Charles de Gaulle kypriaki aoz oikopedo

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο ακολουθούν έξι συνοδευτικά πλοία, βρίσκεται πλέον δυτικά του οικοπέδου 8 της κυπριακής ΑΟΖ, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία.

Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφέρει και το Sigmalive, η παρατεταμένη παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην κυπριακή ΑΟΖ εκλαμβάνεται ουσιαστικά ως απάντηση προς τις τουρκικές παράνομες ενέργειες με το σεισμογραφικό «Γιαβούζ».

Οπως τονίζεται πάντως, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα τέλη του μηνός στην Κύπρο, όπου αναμένεται να ελλιμενιστεί στη Λεμεσό.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο ακολουθούν έξι συνοδευτικά πλοία, πέρασε από το οικόπεδο 8, συνέχισε την πορεία του και πλέον βρίσκεται δυτικά του τεμαχίου 8, στα ανοιχτά της Κύπρου.

Τις τελευταίες μέρες, διάφοροι λογαριασμοί στο Τwitter δημοσιεύουν και δορυφορικές φωτογραφίες από τις κινήσεις του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θέση του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ».

Η επόμενη γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος» του οικοπέδου 6 της ΑΟΖ την οποία θα διενεργήσει η κοινοπραξία ΕΝΙ-Τotal τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι αρμόδια ομάδα εργασίας Relex της ΕΕ ενέκρινε χθες καταρχήν την τοποθέτηση στον κατάλογο κυρώσεων «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών», τα οποία έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Θέματα ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον, συνοδευόμενος από ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε θέματα ακτοφυλακής και ασφάλειας.

Ως μήνυμα στην Άγκυρα για τις έκνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ ερμηνεύεται η επίσκεψη, στόχος της οποίας είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε επίπεδο 3+1, το μοντέλο που προωθείται από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ.

Κυρώσεις της ΕΕ σε δύο Τούρκους υπηκόους για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Μεσόγειο

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιβάλει κυρώσεις σε δύο Τούρκους υπηκόους που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο, γνωστοποίησαν σήμερα διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στα δύο αυτά πρόσωπα, οι ταυτότητες και οι ιδιότητες των οποίων δεν διευκρινίζονται, θα απαγορευθεί η είσοδος στην ΕΕ, ενώ θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι κυρώσεις αυτές αναμένεται να εγκριθούν κατά τη διάρκεια προσεχούς συμβουλίου υπουργών της ΕΕ.

iefimerida

turkia ee simees tsalakom

«Θέμα ωρών» είναι όπως πληροφορείται ο «Φ» η κατάληξη των κρατών-μελών σε πολιτική συμφωνία, αναφορικά με την πρώτη λίστα στοχευμένων μέτρων της Ε.Ε., για την επιβολή κυρώσεων σε συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα που διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, επιδιώκεται μια διαδικασία «ασανσέρ», στο πλαίσιο της οποίας όσο συνεχίζονται οι τουρκικές παράνομες δραστηριότητες, άλλο τόσο θα «εμπλουτίζεται» η εν λόγω λίστα (και αντίθετα).

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα προσεχή εικοσιτετράωρα δρομολογείται πολιτική συμφωνία των κρατών-μελών, προκειμένου να ετοιμαστούν νομικές πράξεις, οι οποίες «θα αφορούν σε πρώτο χρόνο δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη» που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε συνεδρία της αρμόδιας ομάδας εργασίας, Relex, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα και εντός δύο περίπου εβδομάδων οι απαιτούμενες νομικές πράξεις, μέσω των οποίων θα επιβληθεί στα «δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη» πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που ενδεχομένως διαθέτουν στην Ε.Ε. και απαγόρευση εισόδου σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Οι δρομολογούμενες εξελίξεις είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά δύσκολης διαδικασίας, όπως επανειλημμένα είχε επισημάνει ο «Φ». Κυρίως λόγω της κινητοποίησης της Άγκυρας αλλά και του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όπως δημοσιεύσαμε δεν δίστασε να προειδοποιήσει κράτη-μέλη αλλά και τις Βρυξέλλες με «αντίμετρα» εάν και εφόσον τοποθετηθούν ονόματα στη λίστα κυρώσεων. Ως αποτέλεσμα των προειδοποιήσεων αυτών, ο κ. Ερντογάν και το τουρκικό ΥΠΕΞ εμφανίζονταν μάλιστα βέβαιοι ότι η λίστα κυρώσεων της Λευκωσίας «θα παραμείνει κενή» (μόνο ως empty annex). Η κυβέρνησης της Άγκυρας θεωρούσε δε ως δεδομένο ότι κάποια κράτη-μέλη δεν θα συναινούσαν προς τη κατεύθυνση τοποθέτησης ονομάτων στη λίστα, δεδομένης και της εξάρτησης της Ε.Ε. από την Τουρκία για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Συνεπώς, η δρομολογούμενη πολιτική απόφαση, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, για μια σειρά λόγων:

1. Κατ’ αρχάς σπάει το «πολιτικό ταμπού» κάποιων κρατών-μελών, εισάγοντας στοχευμένα μέτρα, σε πρώτο χρόνο, κατά φυσικών προσώπων, που εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Και τείνει να δημιουργήσει ένα «σημαντικό προηγούμενο», προς αξιοποίηση.

2. Καταδεικνύει πλέον ότι η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην οποία προβαίνει η Τουρκία μέσω των έκνομων της ενεργειών, απαιτεί ουσιαστική συλλογική αντίδραση και δεν μπορεί να περιορίζεται σε φραστικές κορώνες περί αλληλεγγύης προς την Κύπρο.

3. Στέλνει σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της Ε.Ε. και εκ των πραγμάτων δημιουργεί κλίμα ανησυχίας για όσες εταιρίες και για όσα φυσικά πρόσωπα προσανατολίζονται να συνδράμουν τις τουρκικές ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

4. Παρέχει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εξωτερικών και στον Νίκο Χριστοδουλίδη να επιχειρήσουν υποβολή και άλλων ονομάτων, τόσο φυσικών προσώπων, όσο και νομικών οντοτήτων, εάν και εφόσον η Τουρκία δεν συνετιστεί ούτε αυτή τη φορά και συνεχίσει τις έκνομες δραστηριότητές της. Με άλλα λόγια, εγκαινιάζουν μια προσπάθεια, ο κύκλος της οποίας όχι μόνο δεν κλείνει με την τοποθέτηση των «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών» στη λίστα, αλλά αναμένεται να διευρυνθεί, «αναλόγως των εξελίξεων επί του εδάφους». Αυτή είναι και η έννοια της διαδικασίας «ασανσέρ», σύμφωνα με την οποία όσο η Τουρκία συνεχίζει τις έκνομες ενέργειές της, άλλο τόσο η λίστα κυρώσεων θα διευρύνεται με νέα ονόματα. Και αντίθετα βεβαίως, εάν η Τουρκία τερματίσει τις έκνομές της ενέργειες, οι λόγοι επιβολής κυρώσεων θα εκλείψουν.

Στην παρούσα φάση που διανύουμε, τα δύο ονόματα «υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών» μπορούν να θεωρηθούν αρκετά για να αναχαιτίσουν τις τουρκικές έκνομες δραστηριότητες; Προφανέστατα, όχι.

Άλλωστε, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι αποτελούν απάντηση στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και στην κλιμάκωσή τους στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Δεν παύουν, ωστόσο, να «κάνουν μια αρχή», προσδίδοντας πλέον ουσία στο ζήτημα των στοχευμένων μέτρων νομικών και φυσικών προσώπων που συμβάλλουν στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Και συνεπώς, επιτρέπουν την οικοδόμηση νέου κύκλου νομικών μέτρων, στη βάση υφιστάμενων προτάσεων που εκκρεμούν, καθώς και νέων εισηγήσεων. Όπως δε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ήδη στο παρασκήνιο συζητούνται διάφορες ιδέες για ενίσχυση του πλαισίου μέτρων κατά της Τουρκίας, εάν και εφόσον η υποψήφια χώρα συνεχίσει την πρακτική των έκνομων ενεργειών στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διευκρινίζεται ότι η αρχική εισήγηση της Λευκωσίας για την τοποθέτηση στη λίστα πέντε φυσικών προσώπων και δύο νομικών οντοτήτων, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι της Ε.Ε. και δεν έχει αποσυρθεί.

Ο «Φ» δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει ονόματα, είτε νομικών οντοτήτων είτε και φυσικών προσώπων που ενδεχομένως συζητούνται πριν αυτά εγκριθούν και ανακοινωθούν επισήμως από την Ε.Ε., προκειμένου να μην υπάρξουν νομικές επιπλοκές και να μην τεθεί εν αμφιβόλω η όλη προσπάθεια που καταβάλλει το ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διά χειρός Νίκου Χριστοδουλίδη

Η δρομολογούμενη επιβολή στοχευμένων μέτρων κατά «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών» που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, πιστώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών και στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Το τελευταίο διάστημα, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναγκάστηκε να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με αξιωματούχους της Ε.Ε. και ομολόγους του, προκειμένου να αρθούν επιφυλάξεις συγκεκριμένων κρατών-μελών, ενώ σημαντική συμβολή είχε και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ε.Ε.

Άλλωστε, όπως είχαμε αποκαλύψει, αρκετοί εταίροι της Κύπρου είχαν εισπράξει προειδοποιήσεις από τον Ερντογάν, με φόντο το προσφυγικό/μεταναστευτικό και όχι μόνον, προκειμένου να μην συναινέσουν στην επιβολή στοχευμένων μέτρων. «Κανείς στη λίστα», ήταν το μήνυμα που έφτανε από την Άγκυρα προς τις Βρυξέλλες και προς συγκεκριμένα κράτη-μέλη, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στη διαδικασία.

Ωστόσο, το δρομολογούμενο αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της λίστας κυρώσεων, με τη συμπερίληψη «σε πρώτο χρόνο» των ονομάτων «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών», αλλάζει τα δεδομένα και τείνει να δημιουργήσει ένα σημαντικό προηγούμενο, το οποίο οφείλει να αξιοποιήσει η Λευκωσία. Παρά τις όποιες δυσκολίες...

Τα επόμενα βήματα

Η δρομολογούμενη πολιτική συμφωνία για επιβολή στοχευμένων μέτρων, σε πρώτο χρόνο, κατά «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών» που διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, θα ενεργοποιήσει εκ των πραγμάτων μια διαδικασία σε τέσσερα στάδια:

1. Με την πολιτική απόφαση, η ομάδα εργασίας Relex θα εξουσιοδοτεί τη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου και την ΕΥΕΔ να ετοιμάσουν τις απαραίτητες νομικές πράξεις, εισάγοντας στο «παράρτημα» τα ονόματα των δύο «υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών». Παράλληλα, η Κομισιόν θα περιλάβει το παράρτημα με τα ονόματα στον εφαρμοστικό κανονισμό.

2. Αφού τα δύο αυτά κείμενα ετοιμαστούν, εν συνεχεία (σ.σ. μετά από 10 περίπου μέρες) θα τεθούν ενώπιον της Relex προκειμένου να συζητηθούν και να συμφωνηθούν.

3. Αμέσως μετά παραπέμπονται στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, Coreper προς έγκριση, με τυπική διαδικασία και χωρίς ουσιαστική συζήτηση.

4. Το τελευταίο στάδιο είναι επίσης τυπικό προκειμένου η απόφαση να εξασφαλίσει πολιτική υιοθέτηση, από οποιοδήποτε Συμβούλιο της Ε.Ε., ως σημείο Α, δηλαδή χωρίς ουσιαστική συζήτηση. Όταν οι νομικές πράξεις υιοθετηθούν, δημοσιοποιούνται και παράλληλα ενημερώνονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ε.Ε. (για ενδεχόμενο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων), καθώς και οι τελωνειακές και αστυνομικές αρχές των κρατών-μελών (για απαγόρευση εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια των προσώπων που τοποθετούνται στη λίστα).

Συνολικά, η διαδικασία αυτή δύναται να ολοκληρωθεί από 2-3 εβδομάδες, μετά τη λήψη της πολιτικής απόφασης, η οποία όπως προαναφέραμε, αναμένεται να ληφθεί τα προσεχή εικοσιτετράωρα.

Σημειώνεται ότι στη βάση των εγκεκριμένων νομικών πράξεων, από τα κράτη-μέλη, παρέχονται οι εξής δύο δυνατότητες επιβολής στοχευμένων μέτρων, στην περίπτωση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας:

Θα δεσμεύονται όλα τα κεφάλαια και οι οικονομικοί πόροι που ανήκουν, κατέχονται ή ελέγχονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς που είναι υπεύθυνοι ή εμπλέκονται, μεταξύ άλλων με σχεδιασμό, προετοιμασία, συμμετοχή, καθοδήγηση ή παροχή βοήθειας σε δραστηριότητες γεώτρησης σε σχέση με την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων ή την εξόρυξη υδρογονανθράκων που προκύπτει από τέτοιες δραστηριότητες που δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, στα χωρικά ύδατά της ή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της ή στην υφαλοκρηπίδα της. Επιπλέον, κανένα κεφάλαιο ή οικονομικός πόρος δεν μπορεί να διατίθεται άμεσα ή έμμεσα στα εν λόγω φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς ή προς όφελός τους.

Καλούνται τα κράτη-μέλη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσουν την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφός τους σε φυσικά πρόσωπα (σ.σ. τρίτων χωρών) που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, στον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τη συμμετοχή, τη διεύθυνση ή την παροχή βοήθειας σε δραστηριότητες γεώτρησης. Ομοίως, τα κράτη-μέλη οφείλουν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσουν την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφός τους σε φυσικά πρόσωπα που παρέχουν χρηματοδοτική, τεχνική ή υλική υποστήριξη.

Philenews

yavuz
Αρκετά απομακρυσμένο έως εξωπραγματικό είναι το σενάριο που θέλει την Τουρκία να προχωρεί σε ερευνητική γεώτρηση, με το γεωτρύπανο Yavuz εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κι αυτό, όχι διότι δεν θα τολμήσει να το κάνει, όπως το έκανε στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν ένα άλμα στο κενό, που θα επιβάρυνε χωρίς ουσιαστικό λόγο τα ήδη επιβαρυμένα έξοδα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων.

Το προσωπικό του γεωτρύπανου Yavuz αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ αθόρυβα -όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Reporter της Κύπρου- αφού αμφότερες οι γεωτρήσεις που αποπειράθηκε να διεξαγάγει πέριξ της Κύπρου απέτυχαν παταγωδώς, αφενός μη μπορώντας να φτάσει στο βάθος που προγραμμάτιζε και αφετέρου μη καταφέρνοντας να εντοπίσει ποσότητες φυσικού αερίου.

Αν σκεφθεί κανείς τις ημέρες και τις ώρες, που από το 2012 το Barbaros πέρασε στην κυπριακή ΑΟΖ διεξάγοντας παράνομες έρευνες, που επί της ουσίας θα υποδείκνυαν τα σημεία στα οποία θα έπρεπε να προχωρήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις και με δεδομένο πως ελάχιστες ώρες ερεύνησε την ελληνική υφαλοκρηπίδα, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως, οποιαδήποτε προσπάθεια διεξαγωγής γεώτρησης πλησίον του Καστελόριζου ή της Κρήτης θα ήταν άδικος κόπος.

Οι πιθανότητες να εντοπιστούν κοιτάσματα, χωρίς να προηγηθούν οι απαραίτητες δισδιάστατες και τρισδιάστατες μελέτες είναι μηδαμινές και μια τέτοια κίνηση, θα είχε ως μοναδικό σκοπό να τεντώσει ακόμα περισσότερο το σχοινί και θα ερμηνευόταν ως η ύστατη προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα και γκριζαρίσματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Από τη στιγμή μάλιστα, που υπάρχει το προηγούμενο των αποτυχιών στην κυπριακή ΑΟΖ, με τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις σε ξένες εταιρίες που συνεργάζονται με την TPAO, να πιάνουν τόπο. Ακόμα και ευρωπαϊκές εταιρείες που βρίσκονται κοντά στην πτώχευση, αρνούνται να συνεργαστούν, με αποτέλεσμα τα δύο γεωτρύπανα, Fatih και Yavuz, να μην έχουν την κατάλληλη υποστήριξη στις γεωτρήσεις.

Σημειώνεται ότι το Yavuz ήταν προγραμματισμένο, σύμφωνα με την παράνομη Navtex που είχε εκδοθεί από τον σταθμό της Αττάλειας, να παραμείνει στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα εντός του οικοπέδου επτά μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, αυτό αποχώρησε πολύ νωρίτερα, χωρίς να ανακοινωθεί από την Τουρκία το αποτέλεσμα των ερευνών του, όπως έγινε άλλωστε και με τις προηγούμενες γεωτρήσεις.

Κι ενώ αρχικά ο Φατίχ Ντονμέζ, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, μας ενημέρωνε καθημερινά για την πρόοδο των γεωτρήσεων και το βάθος που έφτασαν τα γεωτρύπανα, ξαφνικά επικράτησε σιγή ασυρμάτου.

Την ίδια ώρα το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο το Fatih, συνεχίζει να βρίσκεται αγκυροβολημένο νότια της χερσονήσου της Καρπασίας και σύμφωνα με τις Navtex θα παραμείνει μέχρι τον Μάρτιο.

Τα δύο γεωτρύπανα προχώρησαν σε συνολικά πέντε απόπειρες γεωτρήσεων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς αποτέλεσμα και ενδεχομένως ήδη στην Άγκυρα να αναπροσαρμόζουν την πολιτική τους, αφού το κόστος διατήρησης των ερευνητικών γεωτρύπανων στη θάλασσα ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ καθημερινά.

Πάντως, το ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει να κάνει αυτό για το οποίο τάχθηκε από την πρώτη ημέρα που μισθώθηκε από την ΤΡΑΟ: Να σεργιανίζει ανενόχλητο εντός της ΑΟΖ για έρευνες, οι οποίες πάντως εκ του αποτελέσματος δεν αποδείχθηκε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Τις τελευταίες ημέρες, το Barbaros πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες σε περιοχή ανοιχτά του ακρωτηρίου του Κάβο Γκρέκο.

Το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας εδώ και ημέρες. Δεν αποκλείεται πάντως, το ενδεχόμενο εάν η Άγκυρα θέλει να τεντώσει το σχοινί, να το στείλει για έρευνες πέριξ του Καστελόριζου και της Κρήτης.

Reporter.com.cy, on alert

CHRISTODOULIDES kamel

Διαβεβαιώσεις προς τη Λευκωσία δίνει η Ιερουσαλήμ σ’ ό,τι αφορά την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία και απ’ εκεί προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης με την ισραηλινή πλευρά, συζητήθηκαν σε έκταση οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.

Από την επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με την ισραηλινή πλευρά προκύπτει ότι η τουρκική κίνηση και έμμεσος εκβιασμός ήταν αντίδραση στην κριτική του Ισραήλ προς την Τουρκία για τη συμφωνία με τη Λιβύη. Ήθελε η Άγκυρα να στείλει το μήνυμα πως σύμφωνα με τους δικούς της σχεδιασμούς και αποφάσεις δεν μπορεί να περάσει ο αγωγός EastMed από τα «τουρκικά ύδατα».Με την Άγκυρα να προσφέρει μιας μορφής εναλλακτική λύση τη δημιουργία αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία.

Η ισραηλινή πλευρά ξεκαθάρισε, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δίνει στη Λευκωσία, ότι δεν αλλάζουν οι σχεδιασμοί και δεν τίθεται θέμα δημιουργίας αγωγού προς την Τουρκία.

Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι δεν έχει αλλάξει την προσέγγισή του σ’ ό,τι αφορά τον αγωγό EastMed. Η προβολή του όλου θέματος από ισραηλινής πλευράς ερμηνεύεται και ως μια πολιτική τοποθέτηση και άσκηση πιέσεων προς τη Λευκωσία για τις διαφωνίες που έχουν προκύψει με τα αποθέματα του «Αφροδίτη».

Υπενθυμίζεται πως σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν αναφορές από το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ για το θέμα του αγωγού προς Τουρκία, τοποθετήσεις που είχαν ως στόχο να ασκήσουν πίεση προς την κυπριακή πλευρά.

Θα πρέπει την ίδια ώρα να σημειωθούν οι χθεσινές τοποθετήσεις που έγιναν από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο. Ο πρώτος διαμήνυσε πως δεν υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος Τουρκίας-Ισραήλ και ο δεύτερος άφησε να φανεί ότι μπορεί η ισραηλινή πλευρά να χρησιμοποιηθεί για να σταλούν μηνύματα προς την Άγκυρα.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, διαμήνυε πως στρατηγική απόφαση της Κυβέρνησης είναι να μην τεθεί σε αυτή τη φάση θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Φιλελεύθερος

 

yavuz

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και μεταδίδει η «Yeni Safak», το σκάφος «Yavuz» μεταφέρθηκε σε θαλάσσια περιοχή στο νότιο τμήμα της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ ετοιμάζει περικοπές στα κονδύλια που δίνει στην Τουρκία. Τα οικονομικά αυτά μέτρα αφορούν τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Από τα μέτρα αυτά θα εξαιρεθούν η χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Πρόκειται για ποσά που έχει προγραμματισθεί να λάβει η Αγκυρα μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας. Συνολικά πρόκειται για ένα ποσό 336 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μπορέλ, όπως σημειώνεται, αιτιολόγησε τη νέα περικοπή με τις «παράνομες, κατά την άποψη της ΕΕ,γεωτρήσεις της Τουρκίας για φυσικό αέριο έξω από τις ακτές της Κύπρου, χώρας-μέλους της ΕΕ και με τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία που άρχισε τον Οκτώβριο».

Αντιδράσεις από Λευκωσία

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει τη νέα παράνομη γεώτρηση που προγραμματίζει η Τουρκία εντός της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Κύπρου

«Συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL» αναφέρεται στην νακοίνωση.

Η Προεδρία τονίζει πως η η νέα επαπειλούμενη γεώτρηση, θα συνιστά ακόμη μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο, αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ και Κύπρου - Αιγύπτου, αντίστοιχα.

«Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αντιδιαστολή με τις ενεργειακές συνέργειες που δημιουργούνται στην περιοχή, όπως κατέδειξε περίτρανα η δημιουργία, προ τριημέρου στο Κάιρο, του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), αλλά και η προ δύο εβδομάδων υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, στην Αθήνα, η Τουρκία επιμένει να βαδίζει στον δρόμο της διεθνούς παρανομίας που μόνη της επέλεξε» επισημαίνεται.

Η Προεδρία προσθέτει πως η Τουρκία, με κυνισμό και υποκρισία, διενεργεί την προδήλως παράνομη δραστηριότητα της στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, προβάλλοντας επιχειρήματα περί δήθεν προάσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, την ίδια στιγμή που διεκδικεί για τον εαυτό της το 44% της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού.

«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι οι γεωτρητικές εργασίες διενεργούνται προς όφελος των Τουρκοκυπρίων είναι αβάσιμος και οποιαδήποτε υποτιθέμενη «αδειοδότηση» από την ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ» είναι παράνομη και άκυρη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο» υπογραμμίζεται.

Επίσης αναφέρεται πως τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων είναι απόλυτα διασφαλισμένα, μέσα στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, όπως εξάλλου προκύπτει από τις σχετικές συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και από τις κατά καιρούς προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΥΠΕΞ για γεώτρηση «Γιαβούζ»: Καμία έκπληξη από τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές παραβιάσεις

Την απερίφραστη καταδίκη του για την ανακοίνωση παράνομης γεώτρησης στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, διαμηνύει εκ νέου πως οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα.

Επισημαίνει πως δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες και σημειώνει περαιτέρω πως εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της.

Κοινός τους στόχος, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους.

 

libyi proedr voul Akila Salex Isa

Στην Κύπρο βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ Ίσα συνοδευόμενος από Λίβυους βουλευτές. Επί τάπητος στις διαβουλεύσεις θα τεθούν οι επιπτώσεις του μνημονίου Άγκυρας – Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ εντός της ημέρας ο κ. Σάλεχ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το πρωί είχε συνάντηση στη Βουλή, με τον Πρόεδρο του σώματος Δημήτρη Συλλούρη. Να θυμίσουμε δε ότι προ ημερών επισκέφθηκε την Αθήνα, όπου και καταδίκασε απερίφραστα το μνημόνιο συναντίληψης Άγκυρας – Τρίπολης. Δημήτρης Συλλούρης και Αγκίλα Σαλέχ υπογράμμισαν τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και επαναβεβαίωσαν την προσήλωση Κύπρου και Λιβύης στις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τονίζουν, επίσης, ότι προτεραιότητα των δύο Κοινοβουλίων είναι η εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου. Τέλος, καταδικάζουν την πρόθεση της κυβέρνησης της Τουρκίας να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση της Τρίπολης ενώ υπογραμμίζουν ότι η Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών είναι άκυρη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των δύο Προέδρων της Βουλής Κύπρου και Λιβύης

«Κατά τη σημερινή μας συνάντηση, συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου και ευρύτερου ενδιαφέροντος και συμφωνήσαμε στα ακόλουθα:- Υπογραμμίσαμε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Λιβύης καθώς και την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο χωρών. –Επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση των δύο Κοινοβουλίων στις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας –έχουμε ως προτεραιότητα την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου»

» Δηλώνουμε ότι η πρόσφατη υπογραφή μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και του προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και στερείται νομικής βάσης αφού παραβλέπει τις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας και δεν έχει τύχει της απαιτούμενης επικύρωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

Επιβεβαιώνουμε την νομιμότητα της εκλεγεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της Λιβύη.

Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόθεση της τουρκικής Κυβέρνησης να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη που τυχόν υλοποίησή της αποτελεί απαράδεκτη επέμβαση στο εσωτερικό της χώρας. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις κινήσεις της Κυβέρνησης της Τουρκίας, οι οποίες συμβάλουν στην όξυνση των εντάσεων και στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου».

Μπαράζ επαφών

Στο μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης είχε γύρο τηλεφωνικών συνομιλιών χθες και προχθες για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με ειδική έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη.

Πιο συγκεκριμένα ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνομίλησε με Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεϊχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, και τον υπουργό Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, Αϊμάν Αλ Σαφάντι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι συζητήσεις του κ. Χριστοδουλίδη με τους πέντε ξένους αξιωματούχους περιστράφηκαν γύρω από την ανάγκη όπως αποφευχθούν ενέργειες οι οποίες ξεφεύγουν του πλαισίου της νομιμότητας, και την ανάγκη όπως δημιουργηθούν συνθήκες αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Λιβύη.

aftodioik

congres

Με ψήφους 376 έναντι 48 η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα για το 2020.

Στις πρόνοιες του νόμου συμπεριλαμβάνεται και η άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων που έχει επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία διά νόμου από το 1987, καθώς και η απαγόρευση της μεταφοράς των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία και στη Γερουσία σήμερα (Πέμπτη) και στη συνέχεια να πάει για υπογραφή στο γραφείο του Προέδρου Τραμπ.

ΚΥΠΕ Αποστόλης Ζουπανιώτης ΗΠΑ/Ουάσιγκτον

 

Περισσότερα Άρθρα...