kanela

Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο σε πολλά σπίτια και κυρίως από την Άνοιξη και έπειτα, να κάνουν μυρμήγκια την εμφάνισή τους.

Και επειδή ως γνωστόν, τα μυρμήγκια δεν τα σκοτώνουμε, υπάρχει τρόπος να μην μπουν στο σπίτι σας, φυσικός και ανώδυνος γι’ αυτά.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τοποθετήσετε στο σημείο που έχετε εντοπίσει ότι αποτελεί τη δίοδό τους προς την κατοικία σας,σκόνη κανέλας.

Το άρωμά της είναι αποτρεπτικό και δεν πρόκειται να τα ξαναδείτε ποτέ να σας… επισκέπτονται.

eksoikonomο

Στα τέλη Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις υπαγωγής στο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον ΙΙ» μετά την χθεσινή υπογραφή της Κοινής υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Οι αιτήσεις υπαγωγής θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τα τέλη του μήνα, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνδεσης των τραπεζών με το πληροφοριακό σύστημα.

Όπως είναι ήδη γνωστό το πρόγραμμα παρέχει επιδοτήσεις έως 70 %, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση, για την υλοποίηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας ενώ για το υπόλοιπο ποσό υπάρχει η δυνατότητα (αλλά όχι η υποχρέωση) λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών παρέδωσε το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο θα γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και η παρακολούθηση της πορείας τους για ένταξη στις χρηματοδοτούμενες δράσεις.

Οι διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ανέρχονται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής:

– Στο νέο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο.

– Επιλέξιμη είναι μια κατοικία εφόσον χρησιμοποιείται ως κύρια, υφίσταται νόμιμα, δεν είναι αυθαίρετη και έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

– Ο προϋπολογισμός της κάθε αίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.

– Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση ένταξης τους στο πρόγραμμα, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρμας του προγράμματος, όπου και θα ελέγχουν αν τηρούν τα κριτήρια υπαγωγής. Οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και η ηλεκτρονική αίτηση, θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.

– Μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν αν θα ζητήσουν χορήγηση δανείου ή όχι. Στη συνέχεια, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό στον οποίο θα απευθυνθούν, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία, ο οποίος θα εξετάζει την πιστοληπτική τους ικανότητα.

– Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή, ο οποίος και θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Στη συνέχεια, οι παρεμβάσεις θα επιλέγονται σύμφωνα με τα ευρήματα/αποτελέσματα της επιθεώρησης, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών.

– Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα διεξάγεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, ώστε να ελέγχεται κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί, και κατά συνέπεια η αντίστοιχη επιχορήγηση.

– Το κόστος έκδοσης του ΠΕΑ θα καλύπτεται από το Πρόγραμμα εφόσον βέβαια η αίτηση έχει λάβει την απαιτούμενη έγκριση.

Οι επιλέξιμες για χρηματοδότηση παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες:

1.Αντικατάσταση Κουφωμάτων.

2.Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

3.Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.

4.Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης.

5.Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα πρέπει να ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων), να επιτυγχάνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 40% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτηρίου αναφοράς για τις κατηγορίες 1 και 2 του πίνακα και μεγαλύτερη από το 70% για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως ότου καλυφθούν τα προβλεπόμενα κεφάλαια του Προγράμματος ανά Περιφέρεια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής θα κλείνει αμέσως μόλις εξαντληθούν τα κεφάλαια. «Με αυτό τον τρόπο, θα αποφευχθεί το μεγάλο πρόβλημα που κληρονομήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, των εκκρεμών εγκεκριμένων αιτήσεων, οι οποίες δεν καλύφθηκαν, καθώς δεν είχαν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα κονδύλια», τονίζει το ΥΠΕΝ.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να σμπληρώνουν την αίτηση ένταξής τους στο πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος htpp://exoikonomisi.ypeka.gr όπου και θα ελέγχουν αν τηρούν τα κροτήρια.

5% για κάθε παιδί

Σε ότι αφορά στον δανεισμό, ο τελικός ωφελημένος μπορεί να ζητήσει προκαταβολή σε ποσοστό 70% του αρχικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων. Οι δόσεις του δανείου θα είναι μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές και το επιτόκιο σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.

Οι άλλες σημαντικές διαφορές του νέου προγράμματος σε σχέση με το προηγούμενο είναι οι εξής:

– Πριμοδοτούνται τα παιδιά με 5% το καθένα.

– Υπάρχουν περισσότερες εισοδηματικές κατηγορίες.

– Σε περίπτωση επιλογής του ωφελούμενου πριμοδοτούνται και τα δύο Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (αρχικό και τελικό ΠΕΑ).

– Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής, η οποία θα είναι έτοιμη σε λίγες ημέρες, ενώ θα υπάρχει και αντίστοιχο helpdesk για την υποστήριξη των αιτουμένων.

Οι επιχορηγήσεις

Οι επιχορηγήσεις των ωφελουμένων με βάση την εισοδηματική κατηγορία και τον αριθμό των παιδιών που έχουν κλιμακώνονται ως εξής:

– Ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 60% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.

– Ατομικό εισόδημα 10.000-15.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 20.000-25.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 50% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.

– Ατομικό εισόδημα 15.000-20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 25.000-30.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 40% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.

– Ατομικό εισόδημα 20.000-25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 30.000-35.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 35% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.

– Ατομικό εισόδημα 25.000-30.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 35.000-40.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 20% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.

– Ατομικό εισόδημα 30.000 – 35.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40-45.000 ευρώ βασικό ποσοστό επιχορήγησης 20% και άυξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.

Τέλος στην κατηγορία με ατομικό εισόδημα 35-40.000 ευρώ και οικογενειακό 45-50.000 ευρώ δεν χορηγείται επιχορήγηση αλλά δάνειο στο 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού και επιδότηση επιτοκίου.

sakoules plastikes

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ προβλέπει ότι από 1/1/2018 οι καταναλωτές θα πληρώνουν 0,08 ευρώ για κάθε σακούλα.

Θα προβλέπεται πάντως και μεταβατικό στάδιο με τη μισή χρέωση, 0,04 ευρώ, έως τις 30 Ιουνίου 2018. Από την 1η Ιουλίου του 2018 η χρέωση θα είναι ολόκληρη και κάθε σακούλα στο σούπερ μάρκετ θα κοστίζει στον καταναλωτή 0,08 ευρώ.

Ουσιαστικά στην εθνική νομοθεσία ενσωματώνεται η σχετική κοινοτική οδηγία.

Υπολογίζεται ότι κάθε Έλληνας χρησιμοποιεί τον χρόνο 400 πλαστικές σακούλες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν 4,5 δισεκατομμύρια σακούλες.

Η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι τεράστια και έτσι η χρέωση για τις πλαστικές σακούλες θα μειώσει τη χρήση τους ενώ παράλληλα τα χρήματα θα κατευθύνονται σε περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και στους δήμους προκειμένου αυτοί να προμηθεύουν τους πολίτες τους με επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες.

karxarias islandias

Το υπεραιωνόβιο σπονδυλωτό που κολυμπά στα παγωμένα νερά του βόρειου Ατλαντικού φαίνεται πως "θάβει" τόσο χελώνες, όσο και φάλαινες στο προσδόκιμο ζωής.

Ο γκρί καρχαρίας, είναι εξίσου ευμεγέθης με τον λευκό και καταβροχθίζει ακόμη και Ταράνδους ή πολικές αρκούδες

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας είναι τα σπονδυλωτά ζώα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, καθώς μπορούν να κολυμπούν στα παγωμένα νερά της Αρκτικής επί... 400 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα πλάσματα αυτά δεν μεγαλώνουν παρά μόνο ένα εκατοστό κάθε χρόνο και η αργή ανάπτυξή τους συμβάλλει στην απίστευτη μακροβιότητά τους. Ζουν εκατοντάδες χρόνια περισσότερα από τους άλλους "πρωταθλητές" της μακροζωίας, τις χελώνες των νησιών Γκαλαπάγκος και τις φάλαινες της Γροιλανδίας.

Χρειάζονται 150 χρόνια για να... ενηλικιωθεί ο γκρι καρχαρίας

Μόνο ένα είδος στον κόσμο (αλλά όχι σπονδυλωτό) έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής: το μύδι της Ισλανδίας, που μπορεί να φτάσει τα 507 χρόνια, τονίζεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας, ή Σομνιόσος ο μικροκέφαλος, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, είναι το μεγαλύτερο ψάρι της Αρκτικής. Παραμένει μάλιστα "έφηβος" για πολλές δεκαετίες, αφού χρειάζεται 150 χρόνια για να φτάσει στη σεξουαλική ωριμότητα.

Εντοπίστηκε καρχαρίας ηλικίας 392 ετών. Γεννήθηκε επί βασιλεία του Λουδοβίκου του ΙΓ'

Η έρευνα αυτή βασίστηκε σε μετρήσεις που έγιναν με τη μέθοδο του άνθρακα 14 στα μάτια 28 θηλυκών καρχαριών που αλιεύτηκαν κατά λάθος. Οι επιστήμονες εξάγουν συμπεράσματα για την ηλικία των καρχαριών εντοπίζοντας στους ιστούς τους ίχνη ραδιενέργειας από τις πυρηνικές δοκιμές που γίνονταν από τη δεκαετία του 1950.

Οι δύο μεγαλύτεροι καρχαρίες που μελετήθηκαν είχαν μήκος 4,93 μέτρα και 5,02 μέτρα. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ήταν ηλικίας "περίπου 335 ετών και 392 ετών αντίστοιχα". Ο γηραιότερος θηλυκός καρχαρίας που αλιεύτηκε κατά λάθος είχε γεννηθεί ενώ στη Γαλλία βασίλευε ακόμη ο Λουδοβίκος ΙΓ'.

Ο τρόμος των παγωμένων νερών

Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας (επιστημονική ονομασία Somniosus microcephalus - Σομνιόσος ο μικροκέφαλος), όπως αναφέρεται στο αντίστοιχο λήμμα της Wikipedia, είναι ένας μεγάλος καρχαρίας, ο οποίος απαντάται στα νερά του Βόρειου Ατλαντικού, γύρω από την Γροιλανδία και την Ισλανδία.

Αυτοί οι καρχαρίες ζουν βορειότερα από κάθε άλλο γνωστό είδος καρχαρία. Φτάνει σε μήκος τα 6,4 μέτρα και βάρος τον ένα τόνο,[2] συγκρίσιμα με τις διαστάσεις του μεγάλου λευκού καρχαρία, και είναι πιθανό να φτάνει τα 7,3 μέτρα σε μήκος και βάρος τα 1.400 κιλά,[3][4] αν και συνήθως έχει μήκος μεταξύ 3 και 5 μέτρων και βάρος 400 κιλά. Είναι ωοζωοτόκοι, με τα θηλυκά να γεννούν έως 10 μικρά κάθε φορά.

Είναι κορυφαίος κυνηγός στο περιβάλλον και τρέφεται κυρίως με ψάρια και πιθανότατα φώκιες. Σημάδια από δαγκώματα σε νεκρές φώκιες υποδεικνύουν ότι αυτός ο καρχαρίες τρέφεται με αυτές ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, καρχαρίες έχουν βρεθεί με υπολείματα από πολικές αρκούδες και ταράνδους στα στομάχια τους. Προτιμά ψυχρά νερά και έχει εντοπιστεί σε βάθος 2.200 μέτρων.

Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας δεν είναι επικίνδυνος για τους ανθρώπους.Ομως το κρέας του είναι τοξικό, καθώς περιέχει μία τοξίνη την Trimethylamine N-oxide ή TMAO η οποία στο στομάχι διασπάται σε τριμεθυλαμίνη, και γι'αυτό το λόγο δεν καταναλώνεται ωμό. Όμως, οι Ισλανδοί ζυμώνουν τους καρχαρίες της Γροιλανδίας και παράγουν το hákarl, το οποίο θεωρείται ευρέως ως εθνικό πιάτο.

ΑΠΕ/WIKIPEDIAΙ

medroyses

Μετά τις αποκαλύψεις ιστοσελίδας και τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματά του για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού κόλπου από την υπεραλίευση  και την μόλυνση της θάλασσας που έχουν ως αποτέλεσμα  την σημαντική αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών (τσούχτρες), κατατέθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου μηνυτήρια αναφορά του πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού ε.α. Παναγιώτη Σταμάτη, για την τέλεση σοβαρών ποινικών αδικημάτων σε βάρος του θαλάσσιου οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος στην εν λόγω περιοχή.

Τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα ιστοσελίδας και του Φρίξου Δρακοντίδη  για την έξαρση του φαινομένου της παρουσίας εκατοντάδων χιλιάδων μεδουσών στη θαλάσσια περιοχή  του Κορινθιακού κόλπου, τις παρεμβάσεις του  Συνδέσμου Προστασίας και ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) και του Ομίλου Αυτοδυτών Λουτρακίου, πλέον του ότι οδήγησαν το επίμαχο θέμα προς συζήτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, προκάλεσαν παράλληλα και την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην  Ανωτάτη Εισαγγελία της χώρας με την οποία ζητείται η άμεση παρέμβασή της στην οικολογική καταστροφή της  εν λόγω περιοχής.

Ειδικότερα, o κ. Σταμάτης στην μηνυτήρια αναφορά του ζητεί από την κυρία Δημητρίου την παρέμβασή της, προκειμένου «να διερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Δικαιοσύνης η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του Κορινθιακού κόλπου».

Υπενθυμίζει ο  αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού  ότι το θαλάσσιο οικοσύστημα προστατεύεται από το Σύνταγμα, την περιβαλλοντική και Ποινική νομοθεσία.

Υπογραμμίζει ο κ. Σταμάτης ότι η μόλυνση και η υπεραλλίευση που συντελείται στον Κορινθιακό κόλπο, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μεδουσών, οι οποίες μετακινούνται ανεξέλεγκτα  σε ολόκληρο τον Κορινθιακό κόλπο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγείας των λουομένων.

Παράλληλα, προσθέτει ότι η «αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών οφείλεται κυρίως στα φαινόμενα της υπεραλλίευσης και της μόλυνσης, με συνέπεια την διατάραξη της “πελαγικής τροφικής αλυσίδας” που ευνοεί την ανάπτυξη υπερπληθυσμού του είδους».

Ακόμη, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι οι αποκρουστικές εικόνες  με τις χιλιάδες τσούχτρες και μέδουσες να ξεβράζονται στις παραλίες δημοφιλών τουριστικών περιοχών του Κορινθιακού, απειλώντας όχι μόνο την υγεία των λουομένων αλλά και εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις, έχει ως αποτέλεσμα την απειλή της τοπικής οικονομίας.

Σε άλλο σημείο  αναφέρει ότι σύμφωνα με καταγγελίες ψαράδων, «την περασμένη βδομάδα στο Αίγιο, αλιευτικά σκάφη «σήκωσαν» μέσα σε ένα βράδυ 85 τόνους ψάρια και επιπλέον 45 τόνους σε μια δεύτερη εξόρμηση τους, ενώ αδύνατος κατέστη ο εντοπισμός τους». 

Τέλος, ο κ. Σταμάτης ζητεί την διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης για τον εντοπισμό των υπευθύνων της οικολογικής θαλάσσιας καταστροφής και την εν συνεχεία άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων, την  στιγμή μάλιστα  που υπάρχει πλούσιο αποδεικτικό υλικό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ

Θέμα-Τσούχτρες και μέδουσες.

Λόγο των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών (αυξημένη θερμοκρασία θάλασσας,πρώιμη άνοιξη,μείωση των φυσικών εχθρών βλέπε δελφίνια,τόνοι,σκουμπρί,φάλαινες,θαλάσσιες χελώνες,κλπ)υπάρχει μια αυξημένη παρουσία απο μέδουσες στις Ελληνικές θαλασσες.

Τα δυο είδη που συναντάμε στις θάλασσες του δήμου μας ειναι η μέδουσα "Πελάγια"(pelagia nuctiluca)φωτο1 και η μέδουσα "Κοτυλόριζα"(cotylorhiza turberculata) φωτο2.

Απο τα δυο είδη μόνο το πρώτο χαρακτηρίζεται ως τσούχτρα (τα πλοκάμια της φτάνουν και τα 5 μέτρα)και το τσίμπημα της ειναι επώδυνο για τον άνθρωπο.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Σε περίπτωση οπτικής επαφής αποφεύγουμε το κολύμπι γιατι συνήθως ταξιδεύουν σε κοπάδια.

Σε περίπτωση επαφής απομακρύνουμε τα πλοκάμια απο το δέρμα μας χρησιμοποιώντας λιγο χώμα απο την παραλία,peeling,οχι με γυμνά χέρια και ποτέ με φρέσκο νερό.

Διάλυμα ξυδιού με νερό εχει αποδειχθεί οτι βοηθάει.

Κατόπιν χρησιμοποιούμε πάγο για μείωση της φλεγμονής και κατόπιν κάποια απο τις αλοιφές για τσιμπήματα.

Αντί-ισταμινικά μόνο με συνταγή γιατρού.

Η ενόχληση λόγο της τοξίνης που εκτοξεύει παραμένει για αρκετές ημέρες.

Σε περίπτωση αλλεργικού σοκ επικοινωνούμε με γιατρό η νοσοκομείο.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Toxins, ένας απλός τρόπος να εξουδετερωθεί το δηλητήριο της μέδουσας είναι η εμβύθιση του πάσχοντος μέρους του σώματος σε ζεστό νερό.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) σε περισσότερα από 2.000 άρθρα σχετικά με το τσίμπημα της μέδουσας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θερμότητα είναι ο πλέον αποτελεσματικός παράγοντας για να αντιμετωπιστεί ο πόνος, η φλεγμονή, η βλάβη των ιστών και τα άλλα συναφή συμπτώματα του τσιμπήματος.

Ο λόγος είναι ότι το δηλητήριο της μέδουσας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη θερμότητα, οπότε το ζεστό νερό το «απενεργοποιεί», δηλώνει η Κρίστι Γουίλκοξ από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και μία εκ των συντακτών της μελέτης.

Εάν το τσίμπημα βρίσκεται στο χέρι ή το πόδι, τότε το πάσχων άκρο πρέπει να εμβυθιστεί σε καθαρό ζεστό νερό (καλό είναι η θερμοκρασία του νερού να είναι αρκετά υψηλή, στο επίπεδο που μπορεί να γίνει ανεκτή) το συντομότερο δυνατό για τουλάχιστον 20 λεπτά. Ένα ζεστό μπάνιο/ντους είναι κατάλληλο στην περίπτωση που το τσίμπημα βρίσκεται στο στήθος, την πλάτη ή κάποιο άλλο μέρος του σώματος που είναι αδύνατο να εμβυθιστεί μεμονωμένα στο νερό

Το φαινόμενο του υπερπληθυσμού στις μέδουσες ειναι παροδικό και μειώνεται στην πορεία του καλοκαιριού.

ΠΡΟΣΟΧΗ

ΔΕΝ βγάζουμε ποτε τις μέδουσες στην παραλία γιατι αποτελουν σημεία μόλυνσης και δυσοσμίας λόγο της αποσύνθεσης τους.

Σημείωση

Οι μέδουσες αποτελούν βασικό κρίκο στην διατροφική αλυσίδα των θαλάσσιων ειδών αφού καταναλώνουν πλαγκτόν και μετα καταναλώνονται απο ψάρια.

Μια φάλαινα καταναλώνει πανω απο 100 κιλα μέδουσες σε μια ημέρα.

Απο το αρχείο των "ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ"

 

dendro pidos 1075

Πρέπει να φύτρωσε το σωτήριον έτος 941 και να ήταν ήδη 500 ετών όταν έπεσε η Κωνσταντινούπολη. Είναι ένα πεύκο που βρέθηκε πρόσφατα στην Πίνδο και χρονολογήθηκε με σχετική ακρίβεια στα 1.075 χρόνια, κάτι που το καθιστά «το γηραιότερο γνωστό εν ζωή δέντρο στην Ευρώπη».

Ο ορεσίβιος Μαθουσάλας είναι μια πεύκη λευκόδερμος (Pinus heldreichii), είδος γνωστό και ως ρόμπολο, το οποίο βρέθηκε από διεθνή ερευνητική ομάδα ψηλά στην οροσειρά της Πίνδου, και βαφτίστηκε ανεπίσημα «Άδωνις».

Στην ίδια περιοχή βρέθηκαν επίσης «περισσότερα από μια ντουζίνα» άλλα ρόμπολα με ηλικία που κυμαίνεται στη μία χιλιετία.

«Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι αυτός ο μεγάλος, περίπλοκος και εντυπωσιακός οργανισμός έχει επιζήσει τόσο καιρό σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον» λέει ο δενδροχρονολόγος Πάουλ Κρούζικ του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, επικεφαλής της διεθνούς ομάδας που ανακάλυψε το πεύκο.

Οι αποστολές κατά τις οποίες ανακαλύφθηκαν τα υπεραιωνόβια ρόμπολα οργανώθηκαν από το Navarino Environmental Observatory, μια συνεργασία ανάμεσα στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, την Ακαδημία Αθηνών και την εταιρεία TEMES S.A, με τη συμμετοχή ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μάινζ στη Γερμανία και της Αριζόνα στις ΗΠΑ.

Στόχος ήταν ο εντοπισμός υπεραιωνόβιων δέντρων, των οποίων οι δακτύλιοι ανάπτυξης μπορούν να προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για το κλίμα της Μεσογείου τους τελευταίους αιώνες.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν άλλα δέντρα στην Ευρώπη των οποίων η ηλικία εκτιμάται ότι υπερβαίνει κατά πολύ την ηλικία του συγκεκριμένου ρόμπολου. Ένα άλλο δέντρο του ίδιου είδους στη Βουλγαρία, γνωστό με την ονομασία «πεύκο Μπαϊκούσεφ», εκτιμάται ότι μπορεί υπερβαίνει τα 1.300 χρόνια, ενώ η «Ελιά των Βουβών» στο Κολυμπάρι Κρήτης δεν αποκλείεται να ξεπερνά τα 2.000 χρόνια.

Η διαφορά είναι ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχουν άμεσες μετρήσεις αλλά μόνο προσεγγιστικές εκτιμήσεις, δεδομένου ότι τα υπεραιωνόβια αυτά δέντρα έχουν κούφιο κορμό και η καταμέτρηση των δακτυλίων ανάπτυξης είναι αδύνατη.

Ο Άδωνις, αντίθετα, έχει σκληρό ξύλο που αντιστέκεται στη φθορά, ιδιαίτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες του βουνού. Οι  ερευνητές κατάφεραν έτσι να τρυπήσουν τον κορμό και να μετρήσουν άμεσα τους δακτυλίους. «Ο πυρήνας [ξύλου] έχει μήκος ένα μέτρο και φέρει 1.075 δακτυλίους» αναφέρει ο Κρούζικ. Η ανακοίνωση των ερευνητών δεν διευκρινίζει πάντως αν οι μετρήσεις έχουν υποβληθεί για δημοσίευση στον επιστημονικό Τύπο.

Η πεύκη η λευκόδερμος απαντάται σε μεγάλο μέρος της Βαλκανικής χερσονήσου (Βοσνία, Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Ιταλία, Ελλάδα) αλλά μόνο σε μεγάλο υψόμετρο, εκεί όπου τελειώνουν τα δάση ελάτης και άλλων ειδών πεύκου. Συνήθως φύεται διάσπαρτα και δεν σχηματίζει πυκνό δάσος.

Όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ερευνητές δεν διευκρινίζουν στην ανακοίνωσή τους την ακριβή τοποθεσία όπου βρίσκεται ο «Άδωνις» και η υπέργηρη παρέα του -για την ασφάλεια αυτών των φυσικών μνημείων, τα πλήθη είναι καλύτερο να μείνουν μακριά.

Μυστική, εξάλλου, έχει κρατηθεί η ακριβής θέση των γηραιότερων ζωντανών δέντρων του κόσμου, πευκών του είδους Pinus longaeva σε οροσειρές των νοτιοδυτικών ΗΠΑ.

Μετρήσεις δενδροχρονολόγησης και ραδιοχρονολόγησης έχουν δείξει ότι ένα τέτοιο πεύκο στα Λευκά Όρη της Καλιφόρνια θα γίνει φέτος 5.066 ετών.

Βαγγέλης Πρατικάκης

fourogatos kritis

Τείνει να γίνει αστικός μύθος και μάλιστα με προεκτάσεις, η υπόθεση με το … αιλουροειδές που έχει προκαλέσει πανικό στην περιοχή της Αγιάς Φωτιάς στο Λασίθι και το ενδιαφέρον όλων, ντόπιων και αλλοδαπών.

Κι ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απτή απόδειξη της παρουσίας του, παρά μόνο μαρτυρίες, οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή για τον εντοπισμό του … θηρίου που έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη αναστάτωση.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, μολονότι οι αρχές και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η «Τίγρη της Κρήτης» δεν είναι τίποτε άλλο από έναν Κρητικό αγριόγατο, τον φουρόγατο, ο οποίος από ιδιοσυγκρασία δεν έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους τους οποίους και αποφεύγει, αλλά προτιμά, απόκρημνες και δύσβατες περιοχές όπου τρέφεται κυνηγώντας μικρά ζώα και πουλιά. Ό,τι θα έκανε δηλαδή και μία γάτα του σαλονιού, αν δεν ζούσε στο σαλόνι του διαμερίσματος!

Το θέμα του αγριόγατου έχει γίνει αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας, της Ιεράπετρας αλλά και του Λασιθίου γενικότερα, καθώς φαίνεται πως υπήρξε νεότερη μαρτυρία για την ξαφνική εμφάνισή του.

Σύμφωνα με τον τελευταίο αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος ενημέρωσε τις αρχές είδε το ζώο τα ξημερώματα στην περιοχή της Αγιά Φωτιάς και πάλι. Παρά την κινητοποίηση των αρχών ωστόσο, δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος του ζώου, προκειμένου να λυθεί και το μυστήριο.

Το ζήτημα πάντως, είναι ότι υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι τουρίστες είδαν νωρίς το πρωί σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου, όχι ένα αλλά δύο αιλουροειδή! Και σε αυτήν την περίπτωση αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο που υποδείχθηκε αλλά όλες οι αναζητήσεις τους αποδείχθηκαν μάταιες.

Αυτό που επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι ότι αν πρόκειται πράγματι για τον κρητικό φουρόγατο που είναι και η πιθανότερη εκδοχή, δεν είναι ζώο επιθετικό, αν και σαρκοβόρο, και οι αντιδράσεις του μοιάζουν περισσότερο με εκείνες μίας κοινής γάτας, παρά με οποιονδήποτε άλλο «συγγενή» που ζει σε άλλα κλίματα και άλλες περιοχές του παγκόσμιου χάρτη.

Ο κρητικός φουρόγατος δεν πλησιάζει ανθρώπους και κατοικημένες περιοχές, δεν επιτίθεται σε κοτέτσια και πρόβατα και το μέγεθος του δεν είναι τρομακτικό, αφού μαζί με την ουρά το μήκος του φτάνει περίπου το ένα μέτρο. Βεβαίως, είναι πιο ευκίνητος και πιο ογκώδης από την κοινή γάτα και αυτό που τον ξεχωρίζει είναι ότι η απόληξη της ουράς του είναι μαύρου χρώματος.

Οι αρχές συνιστούν ψυχραιμία στους πολίτες, ενώ καλό θα ήταν αν εντοπιστεί ξανά και υπάρχει η δυνατότητα να καταγραφεί σε βίντεο ή φωτογραφία προκειμένου οι επιστήμονες να μπορέσουν να λύσουν το μυστήριο.

Είναι γεγονός πάντως, ότι ο φουρόγατος δεν ζει σε αγέλες και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστες ώρες ένα ζώο της κατηγορίας των αιλουροειδών εθεάθη σε δύο διαφορετικά σημεία, σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων μεταξύ τους.

Με δεδομένο ότι ακούγονται ήδη πολλές φήμες και σενάρια, όπως ότι κάποιο άγριο θηρίο δραπέτευσε από τσίρκο που πρόσφατα βρισκόταν στην Κρήτη, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι σε τοπικό επίπεδο δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις από τσίρκο με ζώα και γι’ αυτό το λόγο το συγκεκριμένο θέαμα παρουσιάστηκε μόνο με ακροβάτες. Τα ζώα δε που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο τσίρκο στις παραστάσεις του δεν ταξίδεψαν ποτέ για την Κρήτη.

Ο Φουρόγατος

Ο Κρητικός αγριόγατος ή Φουρόγατος (Felis silvestris cretensis) είναι ένα υποείδος της Αγριόγατας που ζεί στην Κρήτη. Ο Κρητικός αγριόγατος καταγράφεται ως είδος για πρώτη φορά το 1953. Το ζώο αυτό θεωρούταν για πολλά χρόνια εξαφανισμένο είδος, μέχρι το 1996 όπου 2 φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια αιχμαλώτισαν ένα άτομο, ενώ υπήρχαν πολλές αναφορές από βοσκούς. 

Περισσότερα Άρθρα...