:

- επίμονες αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία, με αποτέλεσμα το άτομο να επισκέπτεται συχνότερα την τουαλέτα και η σύσταση των κοπράνων να είναι πιο αραιή, σε συνδυασμό με ίχνη αίματος στα κόπρανα

- επίμονες αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία και πόνος στην κοιλιακή χώρα, χωρίς ίχνη αίματος στα κόπρανα.

- αίμα στα κόπρανα, χωρίς άλλες ενδείξεις που να υποδεικνύουν αιμορροΐδες, όπως ο πόνος, η δυσφορία, ο πόνος, η φαγούρα ή το δερματικό εξόγκωμα στον πρωκτό

- πόνος στην κοιλιακή χώρα, δυσφορία ή φούσκωμα που προκαλείται πάντα από το φαγητό και μερικές φορές οδηγεί στην κατανάλωση μικρού γεύματος και την απώλεια βάρους

4. Πληγή που δεν επουλώνεται

Ένδειξη για: διάφορες μορφές καρκίνου

Για παράδειγμα, μια ανοιχτή πληγή (έλκος) στο στόμα που δεν επουλώνεται είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα του καρκίνου στη στοματική κοιλότητα. Μπορεί να συνοδεύεται από επίμονο πόνο στο στόμα.

Όσο για το υπόλοιπο σώμα, εάν μια πληγή δεν επουλωθεί από μόνη της σε διάστημα μερικών εβδομάδων, πρέπει να αξιολογείται από γιατρό, ακόμη κι αν δεν προκαλεί πόνο. Το ανθρώπινο δέρμα έχει την ιδιότητα να αναπλάθεται πολύ γρήγορα, οπότε μια τέτοια εξέλιξη ίσως υποδεικνύει πρόβλημα.

5. Δυσκολία κατάποσης

Ένδειξη για: καρκίνο του οισοφάγου

Αρκετές είναι οι παθήσεις που δυσκολεύουν την κατάποση. Εάν το σύμπτωμα επιμένει για αρκετές εβδομάδες, καλό είναι να προγραμματιστεί μια επίσκεψη στο γιατρό.

Η δυσκολία κατάποσης είναι η βασικότερη ένδειξη για τον καρκίνο στον οισοφάγο και συνήθως συμβάλει στην απώλεια βάρους.

6. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Ένδειξη για: διάφορες μορφές καρκίνου

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο χάνουν κιλά χωρίς να έχουν αλλάξει τη διατροφή τους ή να έχουν αυξήσει τις καθημερινές τους καύσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανεξήγητη απώλεια 5 ή και περισσότερων κιλών είναι η πρώτη ένδειξη καρκίνου που εμφανίζουν οι ασθενείς. Το σύμπτωμα είναι συνηθέστερο στην περίπτωση καρκίνου στο πάγκρεας, το στομάχι, τον οισοφάγο και τον πνεύμονα.

7. Αλλαγές στην ούρηση

Ένδειξη για: καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή του προστάτη

Ανησυχητικές αλλαγές στη λειτουργία του ουροποιητικού θεωρούνται η επιτακτική ούρηση, η συχνουρία, η μειωμένη ροή ούρων και ο πόνος κατά την ούρηση.

Η μειωμένη ροή ούρων και η συχνουρία (ειδικότερα τη νύχτα) υποδεικνύουν κυρίως καρκίνο του προστάτη. Το αίμα στα ούρα είναι μία ακόμη πιθανή ένδειξη.

Όσον αφορά τον καρκίνο στην ουροδόχο κύστη, συνήθη συμπτώματα είναι οι αλλαγές στις συνήθειες ούρησης, όπως η συχνουρία, ο πόνος και/ή το τσούξιμο κατά την ούρηση και η ανάγκη για επιτακτική ούρηση ακόμη κι όταν η κύστη δεν είναι γεμάτη.

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν επίσης καλοήθεις καταστάσεις, όπως μια λοίμωξη, πέτρες στην κύστη, διόγκωση προστάτη ή υπερλειτουργική κύστη.

8. Ανεξήγητο εξόγκωμα (σβώλος)

Ένδειξη για: διάφορες μορφές καρκίνου

Αρκετές μορφές καρκίνου εντοπίζονται με την ψηλάφηση του δέρματος, κυρίως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος των όρχεων, ο καρκίνος στους λεμφαδένες και ο καρκίνος των μαλακών ιστών του δέρματος.

Επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό, ιδιαίτερα εάν το εξόγκωμα εμφανίστηκε πρόσφατα ή μεγαλώνει σταδιακά σε μέγεθος.

9. Επίμονος, ανεξήγητος πόνος

Ένδειξη για: διάφορες μορφές καρκίνου

Ο πόνος είναι ένα πολύ γενικό σύμπτωμα που μπορεί να υποδεικνύει δεκάδες διαφορετικές παθήσεις και ο καρκίνος δεν αποτελεί εξαίρεση. Ιδιαίτερα συχνός είναι στην περίπτωση του καρκίνου των οστών και του καρκίνου των όρχεων.

Για παράδειγμα, ο πόνος στο μέση μπορεί να προκύπτει λόγω καρκίνου στο παχύ έντερο ή την ωοθήκη. Σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος υποδεικνύει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί από το αρχικό σημείο εκδήλωσής του (μετάσταση).

10. Ανεξήγητη αιμορραγία, ίχνη αίματος

Ένδειξη για: διάφορες μορφές καρκίνου

Κυρίως για καρκίνο στο έντερο, στον τράχηλο της μήτρας, στο αιδοίο. Η αιμόπτυση (ίχνη αίματος στο σάλιο) μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη για καρκίνο στον πνεύμονα, ενώ το αίμα στα κόπρανα μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη καρκίνου στο παχύ έντερο.

Ο καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας ή το ενδομήτριο μπορεί να εκδηλωθεί με ανεξήγητη αιμορραγία από τον κόλπο. Τέλος, το αίμα στα ούρα μπορεί να αποτελεί ένδειξη για καρκίνο στην ουροδόχο κύστη, τα νεφρά ή τον προστάτη, ενώ η έκκριση υγρών με ίχνη αίματος από τη θηλή μπορεί να αποτελεί για καρκίνο του μαστού

ourlife

 

minopoylos mikis theot

O Αντιδήμαρχος Υγείας κ Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Κ. Μηνόπουλος

Μια ακόμη προληπτική δράση υλοποιείται από το τμήμα πρόληψης & προαγωγής της Δημόσιας Υγείας ,της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου σε συνεργασία με το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Μετά την ευγενική χορηγία της κινητής μονάδας του θα πραγματοποιηθεί προληπτικός έλεγχος των κατοίκων του Δήμου που θα περιλαμβάνει εξέταση από Καρδιολόγο, Ορθοπεδικό,Οφθαλμίατρο και Δερματολόγο .

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 26/1/2016 έως και 28/1/2016 από 9:00πμ έως 15:00μμ στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου (Κύπρου 68) όπου καθημερινά θα υπάρχει διαφορετική ιατρική ειδικότητα.

ΤΡΙΤΗ 26/1/16 ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ & ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

ΤΕΤΑΡΤΗ 27/1/16 ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ & ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 28/1/16 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Στόχος του προγράμματος θα είναι η πρόληψη,η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλων όσων ανήκουν σε ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά αδύναμες ομάδες πληθυσμού και κατοικούν στα όρια του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούολης .

Η κινητή μονάδα θα δώσει την δυνατότητα πρόσβασης σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που θα εκτιμήσουν την κατάσταση υγείας των συμμετεχόντων και θα δώσουν οδηγίες όπου χρειάζεται για περαιτέρω έλεγχο.

Ραντεβού μπορείτε να κλείνετε στο : 210-9961973 & 210-9904205

grippi

Σε περίοδο επιτήρησης για τη εποχική γρίπη, η οποία ευθύνεται μέχρι στιγμής για τρεις θανάτους και 31 νοσηλείες ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μπαίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι επιστήμονες του οποίου δεν κρύβουν την ανησυχία τους καθώς παρατηρούν φέτος την εμφάνιση του στελέχους Η1Ν1 της γρίπης σε νεότερους ανθρώπους σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ, τρεις άνθρωποι πέθαναν από επιπλοκές της γρίπης στις 27 – 12 – 2015, στις 09 – 01 – 2016 και στις 11 – 01 – 2016. Πρόκειται για μια νεαρή γυναίκα ηλικίας 35 ετών που κατέληξε στην ΜΕΘ του νοσοκομείου “Αλεξάνδρα” στην Αθήνα και για άλλους δύο ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών, με επιβεβαιωμένη γρίπη, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην ΜΕΘ του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” της Αθήνας.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολόγιας Σωτήρης Τσιόδρας, αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες φέτος, είναι το γεγονός ότι από τους 22 που εξακολουθούν να νοσηλεύονται με επιπλοκές της γρίπης στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, αρκετοί είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών και έχουν προσβληθεί από το στέλεχος του ιού Η1Ν1. Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας, το στέλεχος του ιού έχει γίνει πιο επιθετικό για αυτό πλήττει συχνότερα και νέους ανθρώπους.

“Όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή βαριά γρίπη θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στο γιατρό τους και να πάρουν αντιικά φάρμακα. Όσοι έχουν ηπιότερα συμπτώματα γρίπης καλό θα είναι να κάτσουν σπίτι τους, για να μην κολλήσουν και τους υπολοίπους”, είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιόδρας. Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ο ιός Η3Ν2 (που εντοπίστηκε σε ασθενή με γρίπη στην Λάρισα) να είναι “μεταλλαγμένος”, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

“Το στέλεχος της εποχικής γρίπης Η3Ν2 που είχε εμφανιστεί από πέρυσι και για το οποίο δεν υπήρχε εμβολιαστική κάλυψη, καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό καλύπτει και το στέλεχος Η1Ν1″. Όμως το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσοι έχουν εμβολιαστεί φέτος με το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από τους ανθρώπους που έχασαν μέχρι σήμερα τη ζωή τους από γρίπη στην Ελλάδα κανείς δεν είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο ενώ από τους 31 που νοσηλεύτηκαν συνολικά σε ΜΕΘ μόνο δύο είχαν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ παραμένουν σε επιφυλακή, παρατηρούν το φαινόμενο της εποχικής γρίπης που φαίνεται ότι άρχισε να τους απασχολεί πιο έντονα μετά το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου και εκτιμούν ότι το κύμα της εποχικής γρίπης θα αρχίσει να κορυφώνεται από το τέλος του μήνα.

Περισσότερα Άρθρα...