mitropolitis pafou

Σε νέες, λεπτομερείς αποκαλύψεις και Προφητείες προχώρησε ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος για τα επερχόμενα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ι. Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ιδαλίου (22-5-2019 μ.Χ.) στην Κύπρο.

ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ – ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε σε μυστικό ζώντα Άγιο της Κύπρου, ο οποίος του αποκάλυψε ότι οι Προφητείες πλέον ετελείωσαν. Οι Προφητείες πλέον είναι ειδήσεις. Θα τις βλέπουμε στην τηλεόραση και θα τις ακούμε στο ραδιόφωνο τις Προφητείες»! (σ.σ. Που σημαίνει πως ο καιρός ήρθε... Και τα γεγονότα αρχίζουν...)

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ – Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ

Ο Μητροπολίτης Μόρφου, ανέφερε ακόμη, όσον αφορά τον Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι όλα θα ξεκινήσουν από το χτύπημα του Ισραήλ στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν! Τόνισε δε ότι αυτό του το είχε αποκαλύψει ο μακαριστός Γέροντας Θεόδωρος Αγιοφαραγγίτης της Κρήτης (+28-4-2016 μ.Χ.):

«Παιδιά μου θα πίνεται τον καφέ σας και θα ακούσετε ότι οι Εβραίοι εχτύπησαν το πυρηνικό πρόγραμμα της Περσίας! Τότε θα ξεκινήσουν τα μεγάλα γεγονότα! Και την ίδιαν εποχήν, ή λίγον πιο πριν, θα πέσει ο Ερντογάν»!

(σ.σ. Και όντως, όπως βλέπουμε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ, σε αντίθεση με τον Ομπάμα, είναι παράλογα στρατευμένος να βοηθήσει το Ισραήλ να χτυπήσει την Περσία και να ξεκινήσει ο ολέθριος πυρηνικός Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, που θα καταστρέψει δυστυχώς και το Ισραήλ (Αρμαγεδδών) και τις ίδιες τις ΗΠΑ, που θα καταλήξουν «παράγκες»! Είναι προς το συμφέρον του Αμερικανικού και του Ισραηλινού λαού να σταματήσουν την παράνοια άμεσα!

Να σταματήσουν Τραμπ και Νετανιάχου! Και εάν δεν το κάνουν εκείνοι, ας το κάνουν οι προσευχές μας! Γι΄ αυτό και ο Μητροπολίτης ζητά γονατιστά να προσευχόμαστε κάθε βράδυ. Όλοι οι Έλληνες Ελλάδος και Κύπρου)

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ο Πανιερώτατος, μίλησε και για αυτό που θα συμβεί στην Κύπρο, ζητώντας μετάνοια, που είναι όπως είπε και το παράπονο της Παναγιάς:

«Όσον αφορά τον τόπο μας θα περάσουμε ένα τριήμερο εκφοβισμού! Και δεν το περάσαμεν ακόμα»! «Το τριήμερον του φόβου, εάν θα γίνει επί Ερντογάν ή μετά, δεν το ξέρω. Αλλά θα το έχομε», είπε με βεβαιότητα ο Μόρφου!

ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μητροπολίτης Μόρφου, στηλίτευσε τα άθλια και ασεβή νομοσχέδια που περνούν (σ.σ. ιδίως στην Ελλάδα) οι Βουλευτές, τονίζοντας ότι θα φέρουν μεγάλες θεομηνίες και καταστροφές:

«Αυτά τα Νομοσχέδια τα αφύσικα, που κάνουν οι Βουλευτές και στην Ελλάδα και στην Κύπρον, μας είπε η Γερόντισσα της Αττικής που είναι άνθρωπος με φως Θεού, ότι θα φέρουν θεομηνίες! Θα επαναστατήσει η φύσις! Θα ανοίγουν ξαφνικά μέσα στις πόλεις κρατήρες, θα βυθίζονται πολυκατοικίες! Θα γίνονται σεισμοί ασυνήθιστοι! Από τα αφύσικα τα οποία συμβαίνουν! (σ.σ. εννοεί την ............, που στο παρελθόν έφερε τον Κατακλυσμό του Νώε και την εξ ύψους καταστροφή των Σοδόμων και των Γομόρων).

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η ΦΟΒΕΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

«Εμείς πρέπει ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι να βλέπουμεν αυτά τα δυο σημεία που προανάφερα, την πτώση του Ερντογάν... Τώρα αν θα είναι πτώση πολιτική ή βιολογική... Άλλοι λένε θα είναι το δεύτερο, άλλοι ότι θα είναι το πρώτο... Εγώ δεν μπορώ να κάμω ερμηνεία σε αυτό. Αλλά θα είναι πτώσις...

Οι επόμενοι που θα μπουν, ως πολιτικοί της Τουρκίας, θα είναι τυγχάρπαστοι. Δηλαδή θα είναι άνθρωποι που δεν θα γνωρίζουν από πολιτική. Και ενώ θα παν να διορθώσουν τα λάθη του Ερντογάν, την αλαζονεία του Ερντογάν, αυτοί θα κάμουν χειρότερα για την Τουρκία. Θα κλείσουν τα Στενά πάνω του Βοσπόρου και οι «φίλοι», οι ψευτόφιλοι οι Ρώσοι, από φίλοι θα γινουν οχτροί μέσα σε μία νύχτα! Και δεν θα μείνει πόλη της Τουρκίας που να μην βομβαρδιστεί«!

Σε άλλο σημείο ο Πανιερώτατος είπε πως «οι Ρώσοι θα ρίξουν και πυρηνικά στην Τουρκία«! (σ.σ. κάτι που δείχνει πως θα βιάζονται πάρα πολύ να προχωρήσουν παρακάτω, προς Μέση Ανατολή και Ισραήλ και θα θελήσουν να ξεμπερδέψουν άμεσα με τους Τούρκους)

ΘΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟ

Για την μετάνοια που θα δείξει ο Ελληνισμός της Κύπρου, από το τριήμερο επεισόδιο εκφοβισμού των Τούρκων, δύο μεγάλες ευλογίες θα στείλει ο Θεός, τόνισε ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος:

«...Και πρέπει να φοβηθούμε. Αρχή σοφίας φόβος Κυρίου! Πρέπει να φοβηθούμε. Για να γονατίσουμε! Και το γονάτισμα και η προσευχή και η μετάνοια και τα δάκρυα θα φέρουν μεγάλες ευλογίες στον τόπο μας. Και μια μεγάλη ευλογία που θα έρθει και το προφήτευσε ο Χατζηφλουρέντζος πριν το ’67, θα ελευθερωθεί όλη η Κύπρος! Χωρίς Πόλεμο! Μπορεί να έχουμε τις τρεις ημέρες κάποια γεγονότα, αλλά δεν θα είναι Πόλεμος όπως το ’74»! ΠΟΛΛΟΙ

ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΒΑΠΤΙΣΤΟΥΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Και ο Πανιερώτατος συμπλήρωσε:

«Και το άλλον μεγάλον καλόν, που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της Κύπρου, ότι θα Βαπτιστούν πάρα πολλοί Τούρκοι! Και στην Τουρκία και στην Κύπρο! Άρα εμείς οι Χριστιανοί, που πηγαίνουμε σε αγρυπνίες, που πηγαίνουμε σε ομιλίες, που γονατούμε και προσευχόμαστε τις νύχτες – και αν δεν το κάμνωμεν να το κάμνωμε – εμείς αγαπητοί μου, θα είμαστε οι Κατηχητές αυτών των ανθρώπων»!

volcanotimes.com, crash

kypros balitsa serial killer

Άλλο ένα τραγικό κεφάλαιο στην υπόθεση των μαζικών δολοφονιών γυναικών στην Κύπρο από έναν 35χρονο άνδρα με το ψευδώνυμο «Ορέστης», έκλεισε με τον εντοπισμό της σορού της 6χρονης Sierra.

Η σορός του παιδιού βρέθηκε στη λίμνη Μεμί στην Κύπρο. Την είδηση για τον εντοπισμό της 6χρονης επιβεβαίωσε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικης Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας.

Η μικρή Sierra είχε εξαφανιστεί μαζί με την μητέρα της Μαίρη Ρόουζ τον Μάιο του 2018. Ο 35χρονος Νίκος Μεταξάς παραδέχθηκε ότι δολοφόνησε τόσο την μητέρα όσο και την κόρη υποδεικνύοντας τα σημεία που έριξε τις σορούς.

Η σορός εντοπίστηκε σε κατάσταση σαπωνοποίησης και σε βάθος έξι μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν τυλιγμένη σε σεντόνι και δεμένη σε τσιμεντομπλόκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη», ο δρόμος για τον εντοπισμό της σορού άνοιξε μετά από νέα ανάκριση του 35χρονου. Εκεί ο καθ’ ομολογίαν κατά συρροή δολοφόνος δήλωσε στους ανακριτές ότι είπε ψέματα στην αρχική του κατάθεση για την τοποθεσία που έριξε την σορό της 6χρονης. Ακολούθως οι ανακριτές της υπόθεσης τον οδήγησαν στη λίμνη όπου υπέδειξε νέο χώρο.

«Εκείνο το οποίο θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη ως προς τη διερεύνηση αυτών των σοβαρών υποθέσεων», είπε, προσθέτοντας ότι «θα ακολουθήσουν σίγουρα εξετάσεις για την ταυτοποίηση της σορού και όλες οι άλλες εξετάσεις ή και έρευνες που χρειάζεται να γίνουν», σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Αστυνομίας και πρόσθεσε ότι αυξάνεται περαιτέρω ο όγκος του ανακριτικού έργου, έτσι ώστε να καλυφθεί μέσα από καταθέσεις και αυτή η εξέλιξη έτσι ώστε να είναι όλα τεκμηριωμένα.

«Για ακόμη μια φορά η επιμονή όλων, πρώτα της ανακριτικής ομάδας και όλων όσοι συμμετέχουν στις έρευνες, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αρμοδίων υπηρεσιών και άλλων προσώπων ήταν σημαντικές, έτσι ώστε να υπάρχει και το σημερινό αποτέλεσμα», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν ο ύποπτος έκανε νέες υποδείξεις στο χώρο, ο κ. Αγγελίδης απάντησε ότι «όσον αφορά τις οποιεσδήποτε λεπτομέρειες αφορούν το ανακριτικό έργο, εκείνο το οποίο μπορούμε να δηλώσουμε είναι το αποτέλεσμα το οποίο υπάρχει σήμερα».

Πρόσθεσε ότι ενόψει του γεγονότος ότι την Παρασκευή λήγει το διάταγμα κράτησης, «θα ζητηθεί από τους ανακριτές ανανέωση του διατάγματος κράτησης του υπόπτου και σίγουρα στο δικαστήριο θα αναφερθούν όλες οι εξελίξεις που υπάρχουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι γνωστό και το έχουμε δηλώσει ότι είναι από τις σοβαρότερες υποθέσεις, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων – και το τονίζω – τον μεγάλο αριθμό καταθέσεων που είναι πέραν των 700, ίσως να είναι και πολύ περισσότερες, του μεγάλου αριθμού τεκμηρίων και εξετάσεων και ερευνών που γίνονται για τις υποθέσεις».

Σημειώνεται ότι ο ύποπτος φέρεται να ομολόγησε στους ανακριτές τη διάπραξη επτά συνολικά φόνων με θύματα πέντε γυναίκες και δύο παιδιά.

Το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν έξι θύματα του Ορέστη.

Πρόκειται για τις:
– Μαίρη Ρόουζ, 38 ετών από τις Φιλιππίνες. Η σορός της εντοπίστηκε στις 14 Απριλίου στο φρεάτιο του μεταλλείου στο Μιτσερό.
– Αριάν Παλάνας, 28 ετών από τις Φιλιππίνες. Η σορός της εντοπίστηκε στις 20 Απριλίου στο φρεάτειο του μεταλλείου στο Μιτσερό.
– Κάχτα Ανού, 30 ετών από το Νεπάλ. Η σορός της εντοπίστηκε στις 25 Απριλίου σε πηγάδι στο πεδίο βολής της Ορούντας.
– Λίβια Μπουνέα, 36 ετών από τη Ρουμανία. Η σορός της εντοπίστηκε στις 28 Απριλίου μέσα σε βαλίτσα, στην Κόκκινη Λίμνη.
– Έλενα Μπουνέα, 8 ετών, από τη Ρουμανία. Κόρη της 36χρονης Λίβιας. Η σορός της εντοπίστηκε στις 5 Μαΐου, μέσα σε ταξιδιωτική τσάντα, επίσης στην Κόκκινη Λίμνη.
– Μαρικάρ Βαλντέζ Αργκιολά, 29 ετών από τις Φιλιππίνες. Η σορός της εντοπίστηκε το πρωί, μέσα σε ταξιδιωτική βαλίτσα, στην Κόκκινη Λίμνη.

serialkillerlimni2019

Χωρίς τέλος οι σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη δράση του serial killer της Κύπρου, Νίκου Μεταξά, καθώς ανασύρθηκε από την Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό και η τρίτη βαλίτσα η οποία περιείχε ένα ακόμη πτώμα.

Σύμφωνα με το offsite.com.cy, το πτώμα είναι σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης, ενώ μέσα στη βαλίτσα υπήρχαν και πλάκες πεζοδρομίου, οι οποίες – προφανώς – λειτουργούσαν ως βαρίδια για παραμείνει στον πάτο της λίμνης. 

Η βαλίτσα βρέθηκε από δύτη της ιδιωτικής εταιρείας Brasal Marine Services Cy και το πτώμα μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο. 

Εικάζεται ότι το πτώμα ανήκει στη Μαρικάρ Βαλντέζ, αλλά οι απαραίτητες εξετάσεις θα αποκαλύψουν την ταυτότητά του.

Να υπενθυμίσουμε πως από την Κόκκινη Λίμνη οι ερευνητές έχουν ανασύρει ακόμη δύο βαλίτσες στις οποίες ο 35χρονος ίλαρχος Νίκος Μεταξάς είχε τοποθετήσει το πτώμα της 36χρονης Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα και της κόρης της Έλενας Ναταλίας Μπουνέα. 

O serial killer έχει ομολογήσει τη δολοφονία συνολικά έξι γυναικών και δύο παιδιών. Οι Αρχές αναζητούν ακόμα την 6χρονη Σιέρα, κόρη του πρώτου θύματος που ανακαλύφθηκε στο φρεάτιο στο Μιτσερό. 

Αρχηγός Αστυνομίας: Πρωτοφανές αυτό που είδα στην Κόκκινη Λίμνη

Για πρωτοφανή θηριωδία έκανε λόγο ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης πριν αποχωρήσει από την Κόκκινη Λίμνη, όπου μετέβη μετά την ανεύρεση της βαλίτσας.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, είπε ότι στα 42 χρόνια υπηρεσίας του στην Αστυνομία, πρώτη φορά είδε τέτοια αγριότητα, θηριωδία.

Νέα δεδομένα στην υπόθεση - Ξανά στο Δικαστήριο ο «Ορέστης»

Μετά και τις εξετάσεις από την Αστυνομία στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα του 35χρονου καθ' ομολογία κατά συρροή δολοφόνου, οι Αρχές αναζητούν ακόμη τρεις γυναίκες.

aeroplanofo gallias

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει η στρατιωτική συμφωνία που υπεγράφη από τη Γαλλία και την Κύπρο την Τετάρτη.

Η συμφωνία υπεγράφη από τους υπουργούς Αμυνας των δυο χωρών, Σάββα Αγγελίδη και Φλορένς Παρλί, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Κυπρίου υπουργού στο Παρίσι.

Οπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», με τη συμφωνία ενισχύονται σημαντικά οι ναυτικές δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Γαλλία, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη στάση που διατηρεί το τελευταίο διάστημα η Τουρκία.

Ο γαλλικός στόλος θα χρησιμοποιεί τη βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η χρήση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» από τον γαλλικό στόλο.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται πως «οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών».

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, όπως αναφέρει ο «Πολίτης», ο υπουργός Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε την ομόλογό του για την προκλητικότητα και την κλιμάκωση παράνομων ενεργειών από την Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Γαλλική «ασπίδα» απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση που είχαν έγινε αναφορά και στη χθεσινή πρωτοφανή δήλωση του Βρετανού υπουργού Ευρώπης Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, δικαιολογώντας ουσιαστικάτη στάση της Τουρκίας.

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς τη Κύπρο και καταδίκασε ταυτόχρονα τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

ipa simaia sinora

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει η Ουάσιγκτον, αναφορικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο ως προκλητικές και την έχουν ενθαρρύνει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το sigmalive.com.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Λευκωσία, και κληθείς να πει αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επικοινωνήσει με Τούρκους αξιωματούχους, μεταφέροντας τους την αμερικανική αυτή θέση, ο κ. Πάλμερ σημείωσε πως αυτό «το έχουμε κάνει κατ’ ιδίαν, το έχουμε κάνει και δημόσια».

Ερωτηθείς για τις επαφές που είχε στην Κύπρο και το αποτέλεσμα των συζητήσεών του στο νησί, ο κ. Πάλμερ αφού υπενθύμισε πως υπηρέτησε στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία από το 2003 μέχρι το 2006 ανέφερε: «Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που έφυγα, κάποια πράγματα είναι τα ίδια. Δυστυχώς η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην επανένωση του νησιού ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε να δούμε το νησί επανενωμένο και θέλουμε να το δούμε αυτό να συμβαίνει το συντομότερο δυνατό».

Πρόσθεσε δε, πως η έναρξη της εξερεύνησης και ανάπτυξης των υδρογονανθράκων είναι μια σημαντική εξέλιξη, σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί και να αναπτύξει τους υδρογονάνθρακες της».

«Πιστεύουμε ότι τα έσοδα από αυτούς τους πόρους πρέπει να διαμοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ όλων των ανθρώπων σε αυτό το νησί, στο πλαίσιο μιας λύσης που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Είπε ακόμη πως «υπάρχουν επίσης πολλά θέματα στη διμερή ατζέντα. Συζήτησα αυτά τα θέματα, εν εκτάσει, στις συναντήσεις μου, περιλαμβανομένων αυτών με τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών. Η υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων ήταν μια σημαντική εξέλιξη στη διμερή σχέση ΗΠΑ – Κύπρου και εργαζόμαστε για να την εφαρμόσουμε και να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας σε αυτό το πνεύμα», επεσήμανε.

Ερωτηθείς με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα δράσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιμένει να ενεργεί με τον ίδιο τρόπο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Πάλμερ απάντησε: «Δεν θέλω να εισέλθω σε υποθετικά θέματα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως έχουμε ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι θεωρούμε τις ενέργειες της σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση ως προκλητικές, και την έχουμε ενθαρρύνει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες».

Κληθείς να πει αν η αμερικανική κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με Τούρκους αξιωματούχους, μεταφέροντας τους την αμερικανική θέση, σημείωσε πως «το έχουμε κάνει κατ’ ιδίαν, το έχουμε κάνει και δημόσια».

newsbeast

foregn policy erdogan gia kypro
 
Μπορεί η μόχλευση εντάσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο να ήταν ανέκαθεν μέρος της στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ πιο επικίνδυνα, επειδή υπάρχουν σημάδια ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να κλιμακώσει την αντιπαράθεση, σημειώνει το Foreign Policy.

Στο άρθρο του με τίτλο «Η Τουρκία είναι πεινασμένη για πόλεμο με την Κύπρο» σημειώνει ότι «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σπάνια υπήρξε τόσο αδύναμος στο εσωτερικό και τόσο επιθετικός με τους γείτονες στη Μεσόγειο».

Το FP σημειώνει ότι η ανακοίνωση της Τουρκίας για την αποστολή γεωτρύπανου «σε περιοχή που θεωρείται ευρέως ότι ανήκει στην Κύπρο» έγινε μια μέρα πριν την έναρξη της τουρκικής ναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος», ενώ αναφέρεται στις σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά όλο αυτό το διάστημα και την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Άγκυρας και των ΗΠΑ για την πρόθεσή της να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.

Επισημαίνει ακόμη τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν με την απώλεια του δήμου της Κωνσταντινούπολης και την προκήρυξη νέων εκλογών, καθώς και τη δυσφορία των Τούρκων για τον πρόεδρό τους και το κόμμα του, το ΑΚP λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας, που αντανακλάται και στην πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

«Πρόκειται για εξελίξεις για τις οποίες δεν ήταν έτοιμος ο Ερντογάν», αναφέρει υπογραμμίζοντας ότι «οι Τούρκοι μπορεί να επωφεληθούν τελικά από την αιφνίδια αποδυνάμωση του αυταρχικού προέδρου τους, αλλά όσον αφορά στη διεθνή πολιτική οι επιπτώσεις είναι πολύ πιο διφορούμενες. Η ιστορία δείχνει ότι ηγέτες που χάνουν την δύναμή τους στην εξουσία έχουν κίνητρα να οργανώσουν μια επίδειξη ισχύος για να συσπειρώσουν τη βάση τους ενόψει μιας επικείμενης ξένης απειλής.

Ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να δημιουργήσει εχθροπραξίες με την Ελλάδα -παραδοσιακό αντίπαλο της Τουρκίας και σύμμαχο της Κύπρου- για να εκτρέψει την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα».

Η ανάλυση του FP τονίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έλθει απ’ το πουθενά, αφού «η Τουρκία ουδέποτε επέτρεψε στην Κύπρο να εκμεταλλευτεί χωρίς κάποιας μορφής αντιπαράθεση τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα. Υπ’ αυτή την έννοια η στρατηγική της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι συνεπής εδώ και δεκαετίες: ασκεί πιέσεις, εγείρει αξιώσεις, περιμένει μια κρίση και μετά σέρνει την άλλη πλευρά στο τραπέζι με τους δικούς της όρους. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει και τώρα στην Κύπρο».

Ο ρόλος της Ευρώπης στην αποτροπή μιας σύρραξης

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι είναι δύσκολο να πει κανείς ποια θα είναι τα όρια της τρέχουσας αντιπαράθεσης αφού οι συνθήκες δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα με την Τουρκία να απομακρύνεται σταθερά από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να προσεγγίζει την Ρωσία διεκδικώντας ηγετικό περιφερειακό ρόλο, ενώ Ελλάδα και Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ και η Ελλάδα έχει προσεγγίσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο μεγαλύτερο βαθμό εδώ και τέσσερις δεκαετίες. «Η Ευρώπη έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο για την αποτροπή μιας σύρραξης», γράφει, καθώς από γεωπολιτικής άποψης το διακύβευμα γι’ αυτήν είναι μεγαλύτερο

«Σε περίπτωση κλιμάκωσης, περιλαμβανομένης και οποιασδήποτε μορφής στρατιωτικής σύγκρουσης, τυχόν παραίτηση των συμμάχων της Κύπρου και της Ελλάδας θα ακυρώσει τις επιλογές που έκαναν δύο μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τη Δύση και θα δημιουργήσει περαιτέρω αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ».

Και καταλήγει: «Τίποτε απ’ αυτά δεν σημαίνει ότι η ΕΕ συμπεριφέρθηκε πάντα όσο καλύτερα θα μπορούσε στην Τουρκία και τον Ερντογάν, ή ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ δεν έλαβαν αποφάσεις που κλιμάκωσαν τις εντάσεις την περιοχή. Αλλά αυτά τα επιχειρήματα είναι άσχετα εν προκειμένω. Ο δρόμος που ακολουθεί ο Ερντογάν είναι δικής του δημιουργίας όπως και οι σπόροι των προβλημάτων του.

Απαντώντας στις προκλήσεις του η Ευρώπη θα πρέπει τώρα να υιοθετήσει μια ισορροπημένη, σταθερή προσέγγιση, που θα δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν συμμάχους στο πλευρό τους. Αυτό θα συνεισφέρει περισσότερο στην αποτροπή μιας κλιμάκωσης, παρά οιαδήποτε προσπάθεια κατευνασμού με παραχωρήσεις ενός Ερντογάν που αντιμετωπίζει προβλήματα».

crash

geotrisi exedra

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης των πρώτων ενταλμάτων σύλληψης σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος

ΥΠΕΞ Τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις σε σχέση με την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι σήμερα διεξάγεται μια σημαντική Άτυπη Σύνοδος της ΕΕ στη Ρουμανία, όπου ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει και να συζητήσει με τους ομολόγους του για τα επόμενα βήματα όσον αφορά τον τρόπο αντίδρασης της ΕΕ. Όπως είπε, στην Άτυπη Σύνοδο θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες του τρόπου αντίδρασης.

Όσον αφορά τα βήματα που γίνονται για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στα Συμπεράσματα του Μαρτίου του 2018, στην κοινή θέση των 28 κρατών μελών στο Συμβούλιο Σύνδεσης της ΕΕ και στις άμεσες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, ενώ είπε ότι η Λευκωσία είναι σε επαφή με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Βγαίνουν εντάλματα σύλληψης

Ερωτηθείς για τα εντάλματα σύλληψης σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο για να εκδοθούν τα πρώτα εντάλματα σύλληψης. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της δικαιοσύνης».

Συνέχισε, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους της δικαιοσύνης, «αλλά όλα τα σχετικά στοιχεία έχουν ήδη προωθηθεί και εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει η έκδοση των πρώτων ενταλμάτων σύλληψης».

Σε ερώτηση αν θα συνεχιστούν οι τοποθετήσεις υποστήριξης από πλευράς ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν τόσο σε θεσμικό επίπεδο, από τα όργανα της ΕΕ, όσο και από κράτη μέλη.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, είμαστε σε επαφή ειδικότερα με τα γειτονικά κράτη τα οποία ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις και παρακολουθούν πολύ προσεκτικά, όπως επίσης και με εκείνες τις χώρες που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανακοινώσεις από TOTAL

Αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε στο Παρίσι, την Τετάρτη, λέγοντας ότι είχε καλές συζητήσεις με τον Γάλλο ομόλογό του για όλα αυτά τα θέματα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές του με εκπροσώπους της γαλλικής TOTAL, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα πρέπει να αναμένουμε ανακοινώσεις και εξελίξεις σε σχέση με τη συνέχιση και υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού.

Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν, ότι η TOTAL παρά τις τουρκικές προκλήσεις θα ανακοινώσει έρευνες και πέντε γεωτρήσεις το 2019 και 2020 στα τέσσερα θαλάσσια τεμάχια για τα οποία έχει αδειοδοτηθεί μαζί με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ>

Περισσότερα Άρθρα...