Το Plan B για την αποφυγή της χρεοκοπίας επεξεργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο οι οικονομικοί επιτελείς των κυπριακών κομμάτων, και συγκλίνουν σε σειρά μέτρων εκτός από το σενάριο της στήριξης από τη Ρωσία.

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι η

 

1. Επιβολή έκτακτης εισφοράς,

2. Ο εσωτερικός δανεισμός με την έκδοση ομολόγων που θα αντιστοιχούν στην κρατική περιουσία στην οποία περιλαμβάνεται και η εκκλησιαστική την οποία προσέφερε με δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και,

3. Ομόλογα που θα αντιστοιχούν στα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Σε ανάλυση τεσσάρων σεναρίων για την Κύπρο προχωρά επίσης και η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Financial Times.

 

Τα σενάρια των Financial Times

Ποια είναι αυτά;

Plan Α: Συμμετοχή της Ρωσίας στη διάσωση με συμφωνία που θα περιλαμβάνει πρόσβαση στο φυσικό αέριο ή ρωσική εξαγορά κυπριακής τράπεζας.

Όσον αφορά το πρώτο ενδεχόμενο, σημειώνεται ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το πότε και πόσα έσοδα θα προκύψουν, ενώ για το δεύτερο αναφέρεται ότι πιθανότερη θα ήταν η εξαγορά της Λαϊκής από την Gazprombank. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα αν η ΕΕ θα αποδεχόταν τη ρωσική προκεχωρημένη παρουσία στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα την ώρα που επιδιώκει τη συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, αλλά και κατά πόσο οι Ρώσοι θα θελήσουν τη συμφωνία την ώρα που έχει υπονομευθεί η εμπιστοσύνη στις κυπριακές τράπεζες.

Plan Β: Υπαναχώρηση της Κύπρου και επανεξέταση της πρότασης επιβολής υψηλότερου φόρου στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Σχολιάζεται ότι οι διεθνείς πιστωτές εξεπλάγησαν από την έκταση υπεράσπισης των ξένων καταθετών από την κυπριακή πλευρά. Ο Έρικ Νίλσεν από τη UniCredit αναφέρει πως λόγω των υψηλών επιτοκίων καταθέσεων ένας καταθέτης σε κυπριακή τράπεζα που έβαλε στο λογαριασμό του 100.000 ευρώ το 2008 θα έχει έως τώρα κερδίσει 15.000 ευρώ περισσότερα από τον αντίστοιχο καταθέτη σε Ιταλία ή Ισπανία και 23.000 περισσότερα από τον καταθέτη στη Γερμανία. Ο ίδιος θεωρεί ότι ένας φόρος 15% στους μεγαλοκαταθέτες δεν μπορεί να θεωρηθεί παράλογος και επομένως η κυπριακή θέση δεν μπορεί να «πουληθεί» στην ευρωζώνη. Παρόλα αυτά, προσθέτει η εφημερίδα, ο κ. Αναστασιάδης φοβάται τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο μέτρο για το καθεστώς του νησιού ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο, κάτι για οποίο φαίνεται να υπάρχει πολιτική συναίνεση.

Plan C: Υποχώρηση της ευρωζώνης μπροστά στην προοπτική κυπριακής εξόδου από την ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι προωθείται η ιδέα της εθνικοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων για την εξασφάλιση 3-5 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι όμως που είχε αρχικά προταθεί από την Κομισιόν και απορριφθεί από τη Γερμανία. Ακόμα και οι υποστηρικτές της εξαίρεσης των καταθετών, όπως η Γαλλία, τάσσονται υπέρ της συρρίκνωσης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και της απαλλαγής της από «αμφιβόλου» προέλευσης ρωσικό χρήμα. Μια άλλη λύση θα ήταν η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ωστόσο αυτό δεν είναι ακόμα νομικά δυνατό, σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο. Ακόμα και τότε πάντως, η Λευκωσία θα ήθελε απεγνωσμένα να αποφύγει την εξωτερική εποπτεία και τη ριζική αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα που θα συνόδευαν τα κεφάλαια από το μηχανισμό, σχολιάζει η εφημερίδα.

Plan D: Και το τελευταίο σενάριο είναι αυτό της… καταστροφής, που προβλέπει τερματισμό χορήγησης ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες από την ΕΚΤ.

Η επόμενη σύσκεψη του Δ.Σ. της ΕΚΤ κατά την οποία θα μπορούσε να ληφθεί μια τέτοια απόφαση έχει οριστεί για τις 28 Μαρτίου. «Αυτό είναι το πιστόλι που σημαδεύει το κεφάλι του κ. Αναστασιάδη, κάτι που του κατέστησαν σαφές και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών», αναφέρεται.

Το δημοσίευμα των Financial Times προσθέτει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Κύπρος είτε γίνεται μια οικονομία χωρίς χρήματα και στρέφεται σε ένα σύστημα ανταλλαγής προϊόντων, είτε αρχίζει να τυπώνει το δικό της νόμισμα.

«Την επόμενη φορά που οι Κύπριοι πάνε στα τραπεζικά τους υποκαταστήματα ίσως κάνουν ανάληψη κυπριακών λιρών», καταλήγει η ανάλυση.

matrix

Κύπρος: Δραματικές ώρες. Ψάχνουν για σχέδιο "Β"

Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι πέρασε τις πύλες του προεδρικού μεγάρου το κλιμάκιο της τρόικα προκειμένου να συναντηθεί, όπως είχε προγραμματιστεί, με τον Νίκο Αναστασιάδη. Προηγήθηκε συνεργασία του Κύπριου προέδρου με τους πολιτικούς αρχηγούς παρουσία και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη.

Αμέσως μετά το τέλος της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στυλιανίδης είπε: «Εχει μεταφερθεί ομάδα τεχνοκρατών από κάθε κόμμα στην κεντρική τράπεζα προκειμένου να εξετάσουν ένα plan B που υπάρχει με στόχο την χρηματοδότηση των 5,8 δισ. ευρώ».

«Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για να βρούμε μια λύση, με την οποία ελπίζουμε ότι θα έχουμε κάποια στήριξη», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του η οποία έγινε το πρωί της Τετάρτης στη Μόσχα. Σύμφωνα με το BBC το οποίο επικαλείται πηγές του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, οι δύο άνδρες συζήτησαν το ενδεχόμενο σύναψης ακόμη μιας δανειακής συμφωνίας ύψους 5 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του, πριν τη συνάντηση, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Μόσχα, ο κ. Σαρρής είπε ότι θα συζητήσει με τον κ. Σιλουάνοφ όλους τους τρόπους με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να συνδράμει στην έξοδο της Κύπρου από την κρίση. «Η απόφαση της Βουλής είναι σεβαστή, μας αφήνει τώρα να διαχειριστούμε την κρίση όπως εξελίσσεται, προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, τα προβλήματα παραμένουν, είναι πολύ σοβαρά και πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα μεγάλα ποσά τα οποία απαιτούνται για να προχωρήσουμε στη διάσωση της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Σαρρής.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος σε δραματικούς τόνους δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega ότι η τρόικα δεν έκανε αποδεκτό το σχέδιο Β που κατέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και για το μέλλον των δύο μεγάλων τραπεζών της χώρας, της Λαϊκής και της Κύπρου.

«Λυπούμαι να σας πληροφορήσω ότι η τρόικα δεν αποδέχεται το plan B που έχουμε, δηλαδή από ίδιους πόρους εμείς, δανεισμό ή από τα ταμεία μας, από ασφαλιστικές εταιρίες, κ.λπ. δεν το δέχεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χάσικος. Και πρόσθεσε: «Μετά τη στεντόρεια φωνή των βουλευτών μας που είπαμε το μεγάλο “όχι”, η τρόικα απάντησε. Μας είπε: “κύριοι μπαίνετε στην διαδικασία που γνωρίζετε”. Ούτε λίγο, ούτε πολύ η τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή το πιο πιθανό να μην ξανανοίξουν. Μπαίνετε σε διαδικασία εκκαθάρισης. Αυτό μας έλεγαν».

Την ίδια ώρα βέβαια το ΡΙΚ μετέδωσε κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν απορρίψει το σχέδιο Β που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείεται μέσα στην βδομάδα ή στις αρχές της επόμενης να μεταβεί στη Μόσχα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Εξάλλου, αύριο θα βρίσκεται στη Μόσχα η Κομισιόν με επικεφαλής τον πρόεδρό της Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων η Λευκωσία θα ήθελε αφενός την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου 2,5 δις ευρώ, που έλαβε ήδη από τη Μόσχα, ενώ θα καλωσόριζε και επιπλέον δανεισμό, με αντάλλαγμα τη «διασφάλιση» στη Ρωσία «στρατηγικών συμφερόντων», τα οποία δεν είναι άσχετα και με τους υδρογονάνθρακες.

Πάντως, αναφέρει το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρείται εξαιρετικά «επικίνδυνο» εάν η Λευκωσία δεν πετύχει μια «ολική διευθέτηση» και υποχρεωθεί να συζητήσει με την τρόικα για τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ. Αυτό πέραν του ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο θα το αποδεχτεί η ΕΕ, θα είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνο μιας και το γερμανικό κοινοβούλιο θα διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις με ανοικτό το ενδεχόμενο απόρριψης της βοήθειας προς την Κύπρο.

Επίσης εξετάζεται, επιχειρηματίες και καταθέτες, οι οποίοι ενδεχομένως να επιθυμούν -αφού πλέον τα κεφάλαια τους δεν κινδυνεύουν από κούρεμα- να προχωρήσουν σε δανεισμό προς την Κυπριακή Δημοκρατία με αντάλλαγμα ομόλογα της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων, αλλά και με άλλες διευκολύνσεις. Αναλόγως του ύψους του δανεισμού θα είναι και η συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια των κυπριακών τραπεζών.
Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση μελετά και άλλη επιλογή, αν δεν υπάρξει βοήθεια από τη Μόσχα. Πρόκειται, όπως μετέδωσε από χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ για αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων Πρόνοιας της Κύπρου, που υπολογίζονται σε 3,5-4,5 δισ. ευρώ.

Σημερινές πληροφορίες στον τύπο αναφέρουν ότι πρόταση για κρατικοποίηση των ταμείων πρόνοιας στον ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα έναντι έκδοσης ομολόγων συνδεδεμένων με το φυσικό αέριο συζητά σήμερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ελεγκτικά και δικηγορικά γραφεία, που βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση από Ρώσους πελάτες τους, ετοίμασαν και παρουσίασαν προχθές στον πρόεδρο εναλλακτική λύση που περιορίζει σημαντικά το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων κοντά στο 3%.

 

Η περιουσία της Εκκλησίας στη διάθεση της Κύπρου

Ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ξεκαθάρισε ότι ''καλά έκαναν και είπαν όχι οι βουλευτές, να υποθηκεύσουμε όλη την περιουσία της εκκλησίας με αντίτιμο να επενδύσουμε στα κρατικά ομόλογα'' .

"Η κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε έκδοση ομολόγου και η εκκλησία θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια."

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του η ουσία της πρότασης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου προς τον Νίκο Αναστασιάδη είναι ότι ''Μπορούμε να υποθηκεύσουμε όλη την περιουσία της εκκλησίας με αντίτιμο να επενδύσουμε στα κρατικά ομόλογα. Η περιουσία της εκκλησίας είναι τεραστίων διαστάσεων'' .
''Η εκκλησία θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια και όλοι θα πρέπει να πάρουν ομόλογα. Η περιουσία της εκκλησίας είναι στη διάθεση αυτού του τόπου για να στηριχθεί ο λαός και να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα.Να σταθούμε στα δικά μας πόδια και όχι σε ξένους. Είναι θαυμάσιος ο λαός μας και αγαπά την πατρίδα του''.

 

Οι σημερινές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα τους γράφουν:

«ΠΟΛΙΤΗΣ»: « Ρωσική ρουλέτα με τις Βρυξέλλες. Πειστική αντιπρόταση από τη Λευκωσία περιμένουν στην Ευρώπη».

«ΣΗΜΕΡΙΝΗ»: « Φως στο τούνελ το φλέρτ με τη Ρωσία. Η ολομέλεια της Βουλής "κούρεψε" το νομοσχέδιο για το κούρεμα».

«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: « Δύο σενάρια διάσωσης. Επιστράτευσης αποθεματικών ταμείων ή ελεγχόμενη χρεοκοπία τραπεζών».

«ΧΑΡΑΥΓΗ»: « "ΟΧΙ" αξιοπρέπειας».

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: «Ρωσική ρουλέτα. Ιστορική απόφαση της βουλής. Απέρριψε το κούρεμα καταθέσεων».

 

 

Περισσότερη ευελιξία ως προς το τέλος φορολόγησης των καταθέσεων στην Κύπρο ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να επιβληθεί έκτακτο τέλος ύψους έως και 15,6% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες.

Οι υπουργοί σημείωσαν ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από όσους διαθέτουν μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς και ότι το έκτακτο τέλος που συνδέεται με τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας θα πρέπει να εφαρμοστεί κλιμακωτά.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, τονίζεται ότι η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι η καλύτερη διασφάλιση για το μέλλον της Κύπρου και των πολιτών της, μέσω ενός βιώσιμου χρηματοπιστωτικού τομέα, των υγιών δημόσιων οικονομικών και της οικονομικής ανάπτυξης.

Επαναλαμβάνεται ότι το τέλος επί των καταθέσεων είναι έκτακτο μέτρο που θα εφαρμοστεί μόνο μία φορά και ο στόχος του είναι να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.

"Εάν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο η Κύπρος θα αντιμετώπιζε σενάρια που θα έφερναν σε ακόμη δυσκολότερη θέση τους καταθέτες", επισημαίνεται.

"Αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο προκειμένου να εξοικονομήσουν το ποσό που απαιτείται, οπότε η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους φόρο θα βάλει" ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια του "τσουνάμι" των αντιδράσεων στην απόφαση για "κούρεμα" όλων των καταθέσεων στην Κύπρο.

Από το πρωί της Δευτέρας, εξάλλου, ποικίλα ήταν τα μηνύματα ότι οι δανειστές μεταθέτουν την ευθύνη για τους όρους του "κουρέματος" στη Λευκωσία, αρκεί το συνολικό ποσό που θα εξοικονομηθεί να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Τρίτης


Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συζήτηση και την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα της Τρίτης.

Για να περάσει το νομοσχέδιο απαιτούνται 29 ψήφοι. Το ΑΚΕΛ, το οποίο διαθέτει 19 από τις 56 έδρες στο Κοινοβούλιο, και η ΕΔΕΚ με 5 έδρες είχαν απορρίψει το σχέδιο διάσωσης.

H Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για ακόμα δύο ημέρες η αναστολή των εργασιών των τραπεζών στην Κύπρο- δηλαδή τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη και την Τετάρτη.


Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι η συμφωνία στο Eurogroup αφορά έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο τέλος στις καταθέσεις και ότι θα παραχωρηθούν στους καταθέτες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης.

Σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΟΙΚ, το "κούρεμα" θα γίνει με βάση τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών της 15ης Μαρτίου.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου καλεί τους πελάτες των τραπεζών σε ψυχραιμία και αποφυγή πανικού και αναφέρει ότι οι τράπεζες σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε οι αυξημένες ανάγκες του κοινού σε μετρητά να ικανοποιούνται συνεχώς μέσω των Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών.

photo

Σήμα αλλαγών από την Ευρώπη

Μαραθώνιες και πυρετώδεις ήταν οι διαπραγματεύσεις σε πολλά επίπεδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Όλι Ρεν, αλλά και με εκπρόσωπο της Άγγελα Μέρκελ στον οποίο μάλιστα φέρεται να είπε τα εξής:

"Όταν εγώ σας προειδοποίησα ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία για αυτό που ζητήσατε, εσείς δεν με ακούσατε. Να πείτε χαιρετίσματα στην κυρία Μέρκελ".

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η Κομισιόν έστειλε μήνυμα ευελιξίας: Ο Σάιμον Ο Κόνορ δήλωσε ότι η Επιτροπή είναι ανοιχτή στην αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων στην Κύπρο, με στόχο τη μικρότερη επιβάρυνση για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Ο Όλι Ρεν είχε δηλώσει στους FT ότι "αν οι κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης".

Το ίδιο σήμα για πιθανή αλλαγή των όρων έστειλε νωρίτερα και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιεργκ Άσμουσεν, ο οποίος δήλωσε ότι η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις τραπεζικές καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι το συνολικό ποσό θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ.

"Η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση θα αποφασίσει σχετικώς με πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης", τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αναγνώρισε τη δυσκολία της πολιτικής κατάστασης στη χώρα.

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.



Τα ευρωπαϊκά "όχι"

Δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση του Eurogroup που αποφάσισε το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο, αν όμως βρισκόταν εκεί θα είχε φροντίσει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι μικροί καταθέτες, διαμήνυσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αντίθετος στην συμμετοχή των μικροκαταθετών στη χρηματοδότηση της διάσωσης της Κύπρου εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βεστερβέλε.

Την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, ζήτησε το μέλος της "Επιτροπής των Σοφών" της γερμανικής κυβέρνησης, Πέτερ Μπόφινγκερ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εξάπλωσης της ανασφάλειας μεταξύ των καταθετών και σε άλλες χώρες.

Κριτική στο "πακέτο διάσωσης" άσκησε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, επισημαίνοντας πως "είναι καθήκον της ΕΕ να βρει απαντήσεις, οι οποίες θα προστατεύουν τους απλούς ανθρώπους και τα μέσα εισοδήματα".

Παρέμβαση Ρωσίας

Καταλυτικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αναδίπλωση ενδέχεται να έπαιξε και η -σε υψηλούς τόνους- παρέμβαση της Μόσχας. Ο Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε "άδικο, αντιεπαγγελματικό κι επικίνδυνο" το μέτρο της επιβολής δασμού στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός Μεντβιέντεφ χαρακτήρισε την επιβολή του φόρου ως "κατάσχεση ξένων χρημάτων", κάνοντας λόγο για εξαιρετικά "παράξενες και αμφιλεγόμενες αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ".

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση των Βρυξελλών -το πρωί του Σαββάτου- προβλέπει το εφάπαξ "κούρεμα" των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ κατά 6,75% και κατά 9,9% των ποσών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.


Στο τραπέζι νέα πρόταση για κούρεμα 3%, 10% και 12,5% - Αύριο η συνεδρίαση της Βουλής

Ρεπορτάζ του Euronews



Κυπριακό "τσουνάμι" στις αγορές

Η απόφαση του Eurogroup προκάλεσε σοκ στις διεθνείς αγορές, απειλώντας εκ νέου να βυθίσει την Ευρωζώνη σε τραπεζική κρίση.
 
Το ευρώ και τα χρηματιστήρια σημειώνουν σημαντικές απώλειες, ενώ οι επενδυτές στράφηκαν σε "ασφαλή καταφύγια", όπως ο χρυσός και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα. Το πορτογαλικό και ισπανικό spread ανέβαιναν κατά 15 και 13 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Με σημαντική πτώση έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η επιβολή τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείου στη χώρα.

Με σημαντικές απώλειες 2,71% έκλεισε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως η απόφαση του Eurogroup είναι χειρότερη ακόμα και από τo χειρισμό της κρίσης της Lehman Brothers, το 2008.
 
Ο Moody's ανέφερε ότι το κυπριακό πακέτο στήριξης είναι "πιστωτικά αρνητικό", όχι μόνο για τις κυπριακές αλλά για όλες τις τράπεζες στην Ευρωζώνη και κυρίως στην περιφέρεια, όπου βλέπει αυξανόμενο κίνδυνο φυγής καταθέσεων.
 

Το ευρώ υποχώρησε έως 1,5% στα 1,2901 δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 13 Ιανουαρίου 2011.


Στο τραπέζι νέα πρόταση για κούρεμα 3%, 10% και 12,5% - Αύριο η συνεδρίαση της Βουλής

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Κύπρο

Την ίδια ώρα κλιμακώνεται το κύμα οργής και οι πολίτες πραγματοποίησαν νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Βουλή και το Προεδρικό Μέγαρο.

Ακούστηκαν συνθήματα στην αγγλική και τη γερμανική γλώσσα.

Νωρίτερα, διαδηλωτής κατέβασε τη γερμανική σημαία από τον ιστό της στη γερμανική πρεσβεία.



H κυπριακή κυβέρνηση "αδειάζει" τον Σόιμπλε

Διέψευσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος την αναφορά του Β. Σόιμπλε ότι η Κύπρος απέρριψε προσφορά για εγγύηση των καταθέσεων ως και 100.000 ευρώ από την Γερμανία και το ΔΝΤ, ενώ προειδοποίησε πως αν δεν επικυρωθεί από τη Βουλή η συμφωνία "τα χειρότερα έπονται".

"Δεν ήταν ακριβώς έτσι η πρόταση και θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης.

Ο ίδιος διέψευσε ότι υπήρξε πρόταση της ρωσικής Gazprom για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε αντάλλαγμα με δικαιώματα επί του φυσικού αερίου, σύμφωνα με το ΡΙΚ.



Δημοσκόπηση- ράπισμα για Αναστασιάδη

Ως αποτυχία του προέδρου Αναστασιάδη και της διαπραγματευτικής του ομάδας χρεώνεται από τους πολίτες η μη διασφάλιση μιας καλής συμφωνίας στη σύνοδο του Eurogroup, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Στο ερώτημα "κατά την άποψη σας τι πρέπει να κάνει η Βουλή: να εγκρίνει ή να απορρίψει το κούρεμα των καταθέσεων;" ποσοστό 71% θεωρεί ότι η Βουλή πρέπει να απορρίψει το "κούρεμα" των καταθέσεων, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 29%.

Το θρίλερ των συσχετισμών στην κυπριακή Βουλή

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες τόσο σε κυπριακές όσο και σε ελληνικές τράπεζες στην Ελλάδα, έδωσε ο Γ. Στουρνάρας, με δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

nooz

i-apofasi-toy-eurogroup-vradyflegis-vomva-gia-tin-politiki-statherotita-tis-kuproy

Η απόφαση – σοκ του Eurogroup της Παρασκευής για επιβολή ενός φόρου που περισσότερο παραπέμπει σε... ένοπλη ληστεία θα μπορούσε δυνητικά να μετατραπεί σε μία βραδυφλεγή βόμβα για πολιτική σταθερότητα στην Κύπρο.

Ένα μέτρο που εφαρμόστηκε με τη μέθοδο του «ηλεκτροσόκ», στην πιο «κατάλληλη» στιγμή για να πιάσουν τους καταθέτες κυριολεκτικά στον ύπνο. Η απόφαση ανακοινώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, με το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας μόλις να αρχίζει.

Οι ουρές που σχηματίστηκαν τα ΑΤΜ στάθηκαν η αιτία να πέσει το σύστημα, και όταν επανήλθε ο το μέτρο ήταν ήδη σε εφαρμογή, δίχως καν να εγκριθεί ή ακόμα ακόμα να συζητηθεί στην βουλή, αλλά και στα όργανα των κομμάτων.

Για τα μάτια του κόσμου, η πραξικοπηματική αυτή απόφαση θα επικυρωθεί και τυπικά κάποια στιγμή μέσα στο Σαββατοκύριακο από το κοινοβούλιο...

Η Τρίτη αναμένεται να είναι μία κρίσιμη ημέρα, αφού παρά το γεγονός ότι το «χαράτσι» θα είναι σε ισχύ, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις των πολιτών, οι οποίοι είναι τουλάχιστον εξαγριωμένοι εάν κρίνουμε από τις πρώτες αντιδράσεις, όπως αυτή αυτή με τον αγανακτισμένο πολίτη ο οποίος πήγε με... εκσκαφέα σε ένα ΑΤΜ για να σηκώσει τις καταθέσεις του.

Το περίφημο Bank Run ή αλλιώς «τραπεζικός πανικός» βρίσκεται πολύ κοντά, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι πολίτες εξαγριώθηκαν και ο πρόεδρος της Κύπρου καλείται να πείσει τα κόμματα και το λαό του για το ορθό της απόφασής του Eurogroup.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο τριήμερο προμηνύεται «καυτό», οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν και σιγά – σιγά θα αρχίσουν να πέφτουν όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι.

Μία πρωτοφανής απόπειρα ληστείας βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι αμφίβολο εάν οι πολίτες θα δεχθούν να τους «ψαλιδίσουν» τις καταθέσεις για μία «διάσωση» που πιθανότερο είναι να βυθίσει τη χώρα στην άβυσσο της ύφεσης και της λιτότητας, παρά να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας της Κύπρου...

newpost

Κύπρος: Τι προβλέπει το νέο εναλλακτικό σχέδιο νόμου

Η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζει άλλο σχέδιο νόμου για την περίπτωση που δεν περάσει απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, με βάση την απόφαση του Eurogroup, για "κούρεμα" των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Η έγκριση του νομοσχεδίου είναι αβέβαιη, αφού είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί η οριακή πλειοψηφία των 29 ψήφων. Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προβληματίζεται ιδιαίτερα, γιατί και το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ θέτει όρους για να δώσει θετική ψήφο.

Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες της οικονομικής ιστοσελίδας StockWatch, τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι "κακές" τράπεζες -που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες- θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες. «Το πρόβλημα με αυτήν τη λύση είναι ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορεί να χάσουν και το 90% των χρημάτων τους», δήλωσε γνώστης του θέματος.

Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίες στις δύο τράπεζες. Και σε αυτή την περίπτωση -όπως και στην περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η μία πρόσθετη μέρα που θα είναι κλειστές οι τράπεζες μετά την απόφαση της Ολομέλειας της βουλής, θα χρειαστεί για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Δεν αποκλείεται αύριο να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση.

Η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται και τρίτο σενάριο, με την προσδοκία ότι το "κούρεμα" των καταθέσεων μπορεί να αποφευχθεί ή να περιοριστεί πιο κάτω από τα 5,8 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Επίσης, εξετάζονται εισηγήσεις για δανεισμό του κράτους από τα ταμεία πρόνοιας των ημικρατικών- πρόταση που είχε τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ.

Η σημερινή συνεδρία της Βουλής και οι εναλλακτικές επιλογές της Λευκωσίας, απασχολούν τα πρωτοσέλιδα θέματα στον Τύπο.

Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Αναζητούν το σχέδιο Β», γράφει ότι στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται φόρμουλα εξασφάλισης των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτεί το Eurogroup από τις κυπριακές καταθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων και από θεσμικούς επενδυτές όπως τα ταμεία πρόνοιας. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στην εν εξελίξει διαδικασία για τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, πρέπει να καλυφθούν τα νομοθετικά κενά, αφού με εξαίρεση τη Λαϊκή που είναι ήδη κρατική, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική είναι ιδιωτικές και θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική απόφαση από κυπριακής πλευράς, που να καλύπτει την πώληση, χωρίς τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων από το σώμα των μετόχων τους.

Ο «Πολίτης», με τίτλο «Μεσολάβηση Μέρκελ για να βρεθούν Euro2 δισ.», γράφει ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ζήτησε τη μεσολάβηση της Γερμανίδας καγκελαρίου προκειμένου να μειωθεί το ποσό που πρέπει να εξασφαλίσει η κυπριακή κυβέρνηση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Αναστασιάδης την ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν ελπίδες έγκρισης του μνημονίου από τη Βουλή.

Η «Σημερινή», με τίτλο «Αλλάζουν… στυλ στο κούρεμα των καταθέσεων», γράφει ότι το Eurogroup έδωσε τη συγκατάθεσή του στο αίτημα του υπουργού Οικονομικών να περιορισθεί το "κούρεμα" στις καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ. Ωστόσο, το Eurogroup και το ΔΝΤ ξεκαθαρίζουν πως μέσα από την αναδιάρθρωση του "κουρέματος" θα πρέπει να διασφαλίζεται η εξασφάλιση των 5,8 δισ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός στόχος.

«Λύση εκτός τρόικας» είναι ο τίτλος της «Χαραυγής», σύμφωνα με την οποία το ΑΚΕΛ ετοίμασε ήδη σειρά προτάσεων για σωτηρία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και απεγκλωβισμό από τους δυσβάστακτους όρους των δανειστών.

Η «Αλήθεια» έχει τίτλο «Η επόμενη μέρα του όχι» και γράφει ότι σύμφωνα με άτυπο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι συνέπειες της απόρριψης από τη Βουλή του "κουρέματος" των καταθέσεων είναι χρεοκοπία των τραπεζών και του κράτους και έξοδος της Κύπρου από τη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ.


real

cyprus ee

Χειρότερη και από αυτή της Lehman Brothers ήταν η απόφαση που ελήφθη για την Κύπρο, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Forbes. Όπως τονίζει, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Hank Paulson που χειρίστηκε την υπόθεση της Lehman Brothers το 2009, «είχε και ένα ελαφρυντικό. Πανικοβλήθηκε από την ταχύτητα της κατάρρευσης της Lehman, δεν είχε χρόνο για δεύτερες σκέψεις».

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των αξιωματούχων της ΕΕ, με μπροστάρη τη Γερμανία, οι οποίοι αν και είχαν χρόνια να εξετάσουν τις επιλογές τους (τα προβλήματα της Κύπρου είναι στενά συνδεδεμένα με αυτά της Ελλάδας και εδώ και καιρό ήταν τουλάχιστον φανερά), επέλεξαν μια «λύση» που αντιστοιχεί ίσως στην πιο ανεύθυνη απόφαση τραπεζικής εποπτείας στον αναπτυγμένο κόσμο, από τη δεκαετία του '30».

Εκτιμά δε ότι με αυτή την απόφαση κατέστρεψαν την ασφάλεια της εγγύησης των καταθέσεων. Και αυτό εγείρει ερωτήματα για την εγγύηση των καταθέσεων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ουσιαστικά «προσκαλώντας» σε bank run όχι μόνο χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αλλά ακόμη και στην Ιταλία και τη Γαλλία.

«Ας μιλήσουμε απλά. Η απόλυτη πηγή για την κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι η Γερμανία. Το γερμανικό οικονομικό κατεστημένο ήταν συνένοχο από την αρχή στο να διογκώσει κάποιες από τις φούσκες στις πληγείσες χώρες. Τώρα όχι μόνο δεν αποδοκιμάζει το ρόλο του, αλλά επιβάλλοντας λιτότητα στις εθνικές κυβερνήσεις και αρνούμενο να επιτρέψει περισσότερο από το συμβολικό πληθωρισμό στο ευρώ, στρίβει το μαχαίρι στις πληγές αυτών των χωρών».

 

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το ευρώ μετά από την απόφαση για την Κύπρο - Φόβος για τους καυαθέτες στις χώρες της Ε.Ε.

Απώλειες καταγράφει το ευρώ στις συναλλαγές της Ασίας καθώς εκφράζονται ανησυχίες πως η απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο θα αποτελέσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές αναλήψεις από της τράπεζες της Ευρώπης.

Αυτή τη στιγμή το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου στα 1,2907 δολ. από τα 1,3054 δολ. που κατέγραψε το βράδυ της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη, ενώ έναντι του γεν βρίσκεται στα 122,2265 από 124,54 γεν.

Αναλυτής ξένου οίκου σημειώνει ότι «σε ένα χρονικό σημείο που ο αμερικανικός Dow καταγράφει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, το ευρώ διατηρείται σε υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου και τα ευρωπαϊκά ομόλογα κερδίζουν μεγάλο μέρος από το... έδαφος που έχασαν λόγω της κρίσης χρέους, η Κύπρος «απειλεί» με αναθέρμανση της κρίσης».

Εκφράζεται επίσης φόβος ότι η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης θέτει ένα προηγούμενο που ενδέχεται να αναστατώσει «μεγάλους» και «μικρούς» επενδυτές, καθώς «ακυρώνει» ένα βασικό κανόνα, αυτόν της εμπιστοσύνης του κοινού. Ταυτόχρονα υπονομεύεται η η λειτουργία ολόκληρου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και όχι μόνο του κυπριακού.

 

Κερδισμένο εμφανίζεται το δολάριο το οποίο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων ενισχύεται 0,5%.

«Αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε χαοτικά στην Ασία αυτό το πρωί μετά την ανακοίνωση του Σαββάτου από το Eurogroup," αναφέρουν αναλυτές της JPMorgan, όπως μεταδίδει το Reuters. "Ο φόβος είναι πως το κούρεμα των καταθετών στην Ευρωζώνη αναζωπυρώνει τη φυγή κεφαλαίων από τις περιφερειακές τράπεζες.»

capital

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε συνέντευξή του στο κρατικό κυπριακό κανάλι ΡΙΚ εκτίμησε ότι απώτερος στόχος της τρόικας είναι ο θαλάσσιος πλούτος στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η άσκηση πίεσης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Ο μαχητικός Αρχιεπίσκοπος, αφού χαρακτήρισε «τραγική» την κατάσταση στην οικονομία, είπε ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και πρόσθεσε ότι δεν πίστευε ποτέ ότι η συμπεριφορά της τρόικας θα ήταν τόσο «απαράδεκτη», «σκληρή» και «εξουθενωτική».

Επανέλαβε εξάλλου ότι: «Αν η Ευρώπη εμμένει στον στραγγαλισμό της οικονομίας μας και αν δεν θα μπορούμε να ζούμε ικανοποιητικά, καλύτερα να φύγουμε από το ευρώ. Τουλάχιστον θα σώσουμε την αξιοπρέπειά μας». Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο σίγουρα δεν θα είναι εύκολο για την Κύπρο. «Ομως» πρόσθεσε «πρέπει να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ότι όταν φύγει ένας πόντος από το πουλόβερ, τότε θα ξηλωθεί ολόκληρο και ότι αν βγει η Κύπρος από το ευρώ, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες».

Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Τράπεζα (μέτοχος είναι η Εκκλησία της Κύπρου), είπε ότι δυστυχώς επί καθημερινής βάσης γίνονταν δηλώσεις από τους προηγούμενους κυβερνώντες εναντίον του τραπεζικού τομέα, με αποτέλεσμα αυτός να πληγεί ανεπανόρθωτα. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως αφού η Ελληνική Τράπεζα λειτουργούσε θαυμάσια και αφού δεν ζήτησε βοήθεια, είναι ακατανόητο για τον ίδιο γιατί ζήτησαν να την ελέγξουν.

Περισσότερα Άρθρα...