margaret papadr

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει, όπως είχε προαναγγείλει, η Μαργαρίτα Παπανδρέου, προκειμένου, όπως λέει η ίδια, να προστατεύσει «την τιμή και την υπόληψή της», σχετικά με όσα έχουν δημοσιευτεί ή έχουν ειπωθεί για ανάμιξή της στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», με βάση καταθέσεις στελεχών του ΣΔΟΕ, ότι κρύβεται πίσω από άλλο όνομα, το οποίο φέρεται να έχει καταθέσεις 550 εκατ. ευρώ.

Η κ. Παπανδρέου περνάει στην αντεπίθεση, όπως λέει, για «να λογοδοτήσουν όσοι την ενέπλεξαν με αθλιότητες, φήμες και κουτσομπολιά» σε αυτή την υπόθεση. Ήδη, μέσω δικηγόρου της ζήτησε από τους οικονομικούς εισαγγελείς, αντίγραφα των καταθέσεων των στελεχών του ΣΔΟΕ, τα οποία αναφέρονται στην ίδια και ελήφθησαν από τους κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη.

Η κ. Παπανδρέου ζήτησε τα αντίγραφα επικαλούμενη το άρθρο 31 του ΚΠΔ και το νόμιμο δικαίωμά της να της χορηγηθούν αντίγραφα των καταθέσεων και όποιο άλλο στοιχείο την αφορά, προκειμένου να προστατεύσει την προσωπικότητά της από τη δημόσια απαξίωση και καταρράκωση.

Το δικαίωμα αυτό είναι, όπως υποστηρίζει, κατοχυρωμένο και από το Σύνταγμα και από διεθνείς συμβάσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι ζητά τα συγκεκριμένα αντίγραφα των καταθέσεων, προκειμένου να προστατεύσει την τιμή και την υπόληψή της «από τον εξοντωτικό διασυρμό και την καταρράκωση που υπέστη και υφίσταται καθημερινά από τις ασύστατες, ελεεινές, διαχεόμενες και αναπαραγόμενες συκοφαντικές διαδόσεις περί εμπλοκής της στην εν λόγω λίστα και μάλιστα, ως δήθεν δικαιούχου του απίστευτου χρηματικού ποσού των 550 εκατομμυρίων δολαρίων».

Θεωρεί, δε, αναγκαία την παράδοση των αντιγράφων από τους οικονομικούς εισαγγελείς «για να καταστεί σαφές ποιοι την έχουν συκοφαντήσει και προκειμένου να μην στραφεί συλλήβδην εναντίον δικαίων και αδίκων για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, της τιμής και της υπόληψής της, που αναίτια έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

hyun

Μείζον θέμα για τη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας και την εποπτεία της από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προκύπτει από το ρεπορτάζ του BBC για την αστυνομική βία σε βάρος τουριστών, επειδή τους πέρασαν για μετανάστες.

Στο ρεπορτάζ του, το BBC κάνει εκτενείς αναφορές στις υποθέσεις του Κορεάτη Χιούν Γιάνγκ Γιούνγκ και του Νιγηριανού με αμερικανικό διαβατήριο, Κρίστιαν Ουκουόρτζι, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι προσήχθησαν σε αστυνομικά τμήματα και ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς στην Αθήνα.

Ο Χιούν Γιάνγκ Γιούνγκ περιγράφει πως τον σταμάτησε αστυνομικός στο δρόμο και απαίτησε να δει τα χαρτιά του. Όπως λέει, όταν εκείνος ζήτησε να δει την υπηρεσιακή του ταυτότητα, ο αστυνομικός τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο, του πέρασε χειροπέδες και τον έσυρε 500 μέτρα μέχρι το κοντινότερο αστυνομικό τμήμα, όπου τον χτύπησαν ακόμη δύο φορές.

«Έχω ταξιδέψει στο Αζερμπαϊτζάν, στη Μογγολία και στην Αρμενία, αλλά ποτέ δεν ένοιωσα τόσο ότι κινδυνεύω όσο στην Αθήνα», λέει.

Ο Κρίστιαν Ουκουόρτζι βρισκόταν στην Ελλάδα για διακοπές μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους. Όπως καταγγέλλει, η αστυνομία τον σταμάτησε στο δρόμο και παρά το γεγονός ότι τους έδειξε το αμερικανικό διαβατήριό του, προσήχθη στο τμήμα. Υποστηρίζει ότι εκεί τον έδειραν τόσο πολύ, που λιποθύμησε και ξύπνησε στο νοσοκομείο. «Με σταμάτησαν εξαιτίας του χρώματος μου, είναι ρατσιστές», λέει τώρα.

Ο Ουκουόρτζι κατέθεσε επίσημη καταγγελία στην αμερικανική πρεσβεία. Η πρεσβεία έχει ενημερώσει από τις 15 Νοεμβρίου τους Αμερικανούς πολίτες για τα περιστατικά κράτησης αφρο-αμερικανών από τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς».

Το BBC φιλοξενεί ακόμη δηλώσεις του πανεπιστημιακού Σαϊλέντρα Κουμάρ Ράι, ο οποίος προσήχθη έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, επειδή δεν είχε μαζί το διαβατήριό του. Όπως αναφέρει, προσπάθησε να εξηγήσει στους αστυνομικούς ότι δεν ήταν Πακιστανός μετανάστης, αλλά Ινδός καθηγητής, αλλά δεν τον καταλάβαιναν επειδή δεν ήξεραν αγγλικά.

Εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ που μίλησε στο BBC θεώρησε απολύτως φυσιολογική την προσαγωγή αλλοδαπών που δεν έχουν πάνω τους χαρτιά. «Πιστεύω ότι αυτό είναι φυσιολογικό και θα περίμενα την ίδια μεταχείριση και για τους Έλληνες στο εξωτερικό», δήλωσε.

Στο ρεπορτάζ, που βρέθηκε ανάμεσα στα πιο δημοφιλή στον ιστότοπο του BBC, γίνεται αναφορά και στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα των αστυνομικών φέρεται να ψήφισε τη Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές.

matrix

kalamatianos dania

Αυτές οι γιορτές ήταν πιο γλυκές για τον Νίκο Στράγκα, αφού είχε ένα λόγο παραπάνω για να τις γιορτάσει. Ο Έλληνας patissier κέρδισε, όχι μόνο την πρωτιά στον πιο σημαντικό διαγωνισμό γαστρονομίας της Δανίας, αλλά «εκθρόνισε» και μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου.

Το να διαγωνίζεται κανείς μαζί με τον Rene Redzepi, τον καλύτερο σεφ του κόσμου, που για μία ακόμη χρονιά βρίσκεται στη νούμερο ένα θέση με το εστιατόριό του, "Noma", σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ούτε, βέβαια, μπορεί να συγκριθεί το διάσημο παγκοσμίως restaurant του με ένα ζαχαροπλαστείο που λειτουργεί μόλις ενάμιση χρόνο σε μια πόλη υψηλών απαιτήσεων, όπως η Κοπεγχάγη.

Ο Νίκος Στράγκας, όμως, μας έκανε να φουσκώσουμε από υπερηφάνεια. Ο Έλληνας ζαχαροπλάστης, με καταγωγή από την Καλαμάτα και τη Μάνη, απέδειξε ότι είναι σπουδαίος τεχνίτης, αφού κατάφερε, όχι μόνο να κερδίσει στο διαγωνισμό με τις γευστικότατες δημιουργίες του, αλλά και να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχυ στο γαστρονομικό χάρτη της Δανίας.

 

-Πώς αισθάνεσαι που κέρδισες την πρώτη θέση σε έναν τόσο σημαντικό διαγωνισμό;

Ήταν πολύ όμορφη στιγμή και ταυτόχρονα λίγο αμήχανη. Όλοι οι μεγάλοι σεφ ήταν εκεί. Και στην πρώτη σειρά ο Rene Redzepi να με κοιτάει με απορία. Ήταν απίστευτα σημαντικό για μένα. Το να κερδίζεις εσύ το καλύτερο γλυκό της χρονιάς και να είσαι και ξένος, είναι μεγάλη υπόθεση.

 

-Έχεις περίπου εννέα χρόνια στη Δανία...

Ναι, αλλά δεν παύω να είμαι Έλληνας. Η γυναίκα μου, η Lotte, είναι Δανή, και αυτός ήταν και ο λόγος που παρέμεινα εδώ στην Κοπεγχάγη.

 

-Το ζαχαροπλαστείο σου έχει μόλις ενάμιση χρόνο λειτουργίας. Πόσο δύσκολο ήταν να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση εκεί;

Πολύ! Όχι τόσο με τα διαδικαστικά θέματα, τα χαρτιά κ.λπ., αλλά με το κεφάλαιο. Πουλήσαμε τα διαμερίσματα που είχαμε, επειδή η τράπεζα δε μας έδινε χρήματα. Πήραμε, λοιπόν, αυτή την απόφαση και προσπαθούμε με τη γυναίκα μου να βελτιωνόμαστε μέρα με την ημέρα. Πάμε σιγά σιγά. Είμαστε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Τώρα σχεδιάζουμε τα κουτιά μας.

εφ. Θάρρος

seismografima

Στις 4:15 σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λήμνου. Ο σεισμός έγινε αισθητός τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,8 Ρίχτερ.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο επιβεβαίωσε το μέγεθος του σεισμού σε 5,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση 247 χιλιομέτρων από την Αθήνα και 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λήμνου. Το επίκεντρο εντοπίζεται μεταξύ των νησιών Λήμνου και Τενέδου και σε εστιακό βάθος 29 χιλιομέτρων.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, εμφανίσθηκε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σεισμών αντίστοιχου μεγέθους.

Ο υπουργός εθνικής άμυνας Π.Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε με τον διοικητή του στρατοπέδου της Λήμνου, Δ. Μπαλαφούτη, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν ζημιές στα στρατόπεδα του ακριτικού νησιού.

 

elas peripolika

Γενετικό υλικό του 29χρονου υπόπτου για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ταυτοποιήθηκε με γενετικό υλικό που είχε βρεθεί τον Νοέμβριο του 2011 σε όπλα, τα οποία ήταν θαμμένα στην πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ, τα όπλα είχαν βρεθεί μέσα σε κουτί και ήταν τοποθετημένα σε διαφανή πλαστική σακούλα και τυλιγμένα με αλουμινόχαρτο.

Πρόκειται για δύο πυροβόλα περίστροφα, δύο πυροβόλα πιστόλια και ένα αυτόματο οπλοπολυβόλο ούζι.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα σε χωριό του νομού Καρδίτσας που επισκεπτόταν ο 29χρονος και όπου παρέμενε για μικρά χρονικά διαστήματα.

omonia nyxta

Από κέντρο του ελληνικού ονείρου έχει μετατραπεί σε εθνικό σύμβολο της απόγνωσης και της κοινωνικής κατάρρευσης» αναφέρει σε δημοσίευμά της για την πλατεία Ομονοίας, η Wall Street Journal.

Ρεπόρτερ της εφημερίδας έχει κάνει ένα οδοιπορικό στις γειτονιές γύρω από την πλατεία και έχει καταγράψει συγκλονιστικές και άκρως αποκαλυπτικές εικόνες για τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η πλατεία υπήρξε το σύμβολο της μετάβασης της μεταπολεμικής Ελλάδα από τη φτώχεια στην σύγχρονη ευημερία. Από τη δεκαετία του 60 και μετά η "άνθηση" της πλατείας ήταν συνεχής με ξενοδοχεία, καφέ και μαγαζιά "ορόσημα" για τη ζωή της πρωτεύουσας.

Το όνομα της πλατείας συμβολίζει την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των Ελλήνων, ωστόσο μετατρέπεται καθημερινά σε πεδίο μάχης μεταξύ ακροδεξιών και αριστεριστών με αφορμή τους μετανάστες.

«Κάποτε ήταν η δική μας Times Square. Τώρα είναι σαν τη Βαγδάτη» λέει ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Αχίλλειο" Γιάννης Πολίτης.

Η κύρια εμπορική δραστηριότητα της πλατείας αυτή τη στιγμή είναι το εμπόριο ναρκωτικών και η πορνεία. Σε αυτά επιδίδονται τόσο μετανάστες όσο και φτωχοί Έλληνες. Η προσφορά ναρκωτικών είναι τόσο μεγάλη που μπορεί κανείς να πάρει μία δόση ηρωίνης με λιγότερο από 7 δολάρια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Οι μετανάστες δε ζουν μέσα σε άθλιες συνθήκες και συχνά έχουν προβλήματα με την αστυνομία, ενώ καταγγέλλουν και αυθαιρεσίες εις βάρος τους. «Τις προάλλες ένας αστυνομικός μου άδειασε ένα κουτί γάλα στο κεφάλι», λέει ο Τανίμ, ο οποίος ήταν ξενοδοχοϋπάλληλος στο Μπαγκλαντές. «Δεν υπάρχουν δουλειές, έχουμε προβλήματα με την αστυνομία. Αν ήξερα την πραγματική κατάσταση δεν θα ερχόμουν ποτέ».

Η WSJ φιλοξενεί και δηλώσεις του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστου Μανούρα, ο οποίος αναφέρει: «Κύριο μέλημά μας είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων των ανθρώπων στην Ελλάδα, ανεξαρτήτου χρώματος. Δεν έχουμε το μαγικό ραβδί να το κουνήσουμε και να γίνουν όλα, παντού και πάντα σωστά. Αλλά έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Η εισροή έχει μειωθεί», πρόσθεσε ο κ.Μανούρας.

Σύμφωνα με την αστυνομία από τον Αύγουστο έχουν σταματήσει και ελέγξει περισσότερους από 65.000 μετανάστες και έχουν συλλάβει περίπου 4.000 που δεν είχαν τα απαιτούμενα έγγραφα. Περίπου 6.000 έχουν επαναπροωθηθεί στις χώρες καταγωγής τους.

«Είναι επικίνδυνο. Φοβόμαστε τις ασθένειες», είπε ένας 19χρονος αστυνομικός από τη βόρεια Ελλάδα, που βρίσκεται εδώ και τέσσερις μήνες στην Αθήνα. «Σοκαρίστηκα. Δεν είχα δει πριν παρόμοιες καταστάσεις. Η χρήση ναρκωτικών είναι τρομερή», προσθέτει.

Για τους Αθηναίους και τους άλλους Έλληνες, ο θάνατος της Ομόνοιας, της οποίας τα καταστήματα, οι καφετέριες και τα ξενοδοχεία υπήρξαν εμβληματικά κατά την περίοδο της οικονομικής ανόδου τη δεκαετία του '60, έχει το ψυχολογικό τίμημά του.

«Η πλατεία, το όνομα της οποίας σημαίνει αρμονία στα ελληνικά, όπως και οι γύρω περιοχές, έχει ρημάξει από τη βαθιά οικονομική κρίση της χώρας, την πλημμύρα παράνομων μεταναστών και τα σκληρά μέτρα λιτότητας» προσθέτει.

omonia asstegi

seismos  limnos

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16.16 ανοικτά της Λήμνου.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 34 χλμ. Νοτιοανατολικά της περιοχής Μούδρος, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου.

Το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 10 χλμ. και για αυτό τον λόγο έγινε αισθητός στην Θεσσαλονίκη και στην Αττική.

Περισσότερα Άρθρα...