trise dnt

O πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Zαν-Κλοντ Τρισέ κατηγόρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τα όσα είχε πει περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης το 2010.

Οι δηλώσεις Τρισέ, ο οποίος παρέμεινε στην ηγεσία της ΕΚΤ μέχρι το 2011, απαντούν σε πρόσφατη έκθεση του Ταμείου που ανέφερε ότι χαλάρωσε τις απαιτήσεις του για την παροχή πακέτου στήριξης λέγοντας: «Μια προκαταβολική αναδιάρθρωση θα ήταν καλύτερη για την Ελλάδα, παρότι δεν ήταν αποδεκτή από τους ευρωπαίους εταίρους».

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι τότε, το ΔΝΤ δεν είχε κάνει καμία σχετική πρόταση πρόταση και τονίζει ότι θα έπρεπε να είχε λάβει περισσότερο υπόψη την ανάγκη σταθεροποίησης της ευρωζώνης.

«Δεν θυμάμαι καθόλου το ΔΝΤ να ζητά κάτι πιο δυνατό σχετικά με τους όρους προσαρμογής ή το χρονοδιάγραμμα» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters Insider Television.

«Νομίζω ότι γίνεται ένα είδος ανασκευής των όσων έχουν γίνει. Δευτερευόντως, σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ θα έπρεπε να προνοήσει ώστε να έχει αναλύσει συνολικά το σύστημα, γιατί αυτό που συνέβαινε στην Ευρώπη δεν συνέβαινε μόνο στην Ελλάδα» σημείωσε.

Ο Τρισέ υπεραμύνθηκε της στάσης που τήρησε η Ε.Ε. στην κρίση χρέους επισημαίνοντας ότι «η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης ως σύνολο υπήρξε επίσης αξιοσημείωτη. Μην ξεχνάτε ότι κανείς δεν θα στοιχημάτιζε εκ των προτέρων σε αυτή την ανθεκτικότητα και ότι είχαμε την χειρότερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010 θα ήταν λάθος κίνηση και ότι το ΔΝΤ δεν είχε κάνει μια τέτοια πρόταση, ενώ ο νυν επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε να μην αξιολογείται αυτό που έγινε χθες, με τα σημερινά δεδομένα.

npost

nyt for greece

Στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, από ανεπτυγμένη, υποβάθμισε το χρηματιστήριο της Αθήνας ο οίκος MSCI.

Όπως αναφέρει η MSCI, ο δείκτης MSCI Greece Index δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προϋποθέσεις για να παραμείνει στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, την ώρα που άλλες χώρες επιτυγχάνουν συνεχή βελτίωση των αγορών τους.

Ειδικότερα, τα κριτήρια στα οποία ο οίκος εντοπίζει ανεπάρκεια της ελληνικής αγοράς είναι στους μηχανισμούς δανεισμού μετοχών, στο short selling και στη μεταφερσιμότητα.

Επιπλέον, η MSCI θεωρεί ότι ο δείκτης MSCI Greece Index δεν πληροί τα κριτήρια του μεγέθους για να παραμείνει στις ανεπτυγμένες αγορές, εδώ και δύο χρόνια. Μάλιστα, εάν δεν είχε αποφασιστεί να γίνει μία εξαίρεση στη μεθοδολογία του δείκτη, αυτός θα απαρτιζόταν μόλις από μία μετοχή, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Η υποβάθμιση θα τεθεί σε ισχύ απ' τον προσεχή Σεπτέμβριο και ως αποτέλεσμα αναμένεται να βγουν απ' το δείκτη MSCI των αναπτυγμένων αγορών οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Ωστόσο αναμένεται να μπουν περισσότερες μετοχές στον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών.

Ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ Σωκράτης Λαζαρίδης ανέμενε την εξέλιξη αυτή εκτιμά όμως ότι θα αυξηθεί σημαντικά η στάθμιση των ελληνικών μετοχών στα χαρτοφυλάκια των αναδυόμενων αγορών που στο σύνολό τους ανέρχονται στα 53 δισ. ευρώ.

Εξάλλου η ποιότητα των επενδυτών που στην παρούσα φάση δραστηριοποιείται στο ελληνικό χρηματιστήριο από ξένους, είναι Funds υψηλού ρίσκου τα οποία έχουν καταλάβει τη θέση εκείνων των ανεπτυγμένων αγορών, που επενδύουν σε αγορές που διαθέτουν την επαρκή αξιολόγηση από τους οίκους που έχει απολέσει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.

Το πρόβλημα για το Χρηματιστήριο θα εξαρτηθεί πολύ περισσότερο από τις πολιτικές εξελίξεις και την αβεβαιότητα που δημιουργούν τα γεγονότα στην ΕΡΤ.

 

NYT: "Καταδυόμενη" αγορά η Ελλάδα κι όχι "αναδυόμενη" !!

Είναι στ'αληθεια η Ελλάδα μια αναδυόμενη αγορά; αναρωτιέται ο Floyd Norris, οικονομικός συντάκτης στους NYT σε χθεσινό δημοσίευμα του.

"Καταδυόμενη" ίσως να ταίριαζε καλύτερα, υποστηρίζει ο συντάκτης. Την Τρίτη η MSCI, εταιρία που καταρτίζει χρηματιστηριακούς δείκτες παγκοσμίως, κατέταξε την Ελλάδα στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών.

Ανεξάρτητα όμως από το πόσο καλό ακούγεται, η MSCI δεν κολακεύει τους φτωχούς Έλληνες, γράφει ο Floyd Norris.

Αντίθετα, ο όρος "αναδυόμενες" είναι μάλλον ένας ευφημισμός που περιγράφει τις αγορές που βρίσκονται εκτός ανάπτυξης.

Κάποτε ήταν "υπανάπτυκτες", όρος ο οποίος πραγματικά ακούγεται δυσάρεστα. Στη συνέχεια, έγιναν "αναπτυσσόμενες" όρος που υπονοεί μια πρόοδο είτε αυτή είναι πραγματική είτε όχι. Στην πορεία έγινε "αναδυόμενες".

Η MSCI έχει φτιάξει άλλη μια κατηγορία, κάτω από τις αναδυόμενες αγορές, που είναι γνωστή με την ονομασία "σύνορα".

Η κατηγορία στην οποία εντάσσεται μια χώρα έχει σημασία, διότι οι θεσμικοί επενδυτές συγκρίνουν τις επιδόσεις τους στους διάφορους δείκτες MSCI.

Την Τρίτη, η MSCI αποφάσισε ότι η Ελλάδα δεν αξίζει να βρίσκεται στην κατηγορία "ανεπτυγμένες" αγορές. Και μεταφέρθηκε στην κατηγορία "αναδυόμενες". Φυσικά η MSCI δεν εννοεί πραγματικά ότι η Ελλάδα είναι μια αναδυόμενη αγορά. Ίσως μια μεταφορά στον παλιό όρο "υποανάπτυκτη" να ήταν πιο ακριβής, όμως αυτό δεν θα ακουγόταν καθόλου καλά. "Μη-ανεπτυγμένη" ίσως να ταίριαζε καλύτερα, καταλήγει ο Norris.

 

dnt

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να παραδεχθεί ότι ο βασικός ωφελημένος από τη διάσωση του 2010 δεν ήταν τόσο η Ελλάδα όσο η ευρύτερη Ευρωζώνη, καθώς και ότι το ΔΝΤ διέπραξε σοβαρά λάθη τα τελευταία τρία χρόνια στη διαχείριση της διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σε εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ που χαρακτηρίζεται "άκρως εμπιστευτικό" αναφέρεται ότι η απάντηση στην κρίση, που διαχειρίστηκε η ΕΕ, κέρδισε χρόνο για τον περιορισμό των συνεπειών για τα υπόλοιπα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Επίσης αναφέρεται ότι το ΔΝΤ κακώς υποτίμησε τη ζημιά που θα επέφεραν στην οικονομία της Ελλάδας οι συνταγές της λιτότητας που βυθίστηκε σε χρόνια ύφεση.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ παρέκαμψε τους δικούς του κανόνες προκειμένου να κάνει την ελληνική έκρηξη χρέους να φαίνεται βιώσιμη και ότι, εκ των υστέρων, η χώρα δεν πληρούσε τα τρία από τα τέσσερα κριτήρια του ΔΝΤ για να δικαιούται βοήθεια. Αναφέρει επίσης ότι ήταν πολύ αισιόδοξο για τις προοπτικές της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή της χρηματοδότησης από τις αγορές και την πολιτική της ικανότητα να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

Το έγγραφο περιγράφει τη διάσωση ως "επιχείρηση συγκράτησης" που "έδωσε στην ευρωζώνη χρόνο να χτίσει ένα τείχος προστασίας άλλων ευάλωτων μελών και απέτρεψε ενδεχόμενες πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία".

Το έγγραφο αναφέρει ότι η Κομισιόν "δεν είχε καμία εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων" και ότι επικέντρωνε περισσότερο στη "συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ, παρά με τις συνέπειες στην ανάπτυξη" και "δεν ήταν ικανή να συμβάλλει ιδιαίτερα στην αναγνώριση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης".

"Κανείς από τους συνεργάτες (της τρόικας) δεν φαινόταν να θεωρεί ιδανικό το διακανονισμό" σημειώνεται στο έγγραφο σ' ένα τμήμα που αναφέρεται στον "ασυνήθιστο" διακανονισμό, σημειώνοντας ότι υπήρχαν "σημαντικές διαφορές απόψεων εντός της τρόικας ιδιαίτερα αναφορικά με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη".

Αυτές οι αναπτυξιακές προβλέψεις ήταν εξαιρετικά άσχετες αλλά η Ελλάδα εξακολουθούσε να πρέπει να πετύχει τους ίδιους στόχους της περικοπής του ελλείμματος, αναφέρεται. Το έγγραφο συμπληρώνει ότι οι στόχοι και οι σχετικές μακροοικονομικές προβλέψεις δεν αναθεωρήθηκαν ώστε να αντανακλούν αυτό που όντως συνέβαινε στην Ελλάδα για 18 μήνες, μέχρι το Δεκέμβριο του 2011.

Το ΔΝΤ είχε αρχικά προβλέψει ότι η Ελλάδα θα έχανε το 5,5% της οικονομικής της παραγωγής μεταξύ 2009 και 2012. Αντ' αυτού η χώρα έχασε το 17% του πραγματικού της ΑΕΠ. Το σχέδιο διάσωσης προέβλεπε 15% ποσοστό ανεργίας το 2012. Ήταν 25%.

Αν και η μείωση του ρυθμού της λιτότητας θα είχε βοηθήσει την οικονομία της Ελλάδας, δεν ήταν πολιτικά εφικτή, λέει το ΔΝΤ. "Αν και μια προηγούμενη προσαρμογή των στόχων θα μπορούσε να μετριάσει τη συρρίκνωση, τότε το πρόγραμμα θα χρειαζόταν επιπλέον χρηματοδότηση" αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας ότι ούτε το ΔΝΤ, ούτε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ήταν έτοιμες να δανείσουν περισσότερο σ' εκείνη τη φάση.

Το έγγραφο ασκεί κριτική στις ελληνικές κυβερνήσεις για αποτυχία εφαρμογής δομικών οικονομικών αλλαγών που θα μπορούσαν να έχουν ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα και αναφέρει ότι ο "πόνος" της προσαρμογής "μοιράστηκε ανισότιμα στην κοινωνία".

Το ΔΝΤ δεν εξηγεί λεπτομερώς γιατί προέβη στις συγκεκριμένες επιλογές, ούτε για ποιο λόγο συμφώνησε με τις αναλύσεις της τρόικα που τώρα λέει ότι ήταν λανθασμένες, ωστόσο συμπληρώνει ότι το προσωπικό του ΔΝΤ "επισήμανε ρητά" τους κινδύνους της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Μία εκδοχή του εγγράφου, που ετοιμάστηκε για το προσωπικό του ΔΝΤ και είδε η WSJ αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

ενετ

TtE

Ύφεση, με μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) που θα αγγίξει εφέτος το 4,6% και σταθεροποίηση της ανεργίας στο 28% προβλέπει μεταξύ άλλων η Ετήσια Έκθεση για τη Νομισματική πολιτική που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

Ζητά η κυβέρνηση να συνεχίσει με απόλυτη συνέπεια η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Η ΤτΕ, εκτιμά ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης τοποθετώντας χρονικά την ανάκαμψή της το 2014, και την αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 2015. Ο πληθωρισμός εφέτος αναμένεται να είναι αρνητικός (-0,3%).

Παράλληλα, εκτιμάται ότι το 2013 θα υπάρξει υπερανάκτηση της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας την περίοδο 2011 - 2009. Προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας σύμφωνα με την ΤτΕ, αποτελεί η πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων καθώς και η συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης χωρίς μάλιστα χαλάρωση και αποκλίσεις.

Και τούτο διότι παρά τις όποιες θετικές εξελίξεις που παρατηρούνται τελευταία, οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να υφίστανται. Θα μπορούσαν δε, να θέσουν υπό αίρεση την παγίωση της σταθεροποίησης και την πρόβλεψη ανάκαμψης της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε πολλούς τομείς, η λειτουργία του κράτους παραμένει αδύναμη με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται πλημμελώς ψηφισμένα μέτρα. Παράλληλα, η μεγάλη σε διάρκεια και ένταση ύφεση σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας μπορούν να αυξήσουν τα "λουκέτα στην αγορά".

Η ΤτΕ διαπιστώνει ότι το κλίμα σήμερα είναι κατάλληλο προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει με πιο ταχύ ρυθμό στην υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, με κριτήριο τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει η διαδικασία αυτή.

Επιπλέον, ο Γ. Προβόπουλος συστήνει την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση ο διοικητής της η ΤτΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί με απόλυτη συνέπεια η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος. Ωστόσο, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα πρέπει να συνδυαστεί με τη φορολογική ελάφρυνση των ήδη φορολογουμένων.

Κομβική σημασία για την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας θα έχει εξάλλου η ισχυροποίηση του τραπεζικού κλάδου.

Ειδικότερα για τον Τραπεζικό κλάδο, η ΤτΕ επισημαίνει οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης τους -διαδικασία η οποία βαίνει προς επιτυχή ολοκλήρωση- θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις.

Πρώτον, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να προετοιμάζονται και για την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests), που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των τραπεζικών δανείων σε καθυστέρηση.

enet

troika

Εάν η τρόικα που διαχειρίζεται τα προγράμματα διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης ήταν ποδοσφαιρική ομάδα, λογικά θα αναζητούσε προπονητή μετά από το σερί της 1 νίκης, 1 ισοπαλίας και 1 ήττας.

Με αυτό τον τρόπο ξεκινά σημερινό δημοσίευμα του Reuters που αναφέρεται εκτενώς και για το ολόφρεσκο «mea culpa» της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα και υπογραμμίζει το ενδεχόμενο η τρόικα να διαλυθεί, κατά πάσα πιθανότητα μέσα από την αποχώρηση του ΔΝΤ!

Η ήττα αφορά την Ελλάδα, η ισοπαλία την Πορτογαλία και η νίκη (θεωρητικά πάντα) την Ιρλανδία, με το Reuters να τονίζει: «Η δυνατή τριάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκροτήθηκε εσπευσμένα τον Μάρτιο του 2010, όταν το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε. Δεν ήταν λίγες εκείνες οι φορές που κεκλεισμένων των θυρών συγκρούστηκαν για το εάν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αναγκάζοντας τους επενδυτές να οδηγηθούν σε ιστορικές απώλειες».

Αυτού του είδους οιαμφιβολίες-αντιπαραθέσεις, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αφήνουν αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με το αν η τρόικα έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου: «Το ΔΝΤ λέει ότι μείωσε τα στάνταρ του για να υποστηρίξει ένα ελαττωματικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι "θεμελιωδώς διαφωνεί" με την άποψη του ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να είχε διαγραφεί νωρίτερα. Και η ΕΚΤ, λέει ότι το ΔΝΤ εφαρμόζει ένα εκ των υστέρων παραπλανητικό παιχνίδι».

«Η πιο καταστροφική υποψία προκύπτει από τη μελέτη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. Ότι η τρόικα έκανε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και “μασάζ” στους αριθμούς του χρέους, επειδή οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης ασκούσαν αθέμιτη επιρροή στη διαδικασία» συμπληρώνει το Reuters.

«Πολλοί ανεξάρτητοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες ωστόσο, υποστήριζαν εξαρχής ότι η Ελλάδα ποτέ δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το βουνό του χρέους της, αμφισβητώντας τις ρόδινες προβλέψεις της Τρόικας για την ελληνική οικονομία» καταλήγει το διεθνές πρακτορείο.

σταρ

Stournaras ippeas caricature

Το πρόγραμμα δεν βγαίνει, οι ευχές δεν πείθουν ότι η ανάπτυξη έρχεται, αντίθετα η ύφεση βαθαίνει το 2013, η προοπτική ανάκαμψης για το 2014 απομακρύνεται και οι αποκρατικοποιήσεις καθυστερούν.

Το newpost έγραφε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΟΟΣΑ ότι η εικονική αισιοδοξία θα γυρίσει μπούμερανγκ, οι αγορές περιμένουν τα αποτελέσματα που υπόσχεται με μεγάλη αισιοδοξία η ελληνική κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές, ενώ θα έπρεπε να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα συνεχίζουμε να κάνουμε την προεκλογική καμπάνια της Μέρκελ.

Μάλιστα σημειώναμε με νόημα ότι ο πανικός του κ. Στουρνάρα ήταν τέτοιος που βγήκε στο Reuters να ανακοινώσει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων το 2014! Μιλώντας ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως η έκδοση ομολόγων που θα επιδιώξει η Ελλάδα να προχωρήσει εντός του 2014 θα είναι μικρή.

Η ερώτηση μας ήταν συγκεκριμένη, ποια οι σκοπιμότητα μιας τέτοιας αναγγελίας ένα χρόνο πριν;

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, τρις... η Διεθνής Ένωση Τραπεζών (IIF) άδειασε τον Υπουργό Οικονομικών συνιστώντας προσεκτικούς χειρισμούς σε ό,τι αφορά τον χρόνο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, πέρα από συμβολικά ποσά.

Και όλα αυτά σε έκθεσή της, την ώρα που ο Γιάννης Στουρνάρας απερίσκεπτα και επιπόλαια αναφέρει ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο για μικρή έξοδο το 2014 αλλά και η κυβέρνηση να κλείνει τα αυτιά της και να μην συμμερίζεται τις δυσμενείς προβλέψεις του ΟΟΣΑ για ύφεση και το 2014.

Ο κ. Στουρνάρας ακούει μόνο τις Γερμανικές «Σειρήνες» που όπως και στη μυθολογία, με το γοητευτικό τραγούδι τους παγίδευαν τους ανυποψίαστους ταξιδιώτες, που είτε ξεχνούσαν τον προορισμό τους, είτε κατασπαράζονταν απ΄ αυτές.

Η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στην ύφεση και την ανεργία και ο έλληνας υπουργός οικονομικών επανέλαβε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει σε θετική ανάπτυξη κοντά στο 1%.

Το IIF, χωρίς περιστροφές χαρακτηρίζει επίφοβη μια έξοδο της χώρας μας στις αγορές το 2014, καθώς θα αύξανε το κόστος δανεισμού και εκφράζει μάλιστα την εκτίμηση ότι η τρόικα δεν θα το επιτρέψει πριν η ανάπτυξη αγγίξει το 3,2% σε ετήσια βάση, κάτι που κατά τη Διεθνή Ένωση Τραπεζών δεν αναμένεται πριν το 2018.

«Σημαντικά ποσά δανεισμού με υψηλότερο κόστος θα μπορούσαν πιθανώς να επηρεάσουν αρνητικά τις επίσημες προβλέψεις βιωσιμότητας του χρέους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Και συνεχίζει:

«Γι' αυτό, ο δανεισμός από τις αγορές είναι πιθανό να εμποδιστεί από την τρόικα μεχρι η ανάπτυξη να επιστρέψει σε ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 3,2% που προβλέπει το πρόγραμμα για το 2015-2020. Το πρόγραμμα πράγματι προβλέπει μικρά αλλά αυξανόμενα ποσά εκδόσεων να ξεκινούν μόλις το 2018, με πλήρη έξοδο στις αγορές όχι πριν το 2020».

N. Παναγωτόπουλος, newpost

morgan stanley

Ως ένα από τα κορυφαία προϊόντα σταθερού εισοδήματος για το 2013 παρουσίασε στους πελάτες της η Morgan Stanley τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Όσο για το βασικό επιχείρημα της συλλογιστικής που ανέλυσε ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας Paolo Batori, στους παρευρισκόμενους σχετικού φόρουμ, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ακούει στο όνομα «ανάπτυξη». Κατά τον Batori, η ελληνική ανάπτυξη πρόκεται φέτος να ανακάμψει και από του χρόνου θα επιστρέψει σε θετικό πρόσημο.

Τι κι αν η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς, που λίγο μετά την αναδιάρθρωση το Μάρτιο του 2012 ήταν στο 30%, έπεσε την Παρασκευή για πρώτη φορά λίγο κάτω από το 10%.

Οι εκτιμήσεις των αγορών έναντι της προόδου της ελληνικής οικονομίας είναι πέραν του δέοντος απαισιόδοξες, απαντά ο Batori.
Πρόσθεσε δε ότι οι πιθανότητες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι πλέον ισχνές. «Οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν αρχίσει να αποδίδουν, και η περίοδος της σκληρής λιτότητας πιθανότατα θα αρχίσει να υποχωρεί» σημείωσε.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος τράπεζας είχε απάντηση ακόμα και για το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σενάριο το οποίο ούτε ο ίδιος, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποκλείουν. Όπως είπε η γνώμη του για την Ελλάδα δεν αλλάζει διότι κατά την πεποίθησή του την πίεση σε αυτήν την περίπτωση θα την απορροφήσει ο δημόσιος τομέας και όχι οι ιδιώτες επενδυτές.

«Τα νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου αντιστοιχούν σε 30 δισ. ευρώ ή στο 10% του συνολικού χρέους. Ποσό ανεπαρκές για μια αναδιάρθρωση που θα μπορούσε να κάνει σημαντική διαφορά. Επίσης προστατεύονται από διεθνή νομοθεσία και τείνουν να ανήκουν σε hedge funds, που είναι πιο πρόθυμοι να αντιδράσουν απέναντι σε μια πιθανή αναδιάρθρωση, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν παλιά ομόλογα» καταλήγει ο Batori.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου θα διαμορφωθεί μέχρι το τέλος του έτους στο 9,5%.

Wall Street Journal

Περισσότερα Άρθρα...