anastasiadis kypros

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τραυματίστηκε στο πόδι και αυτή την ώρα υποβάλλεται σε εξετάσεις. Ο Νίκος Αναστασιάδης εισήχθη στο Meditteranean Hospital of Cyprus όπου θα υποβληθεί τις επόμενες ώρες σε εγχείρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του politis.com.cy, ο Πρόεδρος σήμερα το πρωί επισκέφτηκε την αδελφή του για καφέ και στη συνέχεια αναχώρησε για το κέντρο της Λεμεσού όπου επισκέφθηκε το κατάστημα ΤIMINIS για ψώνια.

Κατά την έξοδό του από το κατάστημα στραβοπάτησε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο δεξί του πόδι. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Mediterranean από την Προεδρική φρουρά.

Σύμφωνα με γιατρό ορθοπεδικό με τον οποίο μίλησε το politis.com.cy, το πρόβλημα του Προέδρου αφορά το μηριαίο οστούν.

Το κάταγμα σύμφωνα με την ανακοίνωση βρίσκεται κάτω από την κεφαλή του μηριαίου οστούν και σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει αρθροπλαστική εγχείρηση. Αν αυτή θα είναι ολική ή ημιολική θα αποφασιστεί από τους γιατρούς.

Σε τέτοιες περιπτώσεις η πλήρης ανάρρωση του ασθενούς επέρχεται σε 6 εβδομάδες. Βεβαίως ο ασθενής από τις πρώτες μέρες θα μπορεί να κινείται ή και να διακινείται, χωρίς ωστόσο να επιβαρύνει το εγχειρισμένο του πόδι.

opla amerikh hpa kupros

Μια απόφαση ιστορικής σημασίας έλαβε η ολομέλεια της Γερουσίας των ΗΠΑ, αίροντας το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο και λαμβάνοντας ξεκάθαρη θέση στην ενεργειακή διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την Τουρκία.

Οπως τονίζεται στη σχετική τροπολογία που εγκρίθηκε από τη Γερουσία, η άρση του εμπάργκο ουσιαστικά επιτρέπει «την εξαγωγή, την επανεξαγωγή ή την μεταφορά οπλισμού [...] στην Κυπριακή Δημοκρατία». Η ενέργεια αυτή έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά τις νέες... προτάσεις Ερντογάν για συνεκμετάλλευση των πόρων της Κύπρου.

Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η τροπολογία για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο που εγκρίθηκε συμπεριελήφθη στον προϋπολογισμό Εθνικής Αμυνας, που υπερψηφίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης.

Στον ίδιο νόμο, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, τονίζεται ότι η προμήθεια από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400 θα επιφέρει την απαγόρευση της πώλησης αμερικανικών F-35 και την έξοδο της Τουρκίας από την διαδικασία παραγωγής των αεροσκαφών.

Παρόμοιου περιεχομένου τροπολογία, για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο υποβλήθηκε από τον βουλευτή Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, στο αντίστοιχο κείμενο προϋπολογισμού που προωθείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων κι αναμένεται να εγκριθεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών.

Με αντάλλαγμα το «μπλόκο» σε ρωσικά πλοία από την Κύπρο

Να σημειωθεί ότι η άρση του εμπάργκο αφορά μόνο τους εξοπλισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν επιτρέπει την μεταφορά αμερικανικής κατασκευής οπλικών συστημάτων επί κυπριακού εδάφους προς τον τουρκικό κατοχικό στρατό, τις λεγόμενες τουρκοκυπριακές δυνάμεις και την ΕΛΔΥΚ.

Στο κείμενο του νομοσχεδίου που ενέκρινε η Γερουσία, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, συμπεριλαμβάνονται και οι κινήσεις τις οποίες πρέπει να προβεί η Κύπρος για να ισχύσει η άρση του εμπάργκο. Μεταξύ αυτών των προϋποθέσεων είναι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της μη διευκόλυνσης ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της.

«Οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις της Αν. Μεσογείου»

Από την πλευρά του ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ τόνισε:

«Σήμερα, η Γερουσία έδειξε στους εταίρους μας στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ανατολικής Μεσογείου. Με την Κύπρο να επιδιώκει να εμβαθύνει τη στρατηγική της εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλεια και το οικονομικό μας συμφέρον να άρουμε αυτούς τους απαρχαιωμένους περιορισμούς όπλων δεκαετιών, οι οποίοι δεν βοηθούν πλέον τους στόχους ασφαλείας των ΗΠΑ. Ανυπομονώ να συνεχίσω να συνεργάζομαι με τους συναδέλφους μου για να διασφαλίσουμε ότι θα ξεκινήσουμε μια νέα εποχή για μια αρχιτεκτονική της ανατολικής Μεσογείου, η οποία θα έχει τις ρίζες της στην κοινή ασφάλεια και ευημερία».

Ολη η τροπολογία για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο

Η σχετική τροπολογία που εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας επισημαίνει τις εξής εκτιμήσεις και συμπεράσματα:

«Πρώτον, επιτρέποντας την εξαγωγή, την επανεξαγωγή ή την μεταφορά οπλισμού που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών (μέρος 121 του τίτλου 22, κώδικας ομοσπονδιακών κανονισμών) στην Κυπριακή Δημοκρατία θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που αποτελούν προκλήσεις στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο, για υλικό που σχετίζεται με την άμυνα.

»Δεύτερον, είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες υπό την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών για μια συνολική λύση στη διαίρεση της Κύπρου και επίσης για να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ ‘Συνεταιρισμός για την Ειρήνη’».

»Η εφαρμογή της διάταξης για άρση του εμπάργκο θα ισχύσει αμέσως μόλις ο νόμος τεθεί σε ισχύ κι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν θα εφαρμόζει την πολιτική της εξαγωγής, επανεξαγωγής ή μεταφοράς οπλισμού και αμυντικών υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, αν το αίτημα έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ο τελικός αποδέκτης είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

»Επισημαίνεται στο νόμο ότι η πολιτική άρνησης εξαγωγών, επανεξαγωγών ή μεταφοράς αμυντικών αντικειμένων από τον κατάλογο πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Κυπριακή Δημοκρατία θα διατηρηθεί, «εκτός αν ο Πρόεδρος προσδιορίσει και πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου (Εξωτερικών και Στρατιωτικών της Βουλής και της Γερουσίας) όχι λιγότερο από μία φορά το χρόνο, ότι

(Α) Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σχετικά με τους κανονισμούς για την καταπολέμηση τους ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. και

(Β) η Κυβέρνηση της Κυπριακής έχει προβεί και συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να μην επιτρέψει στα ρωσικά στρατιωτικά πλοία την πρόσβαση σε λιμένες για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση».

Πάντως, ο νόμος δίδει τη δυνατότητα στον πρόεδρο των ΗΠΑ να άρει τους περιορισμούς αυτούς για ένα οικονομικό έτος εάν κρίνει ότι είναι καθοριστικό για τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

iefimerida

eurogroup

Στην Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι «28» ηγέτες της ΕΕ φέρεται να συμφώνησαν τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «28» θα υιοθετήσουν ένα σκληρότερο κείμενο από το αρχικό «χλιαρό» σχέδιο συμπερασμάτων των Βρυξελλών, καθώς Αθήνα και την Λευκωσία πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση: Να ληφθούν δηλαδή από την ΕΕ μέτρα που θα στείλουν ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα αποτροπής ενάντια στην προκλητικότητα και τις παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε ένα βήμα πιο μπροστά από την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς στο κείμενο που εγκρίθηκε, υιοθετήθηκε σε επίπεδο ηγετών η εν λόγω απόφαση και επιπλέον γίνεται λόγος και για «στοχευμένα μέτρα», πέραν της καταδίκης της Τουρκίας και της υποστήριξης της πρόσκλησης για την επιβολή «κατάλληλων μέτρων» και κατά προσώπων, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκφράζει την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Αγκυρας στα μηνύματα να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνει τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές και καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Οι πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των Βρυξελλών ανάμεσα στις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για κυρώσεις, είναι η περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, η μη περαιτέρω αναµόρφωση της τελωνειακής ένωσης, η αναστολή των συναντήσεων του Συµβουλίου Υψηλού Επιπέδου και το «πάγωµα» όλων των κεφαλαίων.

Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης αναμένεται να προτείνει συγκριμένα μέτρα για τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας. Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι προτάσεις να κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο µε τα μέτρα που επιβλήθηκαν για την Κριµαία, όπως κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας, συλλήψεις υπευθύνων της εταιρείας ή απαγόρευση εισόδου συγκεκριμένων προσώπων στην ΕΕ.

Για πρώτη φορά υιοθετήθηκαν «στοχευμένα μέτρα»

Το ευρωπαϊκό συμβούλιο αφού καταδίκασε τις παράνομες πρακτικές της Τουρκίας και τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο από τον Μάρτιο του 2018, επιβεβαιώνει τις προηγούμενες αποφάσεις ευρωπαϊκού συμβουλίου αλλά και του συμβουλίου Γενικών υποθέσεων.

Επιπλέον οι «28» εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις παράνομες ενέργειες εξόρυξης στην Ανατολική Μεσόγειο και καταδικάζουν το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις για να σταματήσει.

Παράλληλα, υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές συνέπειες στις ευρωτουρκικές σχέσεις, καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση να σεβαστεί κυριαρχικά δικαιώματα και την καλεί να απέχει από αυτές τις ενέργειες.

Ωστόσο στο τελικό κείμενο συμπεριελήφθη και μια πιο σκληρή διατύπωση. Μιλά για «κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων».

Αυτή η διατύπωση προϊδεάζει για μέτρα κατά προσώπων και ο όρος «στοχευμένα μέτρα» υιοθετείται για πρώτη φορά.

Μογκερίνι: Μπορεί να υπάρχουν και ευρύτεροι κίνδυνοι

Παράλλλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι θα παρακολουθεί την εξέλιξη και θα επανέλθει στο ζήτημα όπως πρέπει. Προφανώς αυτό θα γίνει στο επόμενο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στα μέσα Ιουλίου.

Η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε πως έχουν έχει ήδη αρχίσει να υποβάλλονται σε επεξεργασία τα μέτρα κατά της Τουρκίας τα οποία θα συμπεριληφθούν και στην έκθεση των που θα υποβάλει. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε το γεγονός ότι η Φ. Μογκερίνι επιβεβαίωσε ότι «μπορεί να υπάρχουν και ευρύτεροι κίνδυνοι» στην περιοχή από την τουρκική προκλητικότητα και ενημέρωσε τους «28» για τα επόμενα βήματα.

Ο Αναστασιάδης ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής, ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη που είχε ως τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έχουν κάνει οι Τούρκοι όχι μόνο τους μήνες του 2018 που είχαν λάβει προειδοποιήσεις από την Ευρώπη αλλά ειδικά τις τελευταίες ημέρες που ανακοίνωσαν γεωτρύπανα και εξορύξεις.

Τσίπρας: Αν δεν πάρουμε στοχευμένα μέτρα η Αγκυρα δεν θα πάρει το μήνυμα που πρέπει

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «αν δεν υπάρξει σαφές μήνυμα με αναφορά σε στοχευμένα μέτρα δεν θα λάβει η Τουρκία το μήνυμα που πρέπει».

Εκανε λόγο για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και για «συμπεριφορά που δε μπορεί να γίνει ανεκτή».

«Αν δεν υπάρξει αντίδραση, οι προκλητικές ενέργειες μπορεί να επεκταθούν» προειδοποίησε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας πως τόσο οι ελληνικές αρχές, όσο και οι κυπριακές ποτέ δεν είχαν κλείσει την πόρτα του διαλόγου. Μάλιστα θύμισε ότι παλαιότερα η Αθήνα αλλά και πρόσφατα η Λευκωσία είχαν προτείνει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά η τουρκική συμπεριφορά συνεχίζει να είναι παραβατική.

«Η πίεση στην Τουρκία και όλα αυτά τα μέτρα λαμβάνονται ώστε να τερματίσει τις προκλήσεις η Τουρκία και να κάτσει ξανά στο τραπέζι και να συζητήσει το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είναι και η μόνη βιώσιμη επιλογή για επίλυση του Κυπριακού» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη πως αν η ΕΕ δείχνει αλληλεγγύη στην Ουκρανία ή σε άλλες χώρες, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αλληλεγγύη στην Κυπριακή δημοκρατία που είναι κράτος μέλος της ΕΕ. «Είναι θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ και όχι μόνο αλληλεγγύης» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι είναι και ευρωπαϊκό θέμα «από τη στιγμή που υπάρχουν και γαλλικές και ιταλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα οικόπεδα της ΑΟΖ Κύπρου».

Ποιοι ήταν υπέρ και ποιοι κατά του σκληρού κειμένου κατά Τουρκίας

Τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις υποστήριξαν οι μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία) ενώ διαφοροποιήθηκαν αρχικά Ολλανδία και Γερμανία -χώρες με μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία – οι οποίες επιζητούσαν ηπιότερες διατυπώσεις αλλά τελικώς συμμορφώθηκαν στη «γραμμή» των «28».

Το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει την λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων μέτρων.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το ζήτημα και θα επανέλθει αναλόγως.»

 iefimerida

porthitis

Την ακραία προκλητική της στάση στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζει η Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστηρίζει ότι ο Πορθητής έκανε ήδη την πρώτη του γεώτρηση. Πρόκειται να ξεκινήσει και δεύτερη. Στην περιοχή θα σταλεί και το γεωτρύπανο Γιαβούζ στην Πέμπτη.

Την ώρα που Αθήνα και Λευκωσία ζητούν από την Ε.Ε. να τραβήξει τ’ αυτί της Άγκυρας, η Τουρκία δείχνει να μη... χαμπαριάζει από την απειλή κυρώσεων. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο «Πορθητής», το γεωτρύπανο που έχει σταλεί στην κυπριακή ΑΟΖ όχι μόνο έχει κάνει ήδη μια γεώτρηση αλλά ετοιμάζεται και για δεύτερη!

Ο «Πορθητής», είπε ο Ντονμέζ, συνεχίζει τη δεύτερη γεώτρησή του στο τεμάχιο Φινίκε-1. Το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου.

«Αυτή τη στιγμή η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα τρεις χιλιάδες. Στόχος μας είναι να φτάσει στα 5-5.500 μέτρα μέσα σε 100-120 ημέρες. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στο στόχο μας. Άλλωστε το έχουμε πει από την αρχή. Δεν υπάρχει εγγύηση για το τι θα βρούμε. Αν δεν κάνουμε γεώτρηση δεν είναι δυνατόν να το ξέρουμε. Φυσικά και έχουμε ελπίδες», είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Εξαπέλυσε νέες κατηγορίες πως «στην ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν το λένε».

Και όχι μόνο ο «Πορθητής» (Fatih) συνεχίζει τις γεωτρήσεις του στην ανατολική Μεσόγειο αλλά η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει και δεύτερο πλοίο στην περιοχή (όπως είχε ανακοινώσει άλλωστε) το «Γιαβούζ«.

 Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Τούσκ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε  ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα

Ο πρωθυπουργός ζήτησε  το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει το διήμερο 20-21 Ιουνίου, να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Επιπλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου

xristofias

Έφυγε από την ζωή ο Δημήτρης Χριστόφιας. Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, σε ηλικία 72 ετών, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, νικημένος από τα πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε εισαχθεί στην Μεταμοσχευτική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στις 18 Μαΐου, ενώ από τις 20 του ίδιου μήνα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχοντας παρουσιάσει σημαντική αναπνευστική επιβάρυνση.

Ακολούθως, κρίθηκε αναγκαία η μηχανική υποστήριξή του με αναπνευστήρα και τέθηκε στη διασωλήνωση.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι θεράποντες ιατροί του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή μετακλήθηκαν και ήρθαν στην Κύπρο και γιατροί από το Ισραήλ.

Ωστόσο, η κατάσταση του υγείας του Δημήτρη Χριστόφια επιδεινώθηκε, με τον προσωπικό του γιατρό Δρ. Μιχάλη Μηνά να δηλώνει την Παρασκευή πως οι ινωτικές βλάβες στον πνεύμονα είναι μη αναστρέψιμες.

Γεννημένος στις 29 Αυγούστου 1946 στο Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, ο Δημήτρης Χριστόφιας, διετέλεσε 6ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις 28 Φεβρουαρίου 2008 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Όγδοη Βουλευτική Περίοδο (2001-2006), ενώ την 1η Ιουνίου 2006 επανεξελέγη Πρόεδρος του Σώματος για την Ένατη Βουλευτική Περίοδο, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η ανάμειξή του στα κοινά ξεκίνησε από νεαρή ηλικία, καθώς σε ηλικία 14 χρόνων έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ). Το 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ). Το 1969, στο 5ο συνέδριο της ΕΔΟΝ, εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης.

Το 1974, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Μόσχα,στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών, επέστρεψε στην Κύπρο και προσελήφθη στην ΕΔΟΝ, της οποίας εξελέγη κεντρικός οργανωτικός γραμματέας. Το 1977 εξελέγη γενικός γραμματέας της οργάνωσης, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.

Το 1976 εξελέγη μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας. Το 1982 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Έπειτα από το θάνατο του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου, στις 10 Απριλίου 1988, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τον όρισε προσωρινό γενικό γραμματέα.

Στις 22 Απριλίου 1988, η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές. Το 1990, το 1995, το 2000 και το 2005.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας εξελέγη βουλευτής Κερύνειας με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006.

Διετέλεσε ex officio πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Κανονισμό της Βουλής και της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες.

Διετέλεσε πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομάδας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κυπριακού Κλάδου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου.

eurogroup
 
Τη λήψη τριών σκληρών μέτρων σε βάρος της Άγκυρας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση στις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στην έναρξη γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο Alpha Κύπρου, οι υπουργοί Εξωτερικών κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, εξέτασαν τρεις βασικούς άξονες κυρώσεων κατά της Άγκυρας:

  • Θεώρηση των διαβατηρίων
  • Οικονομικές κυρώσεις, όπως πάγωμα συγκεκριμένων κονδυλίων προς την Τουρκία
  • Πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την Πέμπτη, οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Κομισιόν ώστε να προχωρήσει η λήψη των εν λόγω μέτρων.

«Ανοίγει ο δρόμος για μέτρα κατά της Άγκυρας»

Για τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας είχαν προϊδεάσει και ελληνικές διπλωματικές πηγές, μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Όπως είχαν τονίσει οι εν λόγω πηγές, δόθηκε εξουσιοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν συγκεκριμένες επιλογές για λήψη απαραίτητων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για τις κλιμακούμενες παρανομίες στην κυπριακή Υφαλοκρηπίδα. 

Μάλιστα, το Συμβούλιο σημειώνει στο κείμενο συμπερασμάτων ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και δεν μπορούν να εξεταστούν άλλα κεφάλαια για το άνοιγμα ή το κλείσιμο και δεν προβλέπεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση τουδιεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα:

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικώνδικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες. Η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση.

2. Σε σχέση με την Αλβανία, για πρώτη φορά το Συμβούλιο θέτει επίσημα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία.

3. Για πρώτη φορά το Συμβούλιο δεν καλωσορίζει μόνο ως ιστορική τη Συμφωνία τωνΠρεσπών, τονίζοντας τη σημασία της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας,αλλά υπογραμμίζει και τη σημασία της εφαρμογής της. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ αποκτά ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

newpost

porthitis
Οι αρχές της Κύπρου εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης των μελών του πληρώματος του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου που είναι αγκυροβολημένο κοντά στις ακτές της χώρας διότι φέρεται να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας χθες Πέμπτη.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι εκδόθηκαν εντάλματα. Ο αριθμός τους είναι διψήφιος», είπε ο κύπριος αξιωματούχος, αποφεύγοντας να κάνει περαιτέρω σχόλια, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας υποστήριξε τη 10η Ιουνίου, αντιδρώντας στις πληροφορίες περί έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης, που δεν είχαν ακόμη επιβεβαιωθεί από τη Λευκωσία, πως η κίνηση αυτή «ξεπερνά τα εσκαμμένα» και διεμήνυσε ότι θα υπάρξει η «απαραίτητη αντίδραση σε περίπτωση τέτοιας θρασύτητας», θυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Fatih (Φατίχ, «Πορθητής») είναι αγκυροβολημένο δυτικά της Κύπρου από τον περασμένο μήνα, ενώ άλλο ένα τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο, το Yavuz, αναμένεται να μεταβεί ανατολικά της νήσου σύντομα.

Και οι δύο περιοχές ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζει η Λευκωσία.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, κυπριακές διπλωματικές πηγές επισήμαναν χθες ότι η έκδοση διψήφιου αριθμού ενταλμάτων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά «πονά» την Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι τα εντάλματα αυτά έχουν αποφέρει κάποια αποτελέσματα κατά των τουρκικών σχεδιασμών, στόχος της Άγκυρας είναι το πλοίο-γεωτρύπανο Φατίχ, που παραμένει από την 4η Μαΐου 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα, να προχωρήσει σε γεώτρηση, για την οποία η Τουρκία χρειάζεται τη συνεργασία άλλων για να προχωρήσει, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

Για να προχωρήσει η διαδικασία γεώτρησης απαιτείται πάνω από ένας μήνας, εξήγησαν. Ωστόσο, η Λευκωσία κινείται ήδη με νομικά μέτρα εναντίον εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Βάσει της κυπριακής νομοθεσίας, η άμεση ή έμμεση συμμετοχή οποιασδήποτε εταιρείας χωρίς τη ρητή συναίνεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ποινικό αδίκημα, που επισύρει ποινές όπως η επιβολή προστίμων 1 εκατομμυρίου ευρώ και πλέον καθώς και 5 ετών φυλάκισης.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι αξιωματούχοι των εταιρειών που διαπράττουν αδίκημα έχουν επίσης ποινική ευθύνη, ενώ σύμφωνα με τον κυπριακό ποινικό κώδικα, οποιοδήποτε πρόσωπο είναι συνεργός στη διάπραξη αδικήματος είναι επίσης ποινικά υπεύθυνο.

Για το εάν το Φατίχ προχώρησε ήδη σε γεώτρηση, οι πηγές ανέφεραν ότι η κατάσταση δεν είναι σαφής. 

Για τα εντάλματα επεσήμαναν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους —υπουργείο Εξωτερικών, υπηρεσία Ενέργειας, Νομική Υπηρεσία και αστυνομία— λειτούργησαν με αποφασιστικότητα και υπήρξαν αποτελέσματα όσον αφορά τις εταιρείες που συνεργάζονται με την Τουρκία: είχαν νορβηγικό προσωπικό, οι Νορβηγοί σταμάτησαν να εργάζονται και τώρα έχουν αναλάβει Τούρκοι, σημείωσαν.

Όσον αφορά την πιθανότητα να αποφασιστούν μέτρα από πλευράς ΕΕ, στο πλαίσιο του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι πηγές σημείωσαν πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πάει στις Βρυξέλλες επιδιώκοντας να επιτύχει το μέγιστο.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι υποσχέθηκαν ότι θα δείξουν την αλληλεγγύη τους, κατά τη διπλωματία της Κύπρου, που αναμένει τα λόγια να μετατραπούν σε αποφάσεις και μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία τονίζει ότι η παρουσία του Φατίχ εντός κυπριακής υφαλοπρηπίδας/ΑΟΖ αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ η πρόκληση κλιμακώνεται με την ενδεχόμενη γεώτρηση.

Περισσότερα Άρθρα...