Πανηγυρίζουν στην Κύπρο, αφού στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και σε βάθος 24.600 ποδών εντοπίστηκε πετρέλαιο 1,2 έως 1,4 δισ. βαρέλια με την αξία του μεριδίου της Κύπρου να αγγίζει τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτά μπορούν να ξεκινήσουν να εισρέουν γρηγορότερα, χωρίς να ανατρέπονται οι σχεδιασμοί για τερματικό φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αυτές τις ποσότητες δείχνουν οι λεπτομερείς τρισδιάστατες και δισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο τεμάχιο του οικοπέδου 12, που διαχειρίζονται οι εταιρείες Noble, Delek, Avner.

Η πλήρης ανάλυση των δεδομένων θα ολοκληρωθεί το αργότερο τον Απρίλιο, ωστόσο η κύρια εικόνα έχει διαμορφωθεί και οι αποκλίσεις δεν αναμένεται να είναι σημαντικές. Η εικόνα της σημαντικής παρουσίας πετρελαίου -πάντα οι ποσότητες αφορούν μόνο το «12»- φέρνουν και ουσιαστική αλλαγή σκηνικού, αφού το πετρέλαιο δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες, ούτε και μεγάλες επενδύσεις δισεκατομμυρίων για εκμετάλλευσή του.

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η Noble ενημέρωσε τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τα μέχρι τώρα στοιχεία με επιφυλάξεις μέχρι την ολοκλήρωση των αναλύσεων.

Σήμερα η Noble αναμένεται να δώσει στις ΗΠΑ, σημαντικά νέα στοιχεία για την Κύπρο σε συνάντηση με αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμου.

Ο τέως διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου, Σόλων Κασίνης, σχολιάζοντας στο ΡΙΚ το δημοσίευμα, δήλωσε ότι «τώρα το σκηνικό αλλάζει, καθώς η εξόρυξη και εκμετάλλευση του πετρελαίου μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα».

Είπε επίσης ότι, αν ληφθούν αμέσως αποφάσεις η εξόρυξη του πετρελαίου μπορεί να αρχίσει σε δύο χρόνια, χωρίς να ανατρέπει το σχεδιασμό για το φυσικό αέριο, για την εξόρυξη του οποίου θα απαιτηθούν τέσσερα χρόνια.

Ο Σόλων Κασίνης ανέφερε ότι μετά τα νέα δεδομένα αναμένεται να επιδειχθεί μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες κολοσσούς για αγορά μεριδίου από την Νoble.
 

Ηχηρό μήνυμα κατά των μέτρων λιτότητας απήυθυναν σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι πολίτες προς την Κυβέρνηση. Το πρωί βρέθηκαν έξω απο το Υπουργείο Οικονομικών, με πανό και φωνάζοντας συνθήματα. 

Οι εκπρόσωποι πέραν των 20 οργανώσεων απήυθυναν χαιρετισμούς στο προαύλιο του Υπουργείου Οικονομικών όπου έγινε ανάγνωση ψηφίσματος το οποίο διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Name

Στην παγκύπρια κινητοποίηση συμμετείχαν  πάνω από 20 εργατικές, συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις. Το παρόν τους έδωσαν πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι.

 

Name

Name

Name

Name

Με το σύνθημα η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί, οι εργαζόμενοι πορεύθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου επέδωσαν ψήφισμα κατά των μέτρων λιτότητας.

Name

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν  την αγωνία και αγανάκτηση τους για το καθεστώς λιτότητας που επέβαλε η Τρόικα. Διαμαρτύρήθηκαν  για την ανεργία, τη φτώχεια και τη μιζέρια που επικρατεί.

Η ΟΕΛΜΕΚ δεν έλαβε μέρος στην παγκύπρια κινητοποίηση.  Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, σε  έκτακτη συνεδρία του το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιου της ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε την αποχώρηση της Οργάνωσής της από την κινητοποίηση.

sigmalive

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τίμησε εκ μέρους του μητροπολιτικού ελληνισμού τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, καταθέτοντας δάφνινο στεφάνι επί της σορού του στο τέλος της εξοδίου ακολουθίας, την οποία έψαλαν ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρωθυπουργός συλλυπήθηκε την κόρη του Γλαύκου Κληρίδη, την Καίτη, καθώς και τον γαμπρό του, τον Κώστα Σαμμά.

Στη συνέχεια υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων, όπου σημείωσε: «Τα θερμότατα συλλυπητήρια του Μητροπολιτικού Ελληνισμού για το μεγάλο πολιτικό άνδρα της Κύπρου μας».



Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο μητροπολιτικός ελληνισμός τιμά τον Γλαύκο Κληρίδη, έναν εκλεκτό πολιτικό άνδρα, που άρρηκτα συνέδεσε το όνομά του με τη νεότερη κυπριακή ιστορία.

«Ως άνθρωπο» είπε ο πρωθυπουργός «τον γνώρισα απλό, με προσήνεια, με ανεκτικότητα, με ανεξικακία, με την εντιμότητα των εκλεκτών της ζωής». Ως πολιτικός άνδρας, «ο Κληρίδης είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, με τόλμη και να δημιουργεί προοπτικές. Είχε το χάρισμα της διορατικότητας και την αρετή του ρεαλισμού. Και όλα αυτά συνυφασμένα με το ακοίμητο όραμά του για μια πραγματικά ελεύθερη και ευτυχισμένη Κύπρο» σημείωσε ο Αντ. Σαμαράς.

«Σε αυτήν τη μακροχρόνια πορεία του, με σύνεση και, θα έλεγα, με υπευθυνότητα τον γνωρίσαμε όλοι. Και η σύνεση και η υπευθυνότητα αυτή δεν αφαιρούσε τίποτα από την ευτολμία και την αγωνιστικότητα του» συνέχισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η ουσιαστική παρακαταθήκη που αφήνει ο Γλαύκος Κληρίδης είναι μια παρακαταθήκη ενότητας και συλλογικής συστράτευσης στον αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου.



«Η μετουσίωση αυτής της παρακαταθήκης σε πράξη είναι η υπέρτατη τιμή που του αρμόζει. Και απόδοση αυτής της τιμής είναι ευθύνη και είναι χρέος όλων μας. Ευθύνη και χρέος που συναρτώνται με την ευτυχία του κυπριακού λαού. Η Ελλάς αυτή την ευθύνη τη συμμερίζεται και συμμετέχει στην εκπλήρωση αυτού του χρέους» τόνισε ο κ. Σαμαράς και καταλήγοντας διαβεβαίωσε: «Για την Ελλάδα, η Κύπρος ήταν και παραμένει πάντα ευθύνη και χρέος».

Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες της οικογένειας του εκλιπόντος, του πολιτικού κόσμου αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού για την παρουσία του πρωθυπουργού στην κηδεία.

«Η παρουσία σας» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης «αποδεικνύει έμπρακτα την τιμή που αποδίδετε σε έναν μεγάλο πολιτικό άνδρα της Κύπρου, αλλά και την ίδια ώρα τη συμπαράστασή σας προς τον δοκιμαζόμενο κυπριακό ελληνισμό».

Ανήμερα της 30ης επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Την είδηση του θανάτου του πρώην Προέδρου της Κύπρου ανακοίνωσε ο προσωπικός του γιατρός Ιωσήφ Κάσιος.

Ο 95χρονος Γλαύκος Κληρίδης νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα στην κλινική «Ευαγγελίστρια» στη Λευκωσία σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, χωρίς μηχανική υποστήριξη και απλά του χορηγούνταν η ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή. Η κατάσταση της υγείας του είχε χαρακτηριστεί μη αναστρέψιμη.

Την Πέμπτη ο Γλαύκος Κληρίδης έπεσε σε κώμα. Η υγεία του Γλαύκου Κληρίδη επιδεινώθηκε από νεφρική ανεπάρκεια, την οποία προκάλεσε ο υψηλός διαβήτης.

Ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου είχε εισαχθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για νοσηλεία, ενώ υπεβλήθη και σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων για διάφορα προβλήματα υγείας που κατά καιρούς παρουσίαζε και η κατάστασή του ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένη λόγω και της προχωρημένης ηλικίας.

Τις τελευταίες ώρες βρίσκονταν στο πλευρό του Γλαύκου Κληρίδη η κόρη του Καίτη Κληρίδη, συγγενείς, φίλοι και στενοί συνεργάτες.

O Γλαύκος Κληρίδης είναι ένα πρόσωπο που έχει σφραγίσει με την παρουσία του τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, αφού ήταν μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες του 1959 στο Λονδίνο, από τις οποίες προέκυψε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Τον Ιούλιο του 1960 εξελέγη μέλος και στη συνέχεια Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το 1968 ο Γλαύκος Κληρίδης ορίσθηκε εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες. Από αυτή τη θέση διεξήγαγε συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάς μέχρι τον Απρίλιο του 1976.

Το Μάιο του 1976 ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό. Σε πολλές περιπτώσεις εξετέλεσε καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αναπληρωτής του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κατά τις απουσίες του στο εξωτερικό. 

Στις συζητήσεις του Κυπριακού προβλήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Γλαύκος Κληρίδης εκπροσώπησε την Κύπρο αρκετές φορές.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας μέχρι που εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (14 Φεβρουαρίου 1993) και επανεξελέγη Πρόεδρος στις 15 Φεβρουαρίου 1998.

 

Την ανάγκη είτε το ευρώ να διαλυθεί είτε οι μεγάλες χώρες-μέλη να κάνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ό,τι είναι αναγκαίο, ώστε το ενιαίο νόμισμα να γίνει πιο φιλικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση, επεσήμανε σε χθεσινοβραδινή ομιλία στο London School of Economics ο νομπελίστας οικονομολόγος και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Στην πρώτη διάλεξή του ως κάτοχος της «Βασιλικής Έδρας Οικονομικών» του LSE, ο κ. Πισσαρίδης , που κάποτε πίστευε με πάθος στα οφέλη της νομισματικής ένωσης, δήλωσε ότι είτε το ευρώ πρέπει να διαλυθεί ή η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής να αντιστραφεί δραματικά, ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αποφευχθεί η δημιουργία μιας χαμένης γενιάς μορφωμένων νέων.

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος δήλωσε ότι οι ισχύουσες ad hoc διαδικασίες λήψης αποφάσεων και μη σταθερών πολιτικών ελάφρυνσης χρέους «δεν θα βγάλουν πουθενά» την Ευρωζώνη. «Οι πολιτικές που ακολουθούνται τώρα για τη σταθεροποίηση του ευρώ στοιχίζουν στην Ευρώπη θέσεις εργασίας και δημιουργούν μία χαμένη γενιά μορφωμένων νέων. Δεν είναι αυτό που υποσχέθηκαν οι ιδρυτές της νομισματικής ένωσης», είπε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Στα μέτρα που πρότεινε ο νομπελίστας οικονομολόγος, περιλαμβάνεται η ανάληψη «γενναίας δράσης» τόσο στη νομισματική όσο και στη δημοσιονομική πολιτική, ενδεχομένως με ανατροπή στάσης από εκείνους που νόμιζαν ότι η λιτότητα θα προκαλούσε μόνο βραχυπρόθεσμα προβλήματα. Μια τέτοια μεταστροφή είναι πιθανό να κοστίσει ψήφους στις πλούσιες χώρες της βόρειας Ευρώπης, επισημαίνεται.

Ο κ. Πισσαρίδης χαρακτήρισε επίσης μη υπερασπίσιμο τον διαχωρισμό μεταξύ δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Και επίσης ότι, υπό τα ισχύοντα, οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους και να ασφαλίσουν τις καταθέσεις τους. Αυτό σημαίνει δημοσιονομικές δαπάνες και συσσώρευση χρέους. Η ανεπαρκής εποπτεία των τραπεζών μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Τάχθηκε υπέρ της γρήγορης εφαρμογής των σχεδίων για τη μετατροπή της ΕΚΤ σε εποπτική αρχή, με την εξουσία εκκαθάρισης τραπεζών, ανακεφαλαιοποίησής τους και ασφάλισης των καταθέσεών τους. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη τουλάχιστον μερικής κεντρικής εποπτείας των δημοσίων οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης – κάτι που θα γίνεται πιο αξιόπιστα από ένα ανεξάρτητο όργανο, άλλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ένα «συμβούλιο δημοσιονομικής πολιτικής» με έδρα τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Πισσαρίδης προειδοποίησε επίσης ότι η λιτότητα καταστρέφει τις θέσεις εργασίας, έχοντας δημιουργήσει μία Ευρώπη δύο κατηγοριών: της Γερμανίας και άλλων βορείων χωρών για τις οποίες η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι πάνω-κάτω σωστή και των χωρών του νότου, για τις οποίες η πολιτική της ΕΚΤ είναι πολύ σφιχτή.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις και ότι πρέπει τα επενδυτικά έργα να εξαιρούνται από τους μονοετείς ορίζοντες των εθνικών προϋπολογισμών.

Φιλελεύθερος
 

Η κηδεία του βετεράνου πολιτικού και πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει την Τρίτη δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους εν ενεργεία.

Φόρο τιμής στον ιστορικό ηγέτη θα αποτίσουν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Την ημέρα της κηδείας θα τηρηθεί δημόσια αργία. Οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια, τα σχολεία και την πρεσβεία της Ελλάδος κυματίζουν μεσίστιες.

Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να γίνονται εισφορές για τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους.

Η καρδιά του Γλαύκου Κληρίδη σταμάτησε να χτυπά στις 15 Νοεμβρίου, ανήμερα της 30ής επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους που ίδρυσε η Άγκυρα και ο Ραούφ Ντενκτάς.

Τη θλιβερή είδηση του θανάτου του πρώην Προέδρου ανακοίνωσε ο προσωπικός του γιατρός Ιωσήφ Κάσιος, o oποίος ανέφερε «ο μεγάλος ηγέτης έφυγε στις 6:20 μμ σήμερα». 

Ο 95χρονος Γλαύκος Κληρίδης νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα στην κλινική «Ευαγγελίστρια» στη Λευκωσία σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, χωρίς μηχανική υποστήριξη και απλά του χορηγούνταν η ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή. Η κατάσταση της υγείας του είχε χαρακτηριστεί μάλιστα μη αναστρέψιμη.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική της Λευκωσίας ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

Η κατάσταση της υγείας του κ. Κληρίδη είναι πάρα πολύ κακή, δήλωσε ο προσωπικός του γιατρός, Ιωσήφ Κάσιος και πρόσθεσε: «Είναι κρίσιμη και, δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην Πρόεδρος έχει πέσει σε κώμα και η κατάστασή του είναι πλέον μη αναστρέψιμη
 

Περισσότερα Άρθρα...