giavouz
Η Γαλλία αποδοκιμάζει την αποστολή ενός τουρκικού γεωτρύπανου στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου χαρακτηρίζοντάς την "εχθρική ενέργεια" που είναι πιθανό να οδηγήσει σε "κλιμάκωση των εντάσεων" στην περιοχή, προειδοποίησε σήμερα το Παρίσι.

"Η άφιξη ενός νέου τουρκικού γεωτρύπανου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

"Πρόκειται για μια εχθρική κίνηση, από αυτές που προωθούν μια κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο", προστίθεται.

Ένα από τα τουρκικά πλοία ερευνών για πετρέλαιο και αέριο στην ανατολική Μεσόγειο θα αρχίσει σύντομα γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου, όπου οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη δώσει δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.

«Το πλωτό γεωτρύπανό μας Yavuz έφθασε στην τοποθεσία Guzelyurt-1. Το πλοίο μας ... θα αρχίσει τις γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατόν αφού ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες του», έγραψε ο Ντονμέζ στο Twitter.

Η θέση του πλοίου παραμένει η ίδια με χθες, Παρασκευή, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Revinitiv Eikon που παρακολουθεί τις κινήσεις των πλοίων. Το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Φατίχ, βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν είχε "την ευκαιρία να συζητήσει αυτή την κατάσταση με τον κύπριο ομόλογό του" και "τον ενημέρωσε για την πλήρη και απόλυτη αλληλεγγύη της Γαλλίας", τόνισε ένας άλλος εκπρόσωπος.

Ιταλία: Παρανομεί το Γιαβούζ – Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου

Η Ιταλία ανησυχεί για τις παράνομες επιχειρήσεις από το τουρκικό σκάφος «Γιαβούζ» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, νότια του νησιού, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία εκφράζεται η ελπίδα η Τουρκία να στραφεί σε μια πιο εποικοδομητική στάση το συντομότερο δυνατόν.

«Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αποφυγή παράνομων ενεργειών στην περιοχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ακόμη πως τον Ιούλιο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε πολιτικά μέτρα ως απάντηση στις τουρκικές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο καθώς και να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα αυτό.

«Μαζί με τους εταίρους μας έχουμε επιλέξει μια σθεναρή, αλλά σταδιακή και αναστρέψιμη προσέγγιση για δημιουργία συνθηκών αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα», αναφέρεται.

«Πιστεύουμε ειλικρινά ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι ακόμα δυνατό, και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα στραφεί σε μια πιο εποικοδομητική στάση το συντομότερο δυνατόν», καταλήγει η ανακοίνωση.

anastasiadis un

Την ερχόμενη βδομάδα θα γίνει η προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, δήλωσε στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του «για την ανταπόκριση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και για την κατανόηση της οποίας έτυχαν οι θέσεις της πλευράς μας από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Μιλώντας αργά το βράδυ της Παρασκευής στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ ήταν ενδιαφέρουσα και άκρως σημαντική.

«Σήμερα το πρωί είχαμε μια ενδιαφέρουσα και άκρως σημαντική συνάντηση με τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασα την ετοιμότητα, αλλά και την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να εμπλακεί σε ένα διάλογο αφενός για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς με βάση τη συναντίληψη που επικράτησε στις 9 Αυγούστου κατά τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, αλλά αφετέρου και σε έναν ουσιαστικό, δημιουργικό διάλογο, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση στη βάση των όρων αναφοράς που να επιτρέπει την αποδοχή λύσης και από τις δύο κοινότητες», είπε χαρακτηριστικά.

ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ""ο ΓΓ φαίνεται αποφασισμένος να εμπλακεί ουσιαστικά, τουλάχιστον από την πρωινή συνάντηση φαίνεται, ανάλογα και με τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει με τον κ. Ακιντζί, να συγκαλέσει εντός Οκτωβρίου τριμερή συνάντηση προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι αναφοράς".

Ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε πάντως ότι το ενδεχόμενο να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή συνάντηση είναι επίσης κάτι που θεωρεί (ο κ. Γκουτέρες) ότι θα συνέβαλλε στο να οδηγηθούμε σε μια καλά προετοιμασμένη, όπως ο ίδιος είπε, επανέναρξη του διαλόγου, ώστε να έχει αποτελέσματα.

Ερωτηθείς αν θα απέρριπτε να τεθεί το θέμα της μορφής της λύσης σε μια άτυπη πενταμερή, ο κύπριος πρόεδρος είπε ότι «η θέση μας ήταν ξεκάθαρη, όπως τη διατύπωσα και στην ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση. Η βάση λύσης του Κυπριακού είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα». Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική θέση για την πενταμερή, ο ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «αν θα θέλουν να θέσουν κάτι άλλο στο τραπέζι από αυτού που συζητείται αντιλαμβάνεστε ότι είναι εκτός συζήτησης».

Εκείνο που επιδιώκουμε, και που έχω καταστήσει σαφές στον ΓΓ, επισήμανε ο πρόεδρος της Κύπρου, είναι η επίτευξη μιας λύσης που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους και συνεπώς τη βιωσιμότητα.

«Είχα την ευκαιρία να εκθέσω στον ΓΓ τα όσα λαμβάνουν χώρα, τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας με τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα όσα δια δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και Τουρκοκυπρίων περί απειλής εποικισμού της Αμμοχώστου, αλλά και τις παραβιάσεις που παρουσιάζονται και καταγράφονται στη νεκρή ζώνη από τις τουρκικές δυνάμεις» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

«Σήμερα παραθέτοντας γεύμα στους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είχα ευκαιρία να τους ενημερώσουμε εν εκτάσει για τα όσα αφορούν το Κυπριακό, τη συνάντηση με ΓΓ, και αφού παραθέσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για τις απειλές κατά Αμμοχώστου και για την απόφαση μας να προσφύγουμε στο ΣΑ προκειμένου σε κλειστή συνεδρία να επαναβεβαιωθεί η θέση του ΣΑ στα ψηφίσματα 550 και 789.

Παρακάλεσα τα πέντε Μόνιμα Μέλη, αφού ενημέρωσα για την αποφασιστικότητα μας όσον αφορά την έναρξη ενός νέου διαλόγου όπως τύχουμε της στήριξης και της απαραίτητης βοήθειας κατά τη διάρκεια ενός ανάλογου ενδεχομένου. Εκφράζω την ικανοποίηση μου για την ανταπόκριση τόσο του ΓΓ όσο και για την κατανόηση που έτυχαν οι θέσεις μας από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άψογη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, και την ίδια ώρα για την αποφασιστικότητα Ελλάδας και Κύπρου μέσα από συντονισμένες ενέργειες να αντιμετωπίσουν μέσα στα πλαίσια της ΕΕ και του ΟΗΕ, τις τουρκικές προκλήσεις.

ΚΥΠΕ,SIGMALIVE

porthitis

«Πορθητής» και «Γιαβούζ» αποχωρούν από την κυπριακή ΑΟΖ - Ποιος οδήγησε σε στρατηγική ήττα την Τουρκία

Η Τουρκία αποσύρει τα γεωτρύπανα «Πορθητής» και «Γιαβούζ» από την κυπριακή ΑΟΖ και δημιουργεί νέες συνθήκες γύρω από τον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου.

Εδώ και καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας βρίσκεται στα κάγκελα κατηγορώντας τον Τούρκο Πρόεδρο ότι δεν κάνει τίποτα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με αφορμή μάλιστα αυτή την αμφισβήτηση από την πλευρά του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, σήμερα η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση, αποκαλύπτει ότι ένα άτυπο εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία προς την Τουρκία για τη μη προμήθεια υλικών και εξοπλισμού στα γεωτρύπανά της, είναι ο λόγος που έχει αναγκάσει την Άγκυρα να αποσύρει και καθηλώσει τα πλοία της στο λιμάνι της Μερσίνας με τη δικαιολογία του... ανεφοδιασμού.

Υπέρογκο το κόστος

Όπως εξηγεί ο συντάκτης, το κόστος ενός ξένου γεωτρύπανου φτάνει το 1 εκατ. δολάρια καθημερινά, ενώ των τουρκικών, που διαθέτει πλέον η χώρα, κατεβαίνει αυτομάτως στις 300 χιλιάδες δολάρια ημερησίως το καθένα. Κι ο λόγος του τεράστιου οικονομικού μεγέθους των γεωτρήσεων είναι το υψηλό κόστος των μηχανικών και χημικών υλικών που χρησιμοποιούνται σε αυτές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας άλλος παράγοντας επίσης για το υψηλό κόστος είναι το μονοπώλιο των προμηθευτών-εταιρειών. Τα κεντρικά γραφεία των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ, ενώ διαθέτουν συνεργάτες στη Βρετανία και τη Γαλλία.

Η κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) όσο επιχειρούσε στην αρχή στα ανοιχτά της Μεσογείου δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα με υλικό εξοπλισμό, όταν όμως άρχισε να πλησιάζει στην Κύπρο, η κατάσταση άλλαξε και έγινε πολύ σοβαρή, σύμφωνα με τη «Τζουμχουριέτ».

«Οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία άρχισαν εμπάργκο κατά της Τουρκίας. Εδώ και 2 μήνες περίπου δεν προμηθεύουν την Τουρκία με τα απαραίτητα χημικά υλικά και παράγωγα. ‘Μα θα πληρώσουμε...’, τους λέμε. ‘Όχι’, απαντούν.

Αν και οι εταιρείες που πωλούν τα προϊόντα αυτά και αποτελούν μονοπώλιο, είναι ιδιωτικές. Αλλά μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, σταμάτησαν την πώληση. Και η απόφαση για το εμπάργκο αυτό εφαρμόζεται και από τις βρετανικές, γαλλικές και ιταλικές εταιρείες που συνεργάζονται με την αμερικανική.

Όταν οι Τούρκοι αρμόδιοι ενημερώθηκαν για την απόφαση, άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικές. Μία από αυτές ήταν η Κίνα, που παράγει παρόμοια υλικά, αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας των ερευνών στη Μεσόγειο, δυστυχώς τα υλικά αυτά αποδείχθηκαν... κινέζικα.

Ξανα-απευθύνθηκαν στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και παράλληλα προσπαθούν να βρουν μια προσωρινή λύση στη διεθνή αγορά, αλλά η κατάσταση αυτή εμποδίζει την πρόοδο των ερευνών.

Ακυρώθηκαν συμφωνίες

Ειδικά για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα τεμάχια Finike-1 (Πορθητής – δυτικά της Πάφου) και Karpaz-1 (Γιαβούζ – στον κόλπο της Καρπασίας) οι εταιρείες Schlumberger, Baker Hughes, Weatherford (ΗΠΑ), Geo-log (Ιταλία) ακύρωσαν τις συμφωνίες και δήλωσαν ότι δεν θα παρέχουν υπηρεσίες, μηχανικούς, εξοπλισμό και υλικά για αυτά τα πηγάδια γύρω από το νησί.

Αν και οι ίδιες εταιρείες συνδράμουν με υλικό αντίστοιχες έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά», αποκαλύπτει ο Μουσταφά Μπαλμπάι της «Τζουμχουριέτ», ο οποίος κάνει λόγο για ανάγκη πλέον επαναπροσδιορισμού της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» μετά από τις αρνητικές αυτές εξελίξεις για την Τουρκία.

dikaiolog

varosha
 
Αυτή τη φορά η Τουρκία, μέσω του ΥΠΕΞ της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκαnε ξεκάθαρα λόγο για τo άνοιγμα της πόλης της Αμμοχώστου, η οποία παραμένει ερημωμένη και ακατοίκητη έπειτα από την τουρκική εισβολή.

Συγκεκριμένα, ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε σε εκπομπή του CNN Turk και ερωτηθείς για την Αμμόχωστο, την οποία μάλιστα επισκέφθηκε προ ημερών, απάντησε πως «ναι, κάνουμε προετοιμασίες, η Αμμόχωστος θα ανοίξει».

«Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει»

Μάλιστα, υπογράμμισε πως κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στην Τουρκία τι να κάνει, ή να την εμποδίσει.

Φυσικά. δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει τις –συνηθισμένες πια- απειλές του κατά της Κύπρου, επιμένοντας στην εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας και τις πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Κάνουμε προετοιμασίες για να ανοίξουμε την Αμμόχωστο. Στην ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων» είπε χαρακτηριστικά.

Καταγράφουν περιουσίες από τον Ιούλιο

Ήδη οι Τουρκοκύπριοι έχουν αρχίσει την καταγραφή περιουσιών στην Αμμόχωστο, από τα τέλη Ιουλίου. Τότε, είχε επισκεφτεί την πόλη ο «υπουργός Eξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι και είχε αναφέρει πως μετά από 45 χρόνια, για πρώτη φορά, μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία άρχισε τη διερεύνηση στην περιοχή.

Τότε, ο «υπουργός Eξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι είχε αναφέρει πως μετά από 45 χρόνια, για πρώτη φορά, μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία άρχισε τη διερεύνηση στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι παράλληλα με τη γραφειακή δουλειά θα συνεχιστούν οι επιτόπιες έρευνες σε επίπεδο «ομάδας καταγραφής» με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων που θα προστεθούν στην ομάδα από διαφορετικά ιδρύματα τις επόμενες ημέρες.

Είπε επίσης ότι η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους θα συνεχίσει με σοβαρότητα τη μελέτη της στο θέμα σύμφωνα με την απόφαση που έχει λάβει. Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ακόμα ότι είναι αποφασισμένοι για εξελίξεις στην περιοχή που όπως είπε «έγινε σύμβολο του στάτους κβο».

«Μπορεί και πρέπει να δοθεί μια νέα πνοή τόσο στην Αμμόχωστου, τα Βαρώσια όσο και στην Κύπρο γενικότερα. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της «επιτροπής» και όλους όσοι παρακολούθησαν και συνέβαλαν στις εργασίες παρά τον καύσωνα και τον ήλιο», είπε.

Επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αμμόχωστο

Το τελευταίο «χτύπημα» των Τούρκων ήρθε όταν προ ημερών ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας είχε βρεθεί στα κατεχόμενα και είχε προαναγγείλει το άνοιγμα «προξενείου» στην Αμμόχωστο, «για να εξυπηρετεί τους πολίτες της που μένουν στην περιοχή της Καρπασίας».

Την ξενάγηση ανέλαβε ο λεγόμενος ΥΠΕΞ των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος ενημέρωσε τον Τσαβούσογλου για τις «ενέργειες» των κατοχικών αρχών στην περιοχή, ενώ σχετική ενημέρωση έλαβε και από την «στρατιωτική ηγεσία» που συνόδευσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην επίσκεψή του.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, εξάλλου, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ανήρτησε βίντεο με όλα τα στιγμιότυπα της παράνομής του επίσκεψης λίγο πριν την αναχώρησή του.

anastasiadis un

Ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν θα δεχθεί τη διπλωματία των κανονιοφόρων, τις τακτικές εκβιασμού και τις προσπάθειες εξαναγκασμού της ε/κ πλευράς να διαπραγματευτεί υπό πίεση έστειλε, από το βήμα της 74η Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, υπογράμμισε την πλήρη αφοσίωση και στήριξή του στη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για συνέχιση της διαδικασίας από το σημείο που σταμάτησε στο Κραν Μοντάνα.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι ενώ «οι προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων βρίσκονται σε εξέλιξη, οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας, όχι μόνο παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, αλλά υπονομεύουν σοβαρά τον στόχο της δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», κάνοντας λόγο για «παραπλανητικούς ισχυρισμούς» εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Επεσήμανε καταρχάς ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών, που στοχεύουν στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας συνεργειών και ενίσχυσης των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι «αυτή η προηγμένη συνεργασία αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς την εγκαθίδρυση εταιρικών σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι «τα τελευταία 45 χρόνια αναλαμβάνουμε τις ίδιες θετικές πρωτοβουλίες, για να τερματίσουμε το απαράδεκτο status quo και να επιτύχουμε μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στην πατρίδα μου», τονίζοντας ότι «το status quo είναι το αποτέλεσμα της παράνομης τουρκικής εισβολής του 1974, της παραβίασης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της επακόλουθης στρατιωτικής Κατοχής πάνω από του ενός τρίτου της χώρας και του βίαιου εκτοπισμού του 40% του πληθυσμού της. Από τότε, παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες και την εποικοδομητική εμπλοκή μου, όπως και των προκατόχων μου προς μια διευθέτηση, η Κύπρος παραμένει η τελευταία ευρωπαϊκή διαιρεμένη χώρα».

dendias maas

Για «επικίνδυνη» συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και «κατάφωρη παραβίαση» του Διεθνούς Δικαίου, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ενώ αναφερόμενος συγκεκριμένα στις πρόσφατες δηλώσεις της Άγκυρας περί ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, τόνισε ότι «οξύνουν παρά διευκολύνουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού».

Από την πλευρά του ο κ. Μάας επανέλαβε την θέση της ΕΕ υπέρ της Κύπρου για το θέμα των γεωτρήσεων και τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα ότι «συμβάντα που δεν δικαιολογούνται» την καθιστούν δυσκολότερη.

«Παρά τα πολύ καθαρά μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, ενώ έχει κλιμακώσει τη ρητορική της», δήλωσε ο κ. Δένδιας και τόνισε ότι με τις ενέργειές της, η Άγκυρα δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της έντασης. Σε ό,τι αφορά μάλιστα την πρόθεση που εξέφρασε η Τουρκία να ανοίξει η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τέτοιες δηλώσεις «μάλλον οξύνουν την κατάσταση και δεν διευκολύνουν την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό».

Το Συμβούλιο της ΕΕ έχει λάβει ξεκάθαρα θέση υπέρ της Κύπρου για το ζήτημα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και αυτή είναι επί της ουσίας και η δική μας αντίληψη, διευκρίνισε ο Χάικο Μάας, τονίζοντας ότι το Βερολίνο επιθυμεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης και θεωρεί σημαντική την επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού. «Αυτό γίνεται πιο δύσκολο όταν υπάρχουν τέτοια συμβάντα, τα οποία κατά την εκτίμησή μας, δεν δικαιολογούνται», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων από την Γερμανία στην Τουρκία, δήλωσε:

«Λόγω διαφόρων θεμάτων που υπήρξαν μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, μεγάλος αριθμός εξοπλιστικών εξαγωγών κατά το παρελθόν δεν εκτελέστηκε. Ό,τι πρέπει να αποφασιστεί στο μέλλον, θα το βλέπουμε βεβαίως σύμφωνα με την επίκαιρη πολιτική κατάσταση. Υπάρχουν όμως από το παρελθόν, το οποίο φθάνει πολλά χρόνια πίσω, εγκρίσεις, δηλαδή νομικές πράξεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Κατά τα άλλα, έχουμε ήδη φανεί πολύ περιοριστικοί στις εξοπλιστικές εξαγωγές προς την Τουρκία».

porthitis 2

Μία μέρα μετά τις ωμές απειλές του Ερντογάν πως θα ανοίξει τον δρόμο για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη και την σκληρή απάντηση της ΕΕ, οι προκλήσεις από τούρκικο έδαφος συνεχίζονται αυτή την φορά στην ανατολική Μεσόγειο με τον Πορθητή.

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα, το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ετοιμάζεται για δεύτερη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ!

Δεύτερη γεώτρηση μετά τις απειλές στο προσφυγικό
Η έναρξη δεύτερης γεώτρησης έρχεται μόλις μία μέρα μετά την ανακοίνωση του Ερντογάν πως σχεδιάζει την αγορά και τρίτου γεωτρύπανου, το οποίο θα στείλει στην ανατολική Μεσόγειο ώστε να μην εξαρτάται η παρουσία του από ξένες εταιρείες.

Όσον αφορά τον «Πορθητή» σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, το γεωτρύπανο προχώρησε χθες τα ξημερώματα στον στόχο «Φοινίκη-2», εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η μετακίνηση διήρκεσε ελάχιστο χρόνο, αφού το σημείο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3,5 ναυτικών μιλίων (6,5 χιλιομέτρων) βόρεια εκείνο όπου το τουρκικό γεωτρύπανο, από τις 3 Μαΐου έως τις 4 Σεπτεμβρίου, έκανε την πρώτη γεώτρηση.

Πολλά προβλήματα & έκτακτες καταστάσεις στην πρώτη γεώτρηση του «Πορθητή»

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη γεώτρηση του «Πορθητή» έγινε στο σημείο «Φοινίκη-1», όπου το βάθος της θάλασσας είναι περίπου 1.200 μέτρα.

Ο στόχος βρισκόταν σε βάθος 3.100 μέτρων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, κατά τη διαδικασία γεώτρησης υπήρξαν πολλά προβλήματα και έκτακτες καταστάσεις.

Η γεώτρηση διήρκεσε 120 μέρες, ενώ συνήθως γεωτρύπανα του ίδιου τύπου, για ίδια βάθη, πραγματοποιούν τέτοια γεώτρηση σε περίπου 40 μέρες.

Σιγήν ιχθύος και όροι εμπιστευτικότητας για την νέα γεώτρηση του Πορθητή

Σύμφωνα με τους τουρκικούς υπολογισμούς, αυτή η γεώτρηση που ξεκινά τώρα από τον Πορθητή θα χρειαστεί 56 μέρες και συγκεκριμένα μέχρι και την 1η Νοεμβρίου.

Στην Τουρκία διατηρούν σιγή ασυρμάτου καθώς έχουν τεθεί αυστηροί όροι εμπιστευτικότητας και στο προσωπικό.

Πού αποσκοπεί η νέα γεώτρηση του Πορθητή

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερος, ειδικοί αναφέρουν ότι, τα πιο πιθανά ενδεχόμενα με βάση τα στοιχεία και τις ενδείξεις, είναι ότι η δεύτερη γεώτρηση αποσκοπεί στο να εκμεταλλευτεί γεωλογικά δεδομένα που εξασφάλισε, ενδεχομένως ενδείξεις για κάποιο κοίτασμα, για μεγαλύτερες πιθανότητες στη δεύτερη γεώτρηση ή αν η πρώτη γεώτρηση δεν ολοκληρώθηκε λόγω των προβλημάτων και ακολουθεί δεύτερη στην ίδια περιοχή αλλά με πιο ευνοϊκά γεωλογικά δεδομένα.

Το σημείο που βρίσκεται ο «Πορθητής» είναι σε απόσταση 45 ναυτικών μιλίων(75 χιλιομέτρων) δυτικά της Πέγειας.

Χθες, το γεωτρύπανο βρισκόταν σε διαδικασίες σταθεροποίησης στο νέο σημείο, ενώ γίνονται διαδικασίες αλλαγής πληρωμάτων μέσω του λιμανιού της Αττάλειας.

Το «Γιαβούζ» και το «Μπαρμπαρός»

Το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ» συνεχίζει επίσης την παράνομη του δραστηριότητα νότια του ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα και εντός της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τις τελευταίες μέρες έχουν ξεπεραστεί κάποια τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπιζε κατά διαστήματα το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Επίσης, το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις τελευταίες μέρες τη διενέργεια παράνομων σεισμογραφικών ερευνών στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το δεύτερο σεισμογραφικό που η Τουρκία μετακίνησε στην περιοχή, το «Ούρουτς Ρέις», παραμένει στο αγκυροβόλιο του λιμανιού της Αττάλειας.

Περισσότερα Άρθρα...