Η κυματιστή κίνηση μπορεί να οφείλεται σε συγκρούσεις με άλλους γαλαξίες στο μακρινό παρελθόν - Εν τω μεταξύ, ανακαλύφθηκε εξωπλανητικό σύστημα με επτά πλανήτες

Ο γαλαξίας μας «κυματίζει» σαν σημαία!

Ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής την Μέρι Γουίλιαμς του Ινστιτούτου Αστροφυσικής Λάϊμπνιτς του Πότσνταμ στη Γερμανία, έκαναν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη, που γεννά ένα ακόμα κοσμικό μυστήριο. Ο γαλαξίας μας φαίνεται να κάνει κυματιστές κινήσεις πάνω - κάτω, όπως μια σημαία που τη φυσάει ο αέρας.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας, σύμφωνα με το "New Scientist", δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα τρισδιάστατο «χάρτη» των ταχυτήτων και των αποστάσεων μεταξύ χιλιάδων άστρων, από όπου προκύπτει το συμπέρασμα ότι -χωρίς κανείς να ξέρει γιατί- ο γαλαξίας μας κινείται σαν… μιλκσέικ.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο πεπλατυσμένος δίσκος του γαλαξία μας, όπου βρίσκονται τα περισσότερα άστρα του, εκτελεί μια οριζόντια περιστροφική κίνηση γύρω από μια κεντρική περιοχή (τον λεγόμενο «Τοξότη Α»), όπου βρίσκεται και μια μεγάλη μαύρη τρύπα. Τώρα, όμως, ανακαλύπτεται ότι κατά πάσα πιθανότητα ο γαλαξίας μας έχει και μια κάθετη κίνηση (η οποία πάντως πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες παρατηρήσεις).

Η κυματιστή κίνηση μπορεί να οφείλεται σε συγκρούσεις με άλλους γαλαξίες στο μακρινό παρελθόν, στην επίδραση της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης ή σε κάτι άλλο ακόμα πιο εξωτικό. Η κατανόηση του μυστηρίου θα ρίξει περισσότερο φως στην προϊστορία του σπειροειδούς γαλαξία μας.

Ανακαλύφθηκε εξωπλανητικό σύστημα με επτά πλανήτες

Την ίδια ώρα, Βρετανοί και άλλοι ευρωπαίοι αστρονόμοι εντόπισαν ένα πυκνοκατοικημένο σύστημα που διαθέτει τον αριθμό - ρεκόρ των επτά εξωπλανητών, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο - νάνο, σε απόσταση περίπου 2.500 ετών φωτός από τη Γη.

Το σύστημα του άστρου KIC 11442793 έχει κάποιες ομοιότητες με το δικό μας ηλιακό σύστημα, αλλά και οι επτά εξωπλανήτες περιφέρονται πολύ πιο κοντά στο μητρικό άστρο τους από ό,τι στην περίπτωση των δικών μας πλανητών πέριξ του Ήλιου. Η επταμελής εξωπλανητική «οικογένεια» περιλαμβάνει δύο πλανήτες με μέγεθος περίπου σαν της Γης και πέντε αρκετά μεγαλύτερους.

Ο επικεφαλής της έρευνας Κρις Λίντοτ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που θα κάνει τη σχετική δημοσίευση στο αστρονομικό περιοδικό "The Astronomical Journal", σύμφωνα με το BBC, δήλωσε ότι η αρχική ανακάλυψη ενός συστήματος με έξι πλανήτες έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» (που βρίσκεται πια εκτός λειτουργίας). Στη συνέχεια, πολύτιμη ήταν η συμβολή εθελοντών ερασιτεχνών αστρονόμων, οι οποίοι μέσω των προσωπικών υπολογιστών τους εντρύφησαν στον μεγάλο όγκο δεδομένων του «Κέπλερ» (που υπάρχουν στον ιστότοπο "Planet Hunters"), βρίσκοντας τελικά μόνοι τους έναν έβδομο εξωπλανήτη στο ίδιο σύστημα.

Μέχρι σήμερα, έχει βρεθεί ένα άστρο (HD 10180), γύρω από το οποίο κινούνται είτε επτά, είτε εννέα πλανήτες (δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαίωση), καθώς και άλλο ένα πιο μακρινό (GJ 887C) που επίσης μπορεί να έχει επτά εξωπλανήτες.

msn

50

Μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για όλη την την ανθρωπότητα ανακοινώθηκε σήμερα από τις εγκαταστάσεις της NIF (National Ignition Facility) που εδρεύει στο Livermore της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Είναι μια είδηση που φέρνει ελπίδα για ένα πραγματικά καλύτερο αύριο για όλους μας.

Ερευνητές της NIF ανακοίνωσαν ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να επιτευχθεί αυτοσυντηρούμενη πυρηνική σύντηξη. Η σύντηξη είναι η διαδικασία που τροφοδοτεί τον Ήλιο και παράγει τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Αν πετύχουν οι επιστήμονες τον στόχο που κυνηγούν εδώ και περίπου 50 ολόκληρα χρόνια και που φαίνεται για πρώτη φορά ότι είναι κοντά, θα υπάρξει για όλους μας μια απεριόριστη και φθηνή πηγή ενέργειας. Επίσης θα τελειώσει η παντοκρατορία του πετρελαίου – και τα τεράστια πολιτικά προβλήματα που προκαλεί σε όλο τον κόσμο η εκμετάλλευσή του.

Οι τεχνικοί της NIF  έστρεψαν 192 δέσμες από το ισχυρότερο λέιζερ του κόσμου για να θερμάνουν και να συμπιέσουν ένα μικροσκοπικό σφαιρίδιο με καύσιμο υδρογόνου τόσο ώστε να ξεκινήσουν μέσα του οι πυρηνικές αντιδράσεις σύντηξης. Σύμφωνα με ό,τι ανακοινώνουν έγκυρα και επίσημα μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο όπως το BBC, κατά τη διάρκεια του πειράματος που έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου, το ποσό της ενέργειας που απελευθερώθηκε μέσω της σύντηξης ξεπέρασε για πρώτη φορά το ποσό της ενέργειας που απορρόφησε το καύσιμο από τα λέιζερ. Είναι η πρώτη φορά που αυτό συνέβη σε οποιαδήποτε εγκατάσταση σύντηξης στον κόσμο.

 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΤΗΞΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;

Έρευνες για τη σύντηξη γίνονται από το 1960, αλλά όσες φορές έγιναν ανακοινώσεις για επιτυχίες πάνω στην προσπάθεια, είτε πολεμήθηκαν από τα Media και το πολιτικό κατεστημένο, είτε οι ερευνητές που τις ανακοίνωσαν εμφανίστηκαν τελικά ως τρελοί ή απατεώνες. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματικότητα, πολλοί πάντως συνωμοσιολόγοι επέμεναν ότι τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών δεν ήθελαν σε καμιά περίπτωση μια καινούργια τεχνολογία να αφαιρέσει από τα χέρια των ισχυρών την τεράστια δύναμη που επιφέρει μέχρι σήμερα η εκμετάλλευση του πετρελαίου.

Για να γίνει φανερό το ύψος των συμφερόντων γύρω από το πετρέλαιο, τα χρήματα που επενδύθηκαν στην έρευνα και μόνο για το πετρέλαιο τα τελευταία 3 χρόνια ξεπέρασαν τα 18 δισεκατομύρια δολάρια. Σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους πάντα, «πολλά στόματα κλείστηκαν» και πολλοί επιστήμονες και ερευνητές έχασαν την καριέρα ή και τη ζωή τους επειδή έκαναν σημαντικό έργο πάνω στη Σύντηξη.

Σε κάποιο βαθμό πρέπει να υπάρχει αλήθεια σ” αυτές τις απόψεις. Ίσως να μην έγιναν φόνοι, σίγουρα πάντως πολλές χρηματοδοτήσεις για την έρευνα της Σύντηξης δεν δόθηκαν γιατί από αυτήν θίγονται μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

 

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ «ΔΥΣΚΟΛΟ»

Τον τελευταίο καιρό πολλά πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Πρώτα από όλα η ισχύς των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πετρελαίου, έχει αρχίσει να μειώνεται σημαντικά. Η άνοδος του Ιράν, η εμφάνιση ισχυρών οργανώσεων όπως οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» που αποκτούν βάση σε όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, τρομοκρατικές ομάδες όπως η «Αλ Κάιντα», και η τεράστια δύναμη που αποκτούν οι «σύμμαχοι» των ΗΠΑ σαουδάραβες πρίγκηπες που όμως παραμένουν φανατικοί μουσουλμάνοι και φίλοι των προηγούμενων, όλα αυτά ασκούν τεράστιες πιέσεις στις ΗΠΑ που φαίνονται να έχουν αρχίσει να χάνουν το θάρρος τους, καθώς οι τελευταίες προσπάθειες, όπως η εισβολή στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, φαίνεται να έχουν ελάχιστα αποτελέσματα.

Ίσως είναι πλέον ξεκάθαρο για τις ΗΠΑ ότι δεν θα μπορούν για πολύ καιρό ακόμη να ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και για αυτό πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν την παγκόσμια εξουσία τους σ” αυτό. Χρειάζονται επειγόντως καινούργιες τεχνολογίες -που εκτός των άλλων θα επιτρέπουν και την κατασκευή νέων, ακόμη πιο πανίσχυρων όπλων- για να διατηρήσουν την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία τους.

Η πρόσφατη επιτυχία λοιπόν της NIF σχετίζεται προφανέστατα με τη σημερινή στάση των ΗΠΑ να αποτραβηχτούν από τη Μέση Ανατολή και «οι ΗΠΑ να σταματήσουν να είναι ο παγκόσμιος Αστυνόμος», όπως δήλωσε μάλιστα ο πρόεδρος Ομπάμα σε πρόσφατη ανακοίνωσή του.

Ολοφάνερα σχετική με τις εξελίξεις είναι και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να σταματήσει εδώ και ένα χρόνο να χρηματοδοτεί εταιρείες που κάνουν έρευνα πάνω στα λεγόμενα «ορυκτά καύσιμα».

 

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ»

Για πρώτη φορά λοιπόν από τότε που ξεκίνησαν, σήμερα φαίνεται ότι έχουν απελευθερωθεί οι έρευνες για τις πραγματικά «εναλλακτικές» μορφές ενέργειας.

Το 2009, οι αξιωματούχοι του NIF είχαν ανακοινώσει ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 θα είχαν καταφέρει να παράγουν πυρηνική σύντηξη και καθαρή ενέργεια. Αλλά απροσδόκητα τεχνικά προβλήματα τους έκαναν να χάσουν την προθεσμία, και η παραγωγή της ενέργειας μέσω της Σύντηξης ήταν μικρότερη από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί από τα μαθηματικά μοντέλα. Δυστυχώς, αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέρος των 3,5 δις δολαρίων της χρηματοδότησης της NIF να μετακινηθούν από την έρευνα για την σύντηξη στη έρευνα για οπλικά συστήματα.

Η πρόσφατη όμως εξέλιξη είναι σίγουρο ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην έρευνα για τη σύντηξη καθώς και θα ενθαρρύνει τους ερευνητές της σύντηξης.

50

H NIF είναι ένα από τα πολλά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο που έχουν ως στόχο την εκμετάλλευση της Σύντηξης . Ένα άλλο είναι οι εγκαταστάσεις ITER, που έχουν δεχθεί χρηματοδότηση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και είναι ακόμη υπό κατασκευή στο Cadarache της Γαλλίας. Το ITER ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση από τη NIF και χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για να συγκρατήσει και να συμπιέσει το καύσιμο, μια τεχνική που είναι γνωστή ως «μαγνητική συγκράτηση».

Στη NIF η Σύντηξη προκαλείται με 192 πανίσχυρες ακτίνες λέιζερ που εστιάζονται μέσω οπών σε ένα δοχείο-στόχο που ονομάζεται hohlraum. Μέσα στο hohlraum βρίσκεται ένα μικροσκοπικό σφαιρίδιο που περιέχει ένα εξαιρετικά κρύο και στερεό μείγμα των ισοτόπων του υδρογόνου. Όταν η τεράστια ενέργεια των λέιζερ εστιαστεί πάνω στο σφαιρίδιο, ξεκινά η διαδικασία της Σύντηξης.

Λουκάς Καβακόπουλος

Πιστεύετε στα παράλληλα σύμπαντα; Έχετε ακούσει ποτέ εκφράσεις όπως "Σωματιδιακή φυσική" "Κβαντική Μηχανική" ή "Νόμος της απροδιοριστίας"; Σας λένε κάτι τα ονόματα "Erwin Schrodinger" ή "Paul Steinhardt";

Ακόμα κι αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται Κινέζικα,σας διαβεβαιώ πως όλη η σημερινή υψηλή τεχνολογία και η παραγωγή συσκευών τις οποίες χρησιμοποιείτε καθημερινά για τη δουλειά ή τη διασκέδαση,όπως υπολογιστές, smart-phones κ.λ.π.

Στηρίζονται σ'αυτές τις παράξενες ιδιότητες των στοιχειωδών σωματιδίων της ύλης, να υπάρχουν και να μην υπάρχουν ταυτόχρονα, μέχρι τη στιγμή που θα προσπαθήσει κάποιος να τα παρατηρήσει.

Από αυτή την άποψη λοιπόν, καλό θα ήταν να παρακολουθήσετε το βίντεο, για να πάρετε μία ιδέα, σε πιο σημείο βρίσκεται η φυσική "σήμερα".

Σ'αυτό το βίντεο του Curiosity Network από το Discovery Channel ο διάσημος ηθοποιός Morgan Freeman φιλοξενεί μία ομάδα σύγχρονων κορυφαίων θεωρητικών φυσικών, και όλοι μαζί μας ξεναγούν στα πεδία των εναλλακτικών πραγματικοτήτων από καθαρά επιστημονική και ελάχιστα φιλοσοφική σκοπιά.

Το Curiosity στην επιφάνεια του Άρη (NASA)

Ένα καταστροφικό γεγονός φαίνεται πως είναι η αιτία που ο Άρης έχασε την ατμόσφαιρά του πριν από τέσσερα εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το Curiosity στην επιφάνεια του Άρη (NASA) Μετά την ανάλυση δεδομένων που συνέλεξε το Curiosity από τον Αρη, στον οποίο προσγειώθηκε πριν από ένα χρόνο, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα μεγάλο καταστροφικό γεγονός, που προκλήθηκε πιθανότατα από ηφαιστειακές εκρήξεις ή μία τεράστια σύγκρουση, είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί η ατμόσφαιρα στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το Curiosity ανέλυσε τη σύνθεση των αερίων της ατμόσφαιρας του πλανήτη, που αποτελείται από αργό, οξυγόνο, άζωτο, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν σε δύο παράλληλες μελέτες στο περιοδικό Science, βοήθησαν τους επιστήμονες να κατανοήσουν γιατί άλλαξε το κλίμα στον Άρη και αν υπήρχαν ποτέ οι κατάλληλες συνθήκες, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή, ενώ υπήρξε και άμεση σύγκριση με το κλίμα της Γης.

Σύμφωνα με τον Chris Webster, επικεφαλής της μίας μελέτης από το Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Πασαντίνα, οι μετρήσεις του Curiosity είναι αρκετά ακριβείς ώστε να μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση με τη Γη, όπου έχουν γίνει μετρήσεις με όργανα υψηλής ακρίβειας.

Όπως εικάζουν οι επιστήμονες, το καταστροφικό γεγονός που εξαφάνισε την ατμόσφαιρα του Άρη θα πρέπει να συνέβη πριν από περίπου τέσσερα εκατομμύρια χρόνια. Η διαφορετική αναλογία των δύο μορφών του αέριου αργού στον Άρη και τη Γη δείχνει πως κάποιο μεγάλο γεγονός άλλαξε τις σχετικές τους ποσότητες.

Σύμφωνα με μία άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε πριν από ένα μήνα και ανέλυσε δείγματα πετρωμάτων, ο Άρης είχε μία πλούσια σε οξυγόνο ατμόσφαιρα πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, ενώ πετρώματα που συνέλεξε το σκάφος Spirit της NASA από τον κρατήρα Gusev περιείχαν πέντε φορές περισσότερο νικέλιο από τους μετεωρίτες στη Γη. Αυτό σημαίνει πως τα πετρώματα, ηλικίας τουλάχιστον 3,7 δισ. ετών, σχηματίστηκαν σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε οξυγόνο, ενώ οι μετεωρίτες ηλικίας μεταξύ 180 εκατ. και 1,4 δισ. ετών όχι.

Τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω αναλύσεις πριν να μπορέσουν να μεταφερθούν οι πρώτοι άνθρωποι στον Άρη.

The Telegraph, enet

 

Ένας Ελληνο-αμερικανός χημικός, ο Παύλος Αλιβιζάτος, καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ είναι ένας από τους βασικούς διεκδικητές του φετινού Νόμπελ Χημείας

Ο Αλιβιζάτος θεωρείται αυθεντία διεθνώς στον τομέα της νανοτεχνολογίας, της επιστήμης των υλικών και γενικότερα της χημείας.

Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1959 και σε ηλικία δέκα ετών μετακόμισε οικογενειακώς στην Αθήνα, όπου έβγαλε το γυμνάσιο και έμαθε καλά τα ελληνικά. Στη συνέχεια επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε και έκανε καριέρα.

Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, καθώς και πολλών άλλων επιστημονικών ενώσεων. Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα της Thomson Reuters, θεωρείται πέμπτος στη λίστα των 100 κορυφαίων χημικών διεθνώς κατά την τελευταία δεκαετία.

Έχει πρόσφατα τιμηθεί με κορυφαία επιστημονικά βραβεία, όπως το «Βραβείο Linus Pauling» (2011) και το «Βραβείο Χημείας Wolf» (2012).

Όσον αφορά τα υπόλοιπα φετινά Νόμπελ, ο οργανισμός Thomson Reuters θεωρεί πολύ πιθανή τη βράβευση του διδύμου Πίτερ Χιγκς και Φρανσουά Ενγκλέρ για το Νόμπελ Φυσικής (χάρη στην ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς).

news 247
 

Το διαστημικό σκάφος Cassini φωτογράφισε τη Γη στις 19 Ιουλίου 2013, όπως είχε κάνει και το Voyager 1 το 1990, έτσι ώστε να προκύψει μια δεύτερη εκδοχή της χλωμής μπλε κουκκίδας

Η Γη και η Σελήνη  όπως την "είδε" το Cassini στις 19 Ιουλίου 2013

Η Γη και η Σελήνη όπως την “είδε” το Cassini στις 19 Ιουλίου 2013. Η Σελήνη είναι η μικρή λευκή κουκίδα κάτω αριστερά

Η φωτογραφία λήφθηκε από απόσταση 898,4 εκατομμύρια μίλια (περίπου 1,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα).
Παρακάτω βλέπουμε μια από τις πρώτες ακατέργαστες φωτογραφίες του Cassini:
earth_monwww.universetoday.com

===============
(προσθήκη 23-7-2013) Φωτογραφίες της Γης από το Cassini – μακρινό και κοντινό πλάνο …


earth2

 physicsgg

eygenidio katopsi paralias

«Γιορτή της επιστήμης», που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ευγενίδου και ο Δήμος Καλλιθέας, την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 στην παραλία της Καλλιθέας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, η οποία εντάσσεται σε μια σειρά επιμορφωτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, περιλαμβάνει διαδραστικές δραστηριότητες συζητήσεις ειδικών με το κοινό, προγράμματα φιλαναγνωσίας και γνωριμίας μικρών και μεγάλων με ποικιλία επιστημονικών, κοινωνικών και παιδαγωγικών θεμάτων και βιβλίων. Η επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια, της εκδήλωσης ανήκει στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Στη «γιορτή της επιστήμης» συμμετέχουν με εκθέματα τεχνολογίας οι μαθητές και οι μαθήτριες, από τα 1ο, 2ο, 7ο, 9ο, 12ο και 13ο γυμνάσια του δήμου Καλλιθέας. Θα γίνει επίσης επίδειξη πειραμάτων με τίτλο «Η μαγεία της επιστήμης» από τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Μετά τις 22:00, θα πραγματοποιηθεί παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού, με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης. Ο κύριος στόχος θα είναι ο πλανήτης Κρόνος, οι δακτύλιοι και οι δορυφόροι του.

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν επίσης να αναγνωρίζουν με γυμνό μάτι κάποιους από τους βασικούς αστερισμούς, που μας επιτρέπουν να προσανατολιζόμαστε τη νύχτα.

Περισσότερα Άρθρα...