parko tritsi Nekra Psaria

Την άμεση αντίδραση του Δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου προκάλεσαν οι εικόνες - σοκ με νεκρά ψάρια και χελώνες που επιπλέουν σε μολυσμένα ύδατα στο εγκαταλελειμμένο στην τύχη του Μητροπολιτικό Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης".

Ο κ. Ζενέτος έθεσε προ ημερησίας θέμα στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος, σήμερα Τρίτη 13 Αυγούστου 2019.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη μηνυτήρια αναφορά: «Εξαιτίας της εγκατάλειψης και της γενικότερης απαξίωσής του από το Φορέα Διαχείρισης, στις 12/8/2019 βρέθηκαν μέσα στις λίμνες του νεκρά ψάρια, λύματα και κάθε λογής απορρίμματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι υγείας για τους επισκέπτες του πάρκου αλλά και να απειλείται συνολικά η πανίδα της περιοχής.

Επειδή το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί αυτοτελές νομικό πρόσωπο με ξεχωριστό διοικητικό συμβούλιο, το οποίο μεταξύ άλλων υποχρεούται να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη προστασία του.

Επειδή ο Δήμος Ιλίου νομιμοποιείται στην υποβολή της παρούσας καθόσον το πάρκο βρίσκεται εντός των διοικητικών του ορίων, αλλά και για τη προστασία εν γένει του δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου.

Επειδή με τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη προστασία του πάρκου δημιουργούνται  κίνδυνοι για την υγεία των επισκεπτών.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε την κατά νόμω τιμωρία όλων των υπευθύνων που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους απαξίωσαν το Πάρκο Τρίτση, με αποκορύφωμα να βρεθούν στις 12/08/2019 νεκρά ψάρια μέσα στις λίμνες».

Υπενθυμίζεται, ότι ο Δήμος Ιλίου έχει κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της, για την εγκατάλειψη του Πάρκου από το Φορέα Διαχείρισης και την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, με άμεσο κίνδυνο ανεπανόρθωτης καταστροφής του οικοσυστήματός του.

navagio paralia zante

Ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο συγκρίνουν και ψηφίζουν στο Flight Network τα καλύτερα μέρη, τις πιο όμορφες παραλίες και τα πιο ξεχωριστά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, περισσότεροι από 600 ταξιδιωτικοί συντάκτες, bloggers και τουριστικά πρακτορεία ψήφισαν τις καλύτερες παραλίες του κόσμου και η κορυφή είναι ελληνική υπόθεση.

Συγκεκριμένα, καλύτερη παραλία του κόσμου ψηφίστηκε το «|Ναυάγιο» στην Ζάκυνθο. Το Flight network τονίζει την εκπληκτική αντίθεση του γαλάζιου της θάλασσας με το χρώμα των βράχων και φυσικά το ίδιο το ναυάγιο που δίνει ξεχωριστή ομορφιά στην ίδια την παραλία.

Αναλυτικά, με 10/10 βαθμολογείται η ομορφιά του τοπίου, με 8/10 η προσβασιμότητα και με 8/10 η ποιότητα άμμου και νερού, ενώ επισημαίνεται πως το Ναυάγιο έχει 275 ημέρες ηλιοφάνεια και μέση ετήσια θερμοκρασία 19 βαθμούς.

Η αμέσως επόμενη ελληνική παραλία στη λίστα με τις καλύτερες παγκοσμίως, εντοπίζεται στην 30η θέση με την Ελαφόνησο.

Όσον αφορά τη λίστα που επικεντρώνεται μόνο στις καλύτερες ευρωπαϊκές παραλίες, το Ελαφονήσι στα Χανιά φιγουράρει στην 7η θέση, ενώ η «Κόκκινη Παραλία» της Σαντορίνης εντοπίζεται στο νούμερο 12. Δύο θέσεις πιο πίσω η παραλία Λογγάς στην Κέρκυρα, ενώ ελληνικό χρώμα έχει τόσο η 20η όσο και η 21η θέση με τη «Μαύρη Άμμο» της Σαντορίνης και το Σαρακίνικο της Μήλου αντίστοιχα.

fotia elikoptero

Εκτός ελέγχου μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε την Πέμπτη στην Εύβοια με τις φλόγες να απειλούν το χωριό Γαβαλάς. Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο κατάσβεσης των πυροσβεστών.

Νέο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Τραχήλι

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή Τραχήλι του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, κοντά στις άλλες πυρκαγιές. Στο σημείο σπεύδουν επίγειες και ενάεριες δυνάμεις από τα μέσα που ήδη επιχειρούν στο σημείο.

Tο αστεράκι με τις τέσσερις μύτες είναι η φωτιά που ξέσπασε στα Μανίκια.

Το αστεράκι με τις πολλές μύτες είναι οι φωτιές που ξέσπασαν στις περιοχές Πυργί και Άγιος Γεώργιος

Τέλος το αστεράκι με τις πέντε μύτες είναι η φωτιά στο Τραχήλι.

Το tweet της Πυροσβεστικής για τη νέα δασική πυρκαγιά:

 
Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki
 
Σε εξέλιξη νέα δασική στην περιοχή Τραχήλι του δήμου Κύμης - Αλιβερίου στην Εύβοια πλησίον των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες
 
fotia evoia

Υπό καλύτερες συνθήκες επιχειρούν σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται για δεύτερη ημέρα.

Οι άνεμοι έχουν κοπάσει σε σχέση με χθες, όταν ξέσπασε η πρώτη φωτιά, σε αγροτοδασική έκταση στην τοπική κοινότητα Μανίκια.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνολικά, στις πυρκαγιές της ευρύτερης περιοχής επιχειρούν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, και Πελοποννήσου.

Αναλυτικά στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί σήμερα 175 πυροσβέστες με 78 οχήματα, 60 πυροσβέστες πεζοπόρων τμημάτων, 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου.

Από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Παράλληλα, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνά ήδη τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Συνελήφθη κάτοικος για εμπρησμό στα Μανίκια

Στη σύλληψη ενός 64χρονου κατοίκου της περιοχής Μανίκια Ευβοίας, προχώρησαν υπαλλήλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και ανακριτικοί υπαλλήλοι του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ο άνδρας συνελλήφθη στο πλαίσιο του αυτόφωρου ως υπαίτιος πρόκλησης αγροτοδασικής πυρκαγιάς.

Ο συλληφθείς φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του. Θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Οι πυρκαγιές στο Πυργί και τον Άγιο Γεώργιο

Στην περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς υπάρχουν διάσπαρτοι οικισμοί, ενώ το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν ευνόησαν την πυρκαγιά, όμως η ισχυρή πυροσβεστική δύναμη που έσπευσε άμεσα στην περιοχή περιόρισε την εξάπλωσή της.

Για την προστασία και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκε την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων της Τοπικής κοινότητας Μακρυχωρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε από το αρμόδιο τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Επίσης, λίγο πριν τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν δύο νέες πυρκαγιές και συγκεκριμένα στις Τοπικές Κοινότητες Πυργί και Αγίου Γεωργίου, οι οποίες εξελίχθηκαν ταυτόχρονα. Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

 
Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki 

Σε εξέλιξη δυο νέες δασικές πυρκαγιές στις περιοχές Πυργί και Άγιος Γεώργιος του δήμου Κύμης - Αλιβερίου στην Εύβοια. Συνολικά επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος ενώ συνδράμουν υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα ΟΤΑ.

 
Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της πυροσβεστικής επιχείρησης εισηγήθηκε την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς: Λοφίσκος, Δάφνη, Νεοχώρι και Γαβαλά η οποία πραγματοποιήθηκε από το αρμόδιο τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
 
Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki
 · 
Ενισχύονται οι δυνάμεις στις πυρκαγιές στην Εύβοια με 45 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου, 38 άτομα πεζοπόρο από 1η & 2η ΕΜΑΚ, 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα ΜΕΤΠΕ, 4 υδροφόρες & 2 μηχανήματα έργου από την Π.Ε. Βοιωτίας.
 
Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki
Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Εύβοια έχει εισηγηθεί την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Νεοχωρίου, Δάφνης, Γαβαλά και Λοφίσκου.

«Απαγορεύεται η καύση ξερών χόρτων και κλαδιών

Σε ανακοίνωσή της η ΓΓΠΠ, με αφορμή και τις πυρκαγιές στην Εύβοια και στα Σπάτα, οι οποίες προκλήθηκαν απο αμέλεια, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για προσοχή και υπευθυνότητα, είναι για μιά ακόμα φορά συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά στα Μανίκια της Εύβοιας προκλήθηκε από την καύση κλαδιών, σύμφωνα με τις αρχές, από έναν 64χρονο, ενώ η πυρκαγιά στα Σπάτα, από σπινθήρα γεννήτριας, που φέρεται να έθεσε σε λειτουργία μια 72χρονη.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. 

kolymvisi pinakida apagoreytiki

Απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια νερά των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, στις οποίες δεν πληρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νερών κολύμβησης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, επισημαίνει το Υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του.

Ταυτόχρονα, καλούνται και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνεργασθούν με τις αντίστοιχες Λιμενικές Αρχές ή Οργανισμούς (ΕΟΤ) για την εφαρμογή των αναγκαίων προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων για τους πολίτες.

Υπουργείο Υγείας: Δείτε σε ποια σημεία απαγορεύεται η κολύμβηση

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, απαγορεύεται το κολύμπι:

1. Σε όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων

2. Σε όλη τη περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα.

3. Σε όλη την περιοχή Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου.

4. Στα Λιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μ. εκατέρωθεν του Κέντρου MIRAMARE.

5. Στην περιοχή από το Β. άκρο Μικρολίμανου μέχρι και την ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας).

6. Σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων.

7. Σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής, σύμφωνα με τις νομαρχιακές αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη, όπου τοποθετούνται τοπικές απαγορευτικές πινακίδες ή οι τοπικές υγειονομικές αρχές προτείνουν την τοποθέτηση σχετικών σημάνσεων.

8. Στην περιοχή των Ναυπηγείων και του λιμένος όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θωρικού (Ακτή Θεάτρου).

9. Στην Ραφήνα σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μώλου του λιμανιού.

10. Σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, που βρίσκονται στις περιοχές Ν. Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ, και των κατασκηνώσεων Αεροπορίας- ΘΑΑ .
Στην απαγόρευση δεν περιλαμβάνεται η ακτή κολύμβησης του ΚΕΔΑ/Ζ.

11. Στην περιοχή του Ασωπού ποταμού 200 μ. εκατέρωθεν της εκβολής του.
Μέτρα για την απαγόρευση της κολύμβησης από τις αρχές

Με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να μεριμνήσουν για τα μέτρα αποτροπής της κολύμβησης για τους πολίτες.

Συγκεκριμένα:

Β. Οι Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής να συνεργασθούν με τους υπεύθυνους εκπροσώπους των ΟΤΑ και τις αντίστοιχες Λιμενικές Αρχές ή Οργανισμούς (ΕΟΤ κ.λπ) τόσο για την εφαρμογή των αναγκαίων προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων από τους υπόχρεους, σε τακτή πάντοτε προθεσμία και στα πλαίσια των υγειονομικών και λοιπών διατάξεων, όσο και για την τήρηση όρων υγιεινής (αποδυτήρια, αποχωρητήρια, ντους, δοχεία συλλογής απορριμμάτων κ.λπ.).

Επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης από τους υπεύθυνους των ακτών, στις περιπτώσεις ακαταλληλότητας των ακτών για κολύμβηση με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση.

Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μη καταστρέφονται.

madata

pagoi liosimo

Το τέλος του 2019 είναι ακόμη μακριά, όμως έχει ήδη καταγράψει καύσωνες και ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών από την Ευρώπη μέχρι το Βόρειο Πόλο, γεγονότα που προκαλούνται από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη προϊόντος των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.

Οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες αποτελούν αναμφίβολα σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ακόμη και αν οι επιστήμονες είναι ορισμένες φορές διστακτικοί να αιτιολογήσουν ένα εξαιρετικά ειδικό μετεωρολογικό φαινόμενο, όσο σημαντική και αν είναι η κλιματική απορρύθμιση.

Ο πιο θερμός Ιούνιος

Ο Ιούνιος 2019 ήταν ο πιο θερμός Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ, εκθρονίζοντας τον Ιούνιο 2016.

Το ρεκόρ αυτό οφείλεται σε έναν εξαιρετικού χαρακτήρα καύσωνα στην Ευρώπη, όπου η θερμοκρασία ήταν 2°C υψηλότερη από την κανονική, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή. 

Η νότια Αμερική έζησε επίσης τον πιο θερμό της Ιούνιο, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία της Ατμόσφαιρας.

Ρεκόρ εν σειρά στην Ευρώπη

Η Ευρώπη επλήγη από δύο καύσωνες σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, τον πρώτο, εξαιρετικά πρώιμο, στο τέλος Ιουνίου και έναν δεύτερο, εξαιρετικά έντονο τον Ιούλιο.

Κατά την διάρκεια του πρώτου επεισοδίου καύσωνα, στην Γαλλία συνετρίβη το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με τους 46°C που μετρήθηκαν στις 28 Ιουνίου στην Βεράργκ της νότιας Γαλλίας. Το προηγούμενο ρεκόρ, 44,1°C, είχε καταγραφεί το 2003.

Κατά την διάρκεια του δεύτερου επεισοδίου καύσωνα, που βαίνει προς το τέλος του, οι θερμοκρασίες παρέμειναν κάτω από το όριο αυτό, αλλά το όριο των 40°C, που εδώ και πενήντα χρόνια αποτελούσε εξαιρετικού χαρακτήρα γεγονός στην Γαλλία, ξεπεράσθηκε σε πολλές γαλλικές πόλεις, όπως στο Παρίσι, όπου οι 42,6°C συνέτριψαν το ρεκόρ των 40,4°C του 1947. 

Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατέρριψαν αυτήν την εβδομάδα, σε ορισμένες περιπτώσεις πολλές φορές, το απόλυτο ρεκόρ τους, όπως η Γερμανία (42,6°C), το Βέλγιο (41,8°C) και η Ολλανδία (40,4°C). 

Από το 2015, βλέπουμε κύματα ακραίας ζέστης κάθε χρόνο κάπου στην Ευρώπη, είτε στην νότια Ευρώπη είτε στην βόρεια Ευρώπη, σχολιάζει ο Ρομπέρ Βοτάρ, κλιματολόγος του Εργαστηρίου Επιστημών του Κλίματος και του Περιβάλλοντος.

Ο ερευνητής και οι συνάδελφοί του δικτύου World Weather Attribution υπολόγισαν στις αρχές του Ιουλίου ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει καταστήσει τον καύσωνα του Ιουνίου στην Γαλλία «τουλάχιστον πέντε φορές πιθανότερο» σε σχέση με τις συνθήκες που θα ίσχυαν αν ο άνθρωπος δεν είχε μεταβάλει το κλίμα. Τις επόμενες ημέρες θα μελετήσουν τον καύσωνα αυτής της εβδομάδας που πλησιάζει στο τέλος του. 

Στο πρώτο εξάμηνο 2019, έντονοι καύσωνες καταγράφηκαν στην Αυστραλία, την Ινδία, το Πακιστάν και σε ορισμένες ζώνες της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, που προβλέπει ότι θα υπάρξουν και άλλα επεισόδια καύσωνα αυτό το καλοκαίρι στο βόρειο Ημισφαίριο.

Βόρειος Πόλος

Στα μέσα του Ιουλίου, ο υδράργυρος έφθασε τους 21°C στο Αλερτ, την βορειότερη κατοικημένη περιοχή του πλανήτη, που βρίσκεται σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από τον Βόρειο Πόλο, καταγράφοντας το απόλυτο ρεκόρ. 

Το προηγούμενο ρεκόρ των 20°C είχε μετρηθεί τον Ιούλιο 1956 αλλά, από το 2012, έχουν μετρηθεί πολλές ημέρες με θερμοκρασίες ανάμεσα στους 19°C και τους 20°C στον σταθμό αυτόν που βρίσκεται στην ακτή του Ατλαντικού Ωκεανού.

Ποια θέση θα πάρει το 2019;

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν τα πιο θερμά που έχουν ποτέ καταγραφεί στον πλανήτη. Το 2018 κατατάχθηκε τέταρτο με μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη κατά 1°C υψηλότερη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Με 1,2°C , το 2016, που χαρακτηρίσθηκε από την έντονη επίδραση του el Nino, είναι προς το παρόν η θερμότερη χρονιά, μπροστά από το 2015 και το 2017.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία της Ατμόσφαιρας, για το 2019, η περίοδος Ιανουαρίου-Ιουνίου είναι η δεύτερη θερμότερη στην ιστορία, ίση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και μπροστά από την ίδια περίοδο του 2016.

«Η Αμερικανική Υπηρεσία της Ατμόσφαιρας εκτιμά ότι το 2019 θα είναι στο τοπ των 5 θερμότερων ετών και ότι το διάστημα 2015-2019 η πιο θερμή πενταετία που έχει καταγραφεί ποτέ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιοχάνες Κάλμαν, διευθυντής του τμήματος Κλίματος και Υδάτων της υπηρεσίας.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

galia kausonas

Ο καύσωνας, που πλήττει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, θα ενταθεί περαιτέρω, καθώς θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου αναμένονται στη Γαλλία και στην Ισπανία την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Σύμφωνα μάλιστα με τα διεθνή μέσα τρεις κολυμβητές έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία, σε διαφορετικά περιστατικά που σημειώθηκαν στις νότιες παραλίες της χώρας.

Ένας 70χρονος υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν σε ήρεμα νερά και πιστεύεται ότι υπήρξε θύμα ενός «θερμικού» σοκ μόλις ήρθε σε επαφή με το νερό.

Δύο ακόμη άτομα πέθαναν υπό παρόμοιες συνθήκες. Μια 62χρονη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή σε παραλία κοντά στο Μονπελιέ κι ένας 75χρονος άνδρας σε μια επίσης κοντινή παραλία.

Ο δημόσιος μετεωρολογικός οργανισμός Meteo France κάνει λόγο για έναν καύσωνα «χωρίς προηγούμενο από το 1947 όσον αφορά στην ένταση και την πρόωρη εμφάνισή του». Εκτιμά πως η θερμοκρασία «θα φθάσει πιθανόν σε διάφορα σημεία τους 40 βαθμούς, ενώ είναι πιθανόν να καταρριφθούν μηνιαία, ακόμα και απόλυτα ρεκόρ θερμοκρασιών».

Στην Ισπανία, η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet έθεσε την Τετάρτη σε πορτοκαλί συναγερμό (σημαντικός κίνδυνος) πέντε βόρειες επαρχίες, με 42 βαθμούς Κελσίου να αναμένονται στην κοιλάδα του Έβρου (βορειοανατολική Ισπανία).

Ο πορτοκαλί συναγερμός θα επεκταθεί αύριο, Πέμπτη, σε συνολικά δέκα επαρχίες της κεντρικής και της βορειοανατολικής Ισπανίας. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE έχει επονομάσει τον καύσωνα αυτόν «η εβδομάδα της κόλασης».

Η Γερμανία πλήττεται επίσης από τον καύσωνα και το θερμόμετρο μπορεί να φθάσει εκεί τους 39 βαθμούς Κελσίου στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας, καθώς και στο Βραδεμβούργο, την περιοχή που περιβάλλει το Βερολίνο, όπου μια δασική πυρκαγιά έχει ήδη κάψει από τη Δευτέρα 1.000 στρέμματα.

cnngr

lagokefalos
 
Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και της ανησυχίας παραμένει για την Κρήτη η αύξηση του πληθυσμού των λαγοκεφάλων αλλά και η ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά που δείχνουν ακόμα και προς τον άνθρωπο!
 
Ο “πονοκέφαλος” που ακούσει στο όνομα “λαγοκέφαλοι” στις θάλασσες της Κρήτης θα τεθεί επί τάπητος στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.
 
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, που συνεδριάζει στις 12 αύριο το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Καταστήματος Ηρακλείου, θα εξετάσει αφενός το ζήτημα της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού των λαγοκεφάλων και αφετέρου το ζήτημα της επιθετικής συμπεριφοράς που παρουσιάζουν.
 
Συμπεριφορά που γίνεται συνεχώς πιο επιθετική, και είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι πρόσφατα το ΕΛΚΕΘΕ χρειάστηκε να ανακοινώσει συγκεκριμένες οδηγίες προς τους λουόμενους για το τι πρέπει να πράξουν εφόσον πέσουν πάνω στους επικίνδυνους, τοξικούς λαγοκεφάλους.
 
Προκειμένου μάλιστα να αναδειχθούν όλες οι διαστάσεις και να “φωτιστούν” σωστά όλες οι πτυχές του προβλήματος, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης έχει καλέσει στην αυριανή παρουσίαση και συζήτηση του προβλήματος των λεσσεψιανών μεταναστών στις θάλασσες της Κρήτης επιστήμονες και ειδικούς από το ΕΛΚΕΘΕ-ΙΘΑΒΒΥΚ, το ΓΕΩΤΕΕ-Παράρτημα Κρήτης και τα Τμήματα Αλιείας.
 
Θυμίζουμε ότι οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια περιορισμού του πληθυσμού των λαγοκεφάλων στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νότα Περιστεράκη, βιολόγος ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ΕΛΚΕΘΕ, αυτό το διάστημα υποβάλλεται ο σχετικός φάκελος για ένταξη σε πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργεί ο μεγάλος πληθυσμός των λαγοκεφάλων.
 
«Είναι μια καινοτόμα πρόταση που ελπίζουμε ότι, αν θα πάει καλά, θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε και να μελετήσουμε τα στοιχεία που αφορούν τον λαγοκέφαλο, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του πληθυσμού αλλά και την πιθανή αξιοποίησή του», τόνισε η κ. Περιστεράκη, η οποία διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο είδος, αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε περίοδο αναπαραγωγής και δείχνει ότι έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τροφή, κάτι που το κάνει όχι πιο επιθετικό, αλλά πιο επίμονο να εντοπίσει την τροφή του.
 
«Αυτή η περίοδος, όπως έχουμε εντοπίσει, είναι περίοδος αναπαραγωγής του ψαριού και παρατηρούμε ότι πλησιάζει περισσότερο σε κάποιες ακτές, πιθανόν για αναπαραγωγικούς λόγους, και επίσης επειδή τρώει περισσότερο. Επιτίθεται, θα μπορούσαμε να πούμε, περισσότερο, τρώει αλιεύματα, ακόμη και κομμάτια από αλιευτικά εργαλεία, αφού βρίσκουμε στα στομάχια τους αγκίστρια, δίχτυα κ.λπ.», εξήγησε η κ. Περιστεράκη, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ένα πρόσφατο περιστατικό επίθεσης σε άνθρωπο στα Δωδεκάνησα, από λαγοκέφαλο.
 
neakriti

Περισσότερα Άρθρα...