soible profil
 
"Δίκαιο" χαρακτήρισε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, το οποίο "θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση της κατάστασης" στη χώρα.

"Το αποτέλεσμα (των διαπραγματεύσεων) είναι δίκαιο για όλες τις πλευρές", τόνισε ο Γερμανός υπουργός παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους, στο Βερολίνο, το σχέδιο αυτό που εκπονήθηκε τη νύχτα στις Βρυξέλλες ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις.

"Με τη λύση που βρέθηκε, η Κύπρος έχει μια καλή ευκαιρία να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η εξεύρεση της λύσης αυτής ήταν μια "επίπονη" διαδικασία.

"Είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος, ακόμα κι αν δεν είναι ο ευκολότερος" τόνισε. Υπογράμμισε ότι η Κύπρος έχει ένα μακρύ, δύσκολο δρόμο μπροστά της για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της, αλλά πρόσθεσε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης είναι η καλύτερη ευκαιρία για να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, κατα την άποψη της Γερμανίας το σχέδιο που συμφωνήθηκε είναι "πολύ καλύτερο" από εκείνο της προηγούμενης εβδομάδας που θα έπληττε τους μικροκαταθέτες και το οποίο απέρριψε το κυπριακό Κοινοβούλιο.

Οι Γερμανοί βουλευτές θα εξετάσουν το σχέδιο, δυο φορές, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία σχετικά με τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (MES).

Μια πρώτη συνεδρίαση για την Κύπρο είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα, τόνισε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίον, η απόφαση γι΄αυτό θα ληφθεί πριν από το τέλος της ημέρας. Εάν αυτό δε συμβεί, οι δυο ψηφοφορίες θα διεξαχθούν κατά την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση, η τελική έγκριση του σχεδίου προβλέπεται για την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δύσκολες αποφάσεις πήρε η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής, την στιγμή που η κυβέρνηση έχει έτοιμο το σχέδιο Β’ για την διάσωση της Κύπρου, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος σε έκτακτο Eurogroup, πιθανότατα την Κυριακή.

Το σχέδιο της κυπριακής πλευράς προβλέπει την εγγύηση όλων των καταθέσεων έως του ποσού των 100.000 ευρώ και το πολύ μεγαλύτερο «κούρεμα» για τις μεγαλύτερες καταθέσεις. Στις Βρυξέλλες αναμένεται να μεταβεί εντός του Σαββατοκύριακου ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας. Μαζί του ο υπουργός Οικονομικών αλλά και πολιτικοί αρχηγοί. 

Συγκεκριμένα, για την Τράπεζα Κύπρου, προβλέπεται κούρεμα έως και 25% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Για τη Λαϊκή Τράπεζα, προβλέπεται εξυγίανσή της από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου σε συνεργασία με την ΕΚΤ (ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή, διάσπασή της σε «καλή» και «κακή» τράπεζα). Επίσης, οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ φαίνεται ότι χάνονται και οι καταθέτες θα έχουν τη δυνατότητα αποζημίωσης από την περιουσία της Λαϊκής Τράπεζας και από ομόλογα. Τέλος, για τις υπόλοιπες Τράπεζες, προβλέπεται κλιμακωτό ανά πιστωτικό ίδρυμα κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, με οριακή πλειοψηφία μιας ψήφου, η Βουλή υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, που περιλαμβάνει την μετατροπή της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα. Υπέρ ψήφισαν 26 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Εναντίον ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού. Εικοσιπέντε βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και ένας βουλευτής του ΔΗΚΟ τήρησαν αποχή. Ομόφωνα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια ο νόμος περί ίδρυσης Ταμείου Αλληλεγγύης, όπως και το νομοσχέδιο περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές.

 

Υπερψηφίστηκαν τα τρία νομοσχέδια

Στην Ολομέλεια, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας για την εξυγίανση των τραπεζών, τόνισε ότι «αυτή η πολιτική απόφαση της στήριξης του σκληρού νομοθετήματος διασφαλίζει το 100% των καταθέσεων 361.000 καταθετών. Με την διαδικασία εξυγίανσης της Λαϊκής, οι εργαζόμενοι στην τράπεζα ίσως σε ένα, δύο χρόνια βρεθούν στον εφιάλτη της ανεργίας. Αν απόψε όμως καταψηφίζαμε αυτό το νομοσχέδιο την Τρίτη 8.000 εργαζόμενοι στο δίκτυο της Λαϊκής θα έχαναν τη δουλειά τους χωρίς να πάρουν ούτε τον μισθό του Μάρτη».

«Οφείλουμε μια συγγνώμη στον κύπριο πολίτη», είπε ο κ. Νεοφύτου. «Όλοι έχουμε το μερτικό της ευθύνης μας. Δεν είναι ξέπλυμα των ευθυνών μας η έκφραση των οποιοδήποτε δικαιολογημένων αισθημάτων μας για την στάση των εταίρων μας».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στην Ολομέλεια, είπε ότι «είμαστε μέλος στην Ε.Ε. αλλά οι εταίροι μας έχουν πάρει αποφάσεις για να μας οδηγήσουν στην καταστροφή» και συμπλήρωσε ότι στις αποφάσεις του Eurogroup κυριάρχησαν τα πολιτικά κριτήρια. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρούν «να μας αποξενώσουν από παραδοσιακούς φίλους που έχουμε ως χώρα».

Ο κ. Κυπριανού τόνισε πως οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε νέα μέτρα, ως αποτέλεσμα των νέων αναγκών που θα υπάρξουν. Αναφορικά με την πρόσκληση του Νίκου Αναστασιάδη να παραστούν οι πολιτικοί αρχηγοί στις Βρυξέλλες στην Σύνοδο Κορυφής, είπε: «Δεν θα υποσκάψουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως έκαναν άλλοι στο παρελθόν». Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ τοποθετήθηκε επί του θέματος της αναδιάρθρωσης των τραπεζών και εξέφρασε την αντίθεσή του κόμματός του για τον τρόπο και το χρόνο που αυτό αποφασίστηκε.

 

Τι περιλαμβάνει το κάθε νομοσχέδιο από αυτά που ψηφίστηκαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής

1) Περιορισμός τραπεζικών συναλλαγών

- Ορίζεται ανώτερο ποσό ανάληψης (10.000 ευρώ το μήνα).
- Θα απαγορεύεται να τερματίζονται πρόωρα οι προθεσμιακές καταθέσεις (γραμμάτια).
- Θα ανανεωθούν υποχρεωτικά τα γραμμάτια που λήγουν το επόμενο διάστημα.
- Θα επιβληθεί περιορισμός στη δημιουργία νέων τραπεζικών λογαριασμών.
- Οι τρεχούμενοι λογαριασμοί μετατρέπονται σε καταθέσεις προθεσμίας.
- Θα περιοριστούν οι συναλλαγές χωρίς μετρητά.
- Θα περιοριστεί η εξαργύρωση επιταγών και οι διατραπεζικές συναλλαγές.
- Θα περιοριστούν οι συναλλαγές του κοινού με τις τράπεζες (διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών κ.ά.).
- Επίσης, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο υπουργός Οικονομικών να αποφασίσουν συμπληρωματικά μέτρα που θα κριθούν αναγκαία.

 

2) Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης

- Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από εισοδήματα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων
- Από ομόλογα ή και χρεόγραφα ή αξιόγραφα ή και άλλους τίτλους αξιών που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί
- Σκοπός του Ταμείου είναι να χρηματοδοτεί ή και να ενισχύει οικονομικά πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή και να συμβάλλει στην ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων ή και να συμβάλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

 

3) Αναδιάρθρωση Λαϊκής Τράπεζας

- Δημιουργία καλής τράπεζας στην οποία θα μεταφερθούν καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά και τα αναγκαία περιουσιακά στοιχεία.
- Θα διοριστεί εκκαθαριστής για να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία και να εισπράξει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
- Το ποσό που θα εισπραχθεί θα δοθεί στους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ.

real

Αντώνης Σαμαράς

Με έκδηλη αμηχανία και επιφυλακτικότητα, που υπέκρυπτε διαφωνία η οποία ωστόσο δεν εκδηλώθηκε επισήμως έως αργά το βράδυ, υποδέχθηκε το μέγαρο Μαξίμου το σχέδιο της Λευκωσίας για δημιουργία επενδυτικού ταμείου αλληλεγγύης προκειμένου να συγκεντρώσει τα 5,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τη συμφωνία δανειακής σύμβασης με την τρόικα.

Η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής, αμφιβάλλει ωστόσο για το κατά πόσον η νέα κυπριακή πρόταση θα γίνει αποδεκτή από το Eurogroup.

Στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών, γνωρίζοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι ενήμερη πως Βερολίνο και Βρυξέλλες απαιτούν «λύση συμβατή με τους κοινοτικούς κανονισμούς» και δεν θα δεχθούν σχέδιο που δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων πάνω από τα 100.000 ευρώ, έστω και με κλίμακες, επικρατούσε ανησυχία και απαισιοδοξία.

«Η Κύπρος έχει την ευθύνη. Αυτή γνωρίζει τα στοιχεία με βάση τα οποία κατέληξε στο συγκεκριμένο σχέδιο. Μένει να παρουσιάσουν τα στοιχεία αυτά, πείθοντας την Ε.Ε. και το Eurogroup ότι το σχέδιο είναι ρεαλιστικό» ήταν η ενδεικτική, πρώτη αντίδραση του μεγάρου Μαξίμου στην απόφαση της σύσκεψης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.

Στο Μαξίμου, μετά τη διαφωνία Μόσχας - Λευκωσίας για λύση μέσω ρωσικών κεφαλαίων, την οποία η Αθήνα ούτως ή άλλως δεν επιθυμούσε, επικρατεί ανησυχία και απαισιοδοξία, για δύο ακόμα λόγους:

Πρώτον, επειδή τα μηνύματα που έχουν από τις Βρυξέλλες -μετά και τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ- παραπέμπουν στο βέβαιο συμπέρασμα ότι η πρόταση που ετοιμάζει το Eurogroup προς τη Λευκωσία δεν θα είναι βελτιωμένη. Θα έχει μόνο κάποιες μικρές αλλαγές σε σχέση με την πρόταση που απέρριψε η κυπριακή Βουλή και αυτή τη φορά θα τεθεί με τη μορφή «take it or leave it».

Δεύτερον, η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων -την οποία στο Μαξίμου αποδίδουν ξεκάθαρα στη Λευκωσία και όχι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο- εγκυμονεί κινδύνους και για την Αθήνα. Επιτείνει την αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη, αυξάνει τις πιέσεις προς την Αθήνα για να βρεθεί άμεση λύση για τις κυπριακές τράπεζες που μένουν μετέωρες και ενισχύει τις φωνές υπέρ της σκλήρυνσης της στάσης της κυβέρνησης συνεργασίας έναντι της τρόικας, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό αλλά και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να αποδοκιμάσει δημοσίως τη στάση του Eurogroup έναντι της Κύπρου, όπως ήδη έχουν κάνει Βενιζέλος και Κουβέλης, εκτιμώντας ότι μία τέτοια πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό θα επιδείνωνε το κλίμα των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - τρόικας.

Στη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά - Στουρνάρα στο Μαξίμου εξετάστηκαν όλα τα σενάρια και κυρίως το ελληνικό «σχέδιο Β» για την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου που προβλέπει την απορρόφηση των κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών (Κύπρου, Ελληνική και Λαϊκή) από ελληνικές τράπεζες. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης το γεγονός ότι μέσα σε ένα 48ωρο υπήρξε εκταμίευση της τάξης των 23 εκατ. ευρώ (8 εκατ. ευρώ την πρώτη ημέρα και 15 εκατ. ευρώ τη δεύτερη) από τις τρεις κυπριακές τράπεζες: «Είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Ακόμα και για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου» έλεγαν χθες συνεργάτες του κ. Σαμαρά, αν και εκτιμούσαν ότι ώς τη Δευτέρα θα έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κύπρο, η οποία ωστόσο προεξοφλείται ότι «όσες βελτιώσεις και να έχει, δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα για την Κύπρο».

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεργασίας επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία και για το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο έχουν δώσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ενισχύσει τις λεγόμενες «αντιμνημονιακές» δυνάμεις και έχουν προκαλέσει ήδη ρήγματα στις κοινοβουλετικές ομάδες της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Απέναντι στις πιέσεις για αλλαγή στάσης έναντι της τρόικας, ανώτατες κυβερνητικές πηγές συνιστούν ψυχραιμία και υπομονή μέχρι να υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Κύπρου, αυτή είναι ωστόσο μία γραμμή άμυνας για να κερδηθεί χρόνος. Η εικόνα της κυπριακής Βουλής να απορρίπτει μία συμφωνία-«πακέτο» σε σύγκριση με την εικόνα της κυβέρνησης στην Ελλάδα που δεν καταφέρνει να περάσει μικρότερης σημασίας αιτήματα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή η εφαρμογή της απόφασης των πολιτικών αρχηγών για να μην παραταθεί το «χαράτσι» της ΔΕΗ και το 2013, είναι καταλυτική κατά της Αθήνας.

enet

Το 68% των Κυπρίων που μετείχαν σε δημοσκόπηση συμφωνεί με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας τους από την Ευρωζώνη και τη στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία

Στην έρευνα διεξήγαγε η Prime Consulting για λογαριασμό του Sigma, το 77,8% συμφωνεί με πιθανή πρόταση να δεσμευτεί φυσικό αέριο για να σωθεί η οικονομία.

Λαβωμένη από την κρίση βγαίνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη, καθώς το 36,4% εκτιμά ότι φταίει ο ίδιος ο πρόεδρος της Κύπρου, το 24,8% η Ευρώπη,  το 23,7 ο τέως πρόεδρος Δημ. Χριστόφιας και το 5,5% οι τράπεζες.

Το 34,7% θεωρεί ότι ήταν κακοί οι χειρισμοί Αναστασιάδη στο Eurogroup και το 28,6% ότι ήταν πολύ κακοί. Ο πρόεδρος της Κύπρου έχει απολέσει της εμπιστοσύνης του 51,6% των ερωτηθέντων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μιχ. Σαρρής έχει απολέσει της εμπιστοσύνης του 66,8% των ερωτηθέντων.

Το 76% συμφωνεί με το «όχι» στο κούρεμα που είπαν οι Κύπριοι βουλευτές

Matrix

Με τίτλο «Πάνω που νομίζατε ότι είναι ασφαλής...» το κύριο άρθρο του περιοδικού Economist σχολιάζει τις εξελίξεις αναφορικά με τη διάσωση της Κύπρου υποστηρίζοντας ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη είναι υπαρκτός

Κρούει τον κώδωνα του πανευρωπαϊκού κινδύνου από την επιβολή κουρέματος επί των καταθέσεων στην Κύπρο και αντιπροτείνει την απευθείας αναχρηματοδότηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Όπως υπογραμμίζει το άρθρο, αν και η Κύπρος είναι ο «νάνος» της Μεσογείου, με το ΑΕΠ της να αγγίζει μόλις τα 23 δισ. ευρώ, η κρίση που διανύει μπορεί να έχει «δηλητηριώδης» μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Χαρακτηρίζοντας παράλληλα την εβδομάδα που προηγήθηκε ως καταστροφική.

 

Διάχυση του φόβου για επιδρομή στις καταθέσεις

Σύμφωνα με τον Economist, οι χειρισμοί στο κυπριακό ζήτημα έσπειρε τον φόβο ότι «επιδρομές» στις καταθέσεις μπορεί να εφαρμοστούν και σε άλλα κράτη-μέλη όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Επίσης αποκάλυψαν την έλλειψη προόδου προς την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στα ευρωπαϊκά προβλήματα. «Ιδανικά όλη αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους να πιέσουν για μεταρρυθμίσεις, ωστόσο ενόψει των γερμανικών εκλογών το φθινόπωρο κάτι τέτοιο μοιάζει εξαιρετικά απίθανο.» υπογραμμίζει ο συντάκτης του άρθρου.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η Κύπρος έχει χρεοκοπήσει, με βάση το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος, αν αναλάβει τις επισφάλειες των τραπεζών της, θα φτάσει στο 145% του ΑΕΠ της, ο Economist προτείνει ως λύση την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Επίσης ο αρθρογράφος προτείνει να μην εφαρμοστεί κούρεμα σε καταθέτες και ομολογιούχους προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο φόβος για παρόμοιες τακτικές και σε άλλες μεγαλύτερες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.

 

«Οχι» στο κούρεμα των καταθέσεων

Το περιοδικό χωρίς να παίρνει θέση για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής αλλά χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο εκφοβισμού της κυπριακής πλευράς, τονίζει ότι η επιλογή της Κύπρου για επιβολή κουρέματος σε όλες τις καταθέσεις ανεξαιρέτως ποσού, ήταν ατυχής.

«Μέχρι στιγμής, από τις 147 τραπεζικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει από το 1970 το Διεθνές Ταμείο, καμία δεν προκάλεσε απώλειες σε όλους τους καταθέτες ανεξαρτήτως χρηματικού ποσού και τραπεζικού ιδρύματος». Όπως συμπληρώνει, τώρα πλέον, οι καταθέτες σε αδύναμες τράπεζες, αδύναμων χωρών, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για ενδεχόμενη επιδρομή στις οικονομίες τους. «Οι καταθέτες στην Ιταλία δεν έχουν πανικοβληθεί ακόμη. Αλλά θα το πάθουν αν η ευρωζώνη επιχειρήσει να τους “σώσει” και αυτούς».

Το φταίξιμο γι αυτό, αναφέρει το άρθρο, θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ της Κύπρου και των πιστωτών της. «Η Κύπρος είναι ένοχη για πολλά. Καλωσόριζε τους Ρώσους και επέτρεπε στις τράπεζές της να διογκωθούν. Τα περιουσιακά τους στοιχεία έφταναν το 800% του κυπριακού ΑΕΠ το 2011.»

 

Οι ευθύνες των Ευρωπαίων

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ευθύνες φέρουν και οι πιστωτές με την Άνγκελα Μέρκελ να έχει ως προτεραιότητα της να εξαντλήσει την αυστηροτητά της ενόψει των γερμανικών εκλογών και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας δουλειά είναι να προστατεύει την οικονομική σταθερότητα, να έχει γίνει μέρος ενός σχεδίου που κατέληξε να την θέτει σε κίνδυνο.

Το χειρότερο που μπορούν να κάνουν αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τον Economist, είναι να αφήσουν την Κύπρο να εξέλθει της ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για το νησί αλλά και για την αξιοπιστία του ευρώ.

Το ενδεχόμενο να αφεθεί η διάσωση της Κύπρου στα χέρια της Ρωσίας αφήνοντάς τη να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και εκμεταλλευόμενη τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι μια κάποια λύση αλλά όχι η καλύτερη. Προτιμότερη, κατά τον Economist, είναι μια αναθεώρηση της συμφωνίας με την ευρωζώνη.

 

Οι λάθος χειρισμοί αυξάνουν το κόστος διάσωσης

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η ζημιά που έγινε την περασμένη εβδομάδα έχει ήδη αυξήσει το ύψος του πακέτου διάσωσης της Κύπρου καθώς οι οικονομικές υποθέσεις που έγιναν κατά το κομβικό eurogroup της περασμένης εβδομάδας έχουν παλιώσει. «Θα υπάρξει μαζική διαρροή κεφαλαίων μόλις ανοίξουν οι τράπεζες. Το οικονομικό μοντέλο των off shore χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων έσπασε. Από δω και στο εξής η Κύπρος πρέπει να βρει νέες πηγές ευημερίας όπως είναι η ταχύτερη δυνατή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.» Ωστόσο κατά τη γνώμη του Economist η καλύτερη δυνατή λύση θα ήταν μια συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους που θα οδηγήσει στην ενοποίηση της Μεγαλοννήσου κάτι το οποίο θα τόνωνε τόσο τον τουρισμό όσο και το ΑΕΠ.

 

Η φθορά του ευρώ

Τέλος, σύμφωνα με το κύριο άρθρο του Economist, η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας που νιώθει την κακομεταχείρηση από τις πιστώτριες χώρες της Ευρώπης. Η οικονομία της ευρωζώνης είναι στάσιμη, ενώ το ευρώ «από σύμβολο ενός ευρύτερου πολιτικού πλάνου έχει καταλήξει να μοιάζει σαν ένα γάμο χωρίς αγάπη, στον οποίο το κόστος του «χωρισμού» είναι το μόνο κίνητρο που κρατάει τα εμπλεκόμενα μέρη μαζί» καταλήγει το άρθρο.

news 247

Το σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης, μη την κρατικοποίηση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων στην Κύπρο, δεν αποτελεί αποδεκτό τρόπο για την πλήρωση του χρηματοπιστωτικού κενού, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Πρόσθεσε ότι επιθυμεί την παραμονή της Κύπρου στην ευρωζώνη, μιλώντας σε γερμανούς βουλευτές. Τόνισε ότι ότι η Λευκωσία πρέπει να καταλάβει ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει πεθάνει.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές στο Βερολίνο που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Μέρκελ πρόσθεσε ότι η κρατικοποίηση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων στην Κύπρο δεν αποτελεί αποδεκτό τρόπο για την πλήρωση του χρηματοπιστωτικού κενού που απαιτείται για την κατάρτιση ενός διεθνούς προγράμματος διάσωσης.

Όπως ανέφεραν δύο βουλευτές του κεντρο-δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η βιωσιμότητα του χρέους και η αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών πρέπει να είναι ο πυρήνας οποιασδήποτε νέας συμφωνίας, προσθέτοντας ότι τίθεται θέμα «αξιοπιστίας».

Νωρίτερα, ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η Κύπρος «παίζει με τη φωτιά» και πρέπει να παρουσιάσει ένα εποικοδομητικό σχέδιο για την πλήρωση χρηματοπιστωτικού κενού πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Τάχθηκε κατά της πρότασης για την κρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ημικρατικών επιχειρήσεων θεωρώντας ότι πρόκειται για τη χειρότερη λύση που πλήττει τους μικρούς αποταμιευτές της χώρας.

Το σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης δεν αίρει τα εμπόδια για συμφωνία με την τρόικα, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU, Μίχαελ Μάιστερ. «Το σχέδιο έχει δύο μεγάλα κενά. Δεν βελτιώνει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου και δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα του δυσανάλογα μεγάλου τραπεζικού τομέα» δήλωσε.

Να μη δοκιμάζει την υπομονή των εταίρων της, προειδοποίησε την Κύπρο η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, απευθυνόμενη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).

Όπως μετέφεραν βουλευτές, οι οποίοι συμμετείχαν στην έκτακτη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε, επίσης, ότι η Κύπρος δεν μπορεί να περιμένει ότι όλα θα μείνουν όπως είναι, ενώ έκανε εκ νέου λόγο για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας.

Αυτή την ώρα, η καγκελάριος συμμετέχει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των κυβερνητικών εταίρων της Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), την οποία ενημερώνει σχετικώς με το θέμα της Κύπρου. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι και η "συστημική σημασία" της χώρας, στοιχείο που αποτελεί για το Βερολίνο προϋπόθεση για την παροχή οικονομικής βοήθειας.

ΑΜΠΕ

Κύπρος: Απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης

Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Κύπριο πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Εξερχόμενος από το προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι:

«Σήμερα στην πολύωρη αυτή συνάντηση λήφθηκαν κάποιες πρώτες αποφάσεις οι οποίες στοχεύουν ακριβώς στο αν αντιμετωπίσουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί», σημείωσε ο κ. Ομήρου, ενώ απαντώντας αν το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου περνά μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είπε: «Η προσπάθεια είναι όλα να γίνουν μέσω των διαδικασιών και του πλαισίου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης». Για το θέμα του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων και αν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της Κυπριακής βουλής ήταν κατηγορηματικός: «Δεν συζητήσαμε κούρεμα και δεν επανερχόμαστε σε κούρεμα».

Την ομόφωνη απόφαση των πολιτικών αρχηγών για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης προς διάσωση της κυπριακής οικονομίας ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Στόχος, τόνισε, είναι να σώσουμε την κυπριακή οικονομία. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα βρεθεί η λύση, αλλά επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και η ύφεση θα συνεχιστεί. Απέκλεισε δε το κλείσιμο τραπεζών, λέγοντας ότι προσπαθούμε να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα.

Νωρίτερα, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης έκανε την εκτίμηση ότι μέχρι την Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης για την κυπριακή οικονομία.

 

Το... παζάρι και τα σενάρια...

Την εκτίμηση ότι μέχρι την Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης για την κυπριακή οικονομία έκανε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης εξερχόμενος από το προεδρικό Μέγαρο στο οποίο από τις 09:30 πραγματοποιείται νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου παρουσία του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Η πολιτική ηγεσία δίνει μάχη με τον χρόνο, καθώς απομένουν μόνο λίγες ώρες προκειμένου να βρει μία λύση στο οικονομικό αδιέξοδο που έχει βρεθεί, μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων την περασμένη Τρίτη. Την ίδια ώρα, η τρόικα απορρίπτει οποιοδήποτε εναλλακτικό σχέδιο, οι τράπεζες παραμένουν κλειστές μέχρι την Τρίτη και η αγορά βρίσκεται σε απόγνωση.

Καταιγιστικές οι εξελίξεις χθες στην Κύπρο. Ενδεικτικό του κλίματος που υπήρξε στην συνάντηση που είχαν το κλιμάκιο της τρόικας με βουλευτές και εκπροσώπους των κομμάτων της Κύπρου, είναι ότι μετά την ολοκλήρωσή της δεν υπήρξε καμία δήλωση. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν ικανοποιήθηκαν από τις εναλλακτικές προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης και πως επιμένουν στην πρόταση που ήδη υπάρχει για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Η Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές σήμερα και αύριο, λόγω τραπεζικής αργίας. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που ανοίξουν, αυτό θα γίνει την Τρίτη. Το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονες αντιδράσεις στους πολίτες αλλά και στην αγορά. Συγκεκριμένα, επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι αν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές και τις επόμενες ημέρες, η κατάσταση θα είναι απελπιστική. Επίσης, θεωρούν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έπρεπε να είχε διοχετεύσει από την Τρίτη κεφάλαια στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες για να ανακάμψει η οικονομία, να ανέβει η ψυχολογία και να ανοίξουν οι αγορές.

Στο μεταξύ, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, τέθηκε εκ νέου στο τραπέζι το «κούρεμα» των καταθέσεων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, εξετάζεται «κούρεμα» σε πιο ήπια μορφή, ενώ γίνεται προσπάθεια ώστε να μην θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Στο προεδρικό μέγαρο βρέθηκαν χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.

Μάλιστα, οι δραματικές στιγμές που περνά η Κύπρος τα τελευταία εικοσιτετράωρα φάνηκαν και από τις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο κ. Νεοφύτου: «Αυτή η ηγεσία θα πάρει τις ιστορικές της ευθύνες και θα σώσουμε τον τόπο μας. Δεν θα χαραμίσουμε την επόμενη γενιά. Το στοίχημα είναι να σώσουμε τον τόπο μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως ο κυπριακός λαός δεν ασχολείται με τα σενάρια. «Ο πολίτης νοιάζεται για το μέλλον αυτού του τόπου και θέλει να βρούμε τη λύση, να μην καταστραφεί ο τόπος μας. Είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία να βρούμε τη λύση». Μάλιστα, σε ερώτηση για το ποιες είναι οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ο κ. Νεοφύτου είπε: «Δεν υπάρχουν νέα από τη Μόσχα».

Τα εναλλακτικά σενάρια

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ στην πρωινή εκπομπή του την Πέμπτη, το σχέδιο στο οποίο καταλήγει η κυπριακή κυβέρνηση προβλέπει την εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας. «Θα δημιουργηθεί μια καλή τράπεζα όπου εκεί θα μπούνε τα “καλά” στοιχεία, και τι εννοούμε καλά στοιχεία, οι καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ γίνεται προσπάθεια το ποσό αυτό να ανέλθει και στις 200.000, τα εξυπηρετούμενα δάνεια και θα μπούνε και περιουσιακά στοιχεία σημαντικά της τράπεζας για να σταθεί η νέα τράπεζα η οποία θα στηθεί».

Ωστόσο, έγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας, διέψευσε φήμες περί κλεισίματος της τράπεζας. Επίσης, η ίδια πηγή δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.

Αυτήν την ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας βρίσκονται τέσσερα σενάρια.

Σενάριο 1ο

- Δέσμευση €2,5 δισ. από Ταμεία Προνοίας

- «Κούρεμα» όλων των καταθέσεων 5% (εξασφαλίζονται €3,3 δισ.)

- Τα €10 δισ. έρχονται από την τρόικα.

Σενάριο 2ο

- Πώληση Λαϊκής Τράπεζας στους Ρώσους

- 50% αναγκών ανακεφαλαιοποίησης αναλαμβάνει η Κύπρος και 50% οι Ρώσοι επενδυτές (€4 δισ.)

- Το ποσό των €2 δισ. να αντληθεί από τα Ταμεία Προνοίας

- «Κούρεμα» καταθέσεων 3% ισοδύναμο με €1,8 δισ.

Σενάριο 3ο

- «Αυτοκούρεμα» της τάξης του 20% - 25%, διασφαλίζοντας από μόνοι μας €17,5 δισ.

Σενάριο 4ο

- Δημιουργία δύο νέων τραπεζών

- Μεταφορά σε αυτές καταθέσεων έως €100.000, εξυπηρετούμενων δανείων, αναγκαίων περιουσιακών στοιχείων

- Διορισμός εκκαθαριστή για τις υφιστάμενες τράπεζες

- Εκποίηση των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων

- Είσπραξη μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκποίηση υποθηκών

- Ότι εισπραχθεί να επιστραφεί στους καταθέτες άνω των €100,000

- Έμμεσο «κούρεμα» 40% - 90%.

Περισσότερα Άρθρα...