sarris

Την παραίτησή του υπέβαλε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, όπως δήλωσε ο ίδιος στο τέλος συνέντευξης Τύπου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τους υπουργούς Παιδείας και Ενέργειας, με θέμα τη συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο.

Πιο συγκεκριμένα για το γεγονός της παραίτησης του ο κ. Σαρρής εξήγησε ότι αυτό έπρεπε να κάνει, επειδή κατά την έρευνα της αρμόδιας επιτροπής θα εξεταστεί και το διάστημα που ήταν πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Σαρρή και τον ευχαριστεί για τις υπηρεσίες του.

Μάλιστα, έπειτα από την παραίτηση του κ. Σαρρή, επισπεύδεται η διαδικασία του ανασχηματισμού. Ο κ. Αναστασιάδης προσανατολίζεται να αντικαταστήσει τον Υπουργό Οικονομικών, με τον νυν Υπουργό Εργασίας, Χάρη Γεωργιάδη ενώ η Γενική Ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη προορίζεται να αναλάβει καθήκοντα Υπουργού Εργασίας.

trapeza kyprou

Στο 37,5% θα ανέλθει το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου. Παράλληλα, δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας τα διατάγματα για να ξεκινήσει η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου και η απορρόφηση της «καλής» Λαϊκής.

Στο μεταξύ, για πέντε ακόμα ημέρες παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στις τραπεζικές συναλλαγές στην Κύπρο, καθώς δημοσιεύθηκε νέο Διάταγμα με τροποποιήσεις στα μέτρα.


Αντιδράσεις για την ερευνητική επιτροπή

Λανθασμένη χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ την απόφαση της κυβέρνησης να διορίσει τριμελή ερευνητική επιτροπή, αντί ποινικών ανακριτών, για να διερευνήσει γεγονότα, αποφάσεις και συνθήκες που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Ο βουλευτής του κόμματος Αριστος Δαμιανού εκτιμά ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας, αλλά και πιθανόν να αποδειχτεί αναποτελεσματική.

Αμφιβολίες ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διερεύνηση και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών για τη σημερινή οικονομική τραγωδία, εκφράζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας. Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Λιλλήκας υπογραμμίζει ότι όλοι γνωρίζουν πως Ερευνητικές Επιτροπές αυτού του τύπου, «αποτελούν προπέτασμα καπνού» και καλεί το Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη ποινική έρευνα για όλες τις πτυχές της οικονομικής τραγωδίας, που βιώνουν σήμερα οι Κύπριοι πολίτες.

«Φρένο» στα σενάρια εξόδου από την Ευρωζώνη

Δεν πρόκειται να φύγει η Κύπρος από το ευρώ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι στο Δημόσιο απαιτούνται μεταρρυθμίσεις με δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας του.

Μιλώντας 5ο Ετήσιο Συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει και μείωση μισθών και ωφελημάτων.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, όπως αναφέρει το Sigmalive.com, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία περιήλθε το κράτος, λέγοντας ότι παρέλαβε ένα κράτος χρεοκοπημένο και πρέπει αυτοί που διαχειρίζονταν την οικονομία να κάνουν αυτοκριτική.

Για εννέα μήνες, είπε, γνώριζαν ότι η Λαϊκή Τράπεζα χρεοκοπούσε και ανέβαλλαν να πάρουν αποφάσεις μέχρι να αναλάβει η νέα Κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι έφθασε μάλιστα να έχει χρέος 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως είπε, μια τράπεζα έχει ανάγκη χρηματοδότησης όσο ένα κράτος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παύσης του Διοικητή της Τράπεζα; Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης, είπε ότι αυτό δεν είναι θέμα δημοσίου διαλόγου αλλά αντικείμενο προβληματισμού όλων, πως μέσα από ένα καλύτερο συντονισμό ξεπερνούμε τα προβλήματα.

Στις 4 Απριλίου το μνημόνιο στο Eurogroup

Το συμφωνημένο Μνημόνιο της Κύπρου πρέπει να παρουσιαστεί στη σύνοδο της ομάδας Εργασίας του Eurogroup στις 4 Απριλίου. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε, με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσει να αρχίσει η διαδικασία της επικύρωσής του από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αφού σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε την ανάγκη η Κύπρος να πάρει την πρώτη δόση το συντομότερο δυνατό, δεδομένων των άσχημων οικονομικών της κυβέρνησης.

davoutoglou

«Λύση ή διχοτόμηση» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας «Σταρ» η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Την ώρα που η Κύπρος περνά τις πιο δραματικές της ώρες, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και μάλιστα δια στόματος του υπουργού της.

«Η εκλογή Αναστασιάδη αναπτέρωσε τις ελπίδες. Η Τουρκία για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια παίρνει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη λύση δύο κρατών» λέει ο Τούρκος υπουργός και συνεχίζει πως «ο Αναστασιάδης απαντώντας στην επιστολή Έρογλου ήταν καταρχήν θετικός, αλλά σημείωσε πως χρειάζεται χρόνο, επειδή ασχολείται με την οικονομική κρίση». Ωστόσο, στη συνέντευξη Νταβούτογλου δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο εάν η συγκεκριμένη «απάντηση» αφορά επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, σχετικά με την τουρκική πρόταση.

Σύμφωνα με τον Αχ. Νταβούτογλου η τουρκική πρόταση έχει ως εξής:

«1. Ο ΟΗΕ πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία. Οι πλευρές πρέπει το συντομότερο δυνατό να συναντηθούν για την επίλυση. Οι συνομιλίες πρέπει να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος. Οι φυσικοί πόροι πρέπει να ανήκουν στη νέα ενιαία Κύπρο.

2. Εάν όμως δεν καταστεί αυτό δυνατόν και είναι δεδομένη η ανάγκη για τους φυσικούς πόρους, τότε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές πρέπει να συστήσουν κοινή επιτροπή η οποία θα επιβλέψει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των πόρων. Οι οικονομικοί πόροι που θα διαμορφωθούν, να παγώσουν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και να χρησιμοποιηθούν μετά την ειρήνευση και γι΄αυτήν.

Τα περί κοινής επιτροπής είχαν αναφερθεί και σε αντίστοιχη πρόταση της τουρκικής πλευράς το 2011.

3. Εάν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει αυτό και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει ότι ο βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε εμείς ήμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Τα δύο αυτά κράτη στη συνέχεια μπορούν να συναντηθούν στην ΕΕ».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Τούρκος υπουργός λέει επίσης ότι «η Ελληνοκυπριακή πλευρά χρειάζεται 17 δισ ευρώ. Η ΕΕ δίνει τα 10 δισ και ζητά από την Ελληνοκυπριακή πλευρά να βρει τα υπόλοιπα 7,5 δισ ευρώ. Επιθυμούν να λύσουν το πρόβλημα με την κατάσχεση τμήματος των τραπεζικών καταθέσεων. Επειδή όμως σημαντικό τμήμα των καταθέσεων ανήκει στους Ρώσους, σκέφτονται να πωλήσουν ειδικά στους Ρώσους τα ομόλογα του φυσικού αερίου που βρίσκεται στη Νότια Κύπρου και δεν έχει εξορυχτεί».

Αναφερόμενος στα πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί πρόσφατα στην Τουρκία ότι η Ρωσία ως αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας θέλει στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, ο Αχ. Νταβούτογλου λέει ότι «η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα και όμως δεν έχουμε βάση στην Κύπρο. Αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο. Δεν παίρνουμε στα σοβαρά τις συζητήσεις αυτές. Κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με την ιδρυτική συμφωνία της Κύπρου, δεν είναι δυνατόν».

«Μετά από τριάντα χρόνια, η Τουρκία για πρώτη φορά παίρνει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη λύση δύο κρατών» λέει και προσθέτει: «Εάν λένε ότι ο νότος ανήκει σε μας και ο βορράς σε σας και προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες στο νότο, τότε αυτό σημαίνει ότι το αποδέχονται. Εάν θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα επί των φυσικών πόρων στον νότο, τότε και η Τουρκία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει έρευνες για τις πηγές του βορρά, στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει συνάψει με την ΤΔΒΚ. Το θεωρούμε αυτό όχι απειλή, αλλά θετικό μοχλό. Δεν είναι όμως δυνατό να δεχτούμε την αντίληψη ότι όλες οι πηγές τους ανήκουν. Η αντίληψη αυτή καταργεί τις παραμέτρους του ΟΗΕ».

«Μόνο στην Τουρκία και πουθενά αλλού, μπορεί να πάει το φυσικό αέριο» λέει ο Αχ. Νταβούτογλου και υποστηρίζει ότι «υπό την έννοια αυτή, ποια είναι η χώρα που έχει ενεργειακή ανάγκη; Εάν τεθεί θέμα μεταφοράς του αερίου στην Ευρώπη, πώς μπορεί να γίνει αυτό; Υποθαλάσσια στην Κρήτη και από εκεί στην Ελλάδα, όπου όμως υπάρχουν μεγάλα σεισμικά ρήγματα, πράγμα που καθιστά αδύνατη τη μεταφορά από εκεί. Συνεπώς, είναι υποχρεωμένοι».

matrix

SARIS MERKEL

Στροφή 180 μοιρών επιχείρησε να κάνει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, αποκαλύπτοντας χθες βράδυ σε εκπομπή κυπριακού καναλιού ότι το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερο από το εκτιμώμενο.

Ο Μ. Σαρρής έκανε λόγο επίσης για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ παραδέχτηκε πως οι συνθήκες που είχαν επιτύχει στην πρώτη συμφωνία ήταν σαφώς καλύτερες από αυτές του τελευταίου Eurogroup.

Παρά τις δεσμεύσεις και τις εκτιμήσεις των ιθυνόντων ότι το ύψος των καταθέσεων θα περιοριστεί στο 30%-40%, ο υπουργός έκανε λόγο για κούρεμα 50%-80%, προκαλώντας σοκ.

 

Το κούρεμα θα αγγίξει το 80%

Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Σαρρής έκανε λόγο για κούρεμα που θα αγγίζει το 50% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και το 80% για τις αντίστοιχες της Λαϊκής. Ο υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου δεν περιορίστηκε στην αποκάλυψη των τρομερών ποσοστών, αλλά προχώρησε σε ανακοινώσεις που ήταν φυσικό να συνοδεύσουν μια τέτοιου είδος συμφωνία.

Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων

Αναλυτικά επεσήμανε πως έπεται μείωση των δημοσίων υπαλλήλων μέσω συνταξιοδοτήσεων και μη αντικαταστάσεων, χρυσώνοντας το χάπι με την απόρριψη του μέτρου των απολύσεων. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι καταθέτες της Λαϊκής με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα κάνουν έξι με επτά χρόνια να πάρουν χρήματα, κάτι το οποίο ποτέ ως τώρα δεν είχε ειπωθεί.


Η αρχική συμφωνία ήταν καλύτερη

Αναφορικά με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα τόνισε ότι ήταν απαίτηση της τρόικας να περάσουν στα χέρια ελληνικού ομίλου, ενώ ως άλλος Πόντιος Πιλάτος ένιψε τας χείρας του για το αποτέλεσμα της συμφωνίας σημειώνοντας ότι η αρχική διαφωνία στην πρώτη απόφαση του Eurogroup οδήγησε σε δυσκολότερες μέρες την κοινωνία και το τραπεζικό σύστημα και στο «ναυάγιο» της Λαϊκής Τράπεζας.

Ο κ. Σαρρής δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ήταν σημαντική επιτυχία το ότι πέτυχαν μικρά ποσοστά «κουρέματος» την πρώτη φορά, εκτιμώντας ότι το 6,75% είναι μικρό ποσοστό.

 

Η προσαρμογή είναι βίαιη και δημιουργεί προβλήματα

Τέλος επιχείρησε να προετοιμάσει το έδαφος για τις επικείμενες συνθήκες έπειτα από τη συμφωνία προβλέποντας ότι «η προσαρμογή είναι βίαιη και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αλλά ξέρουμε ότι είναι πίσω μας τα προβλήματα των τραπεζών. Η Τράπεζα Κύπρου θα βγει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία και θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας».



Μείζον ζήτημα πολιτικό, ηθικό αλλά και με προφανείς σοβαρότατες ποινικές διαστάσεις δημιουργεί η αποκάλυψη στη Λευκωσία ότι οι τράπεζες που παρέσυραν στον βυθό την Κύπρο διέγραφαν αφειδώς δάνεια που είχαν λάβει πολιτικοί από τα τρία μεγάλα κόμματα και άλλα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Ήδη έχουν παραδοθεί στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλή οι λίστες με τα ονόματα πολιτικών προσώπων από όλα τα κόμματα (πλην ΕΔΕΚ και Οικολόγων) που πέτυχαν τη διαγραφή σημαντικών οφειλών τους από τις τράπεζες και θα πρέπει τώρα να αποδείξουν το πώς και το γιατί της ειδικής αυτής μεταχείρισης που είχαν από τα διορισμένα από την ίδια την πολιτική ηγεσία διοικητικά συμβούλια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να μην πλανάται η «οσμή» χρηματισμού των πολιτικών με την ταυτόχρονη κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

Οι λίστες αυτές αποτελούν την άκρη του νήματος για τη διερεύνηση του οργίου της ρεμούλας και της διαφθοράς, που συνέβαλε με δραματικό τρόπο στη σημερινή καταστροφή.



Η λίστα που δημοσιεύει σήμερα το «Έθνος» έχει ήδη παραδοθεί στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής.

Διαγραφές δανείων από την Τράπεζα Κύπρου:

- στην ξενοδοχειακή εταιρεία Τ.Η.Ε. (συνδέεται με το ΑΚΕΛ) διεγράφη δάνειο 2,8 εκατ. ευρώ

- στην Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία χαρίστηκε δάνειο 193.000 ευρώ

- στην εταιρεία Ν.Μ.G. (συνδέεται με κορυφαίο στέλεχος ΑΚΕΛ) χαρίστηκε δάνειο 11.000 ευρώ

- στον Π.Π., γνωστό πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ, διεγράφη δάνειο 101.000 ευρώ

- στην εταιρεία At.ltd. (συνδέεται με βουλευτή του ΔΗΣΥ) διεγράφη δάνειο 11.000 ευρώ

- στην εταιρεία Cy.Ind.Ltd, η οποία ανήκει σε αδελφό πρώην υπουργού του ΔΗΚΟ, διεγράφη δάνειο 1,28 εκατ. ευρώ

- στον Π.Γ., γιο πρώην υπουργού του ΑΚΕΛ, διεγράφη δάνειο 2.000 ευρώ

- στη Σοφ. Χ., πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ, διεγράφη δάνειο 26.000 ευρώ

- στον Ευ.Σ., πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ, διεγράφη δάνειο 16.000 ευρώ

- σε δήμαρχο του ΑΚΕΛ διεγράφη δάνειο 17.000 ευρώ

- στη Λ.Π., νύφη βουλευτή ΔΗΚΟ, διεγράφη δάνειο 330.000 ευρώ

- σε πρώην υπουργό, πρόεδρο κόμματος, στέλεχος του ΔΗΣΥ με εταιρεία, διεγράφη δάνειο 399.000 ευρώ.

Στην Ελληνική Τράπεζα:

- η εταιρεία T.Trading Co Ltd του Ν.Κ., βουλευτή μικρού κόμματος, από δάνειο 1.654.000€, τον Δεκέμβριο του 2008 διαγράφηκαν 543.000€.

Στη Λαϊκή Τράπεζα:

- διαγραφή χρέους 39.000€ 2012 για τον Αρ.Γ. πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ

- διαγραφή οφειλής του ύψους 71.000€ τον Ιούνιο του 2011 για τον Αν.Γ. πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ

- 54.000€ διαγράφηκαν από οφειλή του Σ.Χ., πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ (του είχε διαγραφεί χρέος και από την Κύπρου)

- εταιρεία όπου κορυφαίος Κύπριος πολιτικός διαθέτει το 51% των μετοχών της, εμφανίζεται να έχει κάνει συμφωνία για διαγραφή χρέους ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων με την υποσημείωση πως η διαγραφή έχει υπολογιστεί για το 2014

- στην Π.Α., πρώην σύζυγο κορυφαίου υπηρεσιακού στελέχους του ΥΠΕΞ, Ν.Α., διαγράφηκε το 2010 οφειλή 18.500€

- σε εταιρεία που ανήκει στον εν ενεργεία πρέσβη Π.Ν. διαγράφηκε το 2012 το ποσό των 14.000€.

Απαγορεύεται κάθε πληρωμή χωρίς μετρητά ή και μεταφορά χρημάτων εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τάξη και ηρεμία επικρατεί στις ουρές έξω από τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, που άνοιξαν στις 12.00, για πρώτη φορά μετά την 16η Μαρτίου. Ο ουρές τελικά δεν ήταν πολύ μεγάλες, παρόλο που υπήρχαν εκτιμήσεις για χιλιάδες πολίτες που θα επιχειρούσαν να εξυπηρετηθούν την πρώτη μέρα. Σε επιφυλακή βρίσκεται από το πρωί η κυπριακή Αστυνομία, ενώ έχουν επιστρατευτεί και ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε χτες το βράδυ με κοντέινερ 5 δισ. ευρώ στα θησαυροφυλάκια της Κεντρικής Τράπεζας στη Λευκωσία.

Παρόλ' αυτά, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις με το σταγονόμετρο και υπό περιορισμούς ακόμη αυστηρότερους από αυτούς που είχαν ανακοινωθεί χτες.
 
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές στο twitter, υπήρξαν καθυστερήσεις στο άνοιγμα κάποιων υποκαταστημάτων τραπεζών.

foust

Kαταστροφική για την αξιοπιστία της ευρωζώνης χαρακτηρίζει, με συνέντευξή του στη Realnews, την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ο Κλέμενς Φουστ, κορυφαίος σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών μελετών ZWE.

«Είναι ένα ηλίθιο πείραμα», τονίζει και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να δούμε «κούρεμα» καταθέσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια στιγμή, προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει πιστά τη συμφωνία με την τρόικα για να επιτύχει ελάφρυνση των μέτρων του μνημονίου μεσοπρόθεσμα.

Πώς επηρεάζει την ευρωζώνη η απόφαση του Eurogroup για τη διάσωση της Κύπρου;

Πιστεύω ότι μειώθηκε η αξιοπιστία της ευρωζώνης στη διαχείριση κρίσεων. Υπάρχουν τυποποιημένοι κανόνες για τον τρόπο διαχείρισης των τραπεζικών κρίσεων. Ο πρώτος κανόνας είναι ότι αρχικά πρέπει να υποστούν απώλειες οι μεγάλοι μέτοχοι τραπεζών, μετά τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και μόνο στο τέλος θα πρέπει να υποστούν απώλειες οι καταθέτες.

Και το σχέδιο για την Κύπρο προβλέπει ότι οι μικροκαταθέτες είναι μεταξύ των πρώτων που θα έχουν απώλειες και η εγγύηση των καταθέσεων καταστρατηγείται επιβάλλοντας φόρο σε αυτές. Είναι αυθαίρετο. Συνεπώς, θα υπάρξουν επιπτώσεις: η απώλεια της αξιοπιστίας.

Η απόφαση για την Κύπρο ήταν καταστροφική, κυρίως γιατί παραβίασε τους καθιερωμένους κανόνες διαχείρισης των τραπεζικών κρίσεων. Αποτελεί καταστροφή, γιατί κλονίζει την αξιοπιστία και αυξάνει την αβεβαιότητα αναφορικά με τον μελλοντικό χειρισμό προγραμμάτων διάσωσης και αναδιαρθρώσεων. Είναι ένα ηλίθιο πείραμα και ήταν ξεκάθαρο ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις.

real

Περισσότερα Άρθρα...