falaina fyshthras anoixta krhths

Μια φάλαινα - φυσητήρας εντοπίστηκε από ψαράσες να πλέει στη Νότια Κρήτη και συγκεκριμένα στο νησί Χρυσή. 

Το θηλαστικό, που έκανε βουτιές, καταγράφηκε από την κάμερα ψαρά που έπλεε στα ανοιχτά.

Η φάλαινα φυσητήρας ανήκει στην κατηγορία των θηλαστικών «κήτη» όπως και οι υπόλοιπες φάλαινες και τα δελφίνια. 



Έχει μήκος 11-18 μ και μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 2250 μέτρων!

lykos

Έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια απουσίας του είδους, η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ επιβεβαιώνει την πρόσφατη επανεμφάνιση του λύκου στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, που δραστηριοποιείται για πάνω από 10 χρόνια στη μελέτη και διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων στην Ελλάδα, διεξήγαγε έρευνα με εργασίες πεδίου και χρήση ειδικών αυτόματων φωτογραφικών διατάξεων υπέρυθρου, οι οποίες παρέμειναν ενεργές για 6 μήνες κατόπιν σχετικού αιτήματος για τεχνική βοήθεια από το Δασαρχείο Πάρνηθας τον Σεπτέμβριο του 2014.

Οι κάμερες τοποθετήθηκαν από τον δρ. βιολόγο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ Γιώργο Ηλιόπουλο και τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αφορούν την παρουσία μιας αγέλης λύκων 7-8 ατόμων. Τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν στο Δασαρχείο Πάρνηθας και τον Φ.Δ. Πάρνηθας προς ενημέρωσή τους τον Σεπτέμβρη του 2015, αλλά και τον Οκτώβρη του 2015 μετά από επικαιροποίηση.

Η επανεμφάνιση του λύκου τόσο στην περιοχή της Πάρνηθας όσο και στην ευρύτερη περιοχή ερμηνεύεται αποκλειστικά και μόνο με την διαδικασία της φυσικής επαναποίκισης από άτομα του είδους σε διασπορά, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες, με την σταδιακή επανεμφάνιση λύκων σε περιοχές της πρότερης κατανομής του είδους στην Στερεά Ελλάδα.

Η φυσική δάσωση σε μεγάλες εκτάσεις της ημιορεινής και ορεινής ζώνης, που ακολούθησαν την σταδιακή εγκατάλειψη της υπαίθρου και την ορθολογικότερη διαχείριση των δασών, η βελτίωση του νομικού καθεστώτος προστασίας του λύκου και της αρκούδας, και η επανάκαμψη των οπληφόρων, όπως ο αγριόχοιρος και το ζαρκάδι στην Ηπειρωτική Ελλάδα και το ελάφι στον Ε.Δ Πάρνηθας, αποτέλεσαν τις βασικότερες αιτίες για την σταδιακή επανάκαμψη του είδους σε περιοχές όπου είχε παλιότερα εξαφανισθεί.

Παρόμοια τάση επανάκαμψης των μεγάλων σαρκοφάγων θηλαστικών (αρκούδα, λύκος, λύγκας, αδηφάγος) καταγράφεται πλέον σε ολόκληρη της Ευρώπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στο επιστημονικό περιοδικό Science και στην οποία συμμετείχε και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, παρέχοντας δεδομένα παρουσίας για τον λύκο και την αρκούδα στην Ελλάδα.

Σαν βασικότερες αιτίες της παρατηρούμενης επανάκαμψης αποτελούν η βελτίωση και αποκατάσταση των βιοτόπων τους και η θεσμοθέτηση ενός ικανού Ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου προστασίας και διαχείρισής τους. Για την διαχείριση αυτής της επανάκαμψης η ΕΕ σύστησε τον Ιούνιο 2014 την «Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Συνύπαρξη Ανθρώπων και Μεγάλων Σαρκοφάγων». Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ έχει επιλεγεί από την ΕΕ μαζί με την Γερμανική εταιρεία συμβούλων adelphi για την τεχνική υποστήριξη του έργου της Πλατφόρμας.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εμφάνιση του λύκου στον Ε.Δ. Πάρνηθας, όπως εξάλλου ισχύει και στο σύνολο της κατανομής του είδους στην Ευρώπη, δεν αποτελεί απειλή για τους περιπατητές της Πάρνηθας, καθώς οι λύκοι φοβούνται τον άνθρωπο. Παρόλα αυτά, η παρουσία του είδους στην περιοχή, μπορεί να συνοδευτεί από ζημιές στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να υπάρξει σχετική μέριμνα για την ενίσχυση των μεθόδων φύλαξης και προστασίας των κοπαδιών.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της απαιτούμενης ενίσχυσης είναι η τοποθέτηση ηλεκτροφόρου περίφραξης γύρω από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και η χρήση καλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών. Μάλιστα η ΚΑΛΛΙΣΤΩ έχει εδώ και χρόνια αναπτύξει ένα πανελλαδικό δίκτυο ανταλλαγών ή δωρεών τέτοιων σκύλων μεταξύ κτηνοτρόφων.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο λύκος, ως ανώτερος θηρευτής, αναμένεται να επιδράσει θετικά στο οικοσύστημα της Πάρνηθας και στον αυτόχθονα πληθυσμό του ελαφιού. Φυσικά, η αλληλεπίδραση των δύο ειδών πρέπει να παρακολουθείται συστηματικά.

kokkinos kados anakiklosis

Ένα νέο πρόγραμμα με ... "κόκκινο" χρώμα έβαλε σε εφαρμογή η δημοτική αρχή Ελληνικού - Αργυρούπολης. Σε διάφορα σημεία της πόλης στήθηκαν 24 κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης, όχι για γυαλί, ούτε για πλαστικό, ή χαρτί αλλά για... τα άχρηστα ρούχα.

Οσοι λοιπόν έχουν ρούχα τα οποία πλέον δεν χρειάζονται μπορούν να τα τοποθετούν στους κόκκινους κάδους που «ξεφύτρωσαν» στην Αργυρούπολη και το Ελληνικό.

Έτσι όλες και όλοι μπορούν και πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μας σε δράσεις, που αφορούν τη συνολική μας ευθύνη για την ποιότητα ζωής μας και το περιβάλλον, μιας και μέσω της ανακύκλωσης απαλλάσσονται οι χωματερές και ΧΥΤΑ από έναν τεράστιο και επιβαρυντικό όγκο χρήσιμων υλικών.

Ως γνωστόν περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο, από τα οποία ένα μικρό μόνο μέρος επαναχρησιμοποιείται.

Οι Κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων υπάρχουν στα σημεία του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης που έχουν σημειωθεί στον χάρτη απου ακολουθεί:

kokinoi kadoi xartis

 

Να σημειωθεί ότι για ρούχα που είναι σε καλή κατάσταση και θέλουν οι κάτοικοι να τα προσφέρουν για τους άπορους. θα λειτουργεί και το ανταλλακτήριο ρούχων στην οδό Τριπόλεως, όπου συγκεντρώνονται.

arkoudakia metsovo

Τα τρία μικρά αρκουδάκια έκαναν και πάλι μια "επίσκεψη" στο Μέτσοβο, δυο εβδομάδες μετά την πρώτη τους εμφάνιση τους στην περιοχή. Αργά χθες τη νύχτα, κάτοικος του Μετσόβου τα εντόπισε να αναζητούν τροφή σε μικρό κάδο σκουπιδιών. Μάλιστα, είχαν καταφέρει να τον αναποδογυρίσουν, ώστε να αδειάσει το περιεχόμενο του και να έχουν ευκολότερη πρόσβαση.

Για την υπόθεση, οι κάτοικοι έχουν ενημερώσει την "Καλλιστώ" και το Δασαρχείο Μετσόβου. Ο εκπρόσωπος Τύπου της περιβαλλοντικής οργάνωσης η οποία συνεργάζεται με το Δασαρχείο, κ. Θεοδωρίδης είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι αναμένεται άμεσα να συσταθεί μια 5μελής τοπική επιτροπή για την διαχείριση της κατάστασης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα αρκουδάκια, πολύ πιθανόν, να έχουν χάσει την μητέρα τους και την ημέρα κρύβονται, ενώ το βράδυ βγαίνουν για αναζήτηση τροφής.

Η εμφάνιση αρκούδων στους δρόμους του Μετσόβου το τελευταίο διάστημα είναι συχνό φαινόμενο και το οποίο παρακολουθεί το Δασαρχείο της περιοχής. Καθημερινά, οι αρμόδιοι υπάλληλοι κάνουν συστάσεις στους κατοίκους να μην αφήνουν σακούλες σκουπιδιών στους δρόμους, ενώ σε συνεργασία με τον δήμο ασφαλίζονται οι κάδοι σκουπιδιών.

Η περιβαλλοντική οργάνωση "Αρκτούρος" δεν έχει επίσημη ενημέρωση για την υπόθεση.

flamigo mayro1

Την εμφάνισή του στην Αλυκή Ακρωτηρίου έκανε σήμερα ένα σπάνιο μαύρο φλαμίνγκο, το οποίο θεωρείται μοναδικό στο είδος του σε όλο τον κόσμο

Μοναδικό στο είδος του και σύμφωνα με ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων, ελάχιστοι άνθρωποι έχουν κατορθώσει να το δουν και να το φωτογραφίσουν.

Το μαύρο φλαμίνγκο εθεάθη τελευταία φορά στο Ισραήλ το 2014 και σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για μια εξαιρετική σπάνια περίπτωση φλαμίνγκο το οποίο εκτιμάται πως, λόγω μιας γενετικής ανωμαλίας, παράγει περισσότερη ποσότητα μελανίνης με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται το μαύρο χρώμα στο δέρμα του.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Τμήματος Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων Αλεξία Περδίου, πολύ λίγα είναι γνωστά για το σπάνιο αυτό φλαμίνγκο και ο καλύτερος χώρος για παρακολούθηση του είναι το νέο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου στην Κύπρο.

Η κ. Περδίου δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο πως "δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να επιχειρηθεί από κάποιους να πλησιάσουν την περιοχή κατά τρόπο που να ενοχλήσουν τα φλαμίνγκο που βρίσκονται στην Αλυκή".

(Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ)

arkoudes

Ο λόγος για έναν κτηνοτρόφο, τον βοσκό του και έναν κτηνίατρο του ΟΓΑ, οι οποίοι σε υψόμετρο 1.050 στον Σμόλικα που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα τεράστια ζώα και χρειάστηκε να προσποιηθούν τους λύκους και να κάνουν φασαρία προκειμένου να απομακρυνθούν οι αρκούδες.

Όπως ο κτηνοτρόφος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις προηγούμενες ημέρες βρήκε στην στάνη του, 4 νεκρά ζώα -ένα μοσχάρι και τρεις αγελάδες- που τα είχαν κατασπαράξει, όπως λέει, λύκοι και αρκούδες. Αμέσως ειδοποίησε τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να καταγραφούν τα περιστατικά και χθες το πρωί πήγε ο κτηνίατρος, προκειμένου να πιστοποιήσει την κατάσταση. Μόλις ο κτηνοτρόφος μαζί με τον εκπρόσωπο του ΕΛΓΑ και έναν βοσκό πλησίασαν με τα πόδια στη στάνη, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και δεν υπάρχει δρόμος, πάγωσαν -όπως αφηγείται- γιατί στα 50 μέτρα και δίπλα σε μία νεκρή αγελάδα, είδαν 3 αρκούδες.

«Πιθανόν να ήταν μητέρα, με τα δύο μεγάλα παιδιά της. Ξαφνικά, τις αντικρίσαμε, παγώσαμε προς στιγμήν. Δεν είχαμε αυτοκίνητο. Ήταν, ούτε στα 50 μέτρα κοντά μας. Αρχικά κινήθηκαν προς το μέρος μας. Ο βοσκός έτρεξε γιατί φοβήθηκε, έπεσε σε βράχια και κτύπησε τα πόδια του. Εμείς αντιδράσαμε, φωνάζαμε σαν λύκοι, σκύλοι, κάναμε φασαρία. Οι τρεις αρκούδες άρχισαν να απομακρύνονται με αργό πάτημα», είπε χαρακτηριστικά ο κτηνοτρόφος.

Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί σε πολλές περιοχές της Ηπείρου, με τελευταίο στο χωριό Μανασσή του Ζαγορίου πριν 15 ημέρες, όπου μία αρκούδα έβγαλε τις πλάκες από την στέγη του καφενείου αναζητώντας τροφή. Τότε, μάλιστα ένας κτηνοτρόφος της περιοχής, ισχυρίστηκε ότι έχει χάσει γίδια από το κοπάδι του λόγω αρκούδων και λύκων.

Μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα, η Γενική Γραμματέας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας -Ηπείρου, συγκρότησε συντονιστική επιτροπή, για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε ορεινούς οικισμούς.

kompost cartoon

Η ώρα για ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων στο σπίτι έφτασε. Με σύμμαχο τον Δήμο Αθηναίων.

Με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένης διαχείρισης βιοαποβλήτων στην πηγή και την επέκταση της ανακύκλωσης στα νοικοκυριά,  η Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης & Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού του Δήμου Αθηναίων, διαθέτει δωρεάν κάδους οικιακής κομποστοποίησης.

Οι κάδοι  χωρητικότητας 310lt, είναι κατάλληλοι για την ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων, όπως φλούδες από φρούτα και λαχανικά, κομμένα κλαδιά, φυτά, χόρτα, κουρεμένο γρασίδι, φύλλα, κλπ, τα οποία ακολούθως  μετατρέπονται σε ένα είδος εδαφοβελτιωτικού (κόμποστ) που χρησιμεύει ως λίπασμα.

Ο συγκεκριμένος κάδος πρέπει να τοποθετηθεί σε κήπο, σε μέρος με πρωϊνό ή απογευματινό ήλιο, πάνω στο χώμα, όχι πάνω σε μπετόν, άσφαλτο ή πέτρα. Η παράδοση του κάδου  γίνεται από υπαλλήλους του δήμου Αθηναίων, στην οικία των ενδιαφερομένων.

kadoi kompostopoiisis

Για περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 210-3470643 & 210-3402445

Όσοι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κάδο οικιακής κομποστοποίησης, μπορούν να συμπληρώσουν την σχετική φόρμα -βρίσκεται στο site του δήμου Αθηναίων link http://www.cityofathens.gr/node/25031

-και να την αποστείλουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.